Nincs is jobb dolog a nyárban egy kutyagazdinak mint egy jó kirándulás a kedvencével. Mivel a nyár már javában elkezdődött, és belföldi kirándulásokat már bátran szervezhetünk, ezért összegyűjtöttünk neked pár tanácsot, hogy a lehető legjobban fel tudjál készülni egy kutyás kirándulásra. Bármennyire mókás autóba ülni kedvencünkkel és élvezni az utazást, nagy felelősség is van rajtunk ilyenkor. Hiszen kutyánkat a lehető legnagyobb biztonságban kell tudnunk. Tippjeink segíthetnek nektek felkészülni egy hétvégi kirándulásra, vagy akár egy hetes nyaralásra is!

1. Mindig tartsd szem előtt kutyád igényeit és aszerint dönts!

Garantáljuk, hogy minden kutyagazdi vinné magával mindenhova kedvencét. Ez pedig könnyebb, mint eddig valaha a mai hoteleknek, éttermeknek, kutyabarát helyeknek, és látnivalóknak köszönhetően. Az lehet, hogy egyre több lehetőség nyílik kutyával kirándulást és nyaralást szervezni, viszont kutyád érdekeit és igényeit mindig szem előtt kell tartani. Ha egy szófogadó kutya büszke gazdája vagy, akkor valószínűleg nem fog problémát okozni, ha egyes kirándulóhelyeken sok más emberrel és állattal találkozik kedvenced. Egy félősebb, ijedősebb kutya számára viszont stresszes és lelkileg megerőltető lehet egy nagyvárosi kirándulás.

2. Legyen minél biztonságosabb és kényelmesebb az autóút kedvenced számára is!

Tegyük fel, hogy kedvenced pont annyira kalandvágyó, mint te és imádtok együtt kirándulni. A következő lépés gondoskodni szőrös kedvencünk kényelméről és biztonságáról (az úton és a szálláson is). Nagy segítség, ha kedvencednek nem okoz problémát a kocsikázás, viszont rengeteg kutya retteg az autózástól, sok esetben még rosszul is lesznek a mozgó járműben. Többnapos utazásokra, illetve hosszú autóutakra készítettünk egy listát, amire mindenképpen szükség lehet: – Friss víz, vizes flakonok (lehetőleg termosz, hogy a víz hideg maradjon) – Jutalomfalatok, plüssök, kedvenc játék – Póráz, nyakörv, kutyaürülék zacskó, hám, cédula a nyakörvön – Törölközők, kefék, állatbarát törlőkendők a váratlan esetekre – Papírtörlő, tisztítószerek (ha kutyád esetleg az autóban rosszul lesz és hányni fog) – Étel egész napra – Kennel vagy biztonsági öv kutyáknak – Hátsó üléshuzat – Tetű, bolha, szívféreg elleni gyógyszer és/vagy kutyabarát rovarirtó spray – Szemöldökcsipesz vagy egyéb tetű eltávolításra alkalmas eszköz – Egyéb gyógyszerek – Kisállat elsősegélydoboz – Állatorvosok telefonszáma és címe az úticél környékén – Kórlapok, oltási nyilvántartások A rosszullétre hajlamos kutyáknak érdemes extra jutalomfalatokkal és játékokkal készülni, hogy az utat jobban bírják, eltereljék figyelmüket. Ezeken kívül pedig érdemes még nyugtató, lazító hatású illóolajokat is beszerezni az útra, hiszen az aromaterápia is nagyban segíthet kedvenceinknek átvészelni az utazás nehézségeit. Érdemes viszont tudni, hogy nem minden illóolaj megfelelő kutyák számára, ezért mindenképpen utána kell járni és az állatorvossal is konzultálni kell. A friss gyömbér szintén segíthet a kutyák pocakját csillapítani. Ezen felül még az is nagy segítség lehet, ha az utazás előtti órákban nem etetjük meg kedvenceinket és rögtön érkezés után adunk nekik eledelt. Érdemes még észben tartani: legyen megfelelő hőmérsékletű a hátsóülés, kerüljétek a recsegő rádiót, a hátsó hangszórók inkább legyenek kikapcsolva, vagy szóljon útközben halk relaxációs zene. Csak a sofőr el ne aludjon tőle!

3. Vidd magaddal a szükséges dokumentációkat

Erről a lépésről nagyon könnyű megfeledkezni, viszont rendkívül fontos, hogy észben tartsuk! A kutyák orvosi lapjait és oltási nyilvántartásait tanácsos magunkkal vinni egy utazás során főleg, ha határátlépés is történik. A többnapos utazás és határátkelés esetén azért fontos a papírokat eltennünk, hiszen bármikor kérhetik azokat és nagy kár lenne, ha egy szuper nyaralás vagy kirándulás ezen állna vagy bukna. Ráadásul, az út alatt bármilyen baleset és betegség megeshet, így a papírokkal az sem fog problémát okozni, hogy a legközelebbi állatorvoshoz elvigyük kedvenceinket kivizsgálásra.

4. Tarts pihenőket/etetés szüneteket

A kutyáknak is ugyanúgy szükségük van az utazás alatt pisiszünetekre, mint nekünk embereknek. Indulás előtt érdemes felkeresni az állatbarát pihenőhelyeket és bejelölni a térképen. Ha esetleg étteremben szeretnétek megebédelni, akkor annak is utána kell nézni, hogy kutyát beengednek-e vagy sem. Egy hosszabb utazás esetén ne csak egy pihenővel számoljatok, javasolt másfél óránként pihenőt tartani. Ez a kutyáknak is és a sofőrnek is jót tesz.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28402 vélemény