A nyár beköszöntével, ideje beszélnünk a napszúrás és hőguta veszélyeiről. Mivel a kutyák nem izzadnak, csak a lihegéssel/zihálással tudják hűteni saját testhőjüket. Napszúrás és hőguta bármely kutyánál előfordulhat, viszont egyes kutyafajták nehezebben tudják szabályozni testhőjüket mint mások. A továbbiakban listázzuk nektek azt a 7 kutyafajtát, amelyek nehezebben bírják a nyári hőséget.

#1 – Angol bulldog

A brachykephalikus (lapos-arcú) kutyafajták a leghajlamosabbak napszúrást kapni a nagy melegben, a szűkített orrlyukak és légutak miatt. Ezen kutyafajták közül is az angol bulldogok feje a „leglaposabb”. Sokkal nehezebben lélegeznek, ha túlterhelik magukat, főleg a hőségben, és így nem tudják szabályozni testhőjüket sem. A reggeli, illetve esti sétáltatást ajánljuk angol bulldogos gazdiknak!

#2 Csau Csau

A csauk rendkívül vastag bundával rendelkeznek, amitől aztán gyorsan túl is melegednek főleg, ha bundájuk nincsen rendesen kikefélve. Néhány csau gazdi arra esküszik, hogy a nyári nagy melegek előtt lenyírja kedvence bundáját. Ezt viszont mi nem ajánljuk, hiszen így a nyári kánikulában a kutya bőrét közvetlenül égetni fogja a nap. A legjobb tanács csau gazdiknak az, hogy nyáron sokkal jobban ügyeljenek a bunda átfésülésére (hiszen a csomós bundán keresztül nem tud a levegő elérni a kutya bőréhez).

#3 Mopsz

Ezekről a pisze-orrú kutyákról tudni kell, hogy elhízásra az egyik leghajlamosabb kutyafajta. A túlsúly miatt pedig sokkal nehezebben vesznek levegőt az állatok, ezzel lassabban tudják szabályozni testhőjüket. A fekete mopszok különösen érzékenyek a kánikulára. Ha ilyen kutyátok van, ne engedjétek sokáig kint szaladgálni a melegben.

#4 Alaszkai malamut

Ezeket a kutyákat szánhúzásra tenyésztették. Vastag bundájuk tökéletes, hogy a hideg éghajlaton melegen tartsák magukat, viszont egy mérsékeltebb, melegebb éghajlaton ez a vastag bunda már kevésbé praktikus. Ugyanúgy, mint a csauk esetében az alaszkai malamutok bundáját is fontos mindig alaposan átfésülni, a mozgást pedig hagyjuk a reggeli vagy az esti órákra.

#5 Boxer

A boxereknek annyi energiájuk van, hogy szinte egész nap fel-alá rohangálnának és játszanának. Ez pedig azt is jelenti, hogy nem adnak maguknak elég időt arra, hogy lehűtsék magukat és igyanak két játék között. Rövid orruk miatt szintén nehezebben tudják testhőjüket szabályozni. Boxer gazdiként muszáj kedvenceiteket kényszeríteni a pihenésre, hiszen maguktól soha nem állnának le.

#6 Cavalier King Charles spániel

Rövid orruk miatt nekik szintén nehéz levegőt venni a melegben, illetve ez is egy elhízásra hajlamos kutyafajta. A testsúlyuk kordában tartásával a nyári meleg nem okozhat problémát nekik!

#7 Pomerániai törpespicc

Kicsi, rövid-orrú kutyák hatalmas bundával, egyértelműen veszélynek vannak kitéve a kánikulában. Bundájuk nyírásával próbálkozik több gazdi is segíteni kedvenceiket, hogy jobban viseljék a meleget, viszont (éppúgy, mint a csauk esetén) ez jobban árthat nekik, mint segíthet. A hőkimerülés tünete (a hőguta előfutára) lehet a hányás, hasmenés, émelygés, gyors lihegés, illetve a fülek pirossága. Ha ezen tüneteket észreveszed a kutyádon, azonnal vidd be a házba és adj neki friss (de nem jéghideg) vizet. Nedvesítsd be a testét langyos vízzel és hagyd megszáradni. Tájékoztasd az állatorvost is ezek után. A hőguta halálos is lehet, viszont könnyen megelőzhető. Mindig figyelj a hőmérsékletre, ha kutyád kint játszik, illetve SOHA ne hagyd őrizetlenül kedvenced az autóban még csak pár percre sem!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40316 vélemény