Gondoltál már arra valaha, hogy kutyád rosszullétét a nem megfelelő kutyatáp okozza? Hajlamosak vagyunk minden egészségügyi problémát genetikára és érzékenységre fogni, pedig valójában a kutya étrendje a legmeghatározóbb az állat egészségét tekintve. Sokan garantáltnak vesszük, hogy a boltokban árusított tápok megfelelőek kutyáink számára, de itt az ideje ezen a gondolkodásmódon változtatni és sokkal tudatosabban tápot választani! A következőkben felsorolunk nektek 5 olyan egészségügyi problémát (némelyik rendkívül súlyos is lehet), amelyeket egy rosszul választott kutyatáp okozhat. Továbbá, megoldást is nyújtunk az efféle betegségek elkerülésére!

1. Étvágyzavar és koprofágia

Talán ez a két szó nem is olyan ismeretlen a kutyagazdik számára, hiszen nagyon gyakori rendellenességről van szó. A koprográfiát viszont sokan csak kaki evésként ismerik. Egy éhes kutya bármit megeszik, csakhogy étvágyát csillapítsa. Ezért a kutyáknál nagyon gyakori, hogy füvet és ürüléket esznek. Sőt vannak olyan kutyák is, akik még a kövekkel és homokkal is megbirkóznak, csakhogy betöltsék az étrendjük hiányosságait. Ez viszont nemcsak potenciálisan veszélyes betegségeknek teszi ki kedvencünket, hanem a pénztárcáinkat is eléggé megterhelheti a különböző műtéti beavatkozások miatt. Fontos megjegyezni viszont, hogy ezt a problémát más betegség is okozhatja, mint például a szorongás vagy az unottság. Egy biztos: egy megfelelő étrend kialakításával megelőzhető az evésre nem alkalmas tárgyak fogyasztása.

2. Étel allergiák

Szinte a leggyakoribb betegség a kutyáknál. Étel allergia kialakulhat bármelyik kutyánál kortól, nemtől, fajtától függetlenül. Ezt a betegséget pedig sokszor olyan alapanyagok váltják ki, amelyekre nem is gondolnánk elsősorban! A csirkehúsra, búzára, tejtermékekre és gabonafélékre lesznek a kutyák leggyakrabban allergiások. Ezek pedig mind olyan alapanyagok, amelyek bármelyik kutyatáp címkéjén fellelhetőek. Az ételallergia leggyakoribb tünetei a viszkető bőr, duzzadt arc, hasi panaszok. Sok kutyagazdi nem is gondol arra, hogy ezeket a tüneteket pontosan az az eledel váltja ki, amit ők vettek kedvenceik számára. Nálunk a Cricksydog-nál oldalán számos olyan hipoallergén kutyatáp található, amely segíthet kiküszöbölni az ételallergia okozta problémákat. Ezek nem tartalmaznak sem csirkehúst, sem pedig búzát, így nem kell tartani többé ezek kellemetlen utóhatásaitól.

3. Szívbetegségek

Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (későbbiekben: FDA – Food and Drug Administration) már régóta vizsgálja a gabonamentes étrendek és a dilatatív kardiomiopátia (másnéven: CDC – Canine Dilated Cardiomyopathy) közötti kapcsolatot. A CDC egy olyan betegség, amelytől a szív kitágul, ez pedig megnehezíti a vér normál keringését a kutya testében. Számos ilyen megbetegedés esetében a gabonamentes ételekre gyanakodtak a szakértők, viszont a kutatások még mindig tartanak, így az FDA csupán csak javasolni tudja a gazdiknak, hogy a vizsgálatok végéig ne etessék kedvenceiket a gabonamentes termékekkel. Nálunk egyetlen egy táp sem gabonamentes. Csupán csak a búzát vettük le kutyusod étlapjáról! Sajnos ettől függetlenül is rengeteg cég próbálkozik a gabonamentes termékeikkel és büszkén reklámozzák is azokat. A gyanútlan kutyagazdik pedig előszeretettel vásárolják meg kedvenceiknek a „legjobbat”. Az igazság az, hogy a kutyáknak sokszínű, változatos étrendre van szükségük. Tehát a zöldségeket és a gabonaféléket sem hanyagolhatjuk el étrendjeikből. Mi 1:1 arányt ajánlunk egy-egy étrend összeállításához. Ez azt jelenti, hogy a jó minőségű fehérjék, a természetes zsírok és a tápláló szénhidrátok (zöldségek és magvak) lehetőleg ugyanolyan mennyiségben jelenjenek meg a kutya étrendjében.

4. Cukorbetegség

A cukorbetegség számtalan esetben az elhízás egyik mellékhatása. A véráramban fellelhető többlet cukor a létfontosságú szervekben károsodást okoz, valamint a kutya teste folyton igényli az energiát, amelyet a zsírok és fehérjék lebontásából nyerhet ki. A túlsúlyos kutyák inzulinrezisztenssé válhatnak, ez pedig egy élethosszig tartó orvosi ellátást igényel, hiszen a cukorbetegség jelenlegi tudásunk szerint gyógyíthatatlan. Amennyiben a gazdik nem törődnek a betegség kezelésével, úgy könnyen kialakulhatnak egyéb betegségek is, mint például a veseelégtelenség, máj betegség, esetleg még vakság is. A cukorbeteg kutyákat rendszeresen ki kell vizsgáltatni és napi inzulin injekciókra is szükségük van. Mindemellett a glükóz-szintjük alacsonyantartása érdekében egy speciális étrendet kell követniük. A betegség kialakulását legkönnyebben egy egészséges, jól összeállított étrenddel lehet megelőzni. Sajnos a legtöbb bolti kutyatáp rengeteg cukrot tartalmaz, pedig nem is gondolná az ember. Ezek általában a keményítőtartalmú töltőanyagok, amelyek a kelleténél sokkal nagyobb mennyiségben vannak a kutyák eledeleiben.

5. Túlsúly

A csomagokon található ajánlott adagmennyiség legtöbbször csak egy általánosítás, így a különböző fajtájú és méretű kutyák igényei nincsenek figyelembevéve. Ezért fordulhat elő az, hogy a lelkiismeretes kutyagazdik (akik követték a csomagoláson javasolt mennyiséget) meglepődnek egy-egy állatorvosi vizsgálat után, mikor az orvos kijelenti, hogy kedvencük túlsúlyos vagy alultáplált. Ezenkívül a túlsúly miatt kialakulhatnak különböző légzőszervi betegségek, illetve végtag- és ízületifájdalmak is, melyek kutyáink életét jelentősen megrövidítik. A megfelelő tápanyagmennyiséget nagyon fontos eltalálnunk a kutyák számára. Ez leginkább a kalóriák számolásával állapítható meg, viszont kölyökkutyáknál kifejezetten nehéz eltalálni a megfelelő mennyiséget, hiszen ők folyamatos növésben vannak és szinte napról napra változik a tápanyagigényük. Hogyan kerülhetjük el az ételekkel kapcsolatos betegségeket? Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend kialakítása elengedhetetlen a betegségek elkerülése érdekében. A megfelelő étrendet viszont nagyon nehéz kialakítani, hiszen minden kutyának más-más igényei vannak. Rengeteg gazdi választotta azt például, hogy saját maguk készítik el kedvencük ételeit, így könnyebben tudják ellenőrizni, hogy kutyáik mit visznek be a szervezetükbe. Azonban ez a megoldás is okozhat problémákat. Ugyanis nagyon kevés ember tudja azt megtenni, hogy minden nap frissen elkészítse kedvencének az ételeit, valamint még az sem garantált siker, ha a gazdinak az ideje megvan rá, hiszen az ételek közti egyensúlyt nagyon nehéz kialakítani. Nálunk pontosan ezért van kifejezetten részletes útmutató a javasolt napi adagról. Mindemellett javasoljuk a kutyakonzervek adását is kutyusodnak a száraztáp mellé!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény