Mind tudjuk mennyire jó a játék a kutyák életében, viszont ennek fontosságáról már annál kevesebbet tudunk. A játék biztosítja a kutyák mentális, fizikai és szociális jólétét, valamint ez a legjobb gyógymód a stressz levezetésére.

A játék biztosítja a testmozgást

Biztosan hallottad már azt a mondást, hogy a legjobb kutya, a fáradt kutya. Ennek bizony van valóságalapja. A mindennapi mozgásra a kutyáknak is szüksége van, ha ezt nem kapják meg, könnyen előfordulnak viselkedésbeli problémák. Ha a napi séta kutyádnak nem elég, akkor érdemes bevetni pár játékot, amivel még jobban lefáraszthatod a kutyát. A játék egy kifejezetten könnyű módja a mozgásnak. Egy-egy „hozd-vissza”, kötélhúzás vagy frizbi nem is igényel sok időt, kutyád kifárasztásához viszont tökéletes játékok, hiszen ezek közül mindegyik futáshoz, fel-alá mászkáláshoz kötött.

Kapcsolaterősítés

A minőségi időtöltés egyértelműen erősíti a gazdi és kutyája közti kapcsolatot. A játék pedig nem is lehetne alkalmasabb erre a feladatra! Nem minden állatra jellemző a nagy játékos kedv, de szerencsére ez a kutyák esetében nem így van. A különleges kötődés ember és kutya között általában a közös játéknak köszönhető, ezért sosem szabad kihagyni a napotokból! Kutatások is kimutatták, hogy sokkal szorosabb kapocs alakul ki olyan gazdik és kutyák között, akik rendszeresen együtt játszanak. A kutatók szerint ez a játékkedv a kutyáknál még a háziasítás időszakában alakulhatott ki. Ezért van kulcsfontosságú szerepe a játéknak a kutyák életében. Így tehát, ha úgy érzed még nem erős a kapocs közted és kedvenced között, napi 5-10 perc játékkal sokat javulhat a helyzet.

Mentális stimuláció

A következő ok, amiért a kutyáknál rendkívül fontos a rendszeres játék: ez biztosítja számukra a mentális stimulációt. Játékok, mint például az fejtörők, nagyban hozzájárulnak a kutya jólétéhez, hiszen ezzel serkentik a gondolkodásukat. A rendszeres mozgás mellé tehát érdemes kitalálni egy-egy gondolkodtató feladatot is kedvencünknek, ezzel fejlesztve mentális stimulációjukat. Ezek kiváló unaloműzők is, így csökkenthető a szétrágott bútorok, papucsok száma. A kedvenc fejtörő játékaink közé tartoznak a szaglásra alapuló feladatok, puzzle játékok, töltött Kongok és egyéb ételadagoló játékok. Ezek roppant egyszerűek, mégis sok időre lekötik kutyád figyelmét.

A játék egy szórakoztató módja a tanulásnak

Míg a játék szórakoztató, a nevelési folyamat már nem minden esetben mondható mókásnak. De miért is kéne ezt elkülöníteni? Ismeritek a mondást: Játszva tanul az ember. Nos, a kutyákra is igaz ez. Ha játék közben néha túlzásba esnek a kölykök, akkor csak jelezni kell nekik valahogy, hogy ez a viselkedés nem megfelelő és következő alkalommal már nagy valószínűséggel nem is fordul elő. Mindent meg lehet tanítani játék közben? Nem feltétlenül, de az alap utasítások elsajátítására tökéletesek az interaktív játékok. Ilyen például a kötélhúzás: önmagában is szórakoztató, mindeközben a kutyát impulzuskontrollra is tanítja. Azt se felejtsük el, hogy a kutyák a gazdájuktól is rengeteget tanulnak!

Unaloműzés

A végére hagytuk a játék legfontosabb előnyét: kiváló unaloműző. Tudjuk, hogy mekkora kihívást jelent egy gazdi számára mindig valamit kitalálni a kutyája számára, hiszen ha a kedvencük saját maga talál ki valamit, az nem sokszor jelent jót. Az unott kutyák könnyen elkanászodnak és egyrészt mindent szétrágnak, másrészt hangoskodnak is. Ezeket a destruktív hajlamokat könnyen kiiktathatjuk a kutyák életéből, ha naponta párszor játszunk velük. A játékokkal értelmet adunk a kutyák életének, és mindig izgatottan fogják várni a játékidőt, ezért mindent megtesznek – tehát jól viselkednek – hogy gazdájuk elégedett legyen velük. A jó viselkedést pedig játékkal jutalmazzuk. Nektek mi a kedvenc közös játékotok? Miket szoktatok játszani? Észrevettetek viselkedésbeli különbségeket egy kiadós játék után? Szerinted kutyád melyik játékot élvezi a legjobban?

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény