Kutyagazdiként előfordul, hogy együtt kell élned a kutyusod leheletével, ami a vonzereje része. De tudtad, hogy a túlságosan rossz lehelet egészségügyi problémák jele is lehet kutyusodnál?

Most itt a tökéletes alkalom arra, hogy közelebbről is szemügyre vedd kiskutyád száját, ínyét, és a fogait, és tegyél róla, hogy szép fogsorát büszkén megvillanthassa.

Tudtad?

Kutyabiztos fogkefével, és fogkrémmel a lehető leggyakrabban meg kellene mosnod kutyusod fogát. Bizonyos ételek, játékok, és jutalomfalatok segíthetnek megszabadulni a fogkőtől, de fontos, hogy te is meg tudd csinálni.

Figyeld az apró jeleket

A kutyusod szájában egy lehetséges probléma első jele a kellemetlen lehelet lesz. A jellegzetes szagot a fogíny és fogak körül maradt ételmaradék és a baktérium kombinációja okozhatja. Ha nem kezelik, ez a kombináció fogkövet okozhat a fogukon az ínyük alatt.

Ha a fogkő egyszer kialakult, onnantól kezdve egyre keményebbé válik, és ez olyan fogíny betegségekhez vezethet, mint például a fogínygyulladás. Hogy kutyusod számára tovább rontsunk a helyzeten, ezek az ínybetegségek további problémákhoz vezethetnek, mint például a repedt, vagy letört fogak, az állkapocs rendellenes állása, és súlyos állapotokhoz, mint a vese-, szív- vagy tüdőbetegség.

Mit tehetsz?

Adj kutyusodnak fogtisztító rágókát, így fogai, és az ínye is tiszta és egészséges marad. És bónuszként, ettől a nyálserkentéstől jobb lesz a lehelete!

Szerezz be neki olyan játékokat, amiket biztonsággal rághat! A rágás kutyusod egyik természetes ösztöne, és ha sok rágós játéka van, az előnyös lehet a szájegészségének, és emellett mindkettőtöknek szórakoztató kikapcsolódást nyújt.

Meleg ruhaanyaggal gyengéden töröld le kedvenced ínyét étkezések után, hogy megszabaduljon az ételmaradéktól, a túl sok nyáltól, és az elhalt sejtektől a szájában, ami fogkövet okozhat. Az is egy jó megoldás lehet, ha minden nap megmosod kedvenced fogát.

Ahhoz, hogy a kutyád fogai erősek és egészségesek legyenek, figyeld a lepedékesedést! (A fogkő, további komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.) Adott esetben foglalj időpontot állat-fogászati ellenőrzésre az állatorvosodnál, és ne felejtsd el sűrűn megmosni a fogait.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény