Az évek során volt szerencsénk megtapasztalni a gazdi lét előnyeit és hátrányait is. Ha újrakezdhetnénk már sokkal okosabban kezelnénk dolgokat. Sokat tanultunk könyvekből, tudományos cikkekből, de a legtöbb tapasztalatot a hibáinkból szereztük. Nektek most összegyűjtöttünk 59 nagyon egyszerű tippet, amit ha megfogadtok, sokkal könnyebb dolgotok lesz gazdiként.

Háztartási és takarítási tippek gazdiknak

1. Minden bútort takarj le!
Megengeded a kutyának, hogy felugorjon a szobabútorokra? Ha igen, akkor pontosan tudod milyen nehéz ezeknek a tisztántartása a sok elhullajtott szőr miatt. Nem kell mást tenned, csak letakarni azokat a felületeket, ahova a kutya általában felmászik, és máris elkerülöd a problémát. Használhatsz ágyneműt, takarót, plédet, akár rongyokat is – sőt, törekedhetsz arra is, hogy a szoba dekorációjába tökéletesen passzoljon, hogy ne rontsa el az összképet. Takarításnál pedig csak le kell venned a bútorokról ezeket a ruhadarabokat és mehet egyből a mosógépbe!

2. Használj illatosított kendőt!
Ha hiszed, ha nem az illatosított kendők álomszerűen összegyűjtik a szőrt. Sokkal könnyebb így a takarítás! Mindenféle anyagon rendkívül jól működnek, a szőr csak úgy tapad ezekre a törlőkendőkre.

3. Használj gumikesztyűt!
A gumikesztyű is nagyon hasznos a szőr összeszedéséhez, hiszen szinte minden elhullajtott szőrszál rátapad a kesztyűre. Csak vedd fel, húzd végig a kezedet a takarítani kívánt felületen, és láss csodát, milyen jól összeszedte a piszkot a gumi!

4. Szódabikarbóna ürülék takarításához
Ha a kutyád a szőnyegre piszkítana, csak szórd meg azt a területet egy kis szódabikarbónával, majd várj egy 20 percet utána pedig porszívózd fel. Amellett, hogy remekül kitisztítja a szőnyeget, még a kellemetlen szagokat is eltávolítja.

5. Használj ablaktörlőt a szőnyegen lévő szőr eltakarításához!
Te is észrevetted már, hogy a szőnyeg legmélyén még mennyi szőrcsomó hever? Egy ablaktörlő segítségével könnyen felszedheted a szőnyeg legaljára szorult szőrt is. Próbáld csak ki!

6. Használj diót a karmolásnyomok elfedésére
Neked is összekarmolták a fa bútoraidat kedvenceid? Bármilyen meglepő, ha diót kensz a karmolások helyére ez a probléma is megoldódik! Ugyanis a dióban található természetes olajat a fa magába szívja, ezzel könnyen elfedhetővé válnak azok a csúnya karmolások a kanapén.

7. Használj dörzsiszivacsot a nyálfoltok eltüntetésere
Sokat nyáladzik a kutyád? Akkor garantáltan található a házon belül egy-két kellemetlen nyálfolt. Egy dörzsiszivacs viszont csodára képes, legközelebb próbáld csak ki!

8. Készítsd el te a saját szőnyegillatosítódat!
Szeretnéd eltávolítani a kellemetlen szagokat a szőnyegedről? Ne aggódj, ha nincs a háznál erre a feladatra előállított terméked, ugyanis könnyen elkészítheted saját magad is a házkörüli (kutyabarát) tisztítószerekből!

9. Tegyél a lefolyóhoz egy bébitörlőt!
Előfordult már, hogy fürdetés közben a kutya szőre eldugította a lefolyót? Csak tegyél egy bébitörlőt a lefolyóhoz, majd fürdetés után csomagold össze az elhullajtott szőrrel együtt. Nagyon egyszerű módja a dugulás megelőzésének!

10. Csinálj pulcsiból ágyat!
Szeretnél egy kényelmes helyet kialakítani kedvencednek a lehető legolcsóbban? Nincs másra szükséged csak egy párnára és egy régi pulcsira!

11. Ragasztószalag szőr takarításához
Rengeteg szőr marad a ruhádon, de nincs nálad mindig szöszhenger? Semmi vész! A ragasztószalag is ugyanolyan csodákra képes!

12. Építs barikádot, hogy kutyád elkerülje a macskaalmot!
A te kutyád is imád az alomban fetrengeni? Ezzel nincs egyedül, ugyanis rengeteg kutyát vonz a macskaalom. Rakd egy emelvényre a macskaalmot, hogy ne legyen a kutya szeme előtt, és a biztonság kedvéért építs köré egy barikádot is. Ugyanolyan jó megoldás az is, ha olyan alomdobozt szerzel be, aminek teteje zárható.

Játék és mozgás tippek

 13. Készíts muffin-papírból fejtörő játékot!
Egy másik cikkünkben már listáztunk nektek pár remek játékot és említettük, hogy szinte bármiből készíthetsz játékot kedvencednek. A muffin-papír kifejezetten jó kellék egy élvezetes játékhoz, csak a fantáziád szabhat határt!

14. Buborékkergetés
A kutyád imád kergetőzni? Egy sokkal veszélytelenebb megoldás az, ha buborékot kerget mókusok helyett. Próbáld csak ki!

15. Töltött Kong unaloműzésnek
Tölts meg egy Kongot mindenféle jó falattal, ha sokáig le akarod foglalni kedvencedet, akkor fagyaszd is le a finomságot. A legjobb az egészben, hogy egyáltalán nem kell a legdrágább jutalomfalatokkal megtölteni, hiszen így is úgyis jó mókának ígérkezik.

16. Készíts rongyokból kötelet a játékhoz
Szeret a kutyád kötelet húzni? Van pár felesleges felsőd otthon? Akkor minden kéznél van egy szuper játékhoz! Fonj össze pár régen elfeledett ruhát, és már kész is a játék. Ráadásul így még újra is hasznosítasz!

17. Tanítsd meg a kutyát jutalomfalatot keresni!
Rejts el a ház egy-két részén jutalomfalatokat. Ilyen egyszerű benti játékok is remek szimatfejlesztők és a gondolkodást is serkentik! Nem csoda, hogy szinte minden kutya kedvence ez a játék, hiszen móka mellett még finom falatokhoz is jutnak!

18. Készítsd el a saját tollaspálcádat!
A nagy vadászösztönnel rendelkező kutyáknak ez kifejezetten jó játék lehetőség. Mindig ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba, hiszen ez káros is lehet a kutya ízületeire.

19. Készíts újra tömhető babákat!
A te kutyádnál sem tart sokáig egy plüssállat épsége? Készíts egy olyan babát, amit mindig újra lehet tömni, így nem számít, hogyan cincálja szét kedvenced a játékát.

20. Vegyél egy gyerekmedencét a kutyádnak!
Kutyád imád pancsolni? Szerezz be egy gyerekmedencét! Azon kívül, hogy viszonylag olcsón beszerezhetők, még a kutyád is folyamatosan tud hűsölni a nagy melegben.

21. Készíts a kutyádnak egy saját ásódobozt!
A kerted épségben tartásáért, szerezz be egy dobozt, amit megtölthetsz földdel és nem kell aggódnod a friss veteményes miatt.

22. Interaktív kötélhúzás
Egy ötperces kötélhúzás pont elegendő ahhoz, hogy kutyád jól kifáradjon a nap végére. A régi mítoszt pedig felejtsük el! A kutyánk nem lesz agresszívabb egy kiadós kötélhúzás miatt!

23. Készíts egyszerű, lefagyasztható falatkákat
A fagyasztott finomságok nemcsak hűsítők a kutyák számára egy meleg nyári napon, hanem még egy jó ideig le is foglalják őket!

24. Cserélgesd a játékokat, hogy a kutyád ne unja meg azokat!
Csakúgy, mint mi, a kutyák is képesek egy idő után megunni a dolgokat, ezek alól a játékok sem kivételek. Nagyon könnyen megőrizheted kíváncsiságukat, ha folyamatosan cseréled a már meglévő játékaikat, amiket nem használsz, azokat pedig rejtsd el a kutya szeme elől. Sokkal jobban fogja értékelni, ha egy idő után újra látja majd’ elfeledett játékát.

Egészségi, etetési és ápolási tippek

 25. Bolhavizsgálat fehér törölközővel
Gyanítod, hogy kutyádban bolhák lennének? Fektesd kedvencedet egy fehér törölközőre és nézd át a bundáját, majd fésüld is át. A fehér törölközőn egyből megjelennek a lepotyogott bolha-maradványok.

26. Gyógyszerbevétel megkönnyítése
Csak úgy egyik kutya sem szeret gyógyszert bevenni, ha viszont egy finom falatba csomagoljuk máris nagyobb sikere van. Készíts el egy masszát mogyoróvajból, tejből és lisztből és a közepébe nyomd bele a pirulát.

27. Kullancskiszedés csipesszel
Éppen nincs nálad a kullancskiszedő? Egy hegyes végű csipesszel óvatosan próbáld meg kiszedni a kullancsokat a kutya testéből. A kullancsot a kutya bőréhez legközelebbi részen fogd meg és lassan húzd addig, amíg ki nem jön. Egy alkohollal teli üvegbe rakd bele a kiszedett kullancsot, ezzel garantáltan elpusztul. Fontos, hogy mindig viselj kesztyűt, hiszen a kullancsok fertőzéseket hordoznak, és ha nem védekezel ellene könnyen megkaphatod.

28. Puhítsd meg a száraztápot meleg vízzel
Nehezére esik kutyádnak a száraztápot megenni? Ha esetleg érzékenyek a fogai, akkor könnyen segíthetsz rajta. Csupán egy kis meleg vízbe kell áztatni a kemény tápot.

29. Tartsd frissen a száraztápokat!
Miután kibontottunk egy csomag száraztápot, hamar veszít a frissességéből. Tárold a tápot egy légmentesen zárható tasakban. Sokkal tovább friss marad! Erre a mi CricksyDog-os csomagolásunk tökéletesen alkalmas! 🙂

30. Tanulj meg egyszerű jutalomfalat recepteket
Elfogyott a CricksyDog-os jutalomfalat? Sebaj! Könnyen elkészítheted a sajátodat is, pár alap élelmiszer felhasználásával.

31. Legyen a fogmosás is az ápolási rutin része
A drága fogorvosi látogatások elkerülése érdekében ajánljuk, hogy a napi rutinba bekerüljön a fogmosás is. Használhatsz embereknek szánt fogkefét is, ha szeretnél (igaz, csinálnak kutyáknak is már). Fogkrémből viszont csak és kizárólag kutyáknak ajánlottat szabad venni!

32. Kenj fogkrémet a kötéljátékokra
Ha a kutyád nagyon makacs és nem hajlandó együttműködni fogmosásnak, akkor kend be a kötéljátékokat kutyafogkrémmel. Játék közben cselesen még tisztul is kedvencünk foga!

33. Készíts kutyádnak hevedert
Gyenge végtagjai vannak? Vagy esetleg ízületi gyulladással küzd? Ha a felkeléshez egy kis extra segítségre van kedvencednek szüksége, próbálj összerakni egy hevedert vagy hordozót.

34. Nehéz székletmintát venned a kutyádtól? Használj egy lapátot és egy edényt!
Egyszerű, és olcsó módja a székletminta vételnek, ha fogsz egy lapátot majd a székletet belelapátolod egy jól zárható edénybe.

35. Bűzösborz szag eltávolítása szódabikarbónával és hidrogén-peroxiddal
A nyaralás alatt egy borz lespriccelte kutyádat? Semmi baj, gyorsan eltűntetheted a kellemetlen szagokat szappan, peroxid, és szódabikarbóna keverékével.

36. Gyorsevő kutyáknál alkalmazz ételadagoló játékokat
Ha rettentő gyorsan felfal mindent a kutyád, akkor egy ételadagoló kellékkel könnyen lassíthatsz a folyamaton! Másik tipp: helyezz teniszlabdákat az etetőtálkába, ezzel is lassítod mohó kutyád étkezését. Kiváló agymozgató feladat is nekik ez, hiszen csakúgy mindent nem falhatnak fel, ami az orruk előtt terem.

37. Készíts el egy újratölthető itatóedényt
Egy nap többször is kell cserélned vagy új adag vizet hoznod a kutya tálkájába? Készítsd el az újratölthető verzióját!

38. Kend be vazelinnel kutyád mancsát a téli időszakban
Ha nincs nálad mancsbalzsam, illetve kutyád utálja a cipőket, akkor egy kis vazelin is remekül megvédi az állat mancsait a hideg időben.

39. Készíts saját megemelt etetőtálat
A megemelt etetőtálak roppant hasznosak lehetnek ízületi problémákkal szenvedő kutyáknak, hiszen így nem kell olyan mélyre hajolniuk a finom falatokért.

40. Megszúrta valami a kutyát? Kártyával távolítsd el a tüskét
Ha csak úgy szeretnéd kihúzni a tüskét, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy egy-egy darabka a kutya testében marad. Annak érdekében, hogy ez ne legyen így, használj valami vékony de sima felületű tárgyat (mint például egy bankkártya) és óvatosan nyomd ki a tüskét.

41. Körömvérzés ellen készíts lisztből, szódabikarbónából vagy kukoricakeményítőből krémet!
Túl rövidre vágtad a kutya körmét? Keverj ki egy adag lisztet, szódabikarbónát vagy kukoricakeményítőt vízzel. Keverd addig, amíg sűrű nem lesz, aztán óvatosan kend rá a kutya körmeire. Egy nap többször is be kell kenni a kutya körmeit ilyenkor.

Edzési és tanítási tippek

 42. Használj elől csatolható hámot
Ha kutyád folyamatosan igazgatja séta közben a pórázt, az azt jelenti, hogy kényelmetlen esetleg fullasztó is annak viselése a számukra. Ezért ajánljuk az elől-csatolható hámot. Ha szeretnél a kutya viselkedésén változtatni pórázviselés közben, akkor cseréld le a visszahúzható pórázt egy hagyományos 2 méter hosszú pórázra, így megtapasztalhatja kutyád milyen lazább pórázzal sétálni.

43. Hitesd el a kutyáddal, hogy te vagy a legjobb dolog a világon 🙂
Mindezt annak érdekében, hogy a gyere ide parancsra sokkal jobban hallgasson. Mindig adj rengeteg szeretetet és bátorítást ilyenkor is, sőt néhány jutalomfalat is belefér akár. A cél, hogy a kutya lássa milyen jó döntés, ha hallgat erre a parancsra, mert mindig valami pozitív élmény éri. Egy idő után már kevésbé fog elbóklászni szimatolni vagy kergetőzni, hiszen tudja, nálad jobb helye nem is lehetne.

44. Zöldség és gyümölcs jutalomfalatok
Ismételten elfogyott a CricksyDog-os jutalomfalat? Használd fel a házban található zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek a kutyák számára is egészségesek. A répa tuti nyerő.

45. A szobatisztaságra nevelés könnyebb módja
Tudjuk mennyi odafigyelés, türelem és bíztatás szükséges a kölyökkutya szobatisztaságának eléréséhez. Ha minden kint elvégzett dolgot csodaként emlegetsz a kutya előtt, hamar rájön, hogy ez a követendő példa és a házban vizelni nem szép dolog többé.

 46. Cseréld a nyereményeket a játékok után
Ahelyett, hogy egy trükk sikeressége után mindig csak megdicsérnéd és megsimogatnád érdemes mindig valami új jutalmat kitalálni, hogy folyamatos lelkesedésben tartsd kutyádat. Ezzel garantáltan nagy móka lesz minden tanítási folyamat.

47. Kapd el parancs elsajátítása popcorn segítségével
Nem jó ötlet egyből játékokat dobni a kutyának, hiszen az elkapás sikeressége egyáltalán nem garantált az elején. Praktikus pattogatott kukoricát használni ilyenkor, mert az könnyű, ehető, és nem is drága. Így tehát a próbálkozások száma végtelen lehet.

48. Klikker a jó viselkedés jutalmazásához
Ugye sokszor milyen nehéz folyamatosan bíztatni a kutyát a megfelelő pillanatokban? Nagyon könnyen elhalaszthatunk egy jó cselekvés szóvá tételét, és ehhez remek eszköz a klikker!

Biztonsági tippek

 49. Vadászszezonban adj rikító színeket a kutyára
Ha esetleg szerettek az erdőben sétálni, akkor vadászszezonban mindenképp legyen rajtatok valami szín, ami tisztán eltér a környezettől. A narancssárga kifejezetten jó szín, a kutyádnak pedig elég egy narancssárga kendőt beszerezned és már mehettek is a sétára.

50. Tanítsd meg a gyerekeket, hogy kérjenek engedélyt a kutya megsimogatásához
Amerikában például évente 4,5 millió kutyaharapásról számoltak be az emberek, melynek fele a gyerekekkel történt. Ezért rendkívül fontos megtanítani a gyerekeket arra, hogy mindig engedélyt kell kérni mielőtt odarohannának egy aranyos kutyához.

51. Mikrochip
Nem is kérdés a mikrochip hasznossága hiszen, ha netalántán kutyád elszökne, a chip beazonosításával könnyen megtalálnak téged és kedvenced visszakerül hozzád. Fontos, hogy ha adataid változtak, azt a chip információkban is frissítsd!

52. A farokcsóválás nem mindig jelent boldog kutyát
Sose menj oda egy idegen kutyához, csak azért mert látod, hogy csóválja a farkát. A farokcsóválás nem minden esetben a boldogság jele, hiszen ez a félelmet és a bizalmatlanságot is jelezheti. A gyerekek figyelmét felhívni erre a tényre szintén nagyon fontos!

53. Biztonsági öv nélkül a kutya se utazzon autóban!
Körülbelül 100 000 kutya hal meg utazás során csak azért, mert biztonsági öv és egyéb óvintézkedések nélkül utaznak az autó hátsóülésén. És akkor a sérülések számát még nem is említettük…

54. Tartsd távol a háztartási méreganyagokat (beleértve a szemetet) messze a kutyától
Tudjuk elég egyértelmű szabály az, hogy a tisztítószereket a lehető legtávolabb tartsuk a kutyáktól is, de a szemét veszélyességéről sokan elfeledkeznek. Ezért ajánljuk egy babazáras tetőfedél beszerzését, vagy egész egyszerűen csak tedd a kukát egy a kutya számára elérhetetlen helyre.

55. Óvintézkedések az autóban
A kutyák imádják kidugni a fejüket utazás közben az ablakon, viszont ez egy kifejezetten veszélyes dolog! Ilyenkor bármilyen hulladék, törmelék megütheti az arcukat, a fülük is sérülhet a szél hatásai miatt, illetve nagyon egyszerűen ki is ugorhatnak az autóból egy rohanó mókus láttán. Fontos tehát, hogy ha 30 km/h felett halad az autó, akkor a kutya mindig legyen bekötve!

56. Elsősegélyszett kutyáknak
Sosem tudhatod, milyen balesetek érhetnek az úton, ezért fontos, hogy ne csak embereknek megfelelő elsősegélydoboz legyen nálad, hanem egy a kutyának is lapuljon a kocsi csomagtartójában.

57. Rágó és cukorka elzárása
Rengeteg rágóban és cukorkában található xilit, amely a kutyák számára rendkívül veszélyes anyag, sőt akár halálos is lehet annak elfogyasztása. Tartsd távol a kutyától ezeket az édességéket a biztonság kedvéért.

58. Figyelj a kutya mancsára nyáron
A forró aszfalt könnyen megégeti a kutya mancsát. Tedd a kézfejedet az aszfaltra ellenőrzésképpen, és ha nem bírod 5 másodpercig tartani a kezedet a talajon, akkor a kutya mancsának sem fog jót tenni azon sétálni. Forró nyári napokon törekedj árnyékos vagy füves helyeket keresni, vagy várd meg míg lemegy a nap.

59. Víz környékén mindig tartsd egyik szemedet a kutyán
Nem minden kutya kiváló úszó, ezért a medencék elég veszélyesek lehetnek a kutyák számára. Ezért mindig figyelj arra, hogy kutyád merre igyekszik, ha épp medence van a közelben!

Milyen tippeket használtál már eddig is? A fentiek közül is találtál ismerős ötletet? Van esetleg más, ami ebből a felsorolásból kimaradt? Neked melyik a kedvenc tipped?

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40316 vélemény