Az új kölyökkutyád nevelése egyszerre lehet izgalmas és ijesztő. Az a legjobb, ha olyan korán elkezded megtanítani kutyusod a helyes viselkedésre amennyire csak lehet, hogy megelőzd vele a rossz szokások kialakulását. A korai idomítás és szocializálás beleneveli a helyes viselkedést a kutyusba, amely egész életére meghatározó lesz, és befolyásolja azt, ahogy másokkal kapcsolatot létesít a jövőben.

Amikor kölyökkutyusodat idomítod, kezdd azzal, hogy hozzászoktatod a napi rutinhoz (mikor van lámpaoltás, hol eszik, stb.) és szobatisztaságra neveled. Ahogy nőnek, figyelj rá, hogy a harapdálás és a szorítás féken legyen tartva, tanítsd meg neki az alapvető parancsokat, hogy felismerje ha a nevén szólítják, és segítsd a kutyusod hogy kényelmesen érezze magát más emberek környezetében, valamint új szituációkban. Ha minden nap megerősíted ezeket a szokásokat, gyorsan válik kölyökkutyusodból egy jól képzett új családtag.

Ha a 3 alapszabályt követed (jutalmazd meg, ne dorgáld, tartsd be a rutint) akkor jó úton haladsz hogy egy kiegyensúlyozott, szerető társat nevelj.

Az alábbi 3 alapszabály betartása Nektek is sokat segíthet:

Jutalmazd meg kölyökkutyádat

Kuyusod megjutalmazása minden alkalommal, amikor valamit jól csinál nagyon fontos része a nevelési folyamatnak. Ez azért van, mert a kutyusok gyorsan megtanulják megismételni azokat a dolgokat, amikért megjutalmazták őket. Fincsi jutalomfalatokkal, játékokkal, szórakozással, és ölelés formájában is jutalmazhatod négylábúdat! Habár a kajával csalogató tréning hatásosnak bizonyul ahhoz, hogy elérd hogy teljesítse a parancsaidat, fontos hogy ne túl gyakran használd ezt a módszert, nehogy csak akkor engedelmeskedjen ha nasit kap cserébe. Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy a jutalomfalatokkal nő a kutyusod napi kalóriabevitele is.

Ne dorgáld

Fontos megértenünk, hogy a kutyák nem úgy értelmezik az ok-okozati összefüggéseket, mint mi emberek. Nem hatásos nevelési módszer, ha dühös leszel a kutyádra mikor valami rosszat csinál, mivel négylábúd valószínűleg nem is fog emlékezni arra, mit követett el. Sokkal hatékonyabb olyan alternatív viselkedésre nevelni, amit teljesíteni tud.

Ragaszkodj a kölyökkutyád napi rutinjához

Azzal hogy ragaszkodsz a napirendhez kutyusod megkapja azt a szükséges struktúrát, amivel biztonságban érezheti magát az új, ismeretlen környezetben. Ez azt jelenti, hogy az ébredési időnek, a sétáltalásnak, étkezéseknek, és az alvásidőnek minden nap ugyanakkor kellene lennie. A szobatisztaságra szoktatás szempontjából is rendkívül fontos hogy a kutyust ugyanakkor sétáltassuk, mert így megtanulja, hogy ezek alatt a séták alatt elvégezheti a dolgát.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

8 ok amiért érdemes idős kutyát örökbe fogadni

Ha örökbefogadásra kerül sor általában mindenki kölyökkutyákra gondol, viszont rengeteg olyan kutya él menhelyeken, akik már beléptek az időskorba. A kutyák 7-8 éves koruktól már idősnek számítanak, de ez a kutya méretétől is függ, hiszen egy nagyobb testű kutya...

bővebben

6 hányást kiváltó étellel kapcsolatos ok – kutyabajok

Aki már élt együtt kutyával tudja, hogy alkalmanként a kutyák is hánynak. Aggodalomra semmi ok. Mindaddig, amíg ez csak egyszer-kétszer fordul elő. Azonban, ha rövid időn belül kedvenced többször is hányt, vagy már rendszeresnek számít, akkor akár egy-egy aggasztóbb...

bővebben

Mennyit ehet a kutyánk egy nap?

Az APOP (Association for Pet Obesity Prevention, magyarul az Állatelhízás-megelőzés Szövetsége) 2018-ban végzett felmérése szerint az Egyesült Államokban tartott kutyák 56%-a túlsúlyos, illetve kórosan elhízott. Az elhízás komoly egészségügyi problémákhoz vezethet a...

bővebben

Csomagod kiszállításáról a DPD és az MPL gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja