A kutyád valószínűleg tudja, hogy kuncsorogjon a jutalomfalatért, de azt nem tudja feléd jelezni, ha az egészségével baj van, vagy fáj valamije. Sajnos, házikedvenceink számos széleskörű egészségügyi problémának vannak kitéve. Szerencsére a legtöbb komoly betegség oltással és rendszeres kezelésekkel megelőzhető.

A továbbiakban bővebben foglalkozunk a top 10 betegséggel, amelyeknek négylábú kedvenceink ki vannak téve, valamint írunk a tünetekről, amelyekre érdemes odafigyelni. Cikkünk az elismert amerikai professzor, Bonnie Beaver tanácsai alapján készült.

1. Kutya betegség: Szívférgek

A szívféreg egy nagyon komoly és potenciálisan halálos betegség, ahol a paraziták megfertőzik a kutyák szívét és artériáit. A lárvák szúnyogcsípéssel kerülnek a kutyák testébe, és nagy férgekké alakulnak, ha időben nem vizsgáltatjuk ki. Bonnie Beaver, a texasi Állatorvosi Egyetem professzora szerint a betegség tünetei lehetnek köhögés, levertség, fáradékonyság, valamint depresszió (kedvtelenség, vagy amikor nem üdvözöl kedvenced az érkezésedkor).

A szívféreg fertőzés szívleállást, illetve halált is okozhat. Léteznek gyógyszeres kezelések a paraziták eltávolítására az állat szervezetéből, bár ennek sikeressége nem garantált. Előrehaladott stádiumban pedig elkerülhetetlen a műtét. Szerencsére, ez a betegség könnyen megelőzhető napi gyógyszerszedéssel, oltásokkal, illetve havi egyszer szedendő gyógyszerrel is.

2. Kutya betegség: Hányás és hasmenés

Sok lehetséges oka lehet a kutyáknál a hasmenésnek és hányásnak, de a leggyakrabban különböző fertőzéseknél fordul elő, mint például a parvovírus. További lehetséges ok lehet még a nem megfelelő ételek fogyasztása, illetve valamilyen tárgy lenyelése. „A kutyák gyakran esznek kis játékokat, ruhadarabokat, csokit, vagy akár rágós papírokat. Xylitol (cukorpótló) leállíthatja a vesék működését. Egy kiló szalonna pedig pankreatitiszt okozhat.” – mondja Beaver.

Egyszeri hányás, hasmenés még nem ok az aggodalomra, ha a kutyád viszont rendszeresen csinálja, illetve állapota egy nap alatt nem javul, akkor elkerülhetetlen egy állatorvosi vizsgálat. Figyelj olyan tünetekre, mint a vér a hányásban, hasmenésben, sötét vagy fekete hasmenés, levertség, fogyás, láz vagy változás a kutya étvágyában. A dehidratáltság megelőzésének érdekében adj kutyádnak rengeteg vizet. Hányás után próbáld kímélő ételekkel etetni a kutyát, mint például főtt burgonya, rizs, bőrtelen főtt bárányhús. A hasmenés leküzdésére az általános szabály szerint az állatot tilos 12-14 óráig etetni, illetve addig amíg az állatorvos engedélyt nem ad az etetésre.

3. Kutya betegség: Elhízás

Az elhízás egy hétköznapi betegség a kutyák körében is. Ahogy az embereknél, itt is igaz, hogy az elhízásnak számos negatív hatása van az egészségre. Az elhízott kutyáknál nagyobb a kockázat ízületi fájdalmakra, cukorbetegségre, illetve májbetegségekre. „Túl sok kalóriadús ételt adunk a kedvenceinknek, viszont annál kevesebb mozgást biztosítunk nekik” mondja Beaver.

Honnan tudod, hogy kutyád a megfelelő súlyban van? Ezt többféleképpen is ellenőrizheted. Ha nyomás nélkül érezhető a kutya gerince és bordája; felülnézetből az alsó bordák és a csípő között egy jól észrevehető „derekat” látsz; oldalról pedig a látszódnia kell ahogy az állat hasizma a borda aljából ered és a combjánál tapad. Ha kutyádra ezek közül egyik sem jellemző, kérd az állatorvos segítségét, hogy készítsen egy étrendet, valamint egy mozgástervet. Vagy használd a kutyusodhoz leginkább illő tápjainkat (kistestűeknek és közép-, nagytestűeknek is mást javaslunk).

„Növeld a kalóriafelhasználást és csökkentsd a kalória bevitelt” – javasolja Beaver. Ne adj annyi fincsi jutalomfalatot kutyádnak, inkább etesd a nap folyamán kisebb adagokkal és szánj időt a mozgásra is (például séta a parkban).

4. Kutya betegség: Fertőző betegségek

A fertőző betegségek, nevezetesen kutya parvovírus és szopornyica, szintén gyakori kedvenceinknél. A kutya parvovírus rendkívül fertőző, valamint potenciálisan halálos betegség, amely a széklettel való érintkezéssel terjed. Tünetei lehetnek: véres hasmenés, hányás, levertség és étvágytalanság.

A szopornyica is egy olyan vírus, amely az állat nyálának, vizeletének, illetve vérének érintkezésével terjed kutyáról kutyára. Ez az állat gasztrointesztinális-, légző-, és idegrendszerét támadó betegség. Sőt, a szemekre is kihathat, pontosabban a membránokra, amelyek a szemgolyókat és a szemhéj alsó felét takarják. Tüsszögés, köhögés, légzési nehézségek, láz, hirtelen étvágytalanság, hányás vagy hasmenés, vastag nyálkahártya lerakódás a szemeken és az orron, valamint lehetséges rohamok is tünetei ennek a betegségnek.

A korai megelőzés megvédheti kutyát. „Ezek és a többi gyakori fertőző betegségek mind megelőzhetők megfelelő oltásokkal” – állítja Beaver. „Kezd el még kölyökkorukban”. A parvovírus kezelésére kell sok folyadék (a dehidratáltság ellen), hányáscsillapító gyógyszerek, antibiotikumok, fájdalomcsillapítók ajánlottak. Szopornyica gyógyítására sok folyadék, tüdőgyulladás megelőzése érdekében ajánlott az antibiotikum (ha kutyusod köhög), a rohamok kezelésére pedig gyógyszerkezelés javasolt. Jelenleg mi nem tudunk olyan gyógyszerről, amely mindkét vírust irtaná.

5. Kutya betegség: Kennel köhögés

A kennel köhögés egy rendkívül ragályos betegség, amely a kutya gégefőjében és légcsövében okoz gyulladást. „A leggyakoribb esetben a kutyaiskolában, kutyakozmetikusnál vagy kutyafuttatókban találkozott fertőzött kutyáktól kapja el a tiéd is ezt a betegséget. Legtöbbször a gyógymód rá az, hogy megvárjuk míg lecsillapodik vagy ha kutyánknak antibiotikumot adunk.” – mondja Beaver. A párásítók, illetve magas páratartalmú fürdők is megoldásként szolgálhatnak.

6. Kutya betegség: Alsó húgyúti megbetegedések

Gyakori megbetegedésnek számít az inkontinencia, a bakteriális fertőzések, vesekövek, illetve a rák is. Gyakori vizelési inger, kis mennyiségű vizelet, véres vizelet, inkontinencia, vizelés közbeni fájdalmaktól sírás vagy erőlködés, hányás, láz, és fogyás is tünetei ilyenfajta megbetegedéseknek. Lehetséges gyógymódok: antibiotikum, étrend váltás, vesekő vagy daganat esetén pedig műtét.

7. Kutya betegség: Fogbetegségek

Paradontális betegségek, illetve az ínygyulladás szintén gyakori a kutyáknál. Két éves korukra körülbelül a kutyák 80%-át is érintheti. Szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, vesebetegséggel, illetve egyéb más komoly betegségekkel is összeköthető. Beaver szerint a tünetek lehetnek a kellemetlen lehelet, étkezési nehézség, valamint arcduzzanat. A fogkő, esetlegesen fog eltávolításával gyógyítható. Megelőzésre Beaver a rendszeres állatorvosi vizsgálatokat, nyersbőr rágcsálni valókat, illetve rendszeres kutyafogkrémmel történő fogmosást ajánlja, ugyanis az emberi fogkrém elronthatja a kutya gyomrát.

8. Kutya betegség: Bőrproblémák

A legfőbb okai a bőrproblémáknak a paraziták, bőrfertőzések, illetve az allergia. „A demodekózis (demodectic rüh) valószínűleg a leggyakoribb az összes bőrfertőzés közül, amelyet a szőrtüszőkben élősködő akták okozhatnak” állítja Beaver.

Gyakori élősködőnek számítanak a bolhák, kullancsok, fülatkák, illetve a rühatkák is. Gyakori bőrfertőzés a sömör, amely egy rendkívül ragályos gombás fertőzés. Ez akár szőrhullatáshoz, szőr rövidüléshez, illetve pikkelyesen hámló foltokhoz vezethet. Pollenhez, penészhez, és poratkákhoz hasonló allergének viszketést és kiütéseket is előidézhetnek. Kutyáknál kialakulhat ételallergia a különböző alapanyagoktól, mint például bab, kukorica, búza, valamint csirkehús. Ezek szintén bőrbetegséget válthatnak ki (nekünk ezért van többek közt glutén és csirkehúsmentes kutyatápunk). Néhány kutyánál előfordulhat bőrirritáció azokon a helyeken, amelyet az állat unalomból vagy stressz miatt folyamatosan nyalogat.

A bolhákat és kullancsokat észreveheted kutyádon. Ebben az esetben speciális gyógysamponos kezelés ajánlott az élősködők kiirtására, de az antibiotikum vagy a gomba elleni gyógyszerek használata is javasolt. A viszketés kezelésére pedig kortikoszteroidok és antihisztaminok ajánlottak. Az állatorvos pedig fel is írhat különböző diétákat az ételallergiákra, illetve oltásokat is adhat az allergiás reakciók kezelésére. A bolhák és kullancsok megelőzésére kérj az orvostól havi topikális szereket, melyeket te is könnyen adhatsz a kutyádnak.

9. Kutya betegség: Törött csontok

Kutyáknál is gyakori a csonttörés, legtöbbször ablakon való kiugrásból eredően – Beaver szerint. Legismertebb tünetei a sántítás, mozdulatlanság, traumára utaló jelek (ha a kutya esetleg az út közelében volt például). Sínnel, gipsszel, illetve műtétekkel kezelhető.

10. Kutya betegség: Rák

„A rák egy nagyon gyakori fajtája kutyáknál a bőrrák. Az orron és a fül tövén lévő fehér foltok lehetnek erre utaló jelek.” – mondja Beaver. További tünetek: rögök, duzzanatok, sebek, rohamos fogyás, sántaság, hirtelen étvágycsökkenés, légzési nehézségek, vizelés, vagy székletürítés, energiahiány, illetve fekete széklet.

Gyógymódok: műtét, kemoterápia, sugárkezelés, immunterápia. Ahogy az embereknél, itt is több módszer együttes használata, a rák stádiuma, a betegség típusa, és a kezelés agressziója is befolyásoló tényező a végkimenetelben.

Rendszeres állatorvosi vizsgálatok és a megfelelő megelőzési lépések tarthatják kutyádat a lehető legjobb formájában. Bármiféle szokatlan tünetet vélsz felfedezni azonnal kérj állatorvosi segítséget, ez legtöbbször a kutya életét meg is mentheti, illetve a mielőbbi gyógyuláshoz is vezet, ha időben konzultálsz az állatorvossal.

Cikkünk forrása: Everyday Health

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény