A december az ünnepekről, családi összejövetelekről, mulatásról és nevetésről szól és semmi nem ronthatja el jobban ezt a hangulatot, mint az állatorvosi klinika meglátogatása. És persze az idei évben kialakult vírushelyzet. A következőkben adunk pár tanácsot, amivel biztonságosabbá teheted kedvenced számára az ünnepeket.

Tervezz előre Karácsonykor is!

Nézd meg előre, melyik állatorvosi klinika van hozzád legközelebb, melyik van nyitva éjjel-nappal, és milyen útvonalon érsz oda a leghamarabb. Akár még az állatorvost is felhívhatod és érdeklődhetsz a rendelési idejéről. Így sokkal hamarabb tudsz reagálni kutyád esetleges pánikrohamaira.

Ezeket az ételeket semmiképp sem eheti kutyusod Karácsonykor

Az embereknek szánt ételeket tartsd távol kedvencedtől. Inkább készíts külön karácsonyi finomságokat a kutyádnak. A következő ételek kifejezetten veszélyesek lehetnek a kutyád számára: Csoki. Az ünnepek alatt a csokoládé központi szerepet játszik az étkezőasztalon, ez az alapanyag viszont mérgező a kutyáknak. Bár a toxicitás mértéke függhet a csoki fajtájától, a kutya méretétől és az elfogyasztott mennyiségtől is, jobb, ha inkább teljes mértékben mellőződ a kutyád étrendjéből. Más édességek és sült finomságok. Az ünnepi sütik nemcsak túl tömények lehetnek a kedvenced számára, de a mesterséges édesítőszerek fogyasztása, amik gyakran találhatók a süteményekben, cukorkákban, rágókban, akár májelégtelenséghez és halálhoz is vezethet. Pulyka és pulykabőr – még akár kis mennyiségben is – hasnyálmirigygyulladást okozhatnak, ami pedig a kutyák számára egy életveszélyes betegség. Maradékok – szószokat és zsírokat is idevesszük – szintén kerülendők. Sok étel egészséges emberek számára, de annál veszélyesebb a kisállatokra nézve. Például: hagyma, mazsola, szőlő. Az ünnepek alatt még egy egészséges étrendet követő családnál is előkerülnek a zsírosabb, szaftosabb falatok, ami még az emberek gyomrát is megterheli, hát még az állatokét! Élesztős tésztáktól a kutyák felpuffadnak és görcsölni kezdenek, aminek akár komolyabb következményei is lehetnek.

A karácsonyi dekorálás veszélyei kutyádra nézve

A fények, a díszek és a karácsonyfa is remek hangulatot varázsol az otthonokba, ezzel együtt viszont a kutyák kísértésbe esnek. A kutyák kíváncsian fürkészik az új tárgyakat, a csillogó díszeket és néha nem tudják visszafogni magukat, és azonnal rágcsálni, szaglászni, cipelni szeretnék az új szerzeményeket. Nagyon fontos a törékeny tárgyakat elérhetetlenné tenni a kutya számára, a fát jobban stabilizálni és a kábeleket elrejteni. A cserepes karácsonyfának az adalékanyagai mérgezők az állatok számára. Soha ne adj a fa öntözővízéhez aszpirint, cukrot vagy más vegyszert. A törékeny, apró díszek is nagy veszélyt jelenthetnek a kutyáknak. Beleléphetnek a szilánkokba, vagy akár le is nyelhetik azokat. A színezőanyagok pedig mérgezők is! A házi-készítésű díszeket inkább elérhetetlen távolságba rakd fel a fára! Sajnos a díszek nagyon csábítják a kutyákat, úgy érzik muszáj beleharapni és megkóstolni egy kicsit. De az apró műanyag darabok bélelzáródást okozhat, rosszabb esetben csak műtéttel lehet segíteni rajta. A törékeny díszek szilánkjai miatt pedig a sérülés veszélye is fennáll. Tűzveszélyes égősorok: ha kedvenced rágcsálni kezdi a vezetéket. Virágok és ünnepi növények is lehetnek veszélyesek, ha a kutyád megcsócsálja azokat. Az amarillisz, a fagyöngy, a balzsam, a fenyő, a cédrus és a magyal mind-mind olyan ünnepi növények, amelyek veszélyesek és mérgezőek is lehetnek a háziállatokra. A mikulásvirág is okozhat zavart. Az emberekhez hasonlóan a kutyákat is könnyen megbabonázza a gyertya fénye. Soha ne hagyd a kutyád egyedül az égő gyertya mellett. Egy rossz mozdulat és a gyertya lángja már szét is terjed az egész lakásban. Az aromaterápiás dekort (pl.: pot-pourri) érdemes távol tartani a kíváncsi kutyától. A folyékony pot-pourri, illóolaj és kationos mosószertartalma miatt akár súlyosan károsíthatják az állat száját, szemét és/vagy bőrét. A szilárd pot-pourri csak akkor ártalmas, ha a kutya megeszi.

Ha idén lesz buli és vendégek…

A vendégek, a buli és a vele járó zaj könnyen felzaklathatja a kutyát. Még azokat az állatokat is, akik egyébként nem szoktak szerénykedni! A hirtelen napirendi változás könnyen megzavarhatja a kutyákat, ettől akár ingerlékenyebbek is lehetnek. Természetesen most a vírushelyzet miatt nem tanácsos nagyobb összejövetleeket szervezni. Illetve mi mindig az aktuális jogszabályok követését javasoljuk mindenkinek! Minden kutyának szüksége van egy olyan kialakított helyre a lakásban, ahová bármikor elhúzódhat a nyüzsgés elől. A fekhelyhez vezető utat mindig hagyd szabadon, a vendégeket pedig ne engedd be, hiszen kedvenced „rejtekhelyének” annyi. Mindig hívd fel a vendégeid figyelmét arra, hogy van egy háziállatod. Érdemes rákérdezni arra is, hogy esetleg a vendégek közül szeretné-e valaki magával hozni a kedvencét. Ez nem csak miattad és a kutyád miatt fontos, könnyen lehet, hogy a társaságban van olyan ember, aki allergiás a kutyaszőrre, vagy épp a terhesség miatt szeretnék elkerülni a kisállatokat. Vendégek kisállatokkal? Ha az egyik meghívottad szeretné magával hozni kiskedvencét, de még nem találkozott a te háziállatoddal, akkor a következő két válaszlehetőséget ajánljuk: udvariasan utasítsd el az ajánlatot vagy még az összejövetel előtt találkozzatok az állatokkal együtt és figyeljétek meg a reakcióikat. Ha nem észleltek semmi különöst, akkor a bulin sem lesz gond. Ha kutyád alapból félős, akkor jobb meg sem próbálni a tömegben elvegyülést. Gondosan csináld meg a fekhelyét, biztosíts neki nyugodt és csendes környezetet. A kedvenc játékát is rakd hozzá közel! Figyelj a kijáratokra. Még akkor is, ha kedvencedet nem zavarja a sok ember és nyüzsgés, a biztonság kedvéért extrán figyelj arra, nehogy kiszökjön az ajtón, amikor a vendégek belépnek a lakásba. A nyakörvi cédulák és a mikrochip segítségével, könnyen visszatalál hozzád kedvenced, ha netalántán meglógna otthonról. Legtöbb esetben az emberek szeretnék visszajuttatni a kóbor kisállatokat a gazdáikhoz, de megfelelő információ nélkül elég nagy kihívásnak bizonyul ez a feladat. Szóval, ha még esetleg a mikrochip még nincs meg, mindenképp intézd ezt el és hívd fel az állatorvost ezzel kapcsolatban. Takaríts le az asztalról mindent, miután vége a bőséges falatozásnak, a szemetet pedig olyan helyre tedd, amit kedvenced nem tud elérni. A konyhaasztalon hagyott finom sültek illata nem csak minket hoz lázba, hanem kedvenceinket is. Bármit megtennének egy-két finom falatért. Igen, még a szemétből is képesek lennének kiszedni. Az ételmaradékokon kívül érdemes minden szemetet messze eltenni a kutyáktól. Könnyen előfordulhat, hogy a szemetesben meglátnak valami izgalmas, csillogó tárgyat, amit aztán mindenáron meg akarnak szerezni.

Ha elhagyod a házat / ünnepi utazások kutyusoddal

Mindent húzz ki a konnektorokból. A háziállatok köztudottan imádják megrágcsálni a vezetékeket. Vidd ki a szemetet és győződj meg róla, hogy nem fér hozzá kedvenced. Főleg, ha ételmaradékok is vannak a zsákban. Akár magaddal viszed a kutyád, akár otthon hagyod őt, mindenképp tedd meg a szükséges óvintézkedéseket, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyen kedvenced az utazás alatt. A kutyákat is be kell biztosítani az autóban az utazás alatt és soha, semmilyen körülmények között sem szabad őket az autóban egyedül hagyni. Mivel náluk a biztonsági öv nem épp a legmegfelelőbb, ezért fontos beszerezni olyan pórázt vagy hámot, amit az autóhoz lehet csatolni. A kutyákat tilos a csomagtartóban szállítani! Ha netán idén repülővel utaznál és vinnéd magaddal kedvencedet, mindenképp konzultálj az állatorvossal előtte. Néhány állatnak kifejezetten kockázatos repülővel utaznia, például a rövidorrú kutyáknak. Az állatorvosnál jobban senki nem tudja megmondani, hogy kutyádnak érdemes-e repülőre ülni vagy sem. Ugyanolyan gondosan pakold össze a kutyád csomagját is, mint a sajátodat. A kutyaeledeleken (Juliet a kistestű kutyusoknak, és Ted a közép-nagytestűeknek) és a szükséges gyógyszereken kívül érdemes elrakni a kutya orvosi és egyéb papírjait, elsősegélydobozt, kedvenc játékokat stb. Az sem baj, ha inkább otthon hagynád kedvencedet, amíg te távol vagy. A legfontosabb, hogy mindenről gondoskodj. Ha tanácstalan vagy, inkább hívd fel az állatorvost, ő majd biztosan ellát hasznos tanácsokkal. A kutyapanzió is egy kiváló lehetőség lehet, ha nem szeretnéd kutyádat egymagára hagyni.

Vigázzatok egymásra

Mi mindenekelőtt annak örülünk a legjobban, ha Te is, és kutyusod is biztonságban van idén Karácsonykor. Sajnos az idei év már teljesen más lesz mint a többi, és ehhez nekünk is alkalmazkodnunk kell. Mindemellett kutyusod rengeteg öröm, boldogság, és szeretet forrása lehet nem csak Karácsonykor, de az egész évben. Ezért vigyázz magadra, és vigyázz ő rá is, hogy még közösen rengeteg élményben legyen részetek! 🙂

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény