Azt mondják, hogy a férfihoz a hasán keresztül vezet az út. Ez az állítás a kutyákra is vonatkozik – egy kis extra száraztáp vacsinál vagy egy finom jutalomfalat is kimutathatja mennyire szeretjük és törődünk a kutyánkkal. De ha ezt túlzásba visszük, akkor bizony kedvencünk nagyon hamar elhízhat.

Sokkal több probléma merül fel egy túlsúlyos kutyánál, mint egy sovány kutyánál.

„Túlságosan el lehet kényeztetni egy kutyát, és bizony ilyenkor a túlsúly problémájával kell szembenéznünk” – kezdi dr. Justin Shmalberg, a DVM és a NomNomNow állategészségügyi táplálkozási tanácsadója.

Az elhízás az egyik leggyakoribb betegség a kutyáknál is. Körülbelül a kutyák 60%-a túlsúlyos, és ennek a fele a krónikusan elhízott kategóriába tartozik. A felesleges testzsír a kutyáknál is okozhat komoly problémákat. Például: ízületi betegségek, anyagcserezavarok, krónikus gyulladások. Ráadásul a túlsúlyos kutyák nem olyan energikusak, mint a normál testsúlyú kutyák. Ezért nem meglepő, hogy az elhízott kutyák élete is sokkal rövidebb.

Dr. Shmalberg szerint a túlsúly épp olyan probléma, mint az alultápláltság. Szerencsére a túlsúly elleni küzdelem néhány apró szabály követésével viszonylag könnyűvé válhat. Fontos megjegyezni, hogy a fogyás hatására javul a kutya életminősége, sokkal energikusabb lesz, valamint a krónikus betegségek sem veszélyeztetik annyira kedvencünket.

Hiába nincs a kutyának a túlsúlyon kívül problémája (még akkor is, ha kiváló minőségű tápot eszik), ahogy azt már említettük az elhízás sokkal rosszabb, mint a soványság. Ezt figyelembe véve összeállítottunk neked egy útmutatót a kutya fogyásának segítéséhez, illetve adunk pár hasznos információt arról, hogy hogyan tartsd kutyádat a legjobb és legegészségesebb formában:

• A túlsúly megállapítása kutyáknál
• Túlsúlyra hajlamos kutyafajták
• A túlsúly megállapítása kölyökkutyáknál
• Okok és tettesek
• Az elhízott kutya egészségügyi problémái
• Hogyan segítsük a kutya fogyását?
• Étrend terv túlsúlyos kutyáknak
• Speciális fogyókúrás kutyaeledelek
• Mozgás terv túlsúlyos kutyáknak
• Fogyókúrás tabletták kutyáknak
• Fogyás műtéttel

A túlsúly megállapítása kutyáknál

Sokan azt hiszik, hogy egyértelműen észrevehető egy kutyán a túlsúly. Ez viszont nincs mindig így. Szülők is elfogultabbak saját gyerekük súlyát illetően, és ez gazdiknál sincs másképp. Az első árulkodó jel már kölyökkorban előjön – ha azt veszed észre, hogy a kölyökkutya egy kicsit pufibb, mint kéne. Egy túlsúly táblázat, vagy a testkondíció pont táblázat segíthet:

Egy 9 pontos skálán, a 4-5 közötti pont lenne az ideális a legtöbb kutyafajta esetében. A 3 pont is normálisnak tekinthető agárok körében, a testi adottságaik miatt. 6 pont még nem a krónikus túlsúly, viszont ez már nem is ideális. Ha egy kutyának a testkondíció pontja 7 vagy afeletti, akkor az állat már túlsúlyosnak tekinthető.

Nem árt, ha tudod, hogy az állatorvos nem feltétlenül fogja szóvá tenni a kutya túlsúlyát. „A kutatásokból kiderült, hogy az állatorvosok nem szívesen mennek bele egy ilyen beszélgetésbe, mert tapasztalataik szerint a gazdák úgysem hallgatnak rájuk, sőt kifejezetten ellenségesen is viselkedhetnek az orvossal” – meséli Shmalberg. A kutyád ideális testsúlyáról és egy őszinte értékelésért mindig ajánlott rákérdezni az állatorvosnál a vizsgálatok után.

Túlsúlyra hajlamos kutyák

Számos különböző régió és ország kutatásai foglalkoztak annak a kiderítésével, hogy melyik kutyafajták hajlamosak leginkább az elhízásra. Minden tanulmány eredménye különbözött egymástól, de az alábbi kutyafajták mindegyiknek a listáján szerepeltek:

Labrador retriever
– Sheltie
Tacskó
Golden retriever
Mopsz
Cocker spániel
– Pekingi palotakutya
– Törpespicc
– Boxer
– Cairn terrier
– Skót terrier
– Basset Hound
Cavalier King Charles spániel
– Beagle
– keverékek

Vannak olyan kutyafajták, amelyek anyagcseréje sokkal lassabb a többi kutyafajtákhoz képest. Például: Labrador, Corgi, Újfundlandi.

Túlsúly megállapítása kölyökkutyáknál

Az elhízott kölyökkutyák különösek érzékenyek a felesleges zsír kártékony hatásaira. Sőt, számos kutatás kimutatta, hogy az elhízott kölyökkutyák hajlamosabbak az ortopédiai betegségekre, amelyek a fejlődésük során alakul ki és a csontjaik szerkezetében, valamint az ízületi porcok körül okoz kellemetlenségeket. Egy ilyen ortopédiai betegség a kölyökkutya egész életét is tönkre teheti (mozgáskárosodás, ízületi gyulladások).

Van pár tippünk számodra, amelyek segítségével jobban tudsz figyelni a kölyökkutya testsúlyára:

Körülbelül 12 hetes kortól kezdheted, de a 16 hetes kortól már erősen ajánlott ugyanúgy megvizsgálni a kölykök testkondícióját, ahogy az felnőtt kutyáknál is ajánlott. A testkondíció-pont táblázatot fentebb megtalálhatod, valamint csekkold a kölyökkutyák etetéséről szóló cikkeinket is.

Kérd ki az állatorvos véleményét a kölyökkutya aktuális testsúlyáról, illetve testkondíciójáról!

Győződj meg róla, hogy jól számoltad-e ki az ajánlott napi kalória mennyiséget, és annak megfelelően etesd kedvencedet! 

Okok és tettesek (felelősök)

A túlsúly kezelése és megelőzése főleg a kutya étrendjén alapszik. Ha észleled, hogy kutyád kezd túlsúlyos lenni, de nem tudod miért, akkor valójában több dologra is gyanakodhatsz. A génektől kezdve, az ivartalanításig bármi közre játszhat. Először nézzük meg, milyen esetekben számíthatunk kutyáknál túlsúlyra:

Kor: Minél idősebb a kutya, annál hajlamosabb elhízásra.

Fajta és genetika: Néhány kutyafajta kevesebb energiát igényel vagy genetikailag hajlamosak az elhízásra.

Ivartalanítás: Az ivartalanítás mellékhatása lehet az elhízás hímeknél és nőstényeknél egyaránt. Mivel a nemi hormonok befolyásolhatják az állat étvágyát, mozgását és a zsírmentes testtömeg elvesztésével is járhat egy ilyen beavatkozás.

Túletetés: Általában a kalóriadús száraztápok és a jutalomfalatkák a tettesek. Fontos tudni, hogy a napi egyszeri etetés is vezethet elhízáshoz (egy alkalommal – nagy mennyiség), ezért mindig ajánlott naponta többször kis adagokban adni a tápokat a kutyánknak.

Mozgáshiány: Éppolyan fontos a kutyáknak a mindennapos mozgás, mint nekünk embereknek. Ha nem mozog a kutya, akkor kevesebb kalóriára is van szüksége etetésnél.

Nem: Nőstény kutyák hajlamosabbak az elhízásra, és ez a hajlam ivartalanítás után még erősebb lesz.

A fentiekből láthatjuk, hogy számos oka lehet az elhízásnak. A főbb okok közé tartoznak az anyagcserével kapcsolatos faktorok, valamint a túletetés problémája. A felesleg kezelésére és megelőzésére viszont csak és kizárólag egy megfelelő étrend betartása a megoldás. Az csak a gazdin múlik, hogy betartja-e az adagolás szabályait. Segítségül listázunk nektek pár buktatót, amit remélhetőleg könnyebb lesz így elkerülni:

Rendszertelen adagolás vagy „szabadon etetés”. Pontos mértékegységek és a rendszeresség elengedhetetlen ahhoz, hogy egy normális étrendet alakíts ki a kutyádnak. Egy kistestű kutyánál komoly gondokat okozhat, ha nagyobb adagokat adunk az előírtnál. Táplálkozási tanácsadók kifejezetten ajánlják kistestű kutyák esetében az adagok pontos kimérését. Hanyagold a „szabadon etetést”. „Néhány kutya jól bírja az elején, de amint változik az anyagcseréjük, onnét kezdve nagyon nehéz lesz mindent kézben tartani” – mondja Shmalberg.

Kiadós étkezések. Gyakrabban kis adagokat adva több kalóriát éget a kutya. Néhány kutatás ugyan ajánlja a napi egyszeri etetést, de a túlsúly kockázata mindig nagyobb ilyen etetés során.

A címke utasításainak betartása. Tudtad, hogy semmi szigorú ellenőrzése nincs a címkén szereplő ajánlások hitelességére? Először tanácsos mindig kiszámolni a kutyádnak megfelelő napi kalória mennyiséget, majd utána ellenőrizni a címkén szereplő javaslatokat.

Jutalomfalatok. Az igazság az, hogy bármilyen kicsi is egy jutalomfalat, annál több kalória van benne. A kalória tartalom minden típusú jutalomfalatban más és más. Fontos számolni az esetleges jutalomfalatokkal is, amikor a kutya napi kalóriabevitelét állapítjuk meg. A legtöbb állatorvos szerint a jutalomfalatok maximum 20%-át tehetik ki a kutya étrendjének.

Konyhai maradékok. Az emberek számára egészséges ételek is lehetnek ugyanolyan jó tápanyagforrások a kutyák számára is. Ám (mint a jutalomfalatoknál) ezekkel a kalóriákkal is el kell számolni. A nem megfelelő kalkuláció ugyanis az ajánlottnál több kalóriabevitelhez vezethet. „Az embereknek nagyon nehéz folyamatosan számolgatni a kalóriákat a kutyájuk számára. Teljesen más amikor az ember egy 2000 kalóriás diétát tart – amibe bőven beleférhet egy éttermi étkezés -, mint az, hogy például egy csivavának mindössze 200 kalória elegendő egy nap” – mondja Shmalberg.

Túletetni a kutyát, mert ő „nagyon aktív”. A legtöbb kutyánál és a kutyasportokban is viszonylag rövid az intenzív aktivitás ideje, ezért ez nem elég indok a kalória szükséglet növeléséhez. A kutyák kalória szükségletének növelése csak akkor szükséges, ha például több kilométeres túrára visszük kutyánkat, vagy ha nagy távolságokat teszünk meg velük. (Vadász kutyák is ilyenek például, hiszen a nap folyamán nagy távokat tesznek meg.)

A mozgás és az unalom is befolyásolhatják az elhízást?

Amit a gazdik rendszeres mozgásnak neveznek – tehát a ház körüli sétáltatás – nem igazán éget sok kalóriát a kutyáknál. Ha segíteni szeretnél kutyádnak a fogyásban, akkor csupán a sétáltatással még nem érsz el nagy eredményeket. A mozgás természetesen nemcsak fogyás miatt fontos és ha továbbra is többet eszik kutyád az ajánlottnál, akkor a sétáltatás sem fogja megakadályozni az elhízást.
Nyilván, ha egy kutya minél kevesebbet mozog, annál hajlamosabb az elhízásra. A túlsúlyos kutyák pedig már egyáltalán nem aktívak. Ez egy klasszikus „mi volt előbb: tyúk vagy tojás?” szituáció.

Az aktivitás-mérők bizonyították, hogy ez akkor is igaz, ha a gazdi nincs otthon. „Azt nem tudjuk még biztosan, hogy ez az elhízás miatt van így. A tanulmányokból viszont kiderült, hogy az egyedüli kutyáknál – azok, akiknek nincsenek társaik otthon– az inaktivitás kockázata magasabb. Tehát egy kis szociális interakció – legyen az ember, vagy másik kutya – sokat segíthet a kutya anyagcseréjén” – mondja Shmalberg.

A kutya egészségi állapota is befolyásolhatja az elhízást?
A legfontosabb, hogy az állatorvossal mindig tartsd a kapcsolatot a fogyás szakaszában. Ő tudja, hogy hány kilót kell leadnia és milyen mértékben. Az állatorvos tudja pontosan megállapítani azt is, hogy a kutya izomtömege megfelelő-e vagy sem. A fogyásnál ugyanis arra kell törekedni, hogy zsírt adjon le a kutya és ne az izmaiból veszítsen. Az állatorvosok szerint ezek az egészségügyi gondok állhatnak a hízás mögött:

A pajzsmirigy-alulműködés gyakran vezethet lassabb anyagcseréhez, ez főleg a középkorú kutyákra jellemző. Egy gyors vérvétellel kimutatható betegség.
A Cushing szindróma egy olyan betegség, amely a kutyáknál túl sok kortizont termel (ún. „stressz hormon”). Ez növelheti a kutya étvágyát, ezzel együtt viszont izomveszteséggel és elhízással is járhat a betegség. Az ízületi betegségek a kutya aktivitásának szintjét csökkentheti, ez pedig gyakran elhízáshoz vezet.

Az elhízott kutya egészségügyi problémái

Semmi kétség, hogy az elhízás csak tovább halmozza a betegségeket. A következőkben a leggyakoribb egészségügyi problémákról olvashatsz:

Csökkentett élettartam: egy Labradoroknál végzett kutatás szerint, az elhízott kutyák élettartama majdnem 2 évvel kevesebb, mint egészséges társaiké.

Ízületi betegségek: ugyanez a kutatás mutatta ki azt is, hogy a túlsúlyos kutyáknál sokkal előbb és erőteljesebben jelentkeznek ízületi gyulladásos panaszok. Ez főleg azért lehet, mert a felesleges zsírok először az ízületek környékén rakódnak le. Az elhízástól kialakult gyulladások is befolyásoló tényezők az ízületi betegségek esetén.

Lassabb felépülés műtét után: A fogyás egy komoly műtét utáni felépülést is felgyorsíthat.

Romlott légúti betegségek: A trachea összeomlás viszonylag gyakori betegség kistestű kutyák esetében, túlsúlyos kutyáknál pedig ennek a betegségnek egy súlyosabb fajtájával kell szembenézni. Ugyanez vonatkozik a brachyephalic szindrómára, amely légúti nehézségeket okoz kisfejű kutyáknál (pl.: mopsz).

Metabolikus hatások: Az inzulin érzékenységet (amely a vércukorszintre hat) is befolyásolhatja a túlsúly. Ezenkívül a vér zsírszintjét is felboríthatja a felesleges súly. Érdekes, hogy a cukorbetegség elhízott kutyáknál már nem annyira jellemző, mint az embereknél.

Hő-intolerancia: Egy túlsúlyos kutya akár bele is halhat a hőgutába.
Bőr betegségek: A túlsúlyos kutyák nagyobb arányban szenvednek valamilyen nem allergiás bőrbetegségtől.

Rák: Néhány rák gyakrabban alakul ki elhízott kutyáknál.

Csökkent aktivitás: Kutatások bizonyították, hogy a túlsúlyos kutyák sokkal kevesebbet mozognak, mint fitt társaik. Ez csak fokozza a problémák súlyosságát.

Rossz életminőség: Kutatások szintén bizonyították, hogy a túlsúlyos kutyák szomorúbbak, kedvetlenebbek, mint fitt társaik. Egy új kutatás van a láthatáron. „Van egy nagyon érdekes kutatás arról, hogy vajon az elhízás befolyásolja-e a kutya génjeit. Természetesen ennek fordítottja már bizonyított tény” – meséli Shmalberg. Ezenkívül vizsgálják még, hogy vajon a túlsúly befolyásolja-e valamilyen szinten a mikrobákat vagy a belekben található baktériumokat. Egy nemrégiben befejezett kutatás kimutatta, hogy egy túlsúlyos kutya testében jelentősen több baktérium él.

Egy elhízott kölyökkutyából elhízott felnőtt válik

Egy túlsúlyos kölyökkutyának még több káros hatással kell szembenéznie. Az extra súly tönkre teheti a kölyökkutya csontszerkezetét és ez a fejlődésben is gátolhatja az állatot, mindez pedig gyulladásos problémákhoz vezet. „Azt is tudjuk, hogy a kölyökkutyáknál sokkal gyakoribb a fejlődési ortopédiai betegségek kialakulása, ami egy roppant összetett probléma. Ez lépési zavarokkal, végtag deformációval, valamint csont- és ízületi fájdalmakkal jár” – mondja Shmalberg.

A kutatások még zajlanak, de erősen gyanítják a szakértők, hogy a kölyökkori elhízásnak nagy hatása van a kutya anyagcseréjére, valamint az elhízott kölyökkutyák valószínűleg felnőtt korukra is túlsúlyosak maradnak, vagy hajlamosabbak lesznek az újbóli elhízásra. A lassú anyagcsere komoly problémát jelent kölyökkorban, és ez nagyon nehézzé teszi a fogyást a kutya életében.

Hogyan segítsük a kutya fogyását?

A fogyás legkritikusabb pontja a helyes étrend elkészítése. A mozgás mindig erősen ajánlott, de az egyedül nem feltétlenül vezet fogyáshoz. Ez nem csak rajtad múlik! Az egész családnak elkötelezettnek kell lennie, és mindenkinek be kell tartani a szabályokat. „A legtöbb esetben az etetésen bukik el a fogyás sikeressége – amikor nem a megfelelő mennyiséget, és nem a megfelelő időközönként etetjük a kutyát” – mondja Shmalberg. Ha készen állsz, hogy többet tudj a helyes diéta összetételéről, akkor jó helyen jársz. Lépésről lépésre összeszedtük nektek a legfontosabb tudnivalókat a megfelelő diétáról.

Étrend terv túlsúlyos kutyáknak

Amint az állatorvos is megállapítja, hogy kedvencednek bizony fogyni kell, azonnal neki kell látni egy fogyókúrás étrend összeállításának. Mi 10 lépésben összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

1. Hozz létre egy testsúly-ellenőrző tervet. Először vizsgáld meg kutyád jelenlegi testsúlyát. Nagytestű kutyák esetén 2 hetente javasolt ellenőrizni a testsúlyt, viszont érdemes erről az állatorvos véleményét is kikérni. Kistestű kutyákat akár egy normál mérlegre is állíthatod. Először mérd meg saját testsúlyodat, majd vedd kezedbe a kutyát és a két szám különbségeként megkapod a kutya testsúlyát. Manapság már kaphatók állatmérlegek is (nem túl drágán) különböző méretekben (főleg az interneten).

2. Számold ki az ajánlott kalóriabevitelt. Ezt általában az orvos is megteszi, de ha szeretnéd te is megcsinálhatod. Számolása a következő: 70 x (ideális testsúly kilogrammban) ^ 0.75. Ne feledd, hogy az ideális testsúllyal kell számolni. Egy alternatív lehetőség még az is, hogy a túlsúlyos kutya eddigi kalóriabevitelét a harmadával csökkented.

3. Korlátozd a jutalomfalatokat! A jutalomfalatokat is bele kell számolni, amikor a napi kalóriabevitelt határozod meg. Vedd figyelembe a tanításhoz használt jutalomfalatokat, majd a fent kiszámolt összegből vond ki a falatok kalóriatartalmát. Így tudni fogod, mennyi tápot kell adnod a kutyának. A jó viselkedést próbáld játékokkal, simogatással jutalmazni, a lényeg, hogy ilyenkor lehetőleg kerüld a plusz falatokat.

4. Tudasd mindenkivel a családban, hogy kutyád éppen fogyni próbál és avasd be a család minden tagját a részletekbe, hogy ők is tudatosabbak lehessenek!

5. Állapítsd meg a megfelelő tápot és annak mennyiségét! Egy későbbi cikkünkben írunk a megfelelő diéta kiválasztásáról. Az előre lemért kutyaeledelek, amelyek a kutyád testsúlyához vannak kimérve (pl.: CricksyDog) mindig a legjobb választásnak bizonyulnak. Használj precíz mérőpoharakat!

6. Állíts össze egy napirendet! Etesd a kutyádat legalább kétszer egy nap, gyakoribb etetéskor ugyanis gyorsabban ég a kalória.

7. Két hét diéta után mérd le ismét a kutyád! Legkedvezőbb esetben ennyi idő alatt 0.5-2%-os fogyásnak kell bekövetkeznie, havonta pedig 2-8%. Először valószínűleg gyorsabban megy a fogyás, hiszen ilyenkor a felesleges vizet adja le a kutya. Tehát ha első mérés után 2%-nál többet fogyott a kutyád, az még nem ok az aggodalomra, és az étrenden sem kell változtatni emiatt.

8. Változtasd a kalóriamennyiséget amint szükséges! A folyamatos testsúly ellenőrzés során látni fogod mikor kell emelni vagy csökkenteni a napi kalóriabevitelt. Ha csökkenteni kell az adagot, akkor először próbáld víz hozzáadásával kipótolni a „hiányzó” kalóriákat (ha azt vennéd észre, hogy a kutyád nem lakik jól az etetések után). Kalóriacsökkentéshez az alacsony kalóriatartalmú zöldségek is tökéletes választás (brokkoli, zeller, karfiol).

9. Mozogjatok minél többet! Bátorítsd a kutyád a minél több mozgásra, szépen lassan hozzá fog szokni a sok sétához!

10. Diéta után is ellenőrizd a kutya testsúlyát! Hiába érte el kutyád a kívánt testsúlyt, a kalóriabevitelt akkor sem szabad újra növelni olyan gyorsan! „Egy kutya anyagcseréje talán sosem fog normalizálódni túlsúly után, ezért mindig fokozott figyelmet kell fordítanod a kalóriákra” – tanácsolja Shmalberg. Vannak olyan kutyák, akiknek viszont ajánlott több kalóriabevitel, ez általában 10-15%-kal több kalóriát jelent, mint amennyit a diéta alatt kapott.

Speciális fogyókúrás kutyaeledelek

Diétás fehérje: Túlsúlyos kutyák fogyásánál mindig arra törekszünk, hogy lehetőleg az izomtömeg megmaradjon. A vázizomzat fejlődésének és karbantartásának kulcsfontosságú tápanyaga a fehérje, valamint a mobilitásban is fontos szerepe van. Kutatások kimutatták, hogy a növelt mennyiségű fehérje segíti az izomszövetek megőrzését a fogyás alatt. „A fehérjék lebontásához több energiára van szükség, ellentétben a zsírokkal és szénhidrátokkal. Tehát a fehérje kalóriák bizonyulnak a leghatásosabbnak fogyás ideje alatt” – mondja Shmalberg. Na de mennyi az ajánlott fehérjebevitel? Klinikai vizsgálatok szerint 1000 kalóriánként minimum 75 gramm fehérje ajánlott, de a több fehérje fogyasztása is hasznos lehet. Nézd meg kalkulátorunkat a további információkért.

Több nélkülözhetetlen vitamin, ásványok és zsírsavak: egy fogyókúrás étrend lényege, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt. A nélkülözhetetlen tápanyagokat viszont nem akarjuk a kutyától megvonni. Magasabb vitamin-, ásvány-, és zsírsav tartalmú eledelek biztosíthatják, hogy a kutya megkapja a szükséges tápanyagokat, kevesebb kalóriamennyiség mellett.

Extra rost és/vagy víz: A kutyánk egy idő után hozzászokik egy bizonyos adaghoz és bizony furcsállni fogja, hogy hirtelen hova tűnt az a sok táp. A magas rost- és víztartalmú eledelek segítenek kitölteni a veszített kalóriáknál keletkezett űrt. A legtöbb rostot különösen a brokkoliból, karfiolból, zellerből és zöldbabból lehet kinyerni. A már jól bevált tápok mellé is darabolhatsz ilyen zöldségeket. A magasabb víztartalomért válaszd a kutyakonzerveket vagy a friss kutyaeledeleket (száraz tápoknak a víztartalma kevesebb mint 10%, míg a kutyakonzervnek és a friss kutyaeledelnek akár 70%-nál is több lehet). De akár pár perccel etetés előtt vízbe is áztathatod a száraztápot.

Könnyű adagolás: Egy olyan kutyaeledelnél mint a NomNomNow (előre kimért tápok) sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen a számolás részét már megoldották nekünk. Ha viszont ez nem opció, akkor neked kell pontosan kimérni a megfelelő mennyiséget (ami tudjuk néha nem egyszerű feladat), hiszen ezzel biztosíthatod a megfelelő kalóriabevitel mérését is. Mérj mindig egy mérőpohárral!
Finomságok: A fogyókúra alatt is azt szeretnénk, ha kutyánk élvezze az evést. A legnagyobb kihívás a diéta során az eledelek finomsága (főleg a magas rosttartalom és a csökkentett zsír miatt). Ilyenkor általában a kutyakonzerv és a friss kutyaeledel a legjobb megoldás, mert ízük és szaguk is sokkal jobban felkeltik a kutyák érdeklődését (nem úgy, mint a száraztápnál).

Természetes kiegészítők: Shmalberg szerint van némi bizonyíték arra, hogy valamely természetes kiegészítők – akár az ételbe keverve, vagy külön – hasznosak lehetnek a kutya számára. Az L-karnitin segít, hogy a sejtekben található mitokondriumok zsírt használjanak fel energiáért. Halolaj: EPA-t és DHA-t is tartalmaz, ezek olyan zsírsavak, amelyek az elhízáshoz köthető hormonokat szabályozzák. A gyógynövényi kiegészítők, mint például a zöld tea kivonat vagy a fahéj, segíti a szervezetet az inzulin rezisztencia és lassabb anyagcsere elleni harcokban. Az adagolásról kérdezd az állatorvost!

Mozgásterv túlsúlyos kutyáknak

Igaz, hogy a mozgás is nagyon fontos szerepet játszik a kutya életében, viszont ne feledd, hogy a fogyáshoz ez nem elég. „Nem valószínű, hogy a kutya annyit tud mozogni, hogy ne kelljen a táp mennyiségét csökkenteni” – magyarázza Shmalberg. A mozgást mindig a kutyád egészségügyi állapotát figyelembe véve kell beiktatni a kutya mindennapjaiba – rengeteg túlsúlyos kutyáknál (főleg közép- és időskorú) jelentkeznek ízületi panaszok, amelyek erősen befolyásolják az állat állóképességét. Legtöbb esetben a séta a legjobb megoldás, hiszen az nem terheli túl a szív- és érrendszert, valamint az ízületeken is kevés nyomás van ilyenkor.

Így állíthatod össze a kutyád mozgástervét:

Növeld a kutya aktivitását körülbelül 25%-kal, ha eddig is rendeszesen vitted sétálni vagy, ha sokat játszottál vele (ún. kontrolált mozgás). Ha a kutya egyáltalán nem aktív, akkor az American Animal Hospital Association ajánlása szerint napi háromszor sétáltasd kedvencedet öt percig.

Törekedj arra, hogy kutyád legalább egy órát mozogjon egy nap (addig ameddig bírja, természetesen). Az égetett kalóriát a megtett távval tudod kiszámolni. Sétáltatás közben kilométerenként körülbelül 0.75 kalóriát égetnek el a kutyák. Hűvösebb időben sétáltasd a kutyát (reggel, este)! Ha egésznapos hőség van, akkor ajánlott valamilyen hőkezelt/klimatizált helyre elmenni a kutyával. Ez nagyon fontos a rövidorrú kutyafajtáknál! Mindig vigyél vizet! Utazóméretű vagy összehajtható tálak a legideálisabbak ilyen esetekre. A sportitalokat viszont hagyd nyugodtan otthon – a kutyák lihegéssel és nem izzadással küzdenek a meleg ellen, így nem veszítenek elektrolitot (az emberekkel ellentétben).

Maradj közel az otthonodhoz, amíg ki nem ismered a kutya tűrőképességét. Mindig legyen egy B terv, ha a kutyád elfárad és nem bírja már a hazafele vezető utat! Kerüld el a lejtőket és az emelkedőket! Ez kezdetben ugyanis nehéz lehet a kutyának, sőt a lábaira is több nyomást rak egy ilyen séta. Idővel viszont a hegymenet nagyon hasznos tud lenni, hiszen több kalóriát égetnek a kutyák ilyenkor és még az izmokat is erősítik.

Mindig vágd le a kutya körmét! Ha túl hosszú a kutya körme, akkor az változtathat a mancsok pozícióján, ezzel nehezebbé válik a sétálás is. Mindig tedd élvezhetővé a mozgást! Az elhízott kutyák nem feltétlenül fognak lelkesedni egy sétáért az elején, és valószínűleg nem is fogják jól bírni. Bátorítsd, vigyél játékokat az útra, és legyél türelmes! Alacsony kalóriatartalmú jutalomfalatokat adhatsz ilyen esetben a kutyádnak, de ne felejtsd el beleszámolni a napi kalóriabevitelbe! Sőt, a kutya rendes étrendjéhez tartozó tápot is adhatod neki „jutalomként” séta előtt. Csak nagyon figyelj a mennyiségekre. Ha túl sokat eszik a kutya séta előtt, az különböző problémákhoz vezethet. Idővel változtass a mozgás típusán! Próbáld ki a hegymászást, kocogást, vagy akár a „hozd vissza” játékot.

Az úszás is kiváló lehetőség a mozgásra. Ha nem tudod a kutyádról, hogy tud-e úszni, akkor először adj rá egy mentőmellényt. Vízalatti futópadok (rehabilitációs centerekben található) kifejezetten jó hatással vannak a kutyák ortopédiai állapotára.

Fogyókúrás tabletták kutyáknak

Létezik olyan kapszula, ami segíti a kutyák étvágycsökkentését? Nem. Shmalberg szerint már egyáltalán nem léteznek olyan gyógyszerek, amelyek segíthetik a kutyák fogyását. Pár évvel ezelőtt egy Slentrol (vagy dirlotapid) nevű gyógyszer még létezett a piacon – úgy tűnt, hogy a kutyák telítettségérzetén segített. Slentrol-t szedve a kutyák körülbelül olyan gyorsasággal fogytak, mintha a kalóriabevitelükön csökkentettek volna, viszont a jelentkező mellékhatások miatt – hányás, hasmenés, változás a májban – a gyógyszer forgalmazását beszüntette a gyártó. Ehhez hasonló gyógyszer pedig még nem létezik.

Fogyás műtéttel

Éppúgy mint a fogyókúrás tabletták, a műtéti beavatkozások sem léteznek kutyák számára. „A kalóriakorlátozás általában annyira hatásos, hogy nincs feltétlenül szükség műtéti beavatkozásra a fogyás során. Kutatás céljából már végeznek bariátriai műtéteket (hasonló, mint az embereknél), de még sok idő kell ahhoz, hogy egy ilyen műtét a hétköznapokban is elérhető legyen” – mondja Shmalberg.

Miért nem eszik a kutyám?

A kutyák imádnak enni. A legkisebbtől a legenergikusabbig, kortól függetlenül bármelyik kutyafajtára igaz ez az állítás. Bármit eléjük tehetsz bárhol, bármikor. Ezért gyanús lehet, ha a kutyád hirtelen elveszti az étvágyát. A kutyákat az étel motiválja, mégis el tudnak lenni evés nélkül huzamosabb ideig.

A kutya étvágytalanságának több befolyásoló tényezője is lehet. Például betegség, viselkedésbeli zavarok, vagy akár az étel fajtája. Nem egyszerű kideríteni, mi okozhatja az étvágytalanságát a kutyának. „Nyilvánvaló, hogy a kutyák nem tudják nekünk csak úgy megmondani mi a probléma. Az is tetőzheti a probléma súlyosságát, hogy alapvetően a kutyák szervezete jól bírja a hosszútávú koplalást is. Bár mindig azt mondják, hogy a kutyákat az étel motiválja, meglepően hosszú ideig bírják táplálék nélkül” – kezdi Shmalberg.

Ahhoz, hogy visszahozd kutyád étvágyát, először meg kell találnod a probléma forrását. Mi itt jövünk képbe! Összeállítottunk nektek egy kisokost a hyporexia (csökkent táplálékfogyasztás) és az anorexia (az evés teljes megtagadása) kiváltó okairól, illetve pár tanáccsal is ellátunk, ami segíthet az étvágytalanság elleni küzdelemben. Természetesen állatorvos segítségére is számíthatsz.

Étvágytalanság okai kutyáknál:

– Viselkedési okok
– Kényesség
– Étel minőség
– Unalom
– Túl sok jutalomfalat
– Háztartáson belüli stressz
– Hogy segítsd a kutyád, ha viselkedési okok miatt nem eszik?
– Egészségügyi okok
– Fogászati problémák
– Mentális állapot
– Fizikai és egészségügyi állapot
– Friss oltások és új gyógyszerek
– Kor

Viselkedési okok

Miért nem eszik a kutya? Ezt a kérdést nagyon sokat hallják az állatorvosok. Ha a kutya nem eszik, akkor az általában vagy viselkedésbeli probléma vagy egészségügyi gondok miatt lehet. Az előbbi esetén viszont jó hír: a kutyának ilyenkor nem megy el teljesen az étvágya, hidd el nem fogja visszautasítani a jutalomfalatokat, vagy egy új tápot. „Az étel teljes visszautasítása nagyon ritka olyan esetekben, amelyeknek nem valamilyen egészségügyi ok van a hátterében” – mondja Shmalberg. A továbbiakban bővebben írunk néhány viselkedési okot, amely esetlegesen étvágyvesztést idézhet elő a kutyánál.

Az étel minősége

Az étel minőségével kapcsolatos problémák miatt is gyakran étvágytalanság alakulhat ki a kutyáknál. Ezzel kapcsolatos leggyakoribb esetek:

Megromlott az étel. A kutyák sokkal előbb megérzik, ha valami nem stimmel a táppal és egész egyszerűen nem is fognak belőle enni. A magas zsírtartalmú kutyatápok nagyon hamar megromlanak. Viszont a száraztápnál is fennáll a romlottság veszélye főleg, ha kint tárolják. Ilyenkor ugyanis sokkal gyorsabban megpenészesedik. Ezt mi lehet nem is vesszük észre, de a kutyánk egyből rájön.

Ízesített száraztápok. Szinte minden száraztápnak van valamilyen ízesített változata is. Néhány kutya szereti, néhánynak viszont egyáltalán nincs kedve ezekhez a mesterkélt ízekhez.

Magas rosttartalmú tápok. Igaz, a magas rosttartalmú tápok elvileg jobb minőségűek is, sok kutyának viszont egyáltalán nem fűlik rá a foga és inkább választaná az alacsonyabb rosttartalmú tápokat. Néhány fogyókúrás kutyaeledel beletartozik ebbe a kategóriába.

Sok kutya lemond a száraztápokról miután belekóstolt az ízletes, friss, nyers vagy akár konzerves kutyaeledelekbe – ez főleg az aromák és a szaftosság miatt lehet. Ezek az étrendek (főleg a nyers) viszont zsírban nagyon gazdagok, amit a kutyák sokkal jobban szeretnek. A friss kutyaeledelek pedig nagyon hasonlítanak arra, amit az emberek is esznek, és bizony a kutyák is szeretnék azt enni, amit a gazdi!

Honnan tudhatod, hogy az étel minőségével van probléma? Ha a kutyádnak a szokásos tápból adsz egy új csomaggal és azt rögtön megeszi, abból könnyen rájöhetsz, hogy a régi csomagban található táp már megromlott. 

Unalom

Ha a kutya nem eszik, akkor az jelentheti azt, hogy megunta az eddigi tápokat? Shmalberg szerint valószínűleg nem ez a probléma. „Ez nagyon ritka jelenség kivéve, ha egy másik befolyásoló tényező is megjelenik, mint például az új tápok és jutalomfalatok kínálása a kutyának. A legtöbb kutyának nincs problémája, ha folyamatosan ugyanazt a tápot kapja, ugyanabban az időben. Ha a kutya nem is tudja, hogy léteznek más opciói is, akkor nagy valószínűséggel nem fogja megunni az adott tápot” – magyarázza Shmalberg.

Ha a kutya visszautasítja a jól megszokott tápot az több okból is előfordulhat. Például, ha valaki rászoktatta időközben valami másra (leginkább konyhai maradékok, jutalomfalatok) vagy, ha a tápban megváltoztattak valamilyen hozzávalót és így a kutyának már nem ízlik annyira. Későbbiekben írunk még arról, hogy amint idősödnek a kutyák sokkal valószínűbb az étvágytalanság kialakulása (mindenféle intő jel nélkül).

Honnan tudhatod, hogy az unottsággal van probléma? Próbálj ki egy új tápot, ha azt vennéd észre, hogy kutyád már nyúl hozzá az eddig megszokott eledelhez. Például: egy marha alapú friss kutyaeledel helyett próbáld ki bárányhúsos kutyaeledeleket.

Túl sok jutalomfalat

Egy biztos: a jutalomfalatokkal nagyon könnyen elkényeztethetjük kedvencünket. „A kutyák nagyon szeretik az újdonságokat és ha minél több különböző jutalomfalatot kóstolnak meg, akkor bizony azt remélik, hogy a rendes etetésnél is mindig valami újat kapnak” – mondja Shmalberg. És akkor a kalóriákról nem is beszéltünk! Néhány nasi akár 50 kalória is lehet darabonként – ami egy 25 kilós kutya esetén a napi kalóriabevitelének már az 5%-át teszi ki.

Honnan tudhatod, hogy a jutalomfalatokkal van a probléma? Próbáld csökkenteni a jutalomfalatok számát, ragaszkodj alacsony kalóriatartalmú lehetőségekhez, vagy mindig egy meghatározott időpontban adj a kutyának jutalomfalatot!

Háztartáson belüli stressz

Új emberek és/vagy állatok bemutatása nem könnyű feladat, és lehet stresszes a kutya számára. Főleg az idősebbeknél, akiknek mindennapi rutinjuk hirtelen megváltozik egy új tagtól. Az is előfordulhat, hogy a stressztől már enni sem tudnak.

Miből tudhatod, hogy a stressz okozza a problémákat? Vizsgáld meg, hogy reagál, ha a rutin etetésében valami változás történik. Olyan kutyák, akik életében új és maradandó változás történik, általában pár hét után már hozzászoknak a környezetükhöz, és folytatódik minden a rendes kerékvágás szerint.

Hogy segítsd a kutyád, ha viselkedési okok miatt nem eszik?

Próbálod megfejteni milyen módszerrel veheted rá a kutyádat arra, hogy újra egyen? Először ki kell találnod miért nem eszik. Ha viselkedési problémára gyanakodsz, akkor a következő stratégiákat vesd be! Legyél te a főnök és ne félj különböző korlátokat állítani!

Ha hagyod a kutyát 2-3 napig éhezni, akkor garantáltan nem lesz olyan válogatós utána!

Ragaszkodj egy etetési napirendhez és a kutyatápot maximum 10 percig hagyd kint! Így a kutya hamar megtanulja, hogy mikor és mennyi ideig ehet. Vegyél vissza a jutalomfalatokból! Ezzel a felesleges kalóriabeviteltől is megszabadul a kutyád és ritkaságnak tekinti az etetést. Változtass az etetés helyén! Ha valamilyen változás van a ház körül, akkor vidd a kutyádat a ház egy csendesebb szegletébe, így kevésbé fog stresszelni az ismeretlentől kedvenced.

Vidd el mozogni a kutyát etetés előtt! Nemcsak az anyagcseréje javul rendszeres mozgás során, hanem ilyenkor az étvágya is megjön egy kiadós séta után. Rögtön viszont nem szabad már tápot adni a kutyának. Először várj, hogy kipihenje magát egy kicsit.

Alakíts ki egy változatos étrendet! A tápok fajtáját viszont hetente csak egyszer cseréld le, különben a kutya lehet kihagyja egyik nap az evést, remélve, hogy másnap valami jobbat kap. Törekedj a minél ízletesebb étrenden! Ez akár magasabb zsír- vagy fehérjetartalmú táp, akár egy más textúrájú táp (nedvestáp, friss kutyaeledel) is lehet.

Egészségügyi okok

Shmalberg szerint bármilyen étel teljes megtagadása már aggodalomra adhat okot (viszont ez koránt sem olyan gyakori, mint a részleges elutasítás), ez ugyanis lehet valamilyen egészségügyi probléma jele is. A továbbiakban listázzuk a leggyakoribb eshetőségeket.

Fogászati problémák

A kutyák sajnos nem tudják megmondani gazdájuknak, ha valami bántja őket és a fogfájás sem kivétel ez alól. A paradontális betegségek a gyökerek fertőzéséhez, mozgó fogakhoz, foghulláshoz, valamint állkapocs fertőzésekhez is vezethetnek – legtöbb esetben a gazdik még csak nem is sejtik, hogy kedvencüknél ilyen probléma felmerülhet. A rendszeres fogorvosi vizsgálatok segíthetik ezen problémák kialakulását. Nagyon gyakori ilyen problémák esetén is, hogy a kutya nem eszik, kiesik a szájából a falat, vagy teljesen megtagad mindenféle ételt (de főleg a kemény száraztápokat).

Dr. Shmalberg arra is felhívja a figyelmet, hogy sok esetben valamilyen tárgy a kutyák fogai közé szorulhatnak. „Láttam már olyan kutyák, akinek egy fadarab volt a fogai között. Kiderült, hogy több hete ott van és már komoly károkat okozott a szájpadlás szöveteiben. Az egyetlen tünet, amiért a gazdi elkezdett gyanakodni az az étvágytalanság volt!”

Honnan tudhatod, hogy valamilyen fogászati probléma merült fel? Ha a kutyád egyszer csak abbahagyta az evést, akkor először nem árt megnézni mi van a szájában és a fogai között. Rossz szájszag, mozgó fogak, nagy mennyiségű fogkő lehet intő jel, viszont ez a gyors ellenőrzés még nem mentesít a szakszerű vizsgálatok alól! Amint ilyen problémára gyanakszol, keresd fel az állatorvost.

Mentális állapot

A fentiekben már részletesebben kifejtett stresszhez szorosan kapcsolódik ez a rovat is. A kutyáknál is léteznek olyan pszichiátriai problémák, amik az embernél is. Például: szeparációs szorongás, általános szorongás, agresszió.

Miből tudhatod, hogy a mentális állapottal van probléma? Mindenképpen állatorvos vagy viselkedés tanácsadó véleményét is ki kell kérned, ha mentális problémára utaló jeleket látsz.

Fizikai és egészségügyi állapot

A leggyakoribb kiváltó oka a hosszútávú étvágytalanságnak, illetve a krónikus alultápláltságnak valamilyen fizikai vagy egészségügyi problémából gyökerezik.

Izmok, ínszalagok, egyéb lágyszövetek sérülése: Nagyon gyakori a fiatal és középkorú kutyák esetében. Bármely ilyen sérülés miatt könnyen előfordulhat, hogy a kutya nem akar enni (amíg a gyulladás tart).

Szervi alulműködés: Olyan betegségeknél, amelyek a vér koncentrációját változtatják meg (pl.: vese betegség, máj betegség, szívelégtelenség) gyakran előfordul, hogy a kutya nem akar enni. Sajnos, a rák is egy nagyon gyakori betegség, amelynek legtöbb formája étvágyvesztés tünetével jelentkezik.

Emésztőrendszeri problémák: Idegen testek bekerülése az emésztőrendszerbe, paraziták, vírusos vagy bakteriális fertőzések, gyulladásos bélbetegségek, ételallergiák, hasnyálmirigy gyulladás, vagy akár stressz miatti vastagbélgyulladás miatt is abbahagyhatja a kutya az evést.

Idegenkedés az ételtől: A kutyáknál ez az ellenszenv általában úgy alakul ki, hogy egy adott ételt valamilyen betegséggel vagy mellékhatással asszociálnak, ezért aztán nem is akarnak hozzányúlni. Ez különösen akkor okoz nagyobb gondot, ha hosszú ideig volt beteg a kutya és ez idő alatt sokféle tápot kapott és így minden akkor fogyasztott ételt a betegséggel fog összekapcsolni. Sokszor elkövetik az emberek azt a hibát, hogy kint hagyják a tápot egész napra a kutyáknak, a beteg kutya viszont nem sokáig tudja elviselni, ha folyamatosan mellette van valamilyen étel. Dr. Shmalberg ezt ahhoz hasonlítja, mint mikor az ember rosszul lesz egy kínai étteremben evett ételtől és soha nem kívánkozik visszamenni ugyanoda.

Miből tudhatod, hogy fizikai vagy egészségügyi probléma van a háttérben? Mindenképp konzultálj szakértőkkel! Az állatorvos ugyanis egy alapos kivizsgálás után rövid időn belül lokalizálni tudja a probléma forrását.

Új oltások és gyógyszerek

Bármennyire is próbálkoznak az állatorvosok rendelőjüket barátságossá tenni a kutyák számára, mégis rengetegen félnek egy-egy vizsgálattól. Az állatorvosnál ugyanis legtöbbször az oltások beadása után egy olyan félelemérzet uralkodik el a kutyán, amitől akár az étvágya is elmehet. Ez aggodalomra nem ad okot, általában egy két nap múlva minden helyreáll.

Az oltás egyik mellékhatása egy rövid lefolyású gyulladás kialakulása, ilyenkor szintén előfordulhat, hogy a kutya pár napig nem akar enni. De ez a jelenség teljesen normális. Az új gyógyszerek miatt is előfordulhat az, hogy kutyánk kevesebbet eszik. Főleg olyan gyógyszerek esetén, amelyeket a tápba kell belekeverni. Ezek ugyanis megváltoztathatják az étel ízét, és már nem lesz olyan vonzó a kutyák számára.
Honnan tudhatod, hogy az oltással és a gyógyszerrel van probléma? Ha kutyád akkor hagyja abba az evést, amikor új gyógyszert kell adni neki, vagy éppen előtte kapott oltást akkor nagy valószínűséggel ez lesz a probléma.

Kor

Van egy idős kutyád, aki nem eszik már annyit még régen? Aggodalomra semmi ok, ez ugyanis természetes az idősödő kutyáknál. Egyre kevesebbet mozognak, és ezzel együtt kevesebbet is fognak enni, így fenntartják a súlyukat.

Ilyenkor a rendszeres állatorvosi vizsgálatok elengedhetetlenek. Így könnyen ki lehet szűrni, hogy van-e valamilyen betegsége, vagy csak a kora miatt nem eszik már annyit kedvenced.

Honnan tudhatod, hogy a kutyád a kora miatt nem eszik? Ha észreveszed az étvágyának csökkenése mellett időskorra utaló jeleket, mint például a nagyobb alvásigény, szokatlan viselkedés, vagy ha tartózkodik tőled, akkor valószínűleg ez a probléma. Az állatorvossal viszont mindenképp konzultálj és részletesen meséld el milyen változásokat vettél észre a kutyán. Az orvos felírhat akár olyan táplálék kiegészítőket, és új ételeket, amelyektől az idős kutyák is újra lelkesedhetnek.

Hogy segítsd a kutyád, ha egészségügyi problémák miatt nem eszik?

Vedd fel az állatorvossal a kapcsolatot, amint valamilyen egészségügyi problémára gyanakodsz. Egy tünet számos komoly betegségre jellemző lehet, ezért nagyon fontos egy alapos kivizsgálás és így a lehető leghamarabb el lehet kezdeni a megfelelő kezeléseket. Amennyiben szükséges az orvos további még részletesebb vizsgálatokat is végezhet (vérvizsgálat, röntgen, ultrahang, széklet- és vizeletminta vizsgálata).
Ne feledd! Az egészségügyi probléma miatti teljes étvágyvesztés nem fog magától megjavulni. Nagy kihívás a kutyát újra evésre bíztatni, ha nem tudjuk az étvágyvesztés pontos okát.

A továbbiakban adunk nektek pár hasznos tippet, amivel (természetesen az állatorvos segítsége mellett) te is hozzájárulhatsz a gyors felépüléshez! Etesd kutyádat egy békésebb, csendesebb helyen, a többi állattól vagy idegenektől tából.

Ne hagyd kint egész nap a tápot! Egy fél óra után vidd el kutyádtól az eledelt. Korábban már írtunk arról, hogy különösen beteg kutyáknál könnyen kialakulhat az étellel szembeni ellenszenv, ha egész nap ott van mellettük. Hagyd, hogy mindig a kutya kedvenc gondozója etesse meg őt! Ha azt vennéd észre, hogy a kutyának egyáltalán nem szimpatikus már az eledel, akkor próbálkozz új ízekkel! Ilyenkor mindig legyen kéznél többféle táp, hátha a kutyának nem tetszene valamelyik.

A kutyák szeretik az illatos eledelt! Segítségül adj a táphoz vizet, vagy melegítsd meg az adagját! Próbáld ki a kutyakonzervet! Magasabb zsírtartalma és nedvessége vonzóbb a kutyák számára, mint a száraztápok. Próbáld ki a friss étrendet! Figyelj arra, hogy a tápanyagok közti egyensúly mindig megmaradjon! Alapvetően nincs sok hozzávalóra szükséged, de előfordulhat, hogy hiányoznak az étrendből a legfontosabb vitaminok, ásványianyagok, és az esszenciális zsírok. Ha ezt az etetési formát választod, akkor készülj fel egy hosszas elkötelezettségre, hiszen a kutyád nagyon hamar meg fogja kedvelni ezt az étrendet.

Emeld a zsír mennyiségét az étrendben, de csak akkor, ha az orvos kizárta a hasnyálmirigy-gyulladás valószínűségét (ez a betegség ugyanis csak rosszabbodhat több zsír fogyasztása esetén)! 1000 kalóriánként körülbelül 40 gramm (akár több is) zsír ajánlott.

Valami aprósággal szórd meg a tál tetejét! Ez lehet egy kis mennyiségű cukor (kerüld el a xilitet és egyéb mesterséges ízesítőket); húsleves (a nátriumtartalma miatt, viszont vese- vagy szívbetegségben szenvedő kutyáknak nem szabad adni!); szárított hús vagy májpor; vagy mártás (a zsírtartalma miatt, viszont hasnyálmirigy-gyulladásos kutyáknak nem szabad mártást adni). Egy kicsit megszórhatod a tálat a kedvenc jutalomfalatjával is (csak törd jól össze, vagy akár le is darálhatod), de egy kis mennyiségű friss kutyaeledelt is belekeverhetsz a kutyád hétköznapi tápjába.
Kerüld el a nyers ételt és a főtlen zöldségeket. Az előbbi olyan baktériumokat is tartalmazhat, amelyek a kutya meglévő betegségét csak súlyosbítja; utóbbit pedig sokkal nehezebb megemészteni.

Folyékony diéta vagy protein shake. Léteznek állatok számára összeállított folyadék-diéták és megszámlálhatatlan fajtájú protein shakek is, viszont az állatorvos véleményét mindig kérd ki, ha ezt ki szeretnéd próbálni kutyádnál. Kerüld ezeknek a csokis, illetve mesterséges ízesítővel ellátott fajtáit. Ameddig csak lehet, kerüld el a fecskendős etetést! Ez nemcsak ellenszenvet vált ki a kutyánál, hanem a kényszeretetés miatt a benned lévő bizalma is rohamosan csökkenhet.

Használj új tálakat, magasított etetőtálkákat és keress új helyet az etetésre! Különösen az idősebb kutyáknak már problémát okozhat, ha a tál túl mélyen van és így nem érik el olyan könnyen. Ha kutyád gyengült állapotban van, használj lapos tálakat, így könnyebben hozzáfér az ételhez. Beszélj az állatorvossal a kutyád által rendszeresen szedett gyógyszerekről! Néhány gyógyszer ugyanis okozhat étvágyvesztést, de az adagok módosítása után már nem lehet probléma.

Kérdezz további gyógyszerek felől, amelyek segíthetnek kutyádnak! Az állatorvos talán fel is tud írni egy olyan gyógyszert, amely segít helyreállítani a kutya étvágyát.
Az etetőcső drámainak hangzik, de lehet szükségesség válik egy olyan kutya esetében, aki már napok óta nem eszik egy falatot sem! Azonban jó hír: a kutyák meglepően jól bírják az etetőcsövet. „Nagyon sok kutyánál láttam azt, hogy szükségük volt az etetőcsőre, de idővel eltávolíthattuk azt és a kutya élhette a normális életét tovább” – üzeni Shmalberg azoknak a gazdiknak, akik tartanak az etetőcső használatától.

Az anorexia hosszútávú veszélyei kutyáknál

Vajon meddig bírja a kutya evés nélkül? Először nézzük az egészséges kutyákat. „A kutyák elég sokáig bírják fenntartani normális életüket étel nélkül. „Őseik ugyanis egyszer tudtak nagy mennyiségben enni, aztán egy pár napig egyáltalán nem ettek semmit. A szánhúzó kutyákat például a holtszezonban hetente csak egyszer szabad megetetni” – meséli Shmalberg.

A kutyák általában nagyon válogatósak, finnyásak és „hisztisek” is tudnak lenni. Bármit megtesznek, csakhogy kedvenc eledelüket megkaphassák. Ebbe az is beletartozik, hogy akár öt napon keresztül egy falatot sem esznek. Így általában mindig nyernek, hiszen a gazdájuk ezt nem bírja sokáig nézni. Ha a te kutyádnál is jellemző az ilyen viselkedés, először vidd el állatorvoshoz. Ha semmi egészségügyi probléma nincs, akkor bizony a te kutyád nagyon makacs egy teremtés!

Másrészről viszont, ha bármilyen változást látsz kedvenceden (fogyás például), akkor minél előbb vizsgáltasd ki. A továbbiakban listázzuk azokat a tipikus jeleket, amelyek előfordulása után azonnal állatorvoshoz kell fordulni:

– Ha látod kutyádon, hogy sokat fogyott, főleg akkor, ha testsúlyának 5%-át leadta rohamos időn belül.
– Ha a kutyád az eledelek 75%-át otthagyja a tálban.
– Ha a kutya egyáltalán nem eszik és tudsz/sejtesz valamilyen lappangó betegséget. Néhány krónikus betegség egyik napról a másikra hatalmas károkat okozhatnak a kutyának, ilyenkor azonnali beavatkozás szükséges.
– Ha egy hétig nem eszik a kutyád, még akkor is, ha egyébként egészségesnek tűnik és semmi szokatlant nem veszel észre rajta.
A kutyák teste nagyon jól tudja a szervek működését fenntartani még egy hosszútávú anorexia esetén is. Ugyanakkor egy anorexiás kutyánál rengeteg hosszútávú veszély lehetősége fennáll, melyek:
– Izomtömeg veszteség, amely gyengeséghez vezet-
– Fontos vérfehérjék termelésének csökkenése, amelynek súlyossága csak fokozódik, ha a kutyánál valamilyen szervi alulműködés is kialakul.
– Elektrolitok változása, amely izom-gyengeséget és más tüneteket is előidézhetnek.
– Belek felületének csökkenése, amely megnehezíti a táplálékok lebontását.
– Dehidratáció, ha a kutya nem iszik annyit, amennyit szokott vagy nem is pótolja az ételekből kinyerhető folyadékot.
– A belekben található baktériumok számának változása befolyásolhatja annak működését.
– Nem megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitele a szervezetbe, amelyek segíthetnék a kutya anyagcseréjét, antioxidáns aktivitását és az immunműködését.

Az anorexia önmagában nem halálos betegség (kivéve, ha több hónapig tart), viszont biztosan megrövidíti a kutya életét, illetve az életminőségét is erősen befolyásolja (főleg, ha egy másik betegséggel társul).

Étvágytalanságot kiváltó okok kölyökkutyáknál

Az egyetlen dolog, ami aggasztóbb lehet a kutyád étvágytalanságánál az nem más mintha ugyanez kölyökkorban történik. De ne aggódj, ha új környezetbe kerülnek a kölyökkutyák akkor hajlamosak lemondani az evésről, de aztán hamar hozzászokik az új otthonához és az evés lesz az egyik kedvenc elfoglaltsága! Érdemes figyelni az intő jeleket főleg, ha már több napja nem eszik a kölyökkutyád. Gyakori helyzetek, amelyekben a kölyökkutya nem akar enni:

Ismeretlen eledelek
Ha kölyökkutyaként kerül hozzád kedvenced, akkor érdemes megkérdezni a tenyésztőtől/menhely dolgozóitól, hogy az ivartalanítás megtörtént-e már (ez általában 8 hetes korban várható). Az újonnan ivartalanított kölyökkutyáknak inkább a kutyakonzerv, friss kutyaeledel és az áztatott száraztáp ajánlott leginkább.
Nem feltétlenül kell már rögtön az első nap változtatni a kutya étrendjén, hagyj időt neki, hogy hozzászokhasson új környezetéhez. Azt se felejtsd el, hogy a kölykök keresztülmennek egy fogazási időszakon is, ilyenkor pedig nem jó ötlet a kemény, nehezen rágható száraztáp.

Új család új otthon
A kölyköknek általában szükségük van pár napra, hogy beilleszkedhessenek. Ha a kölyökkutya 8 és 12 hetes kora között van és már legalább egy napja nem evett egy falatot sem, akkor hívd fel az állatorvost. Ha viszont rohangál fel-alá az új otthonában, akkor az már egy jó jel arra, hogy hamarosan enni is fog, csak először megszokja a környezetet.

Kérdezd meg akitől hozzád került a kölyökkutya, hogy mivel etették eddig és milyen étkezési szokásai vannak: milyen tálkából evett, társasággal evett vagy inkább egyedül stb. Ha ezeket a körülményeket otthon is meg tudod teremteni, akkor sokkal magabiztosabb lesz a kölyök már az elejétől fogva.

Egészségügyi gondok
Egy kölyökkutyánál még fontosabb figyelni minden apró jelet, ami betegségre utalhat (viselkedés, vizelet, széklet). Ha a kölyökkutya nem eszik, az a következő betegségektől is lehet:

Fertőző betegségek: A leggyakoribbak közé tartozik a kennelköhögés (köhögés és tüsszögés), és a parvovírus (hányással és hasmenéssel jár, ha nem kezelik időben akár halálos is lehet).

Bélrendszeri élősködők: Ezesetben emésztőrendszeri tünetekre figyelj, mint például a felpuffadt has, étvágytalanság, hányás vagy hasmenés.

Húgyúti fertőzések: Ilyen fertőzések különösen megzavarhatják a kutya közérzetét, ezzel együtt az étvágyuk is elmegy. Figyelj a vizelés sűrűségére, valamint arra is érdemes mindig ránézni, hogy véres-e a vizelet vagy sem.

Hányás és hasmenés: Ezek a tünetek jelentkezhetnek akár egy új diétától, stressztől vagy ha a kölyökkutya olyanokba megy bele, amikbe igazából nem szabadna.

Veleszületett rendellenességek: Ezek befolyásolhatják a szervek működését és gyakran már születéskor megjelennek az erre utaló tünetek. Ezek a jelek viszont nem túl specifikusak (étvágytalanság, lehangoltság stb.) gyakran csak az állatorvosok tudják megállapítani.

Túl sok jutalomfalat
A kölykök imádnak enni, ez tagadhatatlan. Mi pedig nagyon szeretjük jutalomfalattal biztatni őket a jó cselekedeteikért. Ezért nagyon fontos a kölyökkutyák napi kalóriabevitelének gondos figyelése és törekedjünk arra, hogy a jutalomfalatkák nem teszik ki ennek a 10%-át. Ha ezt betartod, akkor a jutalmazás nem fog az elengedhetetlen tápanyagok kárára menni. Alternatívaként megpróbálhatod a szokásos étrendjéből egy kisebb adagot „jutalomként” kínálni neki.

Mit csinálj, ha kölyökkutyád nem eszik?

Általában a kölykök maximum 1-2 napig bírják evés nélkül. De ha kíváncsi vagy, milyen módszerekkel veheted rá a kölyköt az evésre, akkor van pár jó tippünk a számodra:

– Az első hetekben ragaszkodj azokhoz az ételekhez, amelyeket akkor evett mielőtt hozzád került.
– Etesd a kölyökkutyát egy biztonságos helyen, messze bármilyen figyelemeltereléstől és idegen kutyától, így bátrabban eszik majd. Néha viszont pont az segít a kölyköknek, ha egy másik kutyával ehetnek együtt.
– Számold, hogy mennyi jutalomfalatot adsz a kölyökkutyának, és ügyelj arra, hogy a napi kalóriabevitelnek a 10%-át ne érje el a nassolás.
– Ha a kölyökkutya szenved a száraztáp elfogyasztásával, akkor érdemes kipróbálni a kutyakonzervet vagy a friss kutyaeledelt, hiszen ezek sokkal nedvesebbek. Ez nagyon fontos főleg a fogazási időszakban.
– Nézd meg a felnőtt kutyáknál leírt stratégiákat, a legtöbbje alkalmazható kölyökkutyák esetén is.

Ha a tünetek több napig tartanak, akkor keresd fel az állatorvost. A vizsgálat során számíthatsz egy alapos parazita vizsgálatra, vérvizsgálatra és még pár apróbb tesztre. A legtöbb kölyökkutyának nem lesz maradandó betegsége, ha időben kezeltetik őket. Vezess listát a különös viselkedéseiről, jelekről (akár azokat a tüneteket is figyelheted, amiket az imént olvastál)! Az állatorvosi rendelő csapata mindenben a segítségedre áll, bátran kérdezd őket bármiről!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény