A legtöbb állatorvos és kutyakozmetikus a havi maximum 1 fürdetést javasolja, kivéve, ha a kutyádnak valamilyen bőr problémája van. Ha túl gyakran fürdeted kedvenced bőre kiszáradhat, és hámlani fog, ahogy az embereknél is. A túl ritka fürdetés viszont, főleg ha négylábúd sokat van a szabadban, kellemetlen szaghoz vezet. Gyorsan észreveszed majd, ha kutyusodra ráfér egy kiadós fürdés.

Kezdd el fiatal korban

Minél fiatalabb korában hozzászoktatod a fürdetéshez, annál jobb, így még kiskutya korában hozzászokik, és ha fiatal korban megtanulja helyesen kezelni a helyzetet, az felnőtt koráig elkíséri. Haladjatok lassan, és ne felejtsd el megjutalmazni a nyugodtságáért. Azok a kutyák, akik hozzászoktak az otthoni fürdetéshez, a kutyakozmetikusnál is jobban fognak viselkedni.

A fürdetés azonban bonyolultabb procedúra, mivel nem minden kutya szereti a vizet. Minden retrieverre, amelyik a buksiját örömében a locsolóhoz tartja, jut egy reszkető Shih Tzu, amelyik próbál megszökni a kezeidből. De ha nem erőltetjük a dolgokat azzal, hogy túl gyorsan haladunk, bármelyik kutyust hozzászoktathatjuk a fürdőkádhoz, vagy a tusolóhoz. Talán nem a fürdés lesz a legkellemesebb élménye, de néhány alkalom után már nyugton marad, és hagyja magát beszappanozni, és leöblíteni.

Így fürdesd meg kutyusodat

Mielőtt nekilátsz, szedd össze a sampont, balzsamot, egy kutyakefét, vagy fésűt, és néhány jutalomfalatot. Ha a kutyus már a vízben van, nem fordíthatsz neki hátat, hogy összeszedj valamit, amit elfelejtettél, különben egy csuromvizes négylábú fog körbeugrándozni a házban.

Először is, fésüld ki a csomókat, és látható koszt a kutyád szőréből. Aztán vizezd be kedvencedet. A kisebb kutyákat a konyhai mosdókagylóban is meg lehet fürdetni. A nagyobb kutyáknak meg lehet tanítani, hogy vagy a fürdőkádban fürdenek, vagy pedig a tusolóban. Segít kutyusodnak, hogy kényelmesebben érezze magát, ha egy törölközőt helyezel a mosdókagyló, vagy a kád aljára, mivel így nem fog megcsúszni a sima, vizes felületen. Alaposan öblítsd le kutyusod a sampon és a balzsam használata után. A szappan maradék kiszáríthatja a kutyus bőrét. Legyen előkészítve sok törölköző. Ahogy kutyusod kilép a kádból, vagy a tusolóból, első dolga lesz, hogy szárazra rázza magát, ezért ha nem raksz azonnal törölközőket a közelébe, bármilyen puha anyagba beledörgölőzik, a fotelt is beleértve. És egy törölköző nem lesz elég; a kutyák úgy el tudják áztatni őket, ahogy eddig még az embereknek sem sikerült.

A kutyakozmetikus szakemberek kereskedelmi hajszárítóval szárítják meg a kutyákat. Ha ezt otthon akarod csinálni, győződj meg róla, hogy a hajszárítót hűvös fokozatra állítod. És ne csodálkozz, ha a kutyádnak nem tetszik, sok kutyus fél a gépek hangjától. De állítsd le a hajszárítót, ha a kutyád túlságosan nyugtalan lesz tőle.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

8 ok amiért érdemes idős kutyát örökbe fogadni

Ha örökbefogadásra kerül sor általában mindenki kölyökkutyákra gondol, viszont rengeteg olyan kutya él menhelyeken, akik már beléptek az időskorba. A kutyák 7-8 éves koruktól már idősnek számítanak, de ez a kutya méretétől is függ, hiszen egy nagyobb testű kutya...

bővebben

6 hányást kiváltó étellel kapcsolatos ok – kutyabajok

Aki már élt együtt kutyával tudja, hogy alkalmanként a kutyák is hánynak. Aggodalomra semmi ok. Mindaddig, amíg ez csak egyszer-kétszer fordul elő. Azonban, ha rövid időn belül kedvenced többször is hányt, vagy már rendszeresnek számít, akkor akár egy-egy aggasztóbb...

bővebben

Mennyit ehet a kutyánk egy nap?

Az APOP (Association for Pet Obesity Prevention, magyarul az Állatelhízás-megelőzés Szövetsége) 2018-ban végzett felmérése szerint az Egyesült Államokban tartott kutyák 56%-a túlsúlyos, illetve kórosan elhízott. Az elhízás komoly egészségügyi problémákhoz vezethet a...

bővebben

Csomagod kiszállításáról a DPD és az MPL gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja