Csakúgy, mint az emberek, a kutyáknak is rengeteg mozgásra van szükségük hogy boldog, egészséges életet élhessenek. Sokan szeretjük, ha kutyusunk csatlakozik hozzánk kocogás, vagy futás közben. Állat gazdikként a mi feladatunk biztosítani, hogy szőrös ki barátaink megkapják a szükséges testmozgást, ami az egészséges élethez elengedhetetlen, ugyanakkor elkerüljék a sérüléseket. Összegyűjtöttünk 5 tippet a biztonságos edzésprogram elkezdéséhez:

Elég érett a kutyád egy edzésprogramhoz?

Az olyan edzésprogramokhoz, amikben van joggolás, és intenzív kardió feladatok, a kutyádnak legalább 12 hónaposnak kell lennie. Az intenzív edzésprogramok 12 hónapos kor előtt hosszútávú ízületi károsodásokhoz vezethetnek. Még nincs egy éves a kutyusod? Játsszon kint a kertben, vagy játékokkal, hogy megszabaduljon attól a sok energiától.

Apránként kezdjétek

Ha a kutyusod eléri a megfelelő kort, apránként kezdjétek el az edzést. Kutyusod egészsége hosszútávon jobb lesz, ha lassan vágtok bele az edzésprogramba – tehát ne ugorjatok egyből a mélyvízbe, kezdjétek 1-1,5 kilóméterrel.

Tudtad? A kutyáknak nagyjából napi 30-60 perc edzésre van szükségük, hogy megtartsák az egészséges súlyukat. A kiskutyáknak kicsit többre van szükségük, mivel több energiájuk van, ezért nekik a napi kétszer 30-45 perces mozgás a javasolt.

Figyeld a sérülésekre utaló jeleket

A kutyák boldoggá akarnak tenni minket, és sokan nem mutatják ha fáj valamijük (mint mondjuk az izületi fájdalom, vagy izomfájdalom) edzés közben. Minden nap ellenőrizd, hogy nem érzékeny e valamelyik testrésze – főleg a lábai, a csípője, és a tappancsai (neki nincs olyan légpárnázott cipője mint neked!).

Óvakodj a túlhevüléstől

A kutyák biológiai hűtőberendezése nem úgy működik mint a miénk, ezért szőrös kis kedvenced már előtted megérzi a délutáni hőséget. A kutyusok lihegésen és a mancsukon keresztül hűtik le magukat – ha a járda meleg, nem csak hogy megsérülhet a mancsuk, de nem is tudják kellően lehűteni magukat. Gondoskodj róla, hogy sok víz legyen nálad, és nyugodtan tartsatok néha szünetet az árnyékban.

A táplálkozás rendkívül fontos

Az eledel maga az energia! Ahogy kutyusoddal egyre gyakrabban kezdtek edzeni, a táplálkozási igénye megváltozhat, ahogy több zsírt éget és nő az izomzata. Nyugodtan egyeztess telefonon vagy emailben csapatunkkal, hogy kutyád biztosan megfelelő ételt kapjon, és megkapja a szükséges kiegészítőket is.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

CricksyDog x Erste Bank

CricksyDog x Erste Bank

Te is szereted azt ha pénzt kapsz vissza a vásárlásod után? Szuper, mert mi is! Most az Erste bank George appjában vásárolt CricksyDog-os finomságok után 5% visszajár! 1. Hogyan működik a dolog? Nagyon egyszerűen. Sajnos azt tudnod kell hogy egyelőre csak Erste bankos...

bővebben
Egy kutya álomszülinapja: Pocakon túl a paradicsomban…

Egy kutya álomszülinapja: Pocakon túl a paradicsomban…

Helló, embertársak! Hé, igen, te, aki éppen olvasod ezt! Gondolkoztál már azon, milyen egy kutya szemszögéből a tökéletes szülinap? Akkor irány felkészülni, mert elkalauzollak egy csodás kalandra! 1. A reggel kezdeteként: ébresztő Ma alapvetően nincs szükségem arra,...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
35066 vélemény