Mivel a kutyák is a családtagok, ezért kétségkívül minden gazdi abban reménykedik, hogy kedvence minél tovább éljen vele együtt. Sajnos egy kutya várható élettartama jelentősen rövidebb, mint egy emberé. Egyes kutyák mégis tovább élnek, mint más társaik. A kistestű kutyák általában tovább élnek, mint a nagytestű kutyusok, de rengeteg más tényező is befolyásolja, hogy várhatóan mennyi ideig él egy adott kutya.

 

A Kutyák Várható Élettartamát Befolyásoló Tényezők

Nem minden kistestű kutya él ugyanannyi ideig. Ennek különböző okai vannak. A kutyusok általános egészségügyi állapota, és a fajtára jellemző betegségek is hatással lehetnek a várható élettartamra. Ezenkívül a kutya életmódja, táplálkozási szokásai, a gazdi által megtett megelőző intézkedések a fertőző betegségek és paraziták (szúnyogok, bolhák, kullancsok) ellen mind-mind szerepet játszanak abban, hogy a kutyus mennyi ideig élhet.

Egyértelmű, hogyha a kutyus valamilyen betegséggel születik, vagy később alakul ki szervi megbetegedés, akkor a várható élettartam lerövidül. Az ivartalanított benti kutyusok sokkal kevesebb sérülésnek vannak kitéve, tehát az életmód is nagy szerepet játszhat abban, hogy egy kutyus mennyi ideig él.

A várható élettartam csökkenhet a nem megfelelő táplálkozás, az oltás hiánya és a megelőző rutinvizsgálatok elmulasztása miatt is. Nem minden kutya éli meg az időskort, amiért főleg a gazdi a felelős, mert nem biztosította kutyusa számára az alapvető egészségügyi feltételeket.

 

Kistestű Kutyák Várható Élettartama

A legtöbb esetben kétszámjegyű a kistestű kutyusok élettartama, de sajnos semmi sem garantálja ezt. Egyes kutyusok sokkal tovább élnek, mint amit a fajtájuknál általában tapasztaltak, míg más kutyusok viszont sokkal hamarabb hagynak el bennünket. Az alábbiakban több kistestű kutyafajtának az átlagos várható élettartamát találod:

Bichon Frisé – 12 év
Boston Terrier – 11 év
Cairn Terrier – 14 év
Cardigan Welsh Corgi – 13 év
Cavalier King Charles Spániel – 11 év
Csivava – 15 év
Tacskó – 13 év
Francia Bulldog – 9 év
Jack Russell Terrier – 14 év
Lhasa Apso – 14 év
Máltai selyemkutya – 12 év
Törpetacskó – 14 év
Miniatűr uszkár – 14 év
Miniatűr Schnauzer – 12 év
Pekingi palotakutya – 12 év
Pembroke Welsh Corgi – 12 év
Pomerániai törpespicc – 10 év
Mopsz – 11 év
Shetlandi juhászkutya – 13 év
Si-cu – 13 év
Törpe uszkár – 13 év
West Highland White Terrier – 13 év

 

Miért Élnek Tovább A Kistestű Kutyák?

A kistestű kutyák gyakran tovább élnek, mint nagytestű társaik, mivel a nagyobb kutyák gyorsabban öregednek. Ráadásul az esetleges ízületi bántalmak is jobban érik őket. Egy 5663 kutyán végzett kutatás szerint, a kutyák 13,8%-a az természetes öregség miatt pusztult el, míg egy 73.000 kutyával végzett tanulmány szerint az idősebb kutyáknál a rák kialakulása volt a halál oka. A korral gyakran együtt jár a betegség kialakulása is, hiszen ahogy a kutyusok öregednek, úgy gyengül a szervezetük, testük egyre több romlásnak van kitéve. Minél kisebb egy kutya annál lassabb ez az öregedési folyamat.

 

Kistestű Kutyák Gyakori Egészségügyi Problémái

Vannak bizonyos betegségek, amelyek kis- és nagytestű kutyáknál egyaránt előfordulhatnak, viszont a kistestű kutyusok sokkal hajlamosabbak rájuk. Az IVDD betegség (Interverbal disc disease – porckorongsérv), a mitrális billentyű elégtelenség, légcső betegség és a hasnyálmirigy-gyulladás gyakori problémák a kistestű kutyusoknál. Például: a tacskóknál kifejezetten gyakori a porckorongsérv, gyakran emiatt pusztulnak el, a máltai selyemkutyák és a csivavák pedig sokkal hajlamosabbak a szívbetegségekre. Ezek az egészségügyi problémák mind befolyásolják a kutyusok élettartamát, attól függően, hogy az adott betegség milyen súlyos és mennyire lehet kezelni. Ezeken kívül számos más betegségben szenvedhetnek a kutyusok, ami miatt az állatorvos az altatás mellett dönthet.

 

Hogyan Segíthetünk?

Bár senki nem tudja megjósolni, hogy pontosan mennyi ideig fog élni a kutyusa, gazdiként azért van egy-két dolog, amit megtehetünk, hogy a kutyánk minél hosszabb életet élhessen. A megfelelő kiegyensúlyozott étrend (mint a CricksyDog prémium minőségű kutyaeledelei) például kulcsfontosságú a kutyus egészségének megőrzéséhez, de ezen kívül a rendszeres állatorvosi vizsgálatok, különböző ízületvédő szerek és oltások is hozzájárulnak a kutyusok hosszú, egészséges életéhez.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény