Szerinted kutyád érti az érzéseidet? Bizony nem tévedsz, hiszen már kutatások is kimutatták ezt. A Learning & Behavior folyóirat tanulmánya szerint a kutyák általában gyorsabban felkeresik gazdájukat a házban, ha sírást hallanak. Az már egy bizonyított tény, hogy a kutyák észlelik, ha gazdájuk bajban van, ezért talán nem is olyan meglepő, hogy a stresszt is érzékelik. Ez vajon hatással is van rájuk? A tudomány szerint igen.

Gondolj csak bele mennyi féleképpen mutatkozik rajtad a stressz: hangnem, arckifejezések, szavak, viselkedések. A kutyád pedig dekódolja ezeket a jeleket, talán még jobban is mint embertársaid. Ez nem meglepő, hiszen kutyád rengeteg figyelmet fordít rád.

Közted és kutyád között tudományosan is kimutatható szoros kapcsolat van. Olvass tovább!

A beszéded

Képzeld el a következő szituációt: párod hazaér a munkából. Megkérdezed milyen volt a napja, amire csak annyit mond „Jó!”. Ezután te mire gondolsz? Érted a mögöttes tartalmát és sejted, hogy ez a nap minden volt csak nem jó? Nos, a kutyád is pont ugyanígy megérti, ha valami nem stimmel. A kutyák ugyanis érzékelik a hangváltozásokat. A Scientific Results kutatása közelebbről megvizsgálta hogyan reagálnak a kutyák az emberek érzelmi vokalizációjára. A kutatók megállapítása szerint a kutyák más agyfélteküket használják a hangszíntől függően. Amikor a kutyák negatív érzelmeket tükröző hangokat hallanak, akkor az agyuk jobb félteke reagál. Ha viszont pozitív érzelmeket közvetítő hangokat észlelnek, akkor a bal agyféltekük reagál. Sőt, a kutatások során arra is fény derült, hogy a kutyák szívműködését (gondolj itt például a pulzusszámra) is befolyásolja az adott hangszín/hanglejtés, amivel beszélünk hozzájuk. Kutyád egy szót sem fog abból érteni, ha azt mondod neki „ma nagyon rossz napom volt és stresszes vagyok a munkahelyi határidők miatt”, de a hangszínedből könnyen megérzi a boldogtalanságod, levertséged.

Nézésed így stresszelheti a kutyádat

Most képzeld el a következő szituációt: Amikor a párod búskomor arccal érkezik haza, meg sem kell kérdezned milyen napja volt, hiszen látszik rajta. Ezért is kulcsfontosságú az emberi kommunikációnál az arckifejezés és mimika. Úgy tűnik, nemcsak embertársaink, hanem kedvenceink is tudják dekódolni a különböző arckifejezéseket.

Professzor Ludwig Huber tanulmánya kimutatta, hogy a kutyák már ránézésre tudják, milyen gazdájuk hangulata az adott napon. „Kutatásunk bebizonyítja, hogy a kutyák képesek megkülönböztetni a boldog és szomorú embert egymástól. Azt is tudják, hogy a két különböző arckifejezés két különböző érzelemmel párosul. Ezt bárkin észreveszik, függetlenül attól, hogy hányszor találkoztak már az adott emberrel életében” – nyilatkozta professzor Hubert a The Telegraph-nak.

Ez különösen érdekes megállapítás, hiszen eddig úgy tudtuk, hogy csak a majmok rendelkeznek kognitív képességekkel.

Tehát, amikor a stressz már az arcodra is kiül, azt bizony a kutyád rögtön észleli is.

A hatás

Térjünk vissza a korábbi forgatókönyvhöz: Párod rosszkedvűen jön haza. Tudod, hogy egy rosszabb napján hogyan viselkedik? Olyan fáradt és gondterhelt, hogy még a vacsorát is kihagyja? Az idők során valószínűleg már kiismerted annyira, hogy az ilyen szituációkban a lehető legjobban reagálsz, párod igényének megfelelően. Nos, ez a kutyáknál sincs másképp!

Professzor Huber és társai megjelentettek egy cikket a Cell Press folyóiratban, amely megvizsgálta, hogy a kutyák számára mit is jelent, ha egy szomorú vagy ha egy boldog arcot látnak. Huber elmesélte a The Telegraph-nak: „úgy tűnik, a kutyák a mosolygós arcot pozitív érzésekkel kapcsolják össze, míg egy mérges arckifejezés már negatív érzéseket kelt bennük”.

A kutatás során az is kiderült, hogy a kutyák össze is zavarodnak, amikor egy szomorú ember ad nekik jutalomfalatot, hiszen a finomságokat ők a boldog arckifejezésekkel párosították eddig.

Valószínűleg kutyád elég ritkán látja a mérges/levert/szomorú arcod, de ne hidd azt, hogy egyáltalán nem is venné észre a különbséget. Sőt, kutyád talán éppúgy tudni fogja, hogyan reagáljon egy-egy rosszabb napjaidon, mint ahogy azt a párod/családod tenné.

Mit jelent rád és kutyádra nézve?

Sajnos a stresszelésed akarva, akaratlanul is hatással lehet kutyádra, ami akár depresszióhoz is vezethet kedvencednél. A megelőzés egyetlen módja: gondolkozz mielőtt cselekszel! Ha mérges/stresszes vagy, inkább ne is erőltesd a napi trükktanítást és közös programokat. Ha pedig úgy érzed kedvencedet esetlegesen megbánthattad rossz kedved miatt, akkor érdemes egy-egy jutalomfalatot adni, ezzel érzékeltetve, hogy a rossz napodtól függetlenül még mindig nagyon szereted.

De ne feledd: kutyád egy igazi lelkitárs és sokat segíthet az ellazulásban! Egy kutatás szerint a magas vérnyomású kutyagazdik vérnyomása egy stresszes időszakban nem ugrik meg olyan szinten, mint egy olyan embernél, aki nem tart háziállatot.

Ne aggódj, ha időnként a rossz hangulatodat nem tudod elrejteni kutyád elől. Ez sajnos elkerülhetetlen. Érdemes viszont mindent alaposan átgondolni mielőtt cselekszel. Megéri-e egy rosszabb napodon trükköket tanítani, amikor kevesebb a türelmed? Jó-e kedvetlenül kimenni játszani az udvarra? Rosszabb napjaidon inkább csak vidd el kedvenced egy csendes sétára. Kutyádnak és neked is jót fog tenni!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény