Idősebb kutyádat szeretnéd még sokáig fitten és egészségesen látni és ehhez keresel tippeket? Nagyon jó helyen jársz, hiszen mi összegyűjtöttünk 10 hasznos tippet, amivel garantáltan fitten tarthatod idősödő kedvencedet.

1. Tudasd a háziorvossal a mozgásterv változásait!

Első és legfontosabb, hogy konzultálj a háziorvossal. Egy öregedő kutyánál már minden apró változásról értesíteni kell az állatorvost. Érdemes összeírni a benned felmerülő kérdéseket is. Mi is ismerjük az érzést, amikor egy konzultáció után rögtön eszünkbe jutott valami, de már túl késő volt feltenni, így várni kellett a következő időpontra. Az állatorvos egy vizsgálat alatt tökéletesen felmérheti a kutyád jelenlegi kondícióját és ehhez igazítva ajánl majd további mozgásformákat is, ha szükséges.

2. Élvezzétek a közös sétákat

Minden kutyának ajánlott a mindennapos séta, és az idősebb kutyák sem kivételek. Egy öreg kutya már nem biztos, hogy órákig tartó sétákat képes megtenni, de egy rövid séta a környéken garantáltan jót tesz neki. Ha ez már kezd unalmassá válni, nyugodtan engedheted a kutyádnak, hogy ő navigáljon és kedvére mászkálhasson a környéken. A mobilitási problémákkal küzdő kutyák esetén mindenképpen igyekezni kell lapos, sima felületű utakat választani. A séta időtartamát pedig apránként kell növelni, hogy ez se legyen megterhelő számukra. Tipp: Korábbi cikkeinkben már írtunk a sétáltatás fontosságáról. Nem számít kicsi, nagy, fiatal vagy idős kutyáról van szó, a napi séta minden ebnek jót tesz!

3. Lassíts az újításokkal!

Amint kutyád belép az időskorba, nem kell azonnal drasztikus változtatásokat tenned a mozgástervben. Lassítani kell az ütemen, hiszen a kutyák is túledzhetik magukat, ami éppannyira egészségtelen, mint a teljes lustaság. Hétről hétre érdemes változtatni a séták hosszán, a sétálás sebességén. Ahogy azt korábban is írtuk, új sétálási útvonal esetén érdemes lapos felszínt választani és rövid szakasszal indítani a sétát, majd fokozatosan növelhetjük a métereket. Viszont nemcsak a séta létezik a kutyák életében, ezért bármilyen más általuk végzett mozgásra (úszás, „hozd vissza játék” stb.) elmondható az, hogy idővel az aktivitás idejét és távolságát csökkenteni kell. Még akkor is, ha egyébként kutyádon nem látod a túlterheltség jeleit! Ebben az átmeneti szakaszban kell nagyon óvatosnak lenni, aztán idővel kedvenced már úgyis jelzi, ha valami nincs rendben.

4. Bemelegítés

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is szüksége van az edzések előtti bemelegítésre. Az ízületi gyulladásos panaszokkal rendelkező kutyák esetén rendkívül fontos ez a lépés! Elég a házban, vagy az udvaron pár kört tenni és indulhat is a séta. Tehát: mobilitási problémákban szenvedő kutyák esetén elengedhetetlen a pár perces lassú séta, a többi kutyánál pedig erősen ajánlott a későbbi problémák kialakulásának elkerülése végett.

5. Válassz kímélőbb mozgásformát!

Felmérések szerint a legalább 8 évet betöltött kutyák 80%-a szenved ízületi gyulladásos betegségekben. Tehát, rendkívül fontos még a panaszok jelentkezése előtt az ízületeket kímélő feladatokat választani. Az ízületi problémák nem kellemesek, viszont nem is kell felhagyni minden mozgásformával emiatt. Az úszás vagy a séta tökéletes tevékenység az ilyen panaszokkal élő kutyák számára! Az úszás és a séta mellett jöhet bármi olyan játék, ami nem igényel futást. Ez egy kis változás a kutya életében, viszont hatalmas segítség az egészségére nézve! Ne feledd: a kímélőbb mozgásforma nemcsak a már beteg kutyáknak szól. Az idősebb kutyáknál sem szabad erőltetni már a futást és az „extrém” sportokat.

6. Bővítsd a napirendet szellemi feladatokkal!

Néha bizony nagy fejfájást tud okozni, hogy mivel foglaljuk el kutyánkat, ha már túl öreg a mozgáshoz. Ilyenkor nagyon hatásos, ha mentális stimulációt serkentő feladatokat viszünk a kutya mindennapjaiba. Például: egyszerű szimat játékok, bújócska stb. A nap folyamán mutass egy-egy új játékot kedvencednek. Leginkább a benti játékokat ajánljuk idősebb kutyáknak. Ilyen például a töltött Kong, ételadagoló játék, bújócska, egyéb más szaglászással, szimatolással kapcsolatos tevékenység.

7. Figyeld a fájdalom jeleit!

Bármiféle változás történik a mozgástervben, mindig figyeld meg kutyád reakcióit egyes tevékenységek után. Előfordulhat, hogy ebben az időszakban már jelentkeznek a végtagfájdalmak, vagy esetleg sokkal lassabb tempóban halad és többször szeretne megállni séta közben. Ezek mind a diszkomfort jelei. A legtöbb kutya nem feltétlenül nyüszít vagy sír, ha fájdalmai vannak. Tehát, az első és legfontosabb kiindulási pont az állat testbeszéde. Az első ilyen gyanús jel után már érdemes változtatni, könnyíteni a mindennapi mozgásterven, ugyanakkor ajánlott az állatorvossal is konzultálni. Az orvos segítségével garantáltan megfelelő mozgásformákra tértek át!

8. Légy konzisztens!

A követhető, stabil napirend rendkívül fontos az idősebb kutyák életében! Válaszd inkább a napi 20 perces sétát, mint a hétvégi több órás túrákat. A rendszeres mozgás elengedhetetlen az idősebb kutyák számára, hiszen ezzel csökkenhet a különböző betegségek kialakulásának kockázata. Amikor a konzisztenciáról beszélünk, nem feltétlenül csak és kizárólag ugyanazokra a megszokott útvonalakra, játékokra gondolunk, hiszen ebből könnyen monotonitás alakulhat ki, ami pedig egy unott kutyához vezet. Itt a legfontosabb a mozgással töltött idő rendszeressége! Igyekezzetek minden nap legalább 20-30 percet mozgással tölteni. Ez a legfontosabb! A játékokat pedig szabadon változtathatod, de mindig ügyelj kutyád jelenlegi egészségügyi állapotára és ahhoz megfelelő mozgásformát válassz!

9. Masszázs szünet!

Egy 10 perces masszázs tökéletesen ellazítja kedvenced izmait egy kiadós mozgás után. Ezzel javíthatsz a vérkeringésen, csökkentheted a kutya vérnyomását, valamint az esetleges fájdalmait is enyhítheted. A kutyák is éppúgy imádják a kényeztetést, mint az emberek. Naná, hogy a masszázs is tetszeni fog nekik!

10. Találd meg a tökéletes rutint!

A megfelelő egyensúly kialakítása kulcsfontosságú az idősebb kutyák életében. Kell egy próbaidőszak, ahol a 20 perces sétát egy-két perccel megnöveled, vagy egy újabb játékot mutatsz esténként kedvencednek. Ilyenkor mindig figyeld a reakcióit, testbeszédét, majd vond le belőle a következtetéseket. Bármiféle negatív visszajelzés esetén rögtön abba kell hagyni az adott játékot. Az ízületi problémákkal szenvedő kutyáknak a kíméletesebb mozgásforma ajánlott. Lehet ez séta vagy úszás, a lényeg az, hogy minden nap legyen valami, amivel ha csak rövid időre is, de mozgásban tartod kutyádat. Mindig írd le mit csináltatok a nap folyamán, így könnyebb lesz ellenőrizni a dolgokat. Sőt, esetleges változtatások esetén sokkal átláthatóbb lesz az egész. Vezesd az apró jeleket is, amint észreveszed azokat a kutyán, valamint a felmerülő kérdéseket is vesd papírra, hogy a legközelebbi vizsgálaton feltehesd az állatorvosnak!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény