A Tibeti Masztiff Bemutatása

Ez a még mindig kezdetleges kutyafajta évszázadokkal ezelőtt Tibetben látott napvilágot. A tibeti masztiffokat eredetileg a jószágok és a birtokok őrzésére alkalmazták, sőt még ma is megtalálhatóak ebben a szerepkörben, de főleg családi kedvencként és kiállítási kutyákként élvezik az életet.

Hatalmas, félelmetes méretük ellenére nagyon puhány kutyák, ha a családjukról van szó. Megőrizték őrző-védő természetüket, ezért jobb, ha távol tartják magukat az idegenek a tibeti masztiffok területétől.

A Tibeti Masztiff Részletes Bemutatása

Nemes megjelenésükkel, hosszú szőrükkel, vonzó színükkel és méretükkel a tibeti masztiffok sétáltatás közben mindig feltűnést okoznak. Ha csak a külsejük miatt akarná valaki ezt a kutyát magának, akkor inkább ne tegye, nem ilyen gazdiknak való kutyákról van szó.

Mielőtt belevetnénk magunkat abba, hogy milyen hátrányai és nehézségei vannak egy ilyen kutya tartásának, nézzük meg mi olyan imádnivaló a fajtában. A tibeti masztiffok szeretetteljesek, szelídek, türelmesek és megértőek. Az emberekkel való szoros együttműködés az évszázadok során csak kifinomultabbá tették őket az emberek megértésével kapcsolatban.

Keményen dolgoznak, óvják a családjaikat, rettenthetetlenek és hűségesek. Nagy méretük miatt remek házőrzők. Az évszázadok során erre a feladatra történő tenyésztésnek hála pedig nagyon jól is végzik a munkájukat.

Bármennyire is vonzóan hangzik, fontos, hogy alaposan mérlegeljük a többi tulajdonságát is a fajtának, amelyek igazi kihívást jelenthetnek a gazdik számára.

Ez egy független őrző-védő fajta, aki nem vár útmutatást és parancsokat az emberektől. Élvezni fogják az emberek társaságát és kötődni fognak a családjukhoz, de nem fognak mindig engedelmeskedni a gazdiknak, különösen olyan helyzetekben, amelyekben úgy vélik, nekik van igazuk. A tibeti masztiffok nagyon makacs kutyák. Az engedelmességi és ügyességi versenyeken nem szerepelnek túl jól pontosan emiatt.

A tibeti masztiffok általában csendes kutyák, ha szükségleteik és életkörülményeik kielégülnek, de ha éjszakára kint maradnak a szabadban, ugatóssá válhatnak. Természetesen erre van megoldás: be kell őket vinni a házba.

Ha valakinek udvara van, meg kell győződnie arról, hogy jól el van-e kerítve, mert a tibeti masztiffokról közismert, hogy átmásznak a kerítéseken. Arra is ügyelni kell, hogy ezek a kutyák ne legyenek kint sokáig, mert elkezdhetnek ásni, majd kisajátítják maguknak a területet és a végén agresszívvá válnak, ha valaki a felségterületükre lép.

Bizonyos körülmények között a tibeti masztiffok toleránsak a saját családjukban élő gyerekekkel, de általában nem alkalmasak kisgyerekes családok házikedvenceiként. A tibeti masztiffok az idegen gyerekek kiabálását, sikoltozását és játékát az agresszió jeleként értelmezhetik és egyáltalán nem fognak kedvesen bánni a kicsikkel emiatt.

Ez a területszerzési vágy nemcsak a gyerekek társadalmi életére, hanem a gazdikéra is hatással lehet. Ha valaki nagyon társasági ember, akihez sok vendég jön és megy, akkor ez a fajta nem való a számára. A tibeti masztiffok gyakran próbálják megakadályozni a számukra gyanús emberek belépését a házba.

A szocializáció elengedhetetlen ennél a fajtánál. Fontos, hogy minél több helyet, embert, szagot ismerjenek meg már kölyökkorukban. Hagyni kell, hogy új embereket ismerjenek meg, de meg kell érteni azt is, hogy egyes emberektől óvakodnak.

A tibeti masztiffoknak erős ösztöneik vannak az emberekkel kapcsolatban és ha nem tudnak túllépni a kezdeti ellenszenvükön egy adott emberrel szemben, annak általában nyomós oka van. A tibeti masztiffokat nem lehet póráz nélkül sétáltatni, és a napi séták során több különböző útvonalon kell haladni, hogy a területszerző énjük a sétaútvonalakra ne terjedjen ki.

A tibeti masztiff egy csodálatos fajta a megfelelő gazdi és otthon számára, de nem illenek bele bármelyik életstílusba. Ha valakit érdekel ez a fajta, érdemes megkeresni és beszélni a tenyésztőkkel és más tibeti masztiff gazdival.

Egy dolog biztos: ha valaki magához vesz egy tibeti masztiffot, az élete egy hatalmas és érdekes kalanddá változik.

A Tibeti Masztiff Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

 • Nem szabad elfelejteni, hogy az aranyos kis mackó kölykökből 35-70 kilós kutyák lesznek. A masztiffok méretükből adódóan alkalmatlanok a lakásban való életre.

 • A tibeti masztiffok általában reggel és este aktívak. Ha valakinek az időbeosztása nem teszi lehetővé, hogy kutyájával ezekben az időszakokban foglalkozzon, akkor lehet, hogy egy másik fajta mellett kell döntenie.

 • Beltérben általában nyugodtak.

 • A tibeti masztiffot nem szabad kizárni az udvarra. Ők is társas lények, igénylik a család jelenlétét maguk körül.

 • Védelmező természetük miatt soha nem szabad ezt a fajtát póráz nélkül sétáltatni. A séták útvonalát pedig gyakran kell változtatni.

 • A tibeti masztiffok rendkívül intelligensek, függetlenek és makacsok, ugyanakkor érzékenyek az emberi hangulatokra. Idegesek lesznek, ha kiabálnak vagy veszekednek körülöttük. Élvezik az emberek társaságát, de nem túlzottan bújós házikedvencek.

 • Ez a fajta nem azoknak való, akik érdeklődnek a kutyasportok iránt.

 • Az éjszakára kizárt tibeti masztiffok ugatással adják az emberek tudtára, hogy éjjel is őrködnek – ezért nem szabad őket éjszakára kint hagyni. Pozitívum, hogy nap közben viszont csendesek.

 • A tibeti masztiffok évente egyszer mérsékelten vedlenek. Hetente kell őket átfésülni, kivéve a szezonális vedlés idején, akkor érdemes gyakrabban kefét fogni.

 • A tibeti masztiffoknak korai szocializációra van szüksége, és egész életükben folytatniuk is kell ezt. Enélkül indokolatlanul agresszívek lehetnek az ismeretlen kutyákkal és emberekkel szemben. A szocializáció segít nekik megtanulni, hogy melyik embertől és állattól kell tartaniuk és melyiktől nem. Ez egy őrző-védő fajta esetében elengedhetetlen.

 • A tibeti masztiffok nem javasoltak félénk vagy kezdő gazdiknak. Ennek a fajtának magabiztos gazdára van szüksége, aki következetes és határozott, de ugyanakkor szeretetteljes is. A tibeti masztiffok erős akaratúak, tesztelni fogják az embereket, hogy azok mennyire következetesek velük szemben.

 • A tibeti masztiffok megfelelő fizikai és mentális stimuláció nélkül nekiállnak unatkozni. Ez destruktivitáshoz, ugatáshoz és egyéb negatív viselkedéshez vezethet. Ha tibeti masztiffot szeretne valaki, szem előtt kell tartania, hogy néhány tárgytól búcsút kell inteni, mert 3 éves korukig mindent szétrágnak.

 • A tibeti masztiffok jól kijönnek a gyerekekkel, ha együtt nevelték fel őket, de a gyerekek kiabálását, sikoltozását és játékát az agresszió jeleként értelmezhetik, ami cselekvést vált ki a részükről. Nem biztos, hogy összebarátkoznak a szomszédos gyerekekkel. Kisgyermekes otthonokba egyáltalán nem javasolt a tartásuk.

 • Soha ne vásárolj kiskutyát háztáji, megbízhatatlan tenyésztőktől, állatkereskedésekből, szaporítóktól. Olyan embereket kell keresni, akik igazolni tudják a szűrővizsgálatok eredményeit, a szülőkutyákat is ismeri, biztosítani tud a kiskutya genetikai egészségéről, jó természetéről.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

A masztiffoknak a fent is szereplő Ted tápokat javaslom.”

Történelme

A tibeti masztiffok egyáltalán nem meglepő módon Tibetből származnak. Nagyon kevés feljegyzés készült róluk a 19. század vége előtt, de többen úgy gondolják, hogy a fajta már évszázadok óta létezik.

A DNS bizonyítékok szerint a masztiff típusú kutyák Tibetből származnak, mintegy 5000 évvel azelőttről. A tibeti masztiff kétségtelenül ezeknek a kutyáknak a leszármazottja. Két típusuk alakult ki: a Do-Khyi, akik falvakban éltek vagy nomád pásztorokkal utaztak, és a nyájak őrzésére tartották őket, valamint a nagyobb Tsang-Khyi, akiket gyakran kolostoroknál helyeztek el, hogy az ott élő tibeti buddhista szerzeteseket és a lámákat őrizzék.

1800 előtti tibeti masztiffokról nagyon keveset tudunk. 1800-ban Samuel Turner kapitány tett említést a „hatalmas kutyák” tartásáról az An account of an Embassy to the Court of the Teshoo Lama in Tibet című emlékiratában, de pontos leírást nem adott a kutyákról.

1847-ben Angliába importálták az első tibeti kutyát. Lord Hardinge, India helytartója ajándékozta Viktória királynőnek a kutyát. 1873-ban megalakult az Angliai Kennel Klub és a tibeti masztiffot hivatalosan is bejegyezték a törzskönyvbe ezen a néven, elhagyva ezzel a korábbi „Tibetből származó nagytestű kutya” elnevezést.

1874-ben a walesi herceg, aki később VII. Eduárd király lett, két tibeti masztiffot importált Angliába, és 1875-ben be is mutatták őket az Alexandra Palace Show-n. A tibeti masztiffokat időnként továbbra is importálták Angliába és Európába. 1931-ben megalakult az első tibeti masztiff fajtaklub. A második világháború véget vetett a tenyésztésnek, és csak 1976-ban kezdték el újra importálni a kutyákat az angol tenyésztők.

A fajtának hasonló története volt az Egyesült Államokban is. Az 1950-es évek végén két tibeti masztiffot kapott az Egyesült Államok elnöke, de a kutyákat egy farmra vitték és el is tűntek a nyilvánosság elől. Csak 1970-ben importáltak még néhány tibeti masztiffot a tengerentúlra, ezek lettek az amerikai vonal alapkutyái.

Az Amerikai Tibeti Masztiff Klubot 1974-ben alapították, akárcsak az Amerikai Tibeti Masztiff Egyesületet. Az első kiállítás, amelyen a tibeti masztiffok megjelentek, az első National Specialty Match volt 1979 októberében.

A fajtát az Amerikai Kennel Klub csak  2007 januárjában ismerte el. Manapság Tibetben elég nehéz fajtatiszta tibeti masztiffot találni, de alkalmanként felbukkan egy-egy, akik karavánokkal és kereskedőkkel utaznak, valamint házakat és jószágokat őriznek.

Méret

A hímek legalább 66 centis marmagassággal rendelkeznek, általában 41-68 kg közötti testsúlyuk lehet. A nőstények kb. 61-71 cm magasak és 34-54 kg nehezek.

Személyiség

Erre a független, makacs fajtára gyakran alkalmazzák a „nagy kihívás” jelzőt is. Intelligens és erős önérzettel rendelkeznek, elvárják, hogy egyenrangú félként, ne pedig háziállatként kezeljék őket.

Az embereiknek meg akarnak felelni, de nekik is megvannak a saját céljaik, és gyakran emlékeztetni kell őket arra, hogy mit is kértek tőlük. A tibeti masztiff hűséges fajta, komolyan veszi az őrző-védő feladatát, az idegenekkel szemben távolságtartó és/vagy tartózkodó.

A korai szocializálásra szükségük van, de egész életükben folytatni kell velük a tréninget, hogy ne váljanak túl agresszívvé. Ezt a fajtát érdemes kutyasuliba íratni.

A rendszeres látogatók, forgalmas kutyaparkok, boltok, séták, szomszédokkal találkozók sokat segítenek csiszolni a szociális készségeiket.

Egészség

Ezek a kutyák általában egészségesek, de mint minden fajtánál, így náluk is előfordulhatnak bizonyos betegségek. Nem minden kutyánál jelentkeznek az alábbi egészségügyi problémák, de jobb tisztában lenni a fogalmakkal, hogy időben lehessen cselekedni szükség esetén.

Csípő diszplázia: Ez egy örökletes betegség, ilyenkor a combcsont nem illeszkedik szorosan a csípőízületek medenceüregébe. A csípő diszplázia klinikai tünetekkel vagy akár anélkül is fennállhat. Ilyen esetekben néhány kutya sántít vagy fájlalja az egyik, vagy akár mindkét hátsó lábát. Ahogy a kutyák idősödnek ízületi gyulladások is kialakulhatnak. Csípő diszpláziával élő kutyák nem szaporodhatnak, ezért mindig kérj a tenyésztőktől egy olyan papírt, ami igazolni tudja, hogy leendő kutyád szülei nem szenvednek a betegségben.

Könyök diszplázia: Szintén egy örökletes betegség, amely a nagyobb testű kutyáknál gyakori. Úgy vélik, hogy ezt a kutya könyökét alkotó három csont különböző növekedési/fejlődési üteme okozza, ami ízületi lazasághoz vezet. Ez nagyon fájdalmas sántasággal járhat. Az állatorvos akár még a műtétet is javasolhatja ilyen esetek orvoslására, de számos esetben elég a fájdalomcsillapító kezelés is.

Csonthártyagyulladás: a panosteitis, vagy ismertebb nevén csonthártyagyulladás egy olyan betegség, amely a kölyökkutyák csontjait érinti. Kifejezetten hajlamosak rá a nagyobb testű kutyák. Sántaságot okozó állapot, amely általában 1-6 hónapig tart, de mire a kutya eléri a felnőtt kort elmúlik. Az esetleges kellemetlenségek fájdalomcsillapítóval kezelhetők.

Porcelhalás (OCD): a porcok helytelen növekedése okozza a problémát. Fájdalmas ízületi merevséget okoz, olyannyira, hogy a kutya még csak behajlítani sem tudja a könyökét. Kutyáknál már 4-9 hónapos korban kimutatható. Helytelen tápok fogyasztása („növekedés elősegítő tápok”) hozzájárulhat a probléma kialakulásához.

Kutyák öröklött demielinatív neuropátiája (CIDN): a tibeti masztiff kölyköknél kb. hathetes korban fordul elő ez az állapot. A betegség az idegrendszert érinti, és a hátsó lábak gyengeségét okozza, amely végül teljes bénulásig fajul. Nincs rá kezelés, de a szelektív tenyésztés nagymértékben csökkentette a CIDN előfordulását.

Pajzsmirigy alulműködés: a pajzsmirigy által termelt hormon alacsony szintje. A betegség egyik jele lehet a meddőség. A nyilvánvalóbb jelek közé az elhízás, a mentális tompaság, a letargia, a leesett szemhéjak, az alacsony energiaszint és a rendszertelen tüzelési ciklus tartozik. A kutya szőrzete durvává és törékennyé válik, elkezd kihullani, majd a bőr is kemény lesz és besötétedik. A pajzsmirigy alulműködést napi gyógyszeres kezeléssel lehet orvosolni, amit a kutyának élete végéig csinálnia kell. A gyógyszerek szedése mellett azonban teljes életet élhetnek a pajzsmirigy alulműködéssel küzdő kutyusok.

Vásárolj megbízható tenyésztőktől, akik mindent tudnak az adott kutyus egészségügyi állapotáról és ezt orvosi papírokkal is igazolni tudják. Egy megbízható tenyésztő eladás előtt beadatja a szükséges oltásokat, elintézi a féregtelenítést. A jó tenyésztők ügyelnek arra, hogy a szülő-kutyák két évnél idősebbek, jólneveltek legyenek, illetve folyamatosan ellenőrzik az állomány egészségügyi állapotát!

Vásárlás előtt nyugodtan érdeklődj a kölyökkutya szüleiről, kérd el az orvosi igazolásokat, oltási papírokat. Egészségügyi igazolásokat 2 éves kor alatt nem állítanak ki kutyáknál. Ez azért lehet, mert egyes betegségek nem alakulhatnak ki teljes felnőtté válás előtt. Ezért nem ajánlott 2-3 évnél fiatalabb kutyákat szülőként használni tenyésztőknél.

Gondozás

Ezek a kutyák társas lények, igénylik azt, hogy bent legyenek a lakásban a család többi tagjával. Ugyanakkor biztosítani kell számukra egy nagy udvart is, hogy ott játszhassanak és szaladgáljanak. A kis udvar vagy kutyafuttató nem elegendő az igényeiknek.

Nehéz bundájuk miatt nem viselik túl jól a forró, párás éghajlatot, bár a száraz meleget jól tűrik. Meleg időben mindig árnyékban kell lenniük, friss vízzel a közelükben, ha kint vannak a szabadban.

A tibeti masztiff mozgásigénye kielégíthető 20-30 perces játékkal vagy sétával. Örülni fognak, ha van egy másik kutya, akivel játszhatnak. Lehetőleg olyan kutya legyen, aki megközelíti a tibeti masztiff méreteit.

A tibeti masztiff kölykök gyorsabban nőnek, mint a kisebb fajták, de fizikailag csak több mint egyéves korukban válnak éretté. Az ortopédiai károsodások megelőzésének érdekében korlátozni kell a mozgásukat. Kerülni kell a hosszú sétákat, a túl aktív játékokat, amíg a kiskutyák egyévesek nem lesznek.

Már aznap el kell kezdeni a nevelésüket, amikor megérkeznek új otthonaikba. Intelligensek és gyorsan tanulnak, de független és makacs természetük miatt nem mindig olyan eredményes az engedelmességi képzés, mint azt elsőre gondolnánk.

Türelmesnek, határozottnak és következetesnek kell lenni a tibeti masztiffokkal, hogy a lehető legerősebb kötelék alakuljon ki gazdi és kutyus között. Mindig keresni kell azokat a viselkedési formákat, amelyeket jutalmazni lehet. Büntetéssel, csúnya beszéddel nem fejlődnek ezek a kutyák sem.

A rendszeres edzés és nevelés segít abban, hogy a kutyák és az emberek boldogan éljenek együtt. Egy unatkozó vagy magányos tibeti masztiff sokkal nagyobb rombolást végez és sokkal zajosabb, mint az a kutya, aki mindig le van foglalva valamivel.

A tibeti masztiff számára a szobatisztaságra való nevelés elég könnyen megy. A ketrechez szoktatás segíti ezt a folyamatot. Ezzel a lakás és a kutyus épségét is kontrolálni lehet, ha a gazdi távol van. A ketrecük egyben egy olyan hellyé is válik számukra, ahová bármikor elhúzódhatnak, ha pihenni szeretnének. A kölyökkorban történő ketrechez szoktatás segít a kutyusoknak elfogadni a bezártságot, így nem fog a későbbiekben gondot okozni az sem, ha kutyapanzióban vagy kórházban kell tölteniük pár éjszakát. Egész napra azonban soha nem szabad őket bezárni! Pár óránál tovább ne legyenek bezárva, kivéve éjszaka, amikor alszanak.

A pórázhoz szoktatás is nagyon fontos, különösen azért, mert sokkal nehezebb visszatartani, lefogni egy 70 kilós kutyát a legtöbb kisebb kutyafajtához képest. Ezeket a kutyákat nem szabad póráz nélkül sétáltatni!

Mint minden kutyának, nekik is szükségük van a korai szocializációra – sokféle emberrel, látnivalóval, hanggal, élményekkel kell találkozniuk még kölyökkorukban. A szocializáció segít abban, hogy felnőtt korukban határozottabb kutyusok legyenek.

A kutyaiskola vagy kutyamegőrzők remek kezdetek lehetnek. Rendszeres látogatók, nyüzsgő parkokban sétálás, üzletek, ahova a kutya is bemehet, szomszédokkal közös séta stb. Ezek mind-mind segítenek a kutyusoknak hozzászokni a társasághoz.

Etetés

Ajánlott napi mennyiség: 500-750 gramm jó minőségű táp, két adagra osztva.

Hogy felnőtt kutyádnak mi az ideális napi adagja az nagyban függ a kutya méretétől, testalkatától, metabolizmusától és aktivitás szintjétől. Éppannyira különbözőek a kutyák, mint mi emberek, ezért nem lehet pontos adatokat meghatározni.

Teljesen egyértelmű, hogy egy izgő-mozgó kutyusnak sokkal több tápanyagra van szüksége, mint egy lusta kutyusnak. A megvásárolt táp minősége is rengeteget számít – minél jobb minőségű a táp, annál táplálóbb lesz az a kutyusod számára.

Sokkal jobb naponta kétszer adni nekik enni, hiszen így nem tudják rögtön felfalni az egész napi adagjukat. Ha nem vagy biztos az adagolásban és nem tudod eldönteni, hogy kutyusod már túlsúlyos-e vagy sem, íme egy trükk, amivel ezt könnyen ellenőrizheted!

Először is, ha csupán csak ránézel a kutyádra látnod kell a derekát. Ezután helyezd a hátára a kezedet úgy, hogy a hüvelykujjaid a gerinc vonalában legyenek. Érezned kell a kutya bordáit anélkül, hogy nagyobb nyomást helyeznél rá. Ha ez nem sikerül, akkor kutyusodnak többet kell mozognia és kevesebbet kell ennie.

További etetési tanácsokért, tippekért fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

Szín és ápolás

A tibeti masztiffoknak duplaszőrzete van, hosszú, vastag, durva szerkezetű fedőszőrrel és nehéz, puha, gyapjas aljszőrzettel. Az aljszőrzetük a nyári hónapokban valamivel vékonyabb. A szőrük kemény és egyenes, soha nem göndör, hullámos vagy selymes.

A nyakat és a vállakat sűrű sörény fedi. Farkuk és a felső combjaikon bozontos szőrük van. A kan kutyáknak általában több szőrük van, mint a szukáknak, beleértve a nyak és a vállak körüli vastagabb sörényt is.

Színük lehet fekete, barna, arany és kék. A szemek felett és körül, a pofa oldalán, a torkon, valamint az elülső lábak alsó részén, a hátsó lábak belső oldalán és a farok alsó részén láthatunk barnás-cser jegyeket is akár.

Néhány tibeti masztiffnak apró fehér jegyek láthatók a mellkasán és a lábain, de sehol máshol a testükön. Az aljszőrzet mindig egy világosabb árnyalat, főleg szürke, világosbarna. A sable és brindle mintájú tibeti masztiffok a kiállítási szempontok szerint „hibásak”, de színük nem befolyásolja a házikedvenc-képességüket.

A tibeti masztiffok keveset vedlenek, csak szezonálisan változó éghajlattól függően. Hetente egy-három alkalommal kell kifésülni a szőrüket drótkefével, hogy az elhalt szőrszálaktól megszabadítsuk őket.

Mindenképpen ellenőrizni kell a sörényüket, ahol a szőrzet a legnehezebb, hogy nem csomósodott-e össze vagy ritkul-e ott a szőrük. Szükség szerint kell fürdetni őket. Ennek a fajtának nincs „kutyaszaga”, így általában havonta egynél többször nem is kell őket fürdetni.

Hetente kétszer-háromszor érdemes megmosni a kutyusok fogát, a fogkőlerakódás megelőzése és a baktériumok eltávolítása érdekében. A napi fogmosás még inkább javasolt, hiszen ezzel a fogíny egészségét is biztosítani tudják a gazdik.

Havonta 1-2 alkalommal kell a körmüket levágni. Ha már hallod, ahogy a padlón kopognak, akkor bizony eljött az ideje a körömvágásnak. Legyél nagyon óvatos, hiszen a kutyák körmei nagyon érzékenyek, ha nem vagy magabiztos, inkább keress fel egy kutya kozmetikust!

Hetente kell ellenőrizni a füleket is, hogy nincs-e bőrpír vagy rossz szag, ezek ugyanis fertőzésre utalnak. Egy vattakoronggal tisztítsd meg a fület az állatorvos által javasolt tisztítószerrel. Nem szabad túl mélyen benyúlni a fülbe, a hallójárathoz!

Az ápolás egy tökéletes lehetőség arra, hogy az esetleges sebeket, hegeket, bolhákat, bőrpírt, gyulladásokat leellenőrizd a bőrükön, orrukon, szemük környékén, szájukon stb. A heti ellenőrzéssel észreveheted a betegségek kezdetleges tüneteit is.

Jó, ha már kölyökkorában hozzászoktatod a rendszeres vizsgálatokhoz kedvencedet. Fogd le a mancsait és ellenőrizd a száját, fogait stb. Tedd pozitív eseménnyé ezeket a dolgokat számára, ilyenkor jól jön egy-két jutifalat, de a dicséretet is nagyon szeretik a kutyusok. Ha az alapok megvannak, az állatorvosnál sem lesz probléma a kutya felnőtt korában!

Más állatok és gyerekek

A tibeti masztiffok alkalmasak idősebb gyerekek mellé, de túl nagyok lehetnek ahhoz, hogy kisgyerekek biztonságát garantálni tudjuk. Soha nem akarnák bántani a gyerekeket, de könnyen feldönthetik őket vagy rájuk is léphetnek méretükből adódóan.

A gyerekeknek meg kell tanítani, hogy ne szaladgáljanak vagy sikítozzanak egy tibeti masztiff körül. A zaj és az aktivitás felzaklathatja őket. Egész egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy hagyjuk őket kisgyerekekkel játszani.

Az is előfordulhat, hogy úgy érzik, meg kell védeniük az „ő” gyerekeiket a többi gyerektől, különösen akkor, ha azok egymással birkóznak vagy kergetik egymást. Mindig felügyelni kell őket, és egy gyanús mozdulatnál már azonnal közbe kell lépni.

Mint minden kutyafajtánál, itt is elmondjuk, hogy rendkívül fontos a gyerekeknek is megtanítani, hogyan kell viselkedni a kutyákkal, hiszen mindig akadhatnak kivételek és lehet, hogy odakap egy ingerült kutyus és hamar bekövetkezik a baj.
Hiába barátságosak a kutyusok a picikkel is, felügyelet nélkül soha nem lehet együtt kutya és kisgyerek. Természetesen, a kutyákat is nevelni kell a helyes viselkedésre, éppúgy, mint a gyerekeket.

Ezek a kutyák viszonylag jól kijönnek más kutyákkal és macskákkal is, főleg, ha egy háztartásban élnek. Felnőttként már több időre lesz szükségük, hogy megszokjanak egy új állatot maguk körül.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Anikó
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 22 óra
Renáta Ráczhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Renáta Ráczhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A nedves eledel kicsi (Csivava) és nagy tesű (Németjuhász) kutyusaim számára is nagy kedvenccé vált.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Renáta Ráczhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Kutyusom eddig kisebb szemű tápot fogyasztott, semmilyen nagyobb falatot nem volt hajlandó a szájába venni, nem is igazán szokott ràgni.
Ezt a méretet félve próbàltam ki, de nagy örömömre sikerrel jàrtam. Ízlik neki, és rágásra kènyszeríti.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Renáta Rácz#2 kép innen:Renáta Rácz#3 kép innen:Renáta Rácz#4 kép innen:Renáta Rácz
4
Renáta Ráczhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Burus Péterné
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Burus Péterné
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Burus Péterné
1
Burus Péterné
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon problémás kutyusunk kapja, örülünk hogy rátaláltunk!! Ez a táp az amit nem muszájból eszik, mert imádja!!

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
János Sárkány
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Imádja

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
János Sárkány
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Imádja

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Nándorné Zayzon
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Eddig egzotikus struccos tàpot adtam neki,viszont màr nem akarta még kézből sem megenni.Amióta kipróbàlàs céljàból megrendeltem ezt a szàraztàpot,úgy befalja,alig tudom letenni elé,imàdja

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Nándorné Zayzon
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Akàr sak a bàrànyos ez is remek vàlasztàs az érzékeny kutyusoknak

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Nándorné Zayzon#2 kép innen:Nándorné Zayzon
2
Nándorné Zayzon
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Tökéletes ,elegendő,tartalom,a kutyus imàdja és befalja,tisztàra nyalja a tànyérjàt.Kivàló az allergiàs kutyàk etetésénél

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Molnár Erika
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Szuper es megbízható!

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Beáta Pribisán
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Rang Orsolya
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Rang Orsolya
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Nóra Rutkai
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Beatrix
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Beatrix
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Függetlenül ellenőrzött
39913 vélemény