Amikor egy kutya nyalja a száját általában arra gondolunk, hogy biztos a kaja miatt csorog a nyála. Amikor viszont nincs eledel a közelben, akkor ez a viselkedés teljesen mást is jelenthet (pl.: fenyegetést érzékelnek). A szájnyalás a kutyák kommunikációjának egyik fajtája tehát, ha egy kutyus odamegy hozzád a szája szélét nyalogatva, biztos lehetsz benne, hogy valamit szeretne veled tudatni.

Fontos azonban megjegyezni, az általános szabályt: egy jel nem jel! A kutyák testbeszédénél, mindig az egész kutyát kell figyeni. A testtartása, a mozdulatai sebessége, vagy lefagyás, fültartás, a csóválás magassága és intenzitása, szőr borzolása, és még bőven sorolhatnám… A mai cikkünkben ezek közül a szájnyalást emeljük ki.

A továbbiakban olvashatsz a nem evéssel kapcsolatos ajak nyalogatás miértjeiről és az esetleges megoldásokról is.

 

Szájnyalás Kutyáknál

Amikor nincs étel a közelben, de mégis az ajkait nyalogatja egy kutya, biztos lehetsz benne, hogy valamilyen üzenetet szeretne küldeni feléd.

 

Mit Jelent Ez?

A kutyák máshogy viselkednek, amikor stresszesek vagy kényelmetlenül érzik magukat egy adott helyzetben. Ez általában azért van, mert a számukra ismeretlen szituációt fenyegetésként, veszélyként érzékelnek. Az ajkukat nyalogató kutyák általában azt az üzenetet próbálják eljuttatni felénk, hogy aggódnak.

A kutyák saját maguk nyugtatására, illetve békítési szándékból nyalják a szájukat. Nézzünk is erre egy példát: a kutyus bevizelt a nappali közepére, amíg a gazdi távol volt. Mikor a gazdi hazaért és szembesült ezzel leszidta a kutyusát. Előfordulhat, hogy a kutya nem kapcsolja össze a szidást a kis bűntettével. Ilyenkor pedig fenyegetésként érzékeli saját gazdáját. Lehet, hogy a gazdi hangosabban beszél, esetleg kiabál és felé hajol. A kutya ilyenkor úgy próbál enyhíteni a vele szemben agresszívan fellépő ellen, hogy ajkait nyalogatja és elfordítja a tekintetét. A kutyus így akarja tudatni, hogy ő nem akarja bántani a vele agresszívan viselkedő személyt.

A kutyusoknál még akkor is láthatjuk ezeket a megbékítő gesztusokat, amikor zavartak, frusztráltak. Sok gazdi észrevehette már, hogy vannak olyan napok amikor a kutyus nehezebben érti meg amit tanítanak neki. Ha tanulás, edzés közben a kutyus az ajkait nyalogatja, ásít, kaparászik vagy a talajt szimatolja, ideje abbahagyni a tréninget. Egy kutyus nem tud úgy új dolgokat megtanulni, ha stresszel. Ilyenkor érdemes egy olyan feladattal zárni, amit a kutya már nagyon jól ismer. Ezután pedig jöhet a jutalomfalat és a simogatás. Ilyenkor arra kell törekedni, hogy a kutyus újból ellazuljon.

A kutyák túlzott ajaknyalásának másik fontos lehetséges oka az egészséggel kapcsolatos probléma. A kutyák hányinger, fogbetegség vagy szájfájdalom miatt is nyalhatják a szájukat. Ilyenkor a betegség további jeleit kell vizsgálni, figyelni. Ha kétség támad, akkor pedig az állatorvoshoz kell fordulni.

 

Mi A Teendő Ilyenkor?

Míg az ajaknyalás főleg egy békítő gesztus, amelynek célja az agresszió fokozódásának megakadályozása, mégis arra is utal, hogy a kutya stresszes és kényelmetlenül érzi magát az adott helyzetben. Ez a gesztus lehet a kutya első próbálkozása a konfliktus megszüntetésére, például ezzel próbálja megakadályozni, hogy gazdája kiabáljon vele vagy egy másik kutya abbahagyja az ugatást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kutya nem lesz védekező, ha az észlelt fenyegető helyzet folytatódik. A védekező kutya agresszív viselkedéshez folyamodhat, ha a békítő gesztusai sikertelennek bizonyultak.

Ha látod, hogy egy kutya a száját nyalogatni, hátrálj tőle és hagyj neki egy kis helyet, hogy kényelmesebben érezze magát. Próbáld megállapítani, miért érezheti magát veszélyben, fenyegetettség alatt és szüntesd meg a problémát. Ezzel elkerülhető a kutyaharapás veszélye, hiszen a kutyus nem fogja úgy érzeni, hogy védekeznie kell veled szemben.

Ha a kutyus az ajkait nyalogatja az állatorvosnál, vagy más olyan helyen, ami neki stresszes, próbáld meg a szituációt pozitívabbá tenni. Kérd meg, hogy csináljon egy roppant egyszerű trükköt és jutalmazd meg szófogadásáért. Ne vigasztald a kutyust, ha nyugtalan, ez ugyanis csak erősíti a félelmét vagy szorongását.

Ha a kutyus a tréningek alatt nyalja a száját, jobb, ha gyorsan és pozitívan befejezed (kérd meg egy olyan dologra, amit mindig meg tudott csinálni és ezzel fejezd is be a tréninget vele). Ezek után érdemes kisebb szegmensekben tartani a tréningeket, hogy a kutyus könnyebben tanulhasson.

Amikor se eledel, se veszély nincs a kutyus közelébe, de mégis az ajkait nyalogatja, érdemes tovább vizsgálódni. Talán van valami a kutya környezetében, ami nyugtalanítja. Ne feledd, ez akár egészségügyi probléma is lehet, például hányinger vagy szájüregi betegség. Ha kétségeid vannak, fordulj az állatorvoshoz.

Ha pedig minőségi tápokkal szeretnéd jutalmazni a család négylábú tagját, akkor válaszd tápjainkat!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény