A te kutyád ki nem állhatja a fürdetést? Nem ő az egyetlen. Rengeteg kutya fél a fürdőtől, viszont van pár trükkünk a számotokra, amelyek megkönnyítik a fürdetést.

Mivel és hogyan oldjuk fel kutyánkat, ha fél a fürdéstől?

Legelső kérdés amit fel kell tenned magadnak: milyen gyakran fürdessem a kutyámat? Erről már írtunk részletesebben, azt itt találod.

Mielőtt belemennénk a praktikák részletezésébe, fontos tisztázni: a félelmet nehéz leküzdeni. A kutya számára egyértelműen nem könnyű, de a gazdiknak sem! Biztosak vagyunk benne, hogy a legtöbben megpróbálnak mindent és sajnos mégsem sikerül, hiszen kedvencük rendkívül félős és komoly szorongási problémái vannak.

Egy idősebb kutyát például sokkal nehezebb a fürdetéshez szoktatni, mint egy kölyökkutyát. Hiszen egy idősebb kutyánál már évek óta lappanghat a fürdő iránti félelem, míg kölykök esetén egyértelműen nem volt annyi idő a szorongás kialakulására.

A tippek közül talán nem mindegyik válik be minden kutyánál, viszont garantáljuk, hogy a tanácsok mindegyike valamilyen szinten enyhíti a stresszt. A látványos javuláshoz akár hónapok is kellhetnek, ezért türelmesnek és kitartónak kell lennünk.

Még a fürdő előtt készítsd össze kutyusod tartozékait

Neked is és a kutyádnak is könnyebb, ha a fürdés pillanatában már minden a kezedre áll. Ez a sampon, törölközők, pohár az öblítéshez, játékok, jutalomfalatok bekészítését jelenti.

Ha a víz nélküli kádban már retteg a kutyád, gondolj csak bele mit érezhet, ha még magára is hagyod, hogy a kellékeket összekészítsd a fürdőhöz. Kutyád csak annyit észlel ebből, hogy egyedül hagytad egy sötét, ijesztő helyen.

Engedj vizet mielőtt a kutyád bemenne a fürdőbe

Sokat segíthet, ha már teli kád várja a kutyát a fürdőben, ugyanis a folyó víz csobogása is rettegést válthat ki az állatoknál. Tudjuk, számunkra elképzelhetetlen félelem ez, viszont a kutyáknál ez nagyon gyakori probléma. Tehát, ha még a fürdetés előtt feltöltjük a kádat meleg vízzel, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a kutya nyugodtabban kezeli a fürdést.

Csúszásmentes kád

A kutyád szokott csúszkálni a kádban? Ha igen, akkor ez is lehet egy stresszfaktor a kedvenced számára, ezért győződj meg róla, hogy a kád csúszás-mentesítve legyen amint a kutya belelép. Még mi emberek is félünk, hátha elcsúszunk és hátast dobunk, akkor a kutyák miért lennének ezzel másképp?

Ha nem áll rendelkezésedre egy kifejezetten kádakhoz kitalált gumi-alátét, akkor akár egy vastagabb törölköző is megteszi.

Használj pohárkát az öblítéshez (ha a kutya fél a csaptól)

Ha a kutya már a fürdetés puszta tudatától retteg, akkor valószínűleg a csobogó víz lehet az oka. Tehát nem jó ötlet öblítésnek újra engedni a vizet a kádba. Használj egy pohárkát, merj ki a kádból vizet és azzal öblítsd le a sampont a kutyádról.

Ez kevésbé zajos, illetve a víz hőmérsékletéhez is hozzászokott már a kutya, így ez sem lesz számára újdonság. Sőt a pohárral jobban tudod irányítani a vizet is, így könnyebben elkerülhető a kutya szem- és fülkörnyéke.

Óvatosan mosd meg kutyusod arcát

Az arcmosásnál rendkívül fontos, hogy az orr, a fülek és a szemek védve legyenek. Ha ezeket a testrészeket víz éri, a kutyák hajlamosak agresszívan reagálni, valamint a fürdés miatti félelmük is csak nagyobb lesz. Egy mosdókesztyű vagy törlőrongy tökéletesen megfelel, hiszen ezekkel könnyedén és óvatosan meg tudjuk tisztítani kedvencünk arcát.

Játékok, jutalomfalatok

A játékok és jutalomfalatok már rengetegszer bizonyították hasznosságukat. A fürdői félelem leküzdéséhez is tökéletesek. Minél jobban fél a kutya, annál jobb minőségű jutalomfalat beszerzését ajánljuk (pl: a lazacos nasinkat), hiszen egy rendkívüli finom falat biztos sikert szokott nyújtani!

A mogyoróvaj-trükk már számtalan helyzetben megállta a helyét, viszont, ha nem szeretnéd a kádat összekenni (teljesen megértjük), akkor nyugodtan dobálhatsz a vízbe pár hagyományos jutalomfalatot, ami fennmarad a víz felszínén, így a kutya könnyen hozzáfér, te pedig végezheted a fürdetést.

Mozogjatok előtte

Ha a kutyád utálja a fürdést, akkor egy kiadós mozgás megoldhatja a problémádat. A mozgás önmagában még nem jelenti azt, hogy kutyád megszereti a fürdetést, viszont nyugodtabban kezelheti az egészet. Bármilyen mozgásforma tökéletes.

Garantált ennek a sikere? Valószínűleg nem. De ha belegondolunk, egy fáradt kutya kevesebb zűrt csinál még akkor is ha stresszhelyzetben van. Egy próbát viszont megér! Még egy indok a rendszeres testmozgás mellett!

Ülj be a kádba te is a kutyádhoz

Ha kutyád retteg a fürdéstől, akkor ülj be mellé a kádba ezzel tudatod vele, hogy mellette vagy és semmi probléma nem lesz. Különösen kölyökkutyáknál válik be a módszer a tanulási folyamat alatt, hiszen a kölykök sokszor mernek bátorságot, ha látják gazdájuk is megcsinálta és semmi bántódása nem esett.

Ettől azonban még nem lesz boldogabb a fürdés tudatától, viszont határozottan nyugodtabb lesz.

Ha stresszelsz, hívj segítséget

Ha a fürdetés tudatától már te is stresszelsz, hiszen ismered kutyád reakcióit, akkor érdemes hívni valakit, aki elvégzi helyetted a feladatot. Ez lehet furcsán hangzik elsőre, viszont nagyon logikus: ha már a gazdi is stresszel akkor, hogy várjuk el a kutyától, hogy ne féljen?

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény