Jó gazdiként biztos gondoskodsz a rendszeres sétákról, az egészséges tápokról, és még a havi szívféreg elleni gyógyszerről is. Ezek mind-mind rendkívül fontosak az egészséges életmód fenntartásához, viszont sokan megfeledkeznek egy szintén ugyanolyan lényeges dologról: a szájhigiéniáról. Mivel a megfelelő szájápolásról keveset cikkeznek, így könnyen előfordulhat, hogy akaratlanul hibát vétenek a gazdik. Ez a cikk azonban összegyűjtötte a legegyszerűbb módokat a megfelelő szájápoláshoz!

Miért olyan fontos a kutyáknak a fogápolás?

Meglepő, de kutatások kimutatták, hogy hároméves korukra a kutyák csaknem 80%-a már szenvedett valamilyen parodontális betegségben. Habár sokan nem tartják a fogápolást létfontosságúnak, egy fogíny betegség nagyon súlyos következményekkel is járhat, a foghullástól kezdve akár a szív- és veseproblémákig. Bármi ilyesféle betegség első jele a rossz lehelet. A kellemetlen szájszagot a lepedéket és ínygyulladást képző baktériumok okozzák. Amennyiben a lepedék nincs eltávolítva, az ínygyulladás pedig nincs időben kezelve, úgy ezek a baktériumok tovább terjednek a kutyák belső szervei felé is. Így alakulhatnak ki komolyabb szervi betegségek. A szájbetegségek egyéb jelei: – Sárgásbarna fogkő – Vérző fogíny – Gyulladt fogíny – Probléma a rágással – Túlzott nyáltermelés – Étkezési szokás változása – Arcukat a földhöz dörgölik/mancsokat szájhoz szorítják

Jó szokások már a kezdetektől!

A megfelelő és rendszeres fogápolást érdemes elkezdeni amint kutyád felnőtt fogai kinőnek (kb. 6 hónapos korára a fogváltás megtörténik). Ekkor jön el az idő a helyes szájápolási rutin kialakításához. Minél gyorsabban vezeted be a fogmosást kutyád életébe, annál hamarabb fogadják el a rutin részeként.
Kezdetben használd csak az ujjadat és óvatosan dörzsöld a kutyád fogínyét! Egy kis idő múlva pedig kezdj el használni egy ujjra felhúzható szilikon fogkefét, hogy kedvenced a fogkeféhez is szépen lassan hozzá tudjon szokni.

Így kell tenned abban az esetben is, ha egy idősebb kutyát fogadtál örökbe (lehet, hogy előző gazdájánál nem ismerte meg a szájápolási rutinokat). Használj kutyabarát fogkrémet! Kutyádnak garantáltan tetszeni fog az íze, ami sokkal elviselhetőbbé teszi számukra a procedúrát. Amint hozzászokott kutyusod az ujjra húzható szilikon fogkeféhez, lecserélheted azt a rendes fogkefére. Körkörös mozdulatokkal próbáld eltűntetni amennyire csak tudod a lepedéket a szájüregből.

Legtöbb állatorvos a mindennapos fogmosást ajánlja. A mindennapos fogmosással ugyanis csökkenthető a fogínygyulladás és a lepedéklerakódás kialakulásának kockázata.

Keresd fel az állatorvost!

Éppúgy, mint az embereknél, az otthoni rendszeres fogmosás mellett elengedhetetlen a professzionális fogtisztítás. Érdemes tehát időnként felkeresni az állatorvost, hogy elvégezze ezt a munkát. Egy ilyen állatorvosi látogatás egyébként nagyban hasonlít egy fogorvosi vizithez. A kutyákat általában minden esetben érzéstelenítik, hogy ne tudjanak mocorogni a vizsgálat közben. Az érzéstelenítéstől/altatástól azonban nem kell aggódni! Ezek manapság már rendkívül biztonságosak és hétköznapinak számítanak.

Tedd izgalmassá a fogápolást!

Rengeteg eszközt kitaláltak már amivel a kutyák fogmosását egyszerűbbé és mókásabbá tehetik a gazdik. A továbbiakban pár általunk kedvelt termékről olvashatsz. Brite Bite fogkefék: Ezek tulajdonképpen állatbarát gumiból készült kutyajátékok, amelyek tökéletesen ellátják a hétköznapi fogkefék funkcióját a gumi sörték miatt. Mivel kedvenced játékként kezeli, neked csupán csak annyi a dolgod, hogy a sörtékre kutyáknak szánt fogkrémet kensz, kutyád pedig rövidesen neki is lát a rágcsálásnak. Nagyon hasznos eszköz, hiszen kedvenced saját magától sajátítja el a fogápolási rutint. Bónusz: mosogatógépben is mosható! Fogtisztító kendők: Problémát okoz a fogkefés fogmosás? Próbáld ki a fogtisztító kendőt! Ezekben a kendőkben olyan oldatok találhatók melyek segítik eltávolítani a fogkövet és lepedéket a kutyák fogairól. Bónusz: a kendőkön alkalmazott formula a kellemetlen szájszag ellen is kiváló.

Légy óvatos!

A kutyád fogainak egészsége rendkívül fontos! Jelentéktelennek tűnő fogkő, ínygyulladás könnyen vezethet súlyosabb betegségekhez. Kezdj el kedvenced szájápolásával foglalkozni most! Rendszeres fogmosással és különböző fogászati termékekkel (dental sticks, rágókák) számos komoly betegség megelőzhető. Mindezek mellett a fogorvosi vizitekről se feledkezz meg!

Amennyiben kutyusod bátran kiállta a fogorvosi vizetet, akkor nyugodtan ajándékozd meg egy fogbarát jutalomfalattal!

 

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

CricksyDog x Erste Bank

CricksyDog x Erste Bank

Te is szereted azt ha pénzt kapsz vissza a vásárlásod után? Szuper, mert mi is! Most az Erste bank George appjában vásárolt CricksyDog-os finomságok után 5% visszajár! 1. Hogyan működik a dolog? Nagyon egyszerűen. Sajnos azt tudnod kell hogy egyelőre csak Erste bankos...

bővebben
Egy kutya álomszülinapja: Pocakon túl a paradicsomban…

Egy kutya álomszülinapja: Pocakon túl a paradicsomban…

Helló, embertársak! Hé, igen, te, aki éppen olvasod ezt! Gondolkoztál már azon, milyen egy kutya szemszögéből a tökéletes szülinap? Akkor irány felkészülni, mert elkalauzollak egy csodás kalandra! 1. A reggel kezdeteként: ébresztő Ma alapvetően nincs szükségem arra,...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
35041 vélemény