A Nationwide Pet Insurance szerint 2016-ban a legtöbben valamilyen fülfertőzés miatt látogatta meg kedvencével az állatorvost. Ez a rendkívül fájdalmas betegség viszont kiküszöbölhető a rendszeres fültisztítással és gyakori vizsgálatokkal.

Melyik kutyafajtáknál a leggyakoribb a fülfertőzés?

A lógó fülű kutyák esetében elég nagy a kockázat a fülfertőzés kialakulására, mert fülük rálóg és eltakarja a hallójáratokat. A listán szereplő kutyafajták (és keverékük):

Dobermann
Labrador
Golden Retriever
– Portugál vízikutya
Pudli
– Schnauzer
Cavalier King Charles spániel
– Basset Hound
– Angol véreb
– Afgán agár
– Mosómedvekopó
– Springer spániel
Cocker spániel
Tacskó
Si-cu
– Bullmasztiff
– Beagle
Újfundlandi
Bernáthegyi
– Német dog
Vizsla
– A felsoroltak keverékei

Milyen gyakran tisztítsd a kutyád füleit?

Most, hogy ismered a fülfertőzésre hajlamosabb kutyafajtákat, jöhet a következő fontos kérdés. Milyen gyakran kell a kutyák fülét tisztítani? A válasz nem annyira egyértelmű, hiszen a túlzott tisztítás irritációhoz vezethet, míg a fültisztítás elhanyagolásától a gombák és baktériumok elszaporodnak a kutya fülében.

Egy bizonyos szintig a fülzsír még hasznos is, hiszen egy vékony réteget képez a fül hallójárataiban, ezzel védve azokat a fertőzéstől. Ezért nem célszerű az összes fülzsírtól megszabadulni és túlzásba esni a fültisztítással, mert így több kárt okozhatsz kedvencednek.

Az, hogy a fültisztítás procedúrája milyen hosszú az függ a kutya fajtájától, az aktivitási szintjétől, fülzsír termelésétől, bundájától és a páratartalomtól is. Másszóval: ez minden kutyánál más és más. Sok állatorvos a havi egyszeri fültisztítást ajánlják normál esetben. De azok a kutyák, akik többet úsznak, hemperegnek a sárban vagy hajlamosabbak a fertőzésekre, igényelhetik a napi vagy heti fültisztítást.

Minden fürdetéskor és egy kiadós játék után érdemes ellenőrizned kutyád füleit. Elég csupán egyszerűen letörölni a külső részeket és a fülcimpát, ezzel a kisebb koszt tökéletesen eltűntetheted a kutyád füléből. Beszélj az állatorvosoddal és szerezd be az általa javasolt fültisztító szert, majd abból tegyél egy nagyon keveset egy vattakorongra, ezzel pedig az egyszerűen elérhető területeket (a fül külsejét és belsejét) törölgesd meg.

Mindig figyeld mikor jön el az ideje a fülöblítésnek. Ezt úgy kell megállapítanod, hogy belenézel a fülkagylóba és ha bármiféle piszkot, lerakódást látsz, akkor érdemes alaposabban elvégezned a fültisztítást az L-alakú hallójáratban is.

Mikor NEM szabad fület tisztítani?

Mielőtt bármit is kezdenél, győződj meg róla, hogy kutyádnak semmiféle fülfertőzése, gyulladása nincsen. Ha a következő tünetek közül bármelyiket észreveszed kutyádon, ne is kezdd el a fültisztítást, hanem keresd fel az állatorvost minél hamarabb:

– Furcsa szagok áradnak a fülből
– Genny vagy vér
– Túlzott vakaródzás, kaparászás, füldörzsölés
– Agresszív fejrázás
– Pirosodás és/vagy duzzadás a fülkagylóban vagy a hallójáratban
– Érzékenység vagy fájdalom, ha hozzáérnek a füléhez

Az első és legfontosabb, hogy kutyád mindig jól érezze magát és pozitív élményei legyenek a fültisztítással kapcsolatban, így a későbbiekben sokkal könnyebb dolgod lesz. Bármikor elbizonytalanodsz, vagy gyanús tünetet észlelsz, konzultálj az állatorvosoddal.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28402 vélemény