Beköszöntött a nyár, ezzel együtt a hőség is. Míg nekünk elég vastag ruháinkat lengébbre cserélni, kutyáinknak ilyen lehetőségük viszont nincs. Érdemes őket ilyenkor teljesen megnyírni? Kell aggódni így a napszúrástól és a napégéstől? Mi a helyzet a rövidszőrű és duplaszőrzetű kutyákkal – őket is meg kell nyírni vagy sem? Ezekre a kérdésekre választ találhattok az alábbi cikkünkben, ugyanis mi összegyűjtöttünk nektek minden hasznos információt ezzel kapcsolatban.

Rövidszőrű kutyád van?

Például: Labrador Retriever, Mopsz, Boxer
Rövidszőrű kutyákat nem kell megnyírni a nyáron! A kutyák szőre megvédi bőrüket az égető naptól. Csak gondoljatok bele mennyit segít rajtunk is egy vékony póló viselése. A kutyák rövid szőre segít visszaverni a hőt ezzel bőrüket nem éri közvetlenül a nap. Rövidszőrű kutyák esetén még az sem szól a nyírás mellett, hogy kevesebb szőrt hullajtanak el a lakásban. A nyári időszakban az ilyen kutyáknál bőven elég a szőrüket egy gumis fésűvel rendszeresen átkefélni.

Közepes szőrű kutyád van?

Például: Golden Retriever, Cavalier King Charles Spániel, Bernáthegyi
Általában a közepes szőrű kutyáknak van egy úgynevezett aljszőrük, ami egy hővédő rétegként szolgál. A nyírással csak megsértenénk ezt a réteget, ez azt is jelentheti, hogy ez az aljszőr már többet nem fog visszanőni sem. Ezzel pedig a közepes szőrű kutyáknak felborul a természetes védekezőrendszere. Az alapos átkefélés a legjobb megoldás abban az esetben, ha közepes szőrű kutyátok van. Apróbb vágások a has, fenék és láb környékénél viszont ajánlott a nyári szezonra. Az elhalt aljszőrzetet speciális kefékkel eltávolíthatjátok a kutya szőrzetéből ezzel is megelőzve a túlmelegedést.

Nagy bundájú kutyád van?

Például: Pomerániai törpespicc, Szibériai husky, Újfundlandi
A vastag bundával rendelkező kutyákat szintén nem érdemes megnyírni, hiszen ugyanúgy felsérthetjük vele szőrzetüket, ami talán azután már nem is nő vissza. A fedőréteg segít a kutyáknak szabályozni a testhőjüket – éppúgy mint egy termosz: hideget vagy meleget is eltart; a kutyák bundájának fedőrétege szintén ilyen. Szintén a bunda alapos és rendszeres átkefélését ajánljuk, illetve egy elhalt aljszőrzet eltávolítására alkalmas kefe beszerzését, hiszen a nagy bundájú kutyák esetében is ez a felhalmozott, elhalt aljszőrzet okozza a legnagyobb bajt a testhő szabályozásánál.

Figyelmeztetés: Amennyiben a kutyátok már több mint egy éve nem volt kutyakozmetikában vagy otthon gondosan kezelve, akkor az egyszeri átkefélése a bundának már nem feltétlenül opció a hőség elleni harcban. A jelentős mértékű szőrcsomósodásnál a legjobb és talán az egyetlen megoldás a szőrzet lenyírása.

Olyan kutyád van, akinek folyamatosan nő a szőre?

Például: Si-cu, Yorkshire terrier, Pudli
Az ilyen szőrzettel rendelkező kutyáknak nemcsak nyáron, hanem egész évben folyamatos gondozásra és kozmetikára van szükségük. Nem érdemes viszont teljesen lenyírni bundájukat, ugyanis jobb, ha egy vékony réteg megvédi bőrüket a naptól. A sötétszőrű kutyák bundájának 1/8-át érdemes meghagyni, míg világos szőrű kutyák esetében a ¼-ét. DE: Senki nem érezze úgy, hogy a kutyáját köteles minden nyáron megnyírni. Ha a kutyus főleg bent tölti a mindennapjait, akkor az alapos fésülgetés is bőven elegendő lehet.

Mindegy, hogy a nyírás mellett vagy ellene álltok, egy biztos: mindig gondoskodjatok árnyékos helyről és elegendő vízről kedvenceiteknek is. Emellett kerüljétek a déli és kora délutáni sétákat a nagy melegben.

A frissen megnyírt kutyáknak viszont egy nagyon vékony réteg baba naptej is megvédheti bőrüket a káros napsugaraktól.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

8 nyári boldogság, amit csak kutyagazdiként érthetsz meg

Megérkezett a nyár, a jó idő. Sokan alig várták, hogy elérkezzen ez az időszak ismét, hiszen rengeteg szabadidős lehetőség nyílik meg ilyenkor az emberek és állatok számára is. A nyári emlékek mindig különleges helyet foglalnak el az ember szívében. Ez a...

bővebben

Útmutató egy tökéletes nyári kiránduláshoz a kutyáddal

Nincs is jobb dolog a nyárban egy kutyagazdinak mint egy jó kirándulás a kedvencével. Mivel a nyár már javában elkezdődött, és belföldi kirándulásokat már bátran szervezhetünk, ezért összegyűjtöttünk neked pár tanácsot, hogy a lehető legjobban fel tudjál készülni egy...

bővebben