Az ősz megérkeztével mindkettőtök napirendje megváltozik. A gyerekeknek elkezdődik a suli, nincs több nyári szünet, ami azt jelenti, hogy a kutyád többször marad egyedül a nap során. Néhány kutyának ez csak annyit jelent, hogy többet heverészhetnek a kanapén, és élvezhetik a csendet. De más kutyáknál ez szeparációs félelmet válthat ki, amiből komoly probléma lehet, ha elhanyagolják.

Miről is van szó

A kutyák szeparációs félelmének semmi köze a szobatisztaság hiányához, vagy a gyenge fegyelmezéshez. Ez leggyakrabban azoknál azoknál a kutyáknál fordul elő, akik hozzászoktak, hogy mindig van valaki a ház körül, vagy akiknek olyan negatív élményben volt részük, hogy idegen környezetben kellemetlenül érezték magukat. A kutyák társas állatok, ezért hogy ha hosszabb időre egyedül hagyják őket, az rettenetes lehet számukra.

Azoknál a kutyáknál, amelyek szeparációs félelemtől szenvednek, ha egyedül maradnak otthon, nem ritka, hogy darabokra szedik a bútorokat, a fürdőszobában ücsörögnek, ugyan a mellett a hely mellett mennek el újra és újra, megállás nélkül ugatnak, vagy próbálnak kiszökni, amitől akár meg is sérülhetnek.

Foglald le kutyádat

Ahogy azt már korábbi blogposztjainkban említettük, a fáradt kutya, jó kutya. Figyelj rá, hogy sokat mozogjon, és sokat játssz vele, amikor otthon vagy. Egy kis kiruccanástól egy póráz mentes kutyaparkba, hogy szőrös kis haverjaival futkározhasson, egy egészséges kötélhúzástól kutyabiztos kötéllel, vagy egy élénkítő sétától különböző útvonalakon az otthonod környékén, boldog, és kipihent lesz, mikor később egyedül marad.

Adhatsz neki feladatokat is, amikor egyedül van otthon. Szórj el kutyatáp darabkákat a ház különböző részein, amiket megkereshet, hogy ha unatkozik. A gumijátékokat, mint a Kong, meg lehet tölteni alacsony nátrium tartalmú mogyoróvajjal, ami finom jutalom lesz a nap végére, mire megdolgozik érte.

Búcsúzás

Kutyád szeparációs félelmének az egyik legnagyobb kiváltó oka az lehet, ahogy a távozásodat kezeled. Ha nagy ügyet csinálsz abból, hogy elmész azáltal, hogy hosszan ölelgeted, és szeretgeted a kutyádat mielőtt gyorsan kirohannál az ajtón, nagyobb jelentőséget fog tulajdonítani a hiányodnak.

Mikor elmész, vakard meg a buksiját, és megnyugtatóan mondogasd neki minden alkalommal: „Nemsokára jövök.” Annak ellenére, hogy nem fogja pontosan tudni, hogy mit mondasz, a hangodból következtet rá, hogy a távozásod nem is olyan nagy dolog.

Üdvözlés

A visszafogott közeledés mikor hazaérsz, szintén segíthet kutyád szorongásán. Ahogy azt te is tudod, a kutyák szinte megőrülnek mikor a gazdi hazaér, és úgy tesznek, mintha évek óta nem láttak volna. Ha hazaérsz, és egyből elhalmozod a figyelmeddel, azzal ő több jelentőséget tulajdonít az érkezésednek, mint kellene.

Ahelyett, hogy hagyod izgatottan a lábadon ugrálni mikor hazaérsz, szoktasd arra, hogy előbb nyugodjon meg, és csak azután fordulj oda hozzá. Segíthet a kezdeti szeparációs dráma enyhítésében, ha tudomást sem veszünk róluk, amíg abba nem hagyják az ugrálást és ugatást, vagy ha rávesszük őket, hogy a fekhelyükön várjanak, mielőtt üdvözölnénk őket.

Kutyusod szociális képességeinek a fejlesztéséért minden nap tehetsz. Egy másik blog cikkünkben már minden napra összefoglaltunk néhány könnyen követhető gyakorlatot, aminek a segítségével kutyusod könnyedén hatalmas fejlődésen mehet keresztül! 🙂 

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény