Kutyagazdiként előfordul, hogy együtt kell élned a kutyusod leheletével, ami a vonzereje része. De tudtad, hogy a túlságosan rossz lehelet egészségügyi problémák jele is lehet kutyusodnál?

Most itt a tökéletes alkalom arra, hogy közelebbről is szemügyre vedd kiskutyád száját, ínyét, és a fogait, és tegyél róla, hogy szép fogsorát büszkén megvillanthassa.

Tudtad?

Kutyabiztos fogkefével, és fogkrémmel a lehető leggyakrabban meg kellene mosnod kutyusod fogát. Bizonyos ételek, játékok, és jutalomfalatok segíthetnek megszabadulni a fogkőtől, de fontos, hogy te is meg tudd csinálni.

Figyeld az apró jeleket

A kutyusod szájában egy lehetséges probléma első jele a kellemetlen lehelet lesz. A jellegzetes szagot a fogíny és fogak körül maradt ételmaradék és a baktérium kombinációja okozhatja. Ha nem kezelik, ez a kombináció fogkövet okozhat a fogukon az ínyük alatt.

Ha a fogkő egyszer kialakult, onnantól kezdve egyre keményebbé válik, és ez olyan fogíny betegségekhez vezethet, mint például a fogínygyulladás. Hogy kutyusod számára tovább rontsunk a helyzeten, ezek az ínybetegségek további problémákhoz vezethetnek, mint például a repedt, vagy letört fogak, az állkapocs rendellenes állása, és súlyos állapotokhoz, mint a vese-, szív- vagy tüdőbetegség.

Mit tehetsz?

Adj kutyusodnak hajlítható rágókát, amivel eljátszadozhat, így fogai, és az ínye is tiszta és egészséges marad. És bónuszként, ettől a nyálserkentéstől jobb lesz a lehelete!

Hogy kutyusod ne unjon rá a rágókákra, hétről hétre cserélgesd őket. A rágás kutyusod egyik természetes ösztöne, és ha sok rágós játéka van, az előnyös lehet a szájegészségének, és emellett mindkettőtöknek szórakoztató kikapcsolódást nyújt.

Meleg ruhaanyaggal gyengéden töröld le kedvenced ínyét étkezések után, hogy megszabaduljon az ételmaradéktól, a túl sok nyáltól, és az elhalt sejtektől a szájában, ami fogkövet okozhat. Az is egy jó megoldás lehet, ha minden nap megmosod kedvenced fogát.

Ahhoz, hogy a kutyád fogai erősek és egészségesek legyenek, rendszeresen foglalj időpontot állat-fogászati ellenőrzésre az állatorvosodnál, és ne felejtsd el sűrűn megmosni a fogait.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
25555 vélemény