A legtöbb állatorvos és kutyakozmetikus a havi maximum 1 fürdetést javasolja, kivéve, ha a kutyádnak valamilyen bőr problémája van. Ha túl gyakran fürdeted kedvenced bőre kiszáradhat, és hámlani fog, ahogy az embereknél is. A túl ritka fürdetés viszont, főleg ha négylábúd sokat van a szabadban, kellemetlen szaghoz vezet. Gyorsan észreveszed majd, ha kutyusodra ráfér egy kiadós fürdés.

Kezdd el fiatal korban

Minél fiatalabb korában hozzászoktatod a fürdetéshez, annál jobb, így még kiskutya korában hozzászokik, és ha fiatal korban megtanulja helyesen kezelni a helyzetet, az felnőtt koráig elkíséri. Haladjatok lassan, és ne felejtsd el megjutalmazni a nyugodtságáért. Azok a kutyák, akik hozzászoktak az otthoni fürdetéshez, a kutyakozmetikusnál is jobban fognak viselkedni.

A fürdetés azonban bonyolultabb procedúra, mivel nem minden kutya szereti a vizet. Minden retrieverre, amelyik a buksiját örömében a locsolóhoz tartja, jut egy reszkető Shih Tzu, amelyik próbál megszökni a kezeidből. De ha nem erőltetjük a dolgokat azzal, hogy túl gyorsan haladunk, bármelyik kutyust hozzászoktathatjuk a fürdőkádhoz, vagy a tusolóhoz. Talán nem a fürdés lesz a legkellemesebb élménye, de néhány alkalom után már nyugton marad, és hagyja magát beszappanozni, és leöblíteni.

Így fürdesd meg kutyusodat

Mielőtt nekilátsz, szedd össze a sampont, balzsamot, egy kutyakefét, vagy fésűt, és néhány jutalomfalatot. Ha a kutyus már a vízben van, nem fordíthatsz neki hátat, hogy összeszedj valamit, amit elfelejtettél, különben egy csuromvizes négylábú fog körbeugrándozni a házban.

Először is, fésüld ki a csomókat, és látható koszt a kutyád szőréből. Aztán vizezd be kedvencedet. A kisebb kutyákat a konyhai mosdókagylóban is meg lehet fürdetni. A nagyobb kutyáknak meg lehet tanítani, hogy vagy a fürdőkádban fürdenek, vagy pedig a tusolóban. Segít kutyusodnak, hogy kényelmesebben érezze magát, ha egy törölközőt helyezel a mosdókagyló, vagy a kád aljára, mivel így nem fog megcsúszni a sima, vizes felületen. Alaposan öblítsd le kutyusod a sampon és a balzsam használata után. A szappan maradék kiszáríthatja a kutyus bőrét. Legyen előkészítve sok törölköző. Ahogy kutyusod kilép a kádból, vagy a tusolóból, első dolga lesz, hogy szárazra rázza magát, ezért ha nem raksz azonnal törölközőket a közelébe, bármilyen puha anyagba beledörgölőzik, a fotelt is beleértve. És egy törölköző nem lesz elég; a kutyák úgy el tudják áztatni őket, ahogy eddig még az embereknek sem sikerült.

A kutyakozmetikus szakemberek kereskedelmi hajszárítóval szárítják meg a kutyákat. Ha ezt otthon akarod csinálni, győződj meg róla, hogy a hajszárítót hűvös fokozatra állítod. És ne csodálkozz, ha a kutyádnak nem tetszik, sok kutyus fél a gépek hangjától. De állítsd le a hajszárítót, ha a kutyád túlságosan nyugtalan lesz tőle.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Készen állsz a „Kutyák mikrochipezésének napjára”?

Minden évben augusztus 15-e a Kutyák Mikrochipezésének Világnapja, az a nap, amikor arra ösztönzik a gazdikat, hogy vigyék el kedvenceiket mikrochipeztetni, illetve emlékeztetik azokat, akik ezt már megtették, hogy frissítsék a regisztrációs információjukat. Az...

bővebben

Fogyás elhízott kutyáknál

Azt mondják, hogy a férfihoz a hasán keresztül vezet az út. Ez az állítás a kutyákra is vonatkozik – egy kis extra száraztáp vacsinál vagy egy finom jutalomfalat is kimutathatja mennyire szeretjük és törődünk a kutyánkkal. De ha ezt túlzásba visszük, akkor bizony...

bővebben

Kövess minket a közösségi médiában!

Csomagod kiszállításáról a DPD futárszolgálat gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja