Az ősz megérkeztével mindkettőtök napirendje megváltozik. A gyerekeknek elkezdődik a suli, nincs több nyári szünet, ami azt jelenti, hogy a kutyád többször marad egyedül a nap során. Néhány kutyának ez csak annyit jelent, hogy többet heverészhetnek a kanapén, és élvezhetik a csendet. De más kutyáknál ez szeparációs félelmet válthat ki, amiből komoly probléma lehet, ha elhanyagolják.

Miről is van szó

A kutyák szeparációs félelmének semmi köze a szobatisztaság hiányához, vagy a gyenge fegyelmezéshez. Ez leggyakrabban azoknál azoknál a kutyáknál fordul elő, akik hozzászoktak, hogy mindig van valaki a ház körül, vagy akiknek olyan negatív élményben volt részük, hogy idegen környezetben kellemetlenül érezték magukat. A kutyák falka állatok, ezért hogy ha hosszabb időre elválasztják őket a falkavezérüktől, az rettenetes lehet számukra.

Azoknál a kutyáknál, amelyek szeparációs félelemtől szenvednek, ha egyedül maradnak otthon, nem ritka, hogy darabokra szedik a bútorokat, a fürdőszobában ücsörögnek, ugyana mellett a hely mellett mennek el újra és újra, megállás nélkül ugatnak, vagy próbálnak kiszökni, amitől akár meg is sérülhetnek.

Foglald le kutyádat

Ahogy azt már korábbi blogposztjainkban említettük, a fáradt kutya, jó kutya. Figyelj rá, hogy sokat mozogjon, és sokat játssz vele, amikor otthon vagy. Egy kis kiruccanástól egy póráz mentes kutyaparkba, hogy szőrös kis haverjaival futkározhasson, egy egészséges kötélhúzástól kutyabiztos kötéllel, vagy egy élénkítő sétától különböző útvonalakon az otthonod környékén, boldog, és kipihent lesz, mikor később egyedül marad.

Adhatsz neki feladatokat is, amikor egyedül van otthon. Szórj el kutyatáp darabkákat a ház különböző részein, amiket megkereshet, hogy ha unatkozik. A gumijátékokat, mint a Kong, meg lehet tölteni alacsony nátrium tartalmú mogyoróvajjal, ami finom jutalom lesz a nap végére, mire megdolgozik érte.

Búcsúzás

Kutyád szeparációs félelmének az egyik legnagyobb kiváltó oka az lehet, ahogy a távozásodat kezeled. Ha nagy ügyet csinálsz abból, hogy elmész azáltal, hogy hosszan ölelgeted, és szeretgeted a kutyádat mielőtt gyorsan kirohannál az ajtón, nagyobb jelentőséget fog tulajdonítani a hiányodnak.

Mikor elmész, vakard meg a buksiját, és megnyugtatóan mondogasd neki minden alkalommal: „Nemsokára jövök.” Annak ellenére, hogy nem fogja pontosan tudni, hogy mit mondasz, a hangodból következtet rá, hogy a távozásod nem is olyan nagy dolog.

Üdvözlés

A visszafogott közeledés mikor hazaérsz, szintén segíthet kutyád szorongásán. Ahogy azt te is tudod, a kutyák szinte megőrülnek mikor a gazdi hazaér, és úgy tesznek, mintha évek óta nem láttak volna. Ha hazaérsz, és egyből elhalmozod a figyelmeddel, azzal ő több jelentőséget tulajdonít az érkezésednek, mint kellene.

Ahelyett, hogy hagyod izgatottan a lábadon ugrálni mikor hazaérsz, szoktasd arra, hogy előbb nyugodjon meg, és csak azután fordulj oda hozzá. Segíthet a kezdeti szeparációs dráma enyhítésében, ha tudomást sem veszünk róluk, amíg abba nem hagyják az ugrálást és ugatást, vagy ha rávesszük őket, hogy a fekhelyükön várjanak, mielőtt üdvözölnénk őket.

Kutyusod szociális képességeinek a fejlesztéséért minden nap tehetsz. Egy másik blog cikkünkben már minden napra összefoglaltunk néhány könnyen követhető gyakorlatot, aminek a segítségével kutyusod könnyedén hatalmas fejlődésen mehet keresztül! 🙂 

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

25 unaloműző kutyáknak

Unatkozik kedvenced? Mindig keresel valami egyszerű és gyors unaloműzőt neki? Ha egy kutya unatkozik, akkor nagyon gyorsan előjön belőle a pusztító ösztön. A problémák főleg abból adódnak, hogy nem tudunk olyan munkát adni kutyánknak, mint amire ők igazán születettek....

bővebben

33 benti tevékenység, amivel lefoglalhatod a kutyádat

Mindig keresed az izgalmas, egyszerű és szórakoztató tevékenységeket, amivel lefoglalhatod a kutyádat? Nem csoda, hiszen a kutya érdeklődését felkelteni nem mindig olyan egyszerű dolog, viszont a sok ötletelés közben te már sokkal jobban elfáradhatsz és a kedves is...

bővebben

10 tipp a kutyaszőr takarításhoz

Kivétel nélkül minden kutya hullajtja a szőrét, és ezzel a jelenséggel garantáltan minden gazdinak meggyűlik a baja. A husky-k boldog gazdáinak pedig innét is mély együttérzésünket küldjük! Noha imádjuk négylábú szőrös kedvenceinket, azért néha örülnénk neki, ha nem...

bővebben

Megtalálhatsz minket az alábbi közösségi média oldalakon is!

Csomagod kiszállításáról a DPD futárszolgálat gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja

Szeretnéd Ingyen kipróbálni a bárányos kutyakekszünket?

 

Ha igen, akkor kattints az alábbi gombra...

Ingyenes

Ajándékod Érkezett

(Sajnos egy kutyagazdi csak egyszer élhet ezzel a lehetőséggel!)

Az alábbi mezőbe kérlek add meg az email címed, és már készen is vagy!

Amint beírod az e-mail címed, már e-mailben küldjük is ki Neked az ajándék bárányos kutyakekszed kuponkódját! Mikor kapom meg a kekszet? Bármilyen másik termék vásárlása mellé ingyen megkapod a kekszedet!

Kuponodat Kiküldtük az

E-mail Címedre

Maximum 5 percen belül meg kell érkeznie. De a biztonság kedvéért itt is leírjuk:

baranyoskeksz100