Minden kutyagazdi tudja – a kutyák mindent nyalogatnak. Na de még a sebeiket is?! Ilyenkor több gazdi is kételkedik, hogy mi a helyes teendő: hagyni vagy megállítani a kedvencünket? Ez vajon árt a kutyának?
Habár a seb-nyalogatás jótékony hatásai is bizonyítottak, a kockázatokat azonban még így sem tudják átlépni. Kifejezetten nagyobb a seb-nyalogatás kártékony hatása nagyobb sebek esetén.

Miért nyalogatják a kutyák sebeiket?

Kezdjük is az elején: ezt miért csinálják? A nyalogatás felgyorsítja a gyógyulási folyamatot és enyhíti a fájdalmat, viszont néhány seb esetén mindez többet árt, mint segít a kutyáknak. A későbbiekben pedig részletezzük is ezeket a negatív hatásokat.

A sebek nyalogatása egy olyan ösztön, amely nem csak a kutyákban él, hanem sok más állatban is (pl.: macskák, főemlősök, rágcsálók). Ezeknek az állatoknak ugyanis csak a szájuk áll rendelkezésükre a sebek tisztításához. Az emberekkel ellentétben, az állatoknak nincs hozzáférése különböző fertőtlenítőszerekhez, tehát az egyetlen mód számukra, ha nyalogatják a sebeket.

Miért nyalogatás? Nos, a nyál különböző hasznos anyagot tartalmaz, amely felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát. A nyál ugyanis szöveti faktor fehérjét (trombocita) tartalmaz, amely elősegíti a véralvadást. Ezen felül a kutyák nyálában opiorfin is található (egy endogén kémiai vegyület), amely fájdalomcsillapítóként szolgál.

A seb-nyalogatás története

A nyalogatás gyógyító hatása már régóta a köztudatban van, az évek során pedig az emberek egyre jobban hisznek ebben és nem is kérdőjelezik meg kedvencük furcsa viselkedését. Már az ókori Egyiptomban úgy gondolták, hogy a kutyanyál alkalmas sebgyógyításra. Az egyiptomiak hittek abban, hogy ha megnyalta őket egy kutya – főleg, ha egy nyílt sebet – akkor sokkal hamarabb épülnek fel sérüléseikből.

Az ókori Görögországban Aszklépiosz (gyógyítás hőse és istene) szentélye mellett kutyák tartózkodtak, akiket arra neveltek, hogy a szentélyt meglátogató embereket megnyalják. Az örmény kultúra szerint pedig Arazelek (kutyaszerű lények vagy lelkek) szálltak le a égből, hogy az elesettek sebeit nyálukkal meggyógyítsák. A modern gyógyszerészet miatt felhagytunk ezekkel a szokásokkal, viszont kutyáink nem. Bár a kisebb sebek nyalogatása nem rejteget olyan nagy veszélyeket, a nagyobb sebek esetén ezt már nem mondhatjuk el.

A seb-nyalogatás veszélyei

Bizony nem veszélytelen az, amikor a kutyák sebeiket nyalogatják. Ez ugyanis nagyban lassíthatja a gyógyulás folyamatát, valamint a seb elfertőződéséhez is vezethet. A kutyák szájában több milliárd baktérium található, melyek közül rengeteg potenciális fertőzéshordozó. A Pasteurellához hasonló baktériumok ugyan ártalmatlanok a szájüregben, viszont annál nagyobb kárt okoznak a sebek körül.

A nyalogatás során kialakult súrlódás miatt a régi sebek felszakadhatnak. Ezzel a seb ismét fertőzésnek van kitéve, illetve különböző törmelékek is bekerülhetnek a sebbe. A seb-nyalogatás kifejezetten veszélyes a műtétek hegei és a varratok esetében. A vágás mentén irritáció és viszketés alakul ki, erre pedig rengeteg kutya ösztönszerűen nyalogatni kezdi a varratot, rosszabb esetben elkezdik rágcsálni a sebet. Mivel a műtéti sebek többnyire elég mélyek és lassan gyógyulnak, ezért rendkívül veszélyes, ha a kutya nyalogatni kezdi azt.

A fejtörő játékok nemcsak a mindennapos problémamegoldást segítik, hanem a kutyának hatalmas önbizalmat ad. Azt se felejtsük el, hogy nagyon kimeríti őket a folyamatos gondolkozás a nap végére. Fontos tudni viszont, hogy nem minden kutya rajong a fejtörőkért. Néhányan jobb elfoglaltságnak tartják a tölthető Kong elmajszolását. Előfordulhat, hogy egy ilyen fejtörő nem tart tovább mint két perc, tehát a lefoglaltság nem lesz valami tartós.

Megelőzés

Amennyiben szeretnénk megelőzni a bajt, érdemes beszerezni egy nyakörvet, tapaszt, valamint legyen a tarsolyunkban egy-két figyelemelterelő trükk! Egy-egy műtét után az állatorvosok általában biztosítanak a kedvenceinknek E-nyakörvet, valamint annak használatáról is tájékoztatja a gazdákat. Rengeteg kutya nehezen viseli a tölcsért a nyaka körül, érthető módon, viszont hosszútávon ez az egyik legjobb megoldás. Az E-nyakörveket szándékosan erre a célra alakítottak ki, így a kutyáknak esélyük sincs gyógyuló sebeiket nyalogatni.

A kisebb sebek esetén a tapasz is remekül működhet, viszont folyamatosan ellenőriznünk kell megvan-e még a tapasz, hiszen a kutyák hajlamosak minél előbb megszabadulni tőlük. Amennyiben kétségeid támadnak egy-két sebet illetően, keresd fel az állatorvost. A vizsgálat után pontosan tudni fogja mi a teendő, majd sok hasznos tanáccsal lát el. Ha szeretnéd kedvencedet megkímélni a tölcsérviseléstől, szintén keresd fel az állatorvost, hátha tud ajánlani egy másik megoldást. Fontos hozzátennünk, hogy számos esetben elkerülhetetlen az E-nyakörv!

A figyelemelterelő technikák rendkívül jól jönnek kisebb sebek esetén. Ilyen trükknek számít például minden olyan játék, amelyhez koncentráció és agymunka szükséges. Fontos, hogy mindig lefoglaljuk a kutyát, hogy ideje se legyen a sebét nyalogatni. Rendkívül hatásosak a finom falatokkal egybekötött játékok is.

Összegzés

Miért a seb-nyalogatás? Nos azért, mert enyhíti a fájdalmat és gyorsítja a gyógyulás folyamatát. Azonban nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a kutya nyál nem minden esetben jótékony hatású, hiszen a kutyák szájüregében rengeteg baktérium lakozik melyek, ha sebbe kerülnek komoly problémákat is okozhatnak. Például: lelassítják a gyógyulási folyamatot, a seb elfertőződhet.

Ha friss sebet látsz a kutyán, és bár megteszel mindent mégsem gyógyul be a seb, konzultálj az állatorvossal. Rengeteg különböző kezelési mód létezik, az állatorvos pedig biztos megtalálja a kutyádnak megfelelő gyógymódot.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 egyszerű mód, amivel jobbá tehetjük kutyánk életét

Egy jó gazdi mindig igyekszik a legjobbat adni kedvencének, viszont könnyen lehet, hogy elfogynak az ötletek. Aggodalomra semmi ok: rengeteg egyszerű dolog létezik, amivel a kutyák napját könnyen feldobhatjuk. A lista szinte végtelen, mi viszont összeszedtük nekted 5...

bővebben

Hogyan szoktassuk le kutyánkat a pórázrángatásról?

Számodra is biztos ismerős helyzet az, amikor a parkban meglátsz egy rendkívül fegyelmezett kutyát sétálni (akit még egy csapat gyerek, vagy egy másik kutya jelenléte sem zavar) gazdája mellett, és irigy pillantásokat vetve elgondolkozol azon, hogy a gazdi ezt vajon,...

bővebben

10 tipp az idős kutyák mindennapos mozgásához

Idősebb kutyádat szeretnéd még sokáig fitten és egészségesen látni és ehhez keresel tippeket? Nagyon jó helyen jársz, hiszen mi összegyűjtöttünk 10 hasznos tippet, amivel garantáltan fitten tarthatod idősödő kedvencedet. 1. Tudasd a háziorvossal a mozgásterv...

bővebben

Csomagod kiszállításáról a DPD és az MPL gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja