Az új kölyökkutyád nevelése egyszerre lehet izgalmas és ijesztő. Az a legjobb, ha olyan korán elkezded megtanítani kutyusod a helyes viselkedésre amennyire csak lehet, hogy megelőzd vele a rossz szokások kialakulását. A korai idomítás és szocializálás beleneveli a helyes viselkedést a kutyusba, amely egész életére meghatározó lesz, és befolyásolja azt, ahogy másokkal kapcsolatot létesít a jövőben.

Amikor kölyökkutyusodat idomítod, kezdd azzal, hogy hozzászoktatod a napi rutinhoz (mikor van lámpaoltás, hol eszik, stb.) és szobatisztaságra neveled. Ahogy nőnek, figyelj rá, hogy a harapdálás és a szorítás féken legyen tartva, tanítsd meg neki az alapvető parancsokat, hogy felismerje ha a nevén szólítják, és segítsd a kutyusod hogy kényelmesen érezze magát más emberek környezetében, valamint új szituációkban. Ha minden nap megerősíted ezeket a szokásokat, gyorsan válik kölyökkutyusodból egy jól képzett új családtag.

Ha a 3 alapszabályt követed (jutalmazd meg, ne dorgáld, tartsd be a rutint) akkor jó úton haladsz hogy egy kiegyensúlyozott, szerető társat nevelj.

Az alábbi 3 alapszabály betartása Nektek is sokat segíthet:

Jutalmazd meg kölyökkutyádat

Kuyusod megjutalmazása minden alkalommal, amikor valamit jól csinál nagyon fontos része a nevelési folyamatnak. Ez azért van, mert a kutyusok gyorsan megtanulják megismételni azokat a dolgokat, amikért megjutalmazták őket. Fincsi jutalomfalatokkal, játékokkal, szórakozással, és ölelés formájában is jutalmazhatod négylábúdat! Habár a kajával csalogató tréning hatásosnak bizonyul ahhoz, hogy elérd hogy teljesítse a parancsaidat, fontos hogy ne túl gyakran használd ezt a módszert, nehogy csak akkor engedelmeskedjen ha nasit kap cserébe. Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy a jutalomfalatokkal nő a kutyusod napi kalóriabevitele is.

Ne dorgáld

Fontos megértenünk, hogy a kutyák nem úgy értelmezik az ok-okozati összefüggéseket, mint mi emberek. Nem hatásos nevelési módszer, ha dühös leszel a kutyádra mikor valami rosszat csinál, mivel négylábúd valószínűleg nem is fog emlékezni arra, mit követett el. Sokkal hatékonyabb olyan alternatív viselkedésre nevelni, amit teljesíteni tud.

Ragaszkodj a kölyökkutyád napi rutinjához

Azzal hogy ragaszkodsz a napirendhez kutyusod megkapja azt a szükséges struktúrát, amivel biztonságban érezheti magát az új, ismeretlen környezetben. Ez azt jelenti, hogy az ébredési időnek, a sétáltalásnak, étkezéseknek, és az alvásidőnek minden nap ugyanakkor kellene lennie. A szobatisztaságra szoktatás szempontjából is rendkívül fontos hogy a kutyust ugyanakkor sétáltassuk, mert így megtanulja, hogy ezek alatt a séták alatt elvégezheti a dolgát.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény