Akár újdonsült kutyagazdi vagy akár gyakorlott állattartó, ebben a cikkben biztos találsz egy olyan tippet, amit még nem fogadtál meg! De még nem késő! Összeállítottunk nektek egy hatalmas, átfogó listát, olyan tippekről, amit minden gazdinak tudnia kell.

Ezeket találod a cikkünkben:

• Egészségügyi tippek
• Kölyökbiztos háztartás és takarítás
• Mozgás és mentális stimuláció
• Kapcsolatépítés
• Edzés/Nevelés
• Téli ápolás
• Nyári ápolás
• Kutya biztonság

 

Egészségügyi tippek

1. Ne etesd túl a kutyusodat!

A kutyák több mint 50%-a elhízott, túlsúllyal küzd és ez a százazék egyre csak növekszik. A túlsúlyos kutyáknál magasabb a kockázata az anyagcsere-rendellenességek, a szív- és érrendszeri betegségek, az ízületi betegségek, az immunrendszer gyengülésének kialakulásának. Emellett kevésbé mozgékonyak a túlsúlyos kutyák, nem tudnak futni, játszani vagy bármi más olyan tevékenységet végezni, amit egyébként nagyon szeretnének. Tegyél szívességet kedvencednek és etesd minőségi tápokkal és tartsd be az adagolási útmutatókat, illetve az állatorvosod tanácsait! Ne engedj a csábításnak, hízelgésnek!

2. Érintsd meg a kutyusod orrát.

A kutyák orrának nedvesnek kell lennie. Ez a nedvesség-szint kutyánként és évszakonként is változik. Egy egészséges kutyának hideg és enyhén nedves orra van, ez azért van, mert a kutyák orrán lecsapódik az izzadság, amivel hűtik saját magukat.

3. Vidd el éves kontrollvizsgálatokra!

Kutyusod egészségének megőrzése érdekében, nézesd meg évente egyszer kutyusod állapotát. Ezzel nemcsak a kutyusod életét hosszabbítod meg, de rengeteg hasznos, személyreszabott információt tudhatsz meg az állatorvostól.

4. Legyen egy elsősegélydobozod!

Balesetek bármikor, bárkivel és bárhol történhetnek, ezért nem árt, ha minden szükséges dolog nálad van a gyors segítségnyújtáshoz, ha kutyusoddal esetleg baj történne. Ez különösen fontos akkor, amikor kirándulni vagy kempingezni mentek a kutyusoddal, vagy bármely olyan szituációban, amikor a segítségnyújtástól távol vagytok. A sajátkészítésű elsősegélycsomag elengedhetetlen egy felelős kutyagazdi „szertárából”.

5. Kutyabiztosítás

A sürgősségi és váratlan balesetek és betegségek kezelése rengeteg pénzbe kerül. Mivel évente a háziállatok legalább egy harmada szorul sürgősségi ellátásra, rendkívül sok háztartás pénzügyi helyzetére nyomást tehet. Az állatbiztosítás segíthet fedezni ezeket a váratlan költségeket, vényköteles gyógyszereket, hosszútávú rehabilitációkat, kezeléseket.

6. Mosd meg a kutyád fogát!

Nagyon sokan elsiklanak a fogmosás fontossága felett, pedig rendkívül fontos a kutyák egészségét tekintve. Tedd a fogmosást a hétköznapi rutin részévé kutyusod számára is! Használj kifejezetten kutyáknak készített fogkrémet. Amint a hétköznapok részévé válik a fogmosás annál kisebb tehernek és munkának érződik majd!

7. Legyen egy vészhelyzeti terved!

Tudjuk, sosem kellemes belegondolni abba, mi lesz akkor, ha történik veled valami. Sajnos muszáj eljátszani a gondolattal és jobb, ha írsz egy listát a kutyáddal kapcsolatos legfontosabb információkról. Például: milyen gyakran kell etetni, mennyit ehet, milyen gyógyszereket kap, állatorvos telefonszáma stb. Érdemes átgondolnod azt is, kik azok az emberek, akik vészhelyzet esetén kérdés nélkül segíteni tudnának neked.

8. Játssz valami céllal!

Amikor kölyökkutyusoddal játszol, labdával vagy akár kézzel is érj hozzá a lábához, füléhéz, arcához. Ha egy pozitív játékélmény során tapasztal ilyet a kutyus, akkor sokkal jobban hozzászoknak az érintéshez, nem fognak tőle annyira idegenkedni és így sokkal egyszerűbb lesz például a körömvágás folyamata. Ha a fül- és arc-érintéshez korán hozzászoknak, akkor az állatorvosnak sokkal könnyebb dolga lesz a vizsgálatok során. Ez nemcsak az orvosnak jó, hanem a kutyusodnak is, hiszen nem lesz annyira stresszes, zavart.

 

Kölyökbiztos háztartás és takarítás

9. Vigyázz a szemétre!

A kutyákat kifejezetten vonzza a kukában bűzölgő ételmaradékok illata, ami lehet számukra akár mérgező, káros és nem emészthető is, de őket ez egy cseppet sem zavarja. Ügyelj arra, hogy ne férjen hozzá kedvenced a szemeteshez! Az idegen tárgyak vagy mérgező anyagok lenyelése költséges sürgősségi műtétekhez vezethetnek.

10. Alakíts ki neki egy biztonságizónát!

Legyen egy olyan hely a lakásban, ahol kutyusod igazán biztonságban érezheti magát. Elég neki egy ágy, takaróval, néhány játékkal, vizestálkával. Ez segíthet kutyusodnak átvészelni a stresszesebb helyzeteket (pl.: partikat, tüzijátékokat, viharokat). Ha kutyusod ketrechez van szoktatva, akkor rendezd be azt neki, hogy minél komfortosabb legyen számára és tartsd mindig nyitva a ketrec ajtaját.

11. Zárd el a háztartási méreganyagokat

A háztartási vegyszereket – például tisztítószereket – mindig tartsd távol a kutyádtól. Sok kutyus szeret elbújni a konyhaszekrényekben vagy garázsok polcai alatt, ahol könnyen megtalálhatják a számukra is mérgező anyagokat. Próbálj gyerekzárat használni és lehetőleg egy helyre elzárni a veszélyes szereket.

12. Rendszeresen mosd ki kutyusod holmiját

Kórokozók, szennyeződések, pollenek és egyebek rakódhatnak le, telepedhetnek rá a kutyus fekhelyére, játékaira, takaróira. Mosd ki legalább hetente egyszer ezeket, hogy mindig frissek és tiszták legyenek kutyusod számára. Különösen hasznos a gyakori mosás, ha kutyusod szezonális allergiában szenved, ez ugyanis segít a pollen expozíció csökkentésében.

13. Tartsd távol kutyusodat az ételeitektől!

Számos emberi fogyasztásra alkalmas étel – például a csokoládé, az avokádó, vagy a hagyma – mérgező a kutyák számára, és ezek fogyasztása súlyos következményekkel járhat az egészségükre. Tartsd távol az emberi táplálékot, különösen figyelj arra, hogy rágó és cukorka ne jusson a kutyus gyomrába, mivel xilitolt tartalmaznak, amely a kutyák számára mérgező cukorszerű anyag. Csak akkor adj általad is fogyasztott ételek kutyusodnak, ha az állatorvos azt tanácsolja.

A bárányhús, a konzerv sütőtök vagy a rizs fogyasztását gyakran javasolják az orvosok emésztési zavarok esetén. Emellett nagyon jól el lehet bennük rejteni a gyógyszereket, és jutalomfalatként is megállják a helyüket néha. Egy biztos! A vacsorád maradékát soha ne add oda kutyusodnak, azzal többet ártasz neki, mint gondolnád.

Válaszd kistestű kutyusodnak Juliet tápjainkat, közepes- és nagytestű kutyusodnak pedig Ted tápjainkat! Próbáljátok ki őket! Biztosítsd be velük kutyusod egészséges és boldog életét!

 

Mozgás és mentális stimuláció

14. Sétáltasd kutyusodat az egészsége és boldogsága érdekében

A rendszeres séták számos előnnyel járnak a kutyusod számára, hiszen ezzel elűzitek az unalmat, segíti kutyád emésztőrendszerének működését, normál testsúlyának megőrzését és a felesleges energiát elégetéséhez is hozzájárul egy kiadós séta. Passzív módon még nevelheted is vele kedvencedet, leszoktathatod a rágásról, ugatásról, ásásról!

15. Vigyél változatosságot a napi rutinba!

Folyamatosan újítsd meg kutyád mindennapjait. Például csempéssz a napba egy extra sétát vagy játékidőt. Menjetek el több kutyabarát helyre, ismerjétek meg jobban a környéket, próbáljatok ki új útvonalakat. Váltogasd időnként a játékokat is, így nem fogja megunni őket!

16. Fontos a mentális kiképzés

Éppúgy, mint nekünk, a kutyáknak is szüksége van a mentális stimulációra, hogy boldogok és egészségesek maradjanak. Adj kutyusodnak fejtörő játékokat, taníts neki új trükköket, találj ki valami új játékot. Rengeteg gondolkodtató játék van már kutyusok számára is, a legtöbbhöz még pénzt sem kell kiadnod, hiszen otthoni hétköznapi tárgyakból össze lehet őket állítani!

17. Szoktasd rá a lassabb étkezésre!

Ha kutyusod nagyon gyorsan eszi meg az elé kirakott ételt, az akár hányáshoz és más gyomorproblémához is vezethet. A lassabb étkezés jót tesz a kutyus emésztőrendszerének, és elég könnyen megoldható probléma. Nagyon jó ötlet például ételadagoló tálakat, eszközöket beszerezni, hogy kutyusod ne férjen hozzá egyből minden falathoz. Olcsóbb megoldásként egy teniszlabda is megteszi, csak tedd a tálkájába, hamar belátja, hogy ez ehetetlen, de el fog vele játszani egy darabig, így sokkal lassabban fog elfogyni a kirakott étel.

18. Mozogjatok együtt!

Versenyezz kutyusoddal a parkban, próbáljátok ki a kutyás jógás, lépcsőzzetek együtt, menjetek el egy kalandos túrára! Így a testmozgás előnyei mindkettőtöknél érvényesül és mindeközben még jól is érzitek magatokat!

 

Kapcsolatépítés

19. Legyetek barátok!

A kutyáknak szeretetre van szükségük a teljes boldogságukhoz. Tölts sok időt kedvenceddel, engedd, hogy veled és családoddal legyen a lakásban. Adj neki figyelmet, finomságokat és játssz vele!

20. Légy türelmes!

Nagyon nagy kihívás, amikor egy kutyát próbál nevelni az ember, új trükköt tanítani neki. Némi türelem és kegyelem kell mindehhez! Ha csalódottnak érzed magad, inkább tartsatok szünetet a kiképzésben vagy próbálj szakemberhez fordulnni. A kutyák nagyon jól olvassák a testbeszédünket, így nem fognak jól reagálni a tanításainkra, ha feszültek, dühösek, ingerlékenyek és türelmetlenek vagyunk.

21. Legyél vele amikor eszik!

A kutyák természetüknél fogva falkában érzik jól magukat. A kutyusodnak pedig te vagy maga a falka. Maradj a közelében amikor eszik, és ez legyen rendszeres. A finnyás kutyusok is szívesebben eszik meg a lerakott ételt, ha társaságuk van.

 

Edzés/Nevelés

22. Dicsérd meg kedvencedet, amikor sikerül kint elvégeznie a dolgát!

A szobatisztaságra nevelés nagyon kemény munka, különösen a makacsabb kutyák esetében. Tapsolj és dicsérd meg kutyusodat minden alkalommal, amikor kimentek és elvégzi kis- és nagydolgait. Ezt mindaddig csináld, amíg szokássá nem alakul ez a folyamat kutyusodnál. Pisi és/vagy kaki után adj neki egy jutalomfalatot, de kint az udvaron add neki oda, ezzel is megjegyzi, hogy odakint kell a dolgokat elvégezni. Sokkal hamarabb szobatiszta lesz kutyád, ha ezt rendszeresen megcsinálod (kölyökkutyák esetén minden étkezés után, minden ivás után, legalább 4-6 óránként egyszer).

23. Legyen játék a tanulás!

Váltogass jutalomfalatokat, más jutalmakat, dicséreteket. Ha a tanulást játékként fogják fel, sokkal könnyebben fognak elsajátítani új trükköket. Szórakoztatóbb is, és az eredmények is jobbak! A tanulás során mindig jutalmazd meg valamivel minden jó cselekvés után, így jobban rögzül nála mi a helyes és mi nem az. A rossz viselkedést egyszerűen hagyd szó nélkül, a csúnya szavakkal, agresszióval nem mész semmire! Sőt, többet ártassz vele kedvencednek!

24. A következetesség és rendszeresség kulcsfontosságú

Állítsd fel a saját házirendedet kutyád számára és tartasd be vele a szabályokat! Felengeded az összes bútorodra kedvencedet, vagy vannak kivételek? Ott lehet a családi vacsora közben az asztal alatt? Határozd meg a szabályokat és tartsd magadat is ezekhez. Így kutyusod nem fog összezavarodni, hogy mikor mit lehet és mit nem. Ismertesd a szabályokat a család többi tagjával is, hogy a következetesség az egész háztartáson belül megmaradjon.

25. Azonnal javítsd a rossz viselkedést

A kutyáknak rövidtávú memóriája van, és ha öt perc múlva szidod meg valami rosszasága miatt kedvencedet, akkor értelmetlenül fog a dolgok előtt állni, nem fogja tudni, hogy melyik tettére irányult a korrigálás. Abban a pillanatban jelezni kell nemtetszésedet! Később már semmi értelme!

 

Téli ápolás

26. Hidratáld kutyusod mancsát!

A hideg, száraz időben a kutyusod mancsa is kirepedezhet, kiszáradhat. Próbáld meg kifejezetten kutyáknak készített termékekkel hidratálni kutyád mancsait, ezzel enyhítheted a fájdalmát és a kellemetlenséget is, ami a repedezett bőrrel járhat.

27. Korlátozd a kint töltött időt

A kutyák sajnos hajlamosak fagysérüléseket szerezni, különösen a mancsukon, fülükön és a farkukon. Még a vastag bundáju kutyákat sem szabad hosszú ideig kint hagyni a hidegben. Amikor már te is fázol, hidd el, kutyusod is! Jól esne neki is a meleg lakás!

28. Óvakodj a jégtól és a sótól

A jégtől és a sótól is megsérülhet kutyusod mancsa. Töröld le kutyád lábát minden kinti foglalkozás után, legyen az séta vagy csak játék az udvaron. Figyelj arra, hogy ne nyalja fel a sót a járdáról vagy a mancsáról. Ha ez állandó problémát jelent nálatok, inkább szerezz be kedvencednek egy téli cipőt. Szerencsére most már állatbarát sóval szórják fel az utakat és járdákat, de sosem lehet tudni, melyik utcában használják még a károsabb sót a jégoldáshoz!

29. Vegyél neki egy pulcsit!

Sok kutyát áldott meg vastag bundával az élet, de vannak olyan kutyusok is, akik sokkal kevesebb szőrrel rendelkeznek, ami sokkal kevésbé védi őket a hidegtől. Bármely kutyus kaphat hipotermiát attól függetlenül, hogy hol él, és hogy milyen fajta… Rövidszőrű kutyusoknak érdemes beszerezni egy pulcsit vagy kabátot a hideg időkre. A hipotermia korai jelei: folyamatos borzongás, gyors légzés, fülek és lábak folytonos tapintása, gyakoribb pisilés, felálló szőr. Sok kutya szereti is hordani ezeket a ruhadarabokat, amelyek nem mellesleg elég divatosak és aranyosak a kutyákon.

 

Nyári ápolás

30. Hűtsd le kutyusodat!

A kutyák nem úgy izzadnak, mint mi emberek. Ahelyett, hogy egész testükön keresztül izzadnának, ők csak a mancsokon keresztül teszik ezt és lihegéssel próbálják hűteni magukat. Alakíts ki kutyusod számára hűs, árnyékos helyeket. Állíts fel egy gyerekmedencét, tegyél bele akár jégkockákat is. Fagyaszd le a jutalomfalatokat, és még megannyi lehetőséged van, amivel segíthetsz kutyusodnak átvészelni a nagy forróságot.

31. Biztosíts kutyád számára állandó vízforrást

A kiszáradás hihetetlenül veszélyes a kutyák számára és nagyon gyorsan bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda eléggé. Biztosíts kutyusod számára egész napra friss, tiszta és hideg vizet. Legyen egy itatótálkája bent és kint is. Figyeld a jeleket: túlzott zihálás, étvágytalanság, száraz orr. Ezek mind a kiszáradás jelei lehetnek. Feltétlenül fordulj állatorvoshoz, ha ezek közül bármelyiket vagy egyéb szokatlan viselkedést észlelsz kutyusodnál!

32. Kerüld a mérgező algákat!

Az algák lenyelve ártalmasak és bizonyos esetekben akár halálosak is lehetnek a kutyák számára. Csábító, hogy a forró nyári időszakban elvidd kutyusodat egy patakhoz vagy egy tóhoz, de először mindig ellenőrizned kell a helyi vizek minőségét. Olvass utána, hogy az adott tóra vagy patakra írtak-e környezeti figyelmeztetéseket az utóbbi időben vagy sem.

33. Óvd a lábát!

A kutyák mancsa rendkívül érzékeny a hőre, könnyen megégnek, kisebesednek a forró talajon. Ha nem tudsz mezítláb hosszabb ideig a betonon sétálni, akkor valószínűleg kutyusodnak sem lesz kellemes érzés. Ha lehet inkább sétáljatok füves területeken, árnyékos helyeken.

34. Soha ne hagyd kedvencedet az autóban!

Az autó belső hőmérséklete gyorsan veszélyessé vagy akár halálossá válhat a kutyusok számára. Soha ne hagyd felügyelet nélkül az autóban kedvencedet, még akkor sem, ha az ablakokat lehúztad, vagy bekapcsolva hagytad a légkondit.

 

Kutya biztonság

35. Soha ne utaztasd kutyusodat a platón!

Nagyjából 100.000 kutya hal meg évente a platós szállítások miatt. Többek között leesnek, leugranak a platóról, illetve törmelék esik rájuk. Mindkettő rendkívül veszélyes, főleg nagy sebességnél. Tartsd magad mellett/mögött kutyusodat az autó belterében, ideális esetben valamilyen módon bebiztosítva.

36. Legyen kutyusod nyakörvén biléta a legfontosabb adatokkal

Addig nem is érzed mennyire fontos az a biléta, amíg kutyusod el nem tűnik mellőled. Szánj időt arra, hogy elkészíttesd a kutyusod „személyi igazolványát”, szerepeljen rajta a kutyusod neve, az állatorvos telefonszáma. A bilétán szereplő információk mindig legyenek naprakészek!

37. Microchip-eltesd kutyusodat

Balesetek bármikor történhetnek, a kutyusok pedig képesek elhagyni a nyakörveiket. Ha kutyusod eltévedt, de van mikrochipje, akkor sokkal könnyebben visszatalálhat hozzád kedvenced, hiszen az állatorvosi rendelők és állatmenhelyek adatbázisában is lefuttathatják a chip adatait és megkereshetik a személyes adataidat. Olcsó, fájdalommentes folyamat és rendkívül egyszerű berakatni. Olyan, mint az oltás!

38. Tartsd kutyádat pórázon idegenek közelében

Még a legengedelmesebb, legszófogadóbb kutyák is képesek futásnak eredni, amint meglátnak egy kutyát, embert vagy egy teljesen más élőlényt. Legyél felelősségteljes gazdi és tartsd pórázon kedvencedet nyilvános helyeken, így elkerülheted az esetleges sérüléseket, baleseteket és kutyusod sem tud elszökni tőled.

39. Új gyógyszerek és eledelek előtt konzultálj az állatorvossal

A gyógyszeres kezelés megváltozása számos egészségügyi problémát okozhat kedvenced számára, ha nem megfelelően történik (nem állatorvos utasításai szerint). Bár te ismered legjobban kedvencedet, az orvos viszont sokkal jobban érti, hogy egy egészséges kutyusnak mit, mikor és mennyit kell szednie. Ketten együtt tökéletesen ki tudjátok alakítani a kutyus étrendjét. Az a legjobb, ha minden egyes változás/változtatás előtt beszélsz az állatorvossal és kikéred a véleményét. Így biztos lehetsz benne, hogy kutyádnak csak a legjobbat adod és az állatorvos is naprakész marad kedvenced állapotával kapcsolatban.

 

Vigyázz kutyusodra!

Egy minőségi, egészséges életmóddal biztosíthatod kutyád számára a hosszú, boldog életet. Ez az a terület, ahol igazán tudsz segíteni kedvencednek, hogy teljeskörű életet élhessen kölyökkorától időskoráig. Szerezz be szuper prémium kutyatápokat szeretett kutyusod táplálásához. Nincs is rosszabb, mint betegnek látni kedvencünket azzal a tudattal, hogy mi tehettünk volna ez ellen, hogy ne így legyen. Mivel rengeteg lehetőség van a piacon, nagyon nehéz a választás, de mi szívből ajánljuk CricksyDog kutyatápjainkat. Havonta több mint 3.000 kutyus eszi finomságainkat és nagyon sokaknak segítettünk leküzdeni az ételallergiát, hozzájárultunk az egészséges és boldog életükhöz!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény