Minden kutyagazdi tudja – a kutyák mindent nyalogatnak. Na de még a sebeiket is?! Ilyenkor több gazdi is kételkedik, hogy mi a helyes teendő: hagyni vagy megállítani a kedvencünket? Ez vajon árt a kutyának? Habár a seb-nyalogatás jótékony hatásai is bizonyítottak, a kockázatokat azonban még így sem tudják átlépni. Kifejezetten nagyobb a seb-nyalogatás kártékony hatása nagyobb sebek esetén.

Miért nyalogatják a kutyák sebeiket?

Kezdjük is az elején: ezt miért csinálják? A nyalogatás felgyorsítja a gyógyulási folyamatot és enyhíti a fájdalmat, viszont néhány seb esetén mindez többet árt, mint segít a kutyáknak. A későbbiekben pedig részletezzük is ezeket a negatív hatásokat. A sebek nyalogatása egy olyan ösztön, amely nem csak a kutyákban él, hanem sok más állatban is (pl.: macskák, főemlősök, rágcsálók). Ezeknek az állatoknak ugyanis csak a szájuk áll rendelkezésükre a sebek tisztításához. Az emberekkel ellentétben, az állatoknak nincs hozzáférése különböző fertőtlenítőszerekhez, tehát az egyetlen mód számukra, ha nyalogatják a sebeket. Miért nyalogatás? Nos, a nyál különböző hasznos anyagot tartalmaz, amely felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát. A nyál ugyanis szöveti faktor fehérjét (trombocita) tartalmaz, amely elősegíti a véralvadást. Ezen felül a kutyák nyálában opiorfin is található (egy endogén kémiai vegyület), amely fájdalomcsillapítóként szolgál.

A seb-nyalogatás története

A nyalogatás gyógyító hatása már régóta a köztudatban van, az évek során pedig az emberek egyre jobban hisznek ebben és nem is kérdőjelezik meg kedvencük furcsa viselkedését. Már az ókori Egyiptomban úgy gondolták, hogy a kutyanyál alkalmas sebgyógyításra. Az egyiptomiak hittek abban, hogy ha megnyalta őket egy kutya – főleg, ha egy nyílt sebet – akkor sokkal hamarabb épülnek fel sérüléseikből. Az ókori Görögországban Aszklépiosz (gyógyítás hőse és istene) szentélye mellett kutyák tartózkodtak, akiket arra neveltek, hogy a szentélyt meglátogató embereket megnyalják. Az örmény kultúra szerint pedig Arazelek (kutyaszerű lények vagy lelkek) szálltak le a égből, hogy az elesettek sebeit nyálukkal meggyógyítsák. A modern gyógyszerészet miatt felhagytunk ezekkel a szokásokkal, viszont kutyáink nem. Bár a kisebb sebek nyalogatása nem rejteget olyan nagy veszélyeket, a nagyobb sebek esetén ezt már nem mondhatjuk el.

A seb-nyalogatás veszélyei

Bizony nem veszélytelen az, amikor a kutyák sebeiket nyalogatják. Ez ugyanis nagyban lassíthatja a gyógyulás folyamatát, valamint a seb elfertőződéséhez is vezethet. A kutyák szájában több milliárd baktérium található, melyek közül rengeteg potenciális fertőzéshordozó. A Pasteurellához hasonló baktériumok ugyan ártalmatlanok a szájüregben, viszont annál nagyobb kárt okoznak a sebek körül. A nyalogatás során kialakult súrlódás miatt a régi sebek felszakadhatnak. Ezzel a seb ismét fertőzésnek van kitéve, illetve különböző törmelékek is bekerülhetnek a sebbe. A seb-nyalogatás kifejezetten veszélyes a műtétek hegei és a varratok esetében. A vágás mentén irritáció és viszketés alakul ki, erre pedig rengeteg kutya ösztönszerűen nyalogatni kezdi a varratot, rosszabb esetben elkezdik rágcsálni a sebet. Mivel a műtéti sebek többnyire elég mélyek és lassan gyógyulnak, ezért rendkívül veszélyes, ha a kutya nyalogatni kezdi azt. A fejtörő játékok nemcsak a mindennapos problémamegoldást segítik, hanem a kutyának hatalmas önbizalmat ad. Azt se felejtsük el, hogy nagyon kimeríti őket a folyamatos gondolkozás a nap végére. Fontos tudni viszont, hogy nem minden kutya rajong a fejtörőkért. Néhányan jobb elfoglaltságnak tartják a tölthető Kong elmajszolását. Előfordulhat, hogy egy ilyen fejtörő nem tart tovább mint két perc, tehát a lefoglaltság nem lesz valami tartós.

Megelőzés

Amennyiben szeretnénk megelőzni a bajt, érdemes beszerezni egy nyakörvet, tapaszt, valamint legyen a tarsolyunkban egy-két figyelemelterelő trükk! Egy-egy műtét után az állatorvosok általában biztosítanak a kedvenceinknek E-nyakörvet, valamint annak használatáról is tájékoztatja a gazdákat. Rengeteg kutya nehezen viseli a tölcsért a nyaka körül, érthető módon, viszont hosszútávon ez az egyik legjobb megoldás. Az E-nyakörveket szándékosan erre a célra alakítottak ki, így a kutyáknak esélyük sincs gyógyuló sebeiket nyalogatni. A kisebb sebek esetén a tapasz is remekül működhet, viszont folyamatosan ellenőriznünk kell megvan-e még a tapasz, hiszen a kutyák hajlamosak minél előbb megszabadulni tőlük. Amennyiben kétségeid támadnak egy-két sebet illetően, keresd fel az állatorvost. A vizsgálat után pontosan tudni fogja mi a teendő, majd sok hasznos tanáccsal lát el. Ha szeretnéd kedvencedet megkímélni a tölcsérviseléstől, szintén keresd fel az állatorvost, hátha tud ajánlani egy másik megoldást. Fontos hozzátennünk, hogy számos esetben elkerülhetetlen az E-nyakörv! A figyelemelterelő technikák rendkívül jól jönnek kisebb sebek esetén. Ilyen trükknek számít például minden olyan játék, amelyhez koncentráció és agymunka szükséges. Fontos, hogy mindig lefoglaljuk a kutyát, hogy ideje se legyen a sebét nyalogatni. Rendkívül hatásosak a finom falatokkal egybekötött játékok is.

Összegzés

Miért a seb-nyalogatás? Nos azért, mert enyhíti a fájdalmat és gyorsítja a gyógyulás folyamatát. Azonban nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a kutya nyál nem minden esetben jótékony hatású, hiszen a kutyák szájüregében rengeteg baktérium lakozik melyek, ha sebbe kerülnek komoly problémákat is okozhatnak. Például: lelassítják a gyógyulási folyamatot, a seb elfertőződhet. Ha friss sebet látsz a kutyán, és bár megteszel mindent mégsem gyógyul be a seb, konzultálj az állatorvossal. Rengeteg különböző kezelési mód létezik, az állatorvos pedig biztos megtalálja a kutyádnak megfelelő gyógymódot.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28426 vélemény