Kétségkívül aranyosak a kutyusok, amikor bekuckóznak, befúródnak a takarókba egy hideg téli éjszakán, de vannak olyan esetek is, amikor ez a kuckózás a terhességre vagy hamis terhességre utal. Bár a takaró alá bújás és a föld kikaparása a kényelem érdekében teljesen normális, a szekrénybe berendezkedés és komolyabb fészkelő viselkedések már akár baljós jelek is lehetnek.

 

Miért Fészkelnek a Kutyák?

A kutyák fészekrakási viselkedésének egy fő oka a vemhesség, illetve a hamis vemhesség. Utóbbi akár súlyosabb betegségektől is előfordulhat. A vemhesség mindenképpen szóba jöhet, ha a kutyus nincs ivartalanítva.

Néha csak a kényelmi faktor miatt kuckóznak be a kutyusok. Amit mi teljes mértékben megértünk, hát ki ne szeretne kényelmesen aludni? Az ennél komolyabb fészekrakó viselkedések – pl. takaró apróbb darabokra széttépése, nagyon szűk helyre beásás, túlzott ápolás/tisztítás – gyakran vemhességre utalnak, legyen az valós vagy képzelt.

 

Kényelem

Ez a legjóindulatúbb oka annak, ha a kutyus befészkeli magát a lakás egy zugába. Teljesen normális a kutyáknál, ha bebújnak a takaró alá egy hideg napon, vagy gödröt ásnak maguknak, hogy kényelmesebben feküdjenek az udvaron. Egyes kutyák megrögzött fészkelők, ők szinte minden nap tetszésük szerint rendezik a takarókat és párnákat a lakáson belül. Más kutyákra viszont egyáltalán nem jellemző ez a viselkedés, ezek a kutyák csak akkor csinálják ezt, ha különösen kényelmetlenül érzik magukat.

A hímeknél csupán a kényelem játszik szerepet ilyenkor. Az ivartalanított nőstényeknél szintén kisebb a valószínűsége a hamis terhességnek. Így általánosságban elmondható, hogy a kutyusok többsége csupán a kényelme érdekében alakítja ki magának a kis fészkét.

Ennek ellenére a kényszeresnek, stressz- vagy fájdalomalapúnak tűnő fészekrakási viselkedés aggodalomra adhat okot. Az állatorvosodnak mindenképp számolj be ezekről, ha ilyet tapasztalsz.

 

A Kutyus Vemhes

Egy nem ivartalanított szukánál könnyen előfordulhat, hogy a fészekrakó viselkedés a vemhességgel áll összefüggésben. A vemhes kutyusok természetesen minél biztonságosabb helyet szeretnének kialakítani az újszülött kölykök számára. Ha esetleg nem vetted volna észre, hogy kutyusod tüzel és/vagy más kutyákkal találkozott az utóbbi időben, a vemhességet akkor sem zárhatod ki ivartalanított kutya esetén.

A lehető leghamarabb el kell vinni a kutyust az állatorvoshoz, hogy megállapíthassa a vemhességet. Az állatorvos ezenkívül még abban is segíthet, hogy a kutyus és kölykei minden szükséges ellátást megkapjanak. Még akkor is, ha a kutyus kirobbanó formában van! Az egészség megőrzéséhez ugyanis szükség van egy szoros állatorvosi együttműködésre.

A hamis vemhességet bármelyik szuka tapasztalhatja (bár sokkal kisebb az esélye ivartalanított kutyáknál). 

 

Amikor a Kutyus Azt Hiszi, Hogy Vemhes

A hamis vemhesség, amelyet az állatorvosok és a szakértők álterhességnek neveznek, akkor fordul elő, amikor a nőstény kutya teste azt hiszi, hogy vemhes. A kutya ilyenkor a valós vemhesség fizikai és viselkedésbeli jeleit is produkálhatja, például: súlygyarapodás, fészekrakás, megnagyobbodott emlőmirigyek, étvágyvesztés, hányás, tárgyak gyűjtése, akár még agresszió is.

Egy nemrégiben készült álvemhességről szóló tanulmány szerint, a legtöbb álvemhes kutya nincs ivartalanítva, de a jelenség még mindig nem zárható ki ivartalanított kutyáknál sem. Ez általában a szukák utolsó tüzelési ciklusát követő 4-9 héten belül jelentkezhet, különösen akkor, ha a tüzelési időszakban sok kan kutyával találkoztak, de nem lettek tőlük vemhesek. A tárgyak összegyűjtése, felhalmozása már utalhat álvemhességre. A vizsgálatban résztvevő kutyák körülbelül felét gyógyszeres kezelésben részesítették az álvemhesség miatt.

A hamis vemhességről alig vannak részletes tanulmányok, elég sok kérdést vet fel a szakértők körében is. Az viszont elmondható, hogy bizonyos egészségügyi állapotok gyakoribbá tehetik a szabálytalan tüzelési ciklusokat (és ezáltal a hamis vemhességet is). Lehet kicsit túlzás a fészekrakási viselkedést és a komoly betegségeket kapcsolatba hozni egymással, de sosem árt, ha egy állatorvos is látja kedvencedet. A pajzsmirigy alulműködés és a májműködési zavarok is összefüggésbe hozhatók az álvemhességgel (és ezáltal a fészkelő viselkedéshez).

 

A Fészekrakás (bekuckózás) jelei

A fészekrakási viselkedésre nincsenek pontos definíciók. Néhányan már azt is fészekrakásnak tekintik, amikor a kutyus kiviszi kedvenc takaróját a napra és ráfekszik. Mások szerint biztosan fészekrakásról van szó, ha a kutya elvonul egy sötét zugba, kiássa magának a helyet, felhalmozza a ruhákat, plédeket, kibéleli a környezetét.

Fészekrakó viselkedés jelei:

  • Takarók, fekhelyek áthelyezése egy teljesen új helyre
  • Kis zugba elvonulás, kis helyek kiásása
  • Kosz, talaj vagy akár ágynemű kikaparása
  • Takarók szétdarabolása
  • A vemhes kutyák gyakran felhalmozzák a plüssöket és játékaikat a kialakított kuckójukhoz, amit ilyenkor nagyon védenek a betolakodóktól.

 

Mi A Megoldás?

Ha kutyusod megrögzött fészekrakó, aki szimplán kedvtelésből csinálja mindezt, akkor nem kell aggódnod, mindenre van megoldás. Vegyél olcsó takarókat, plédeket a kutyusodnak, így nem kell tartanod tőle, hogy széttépi vagy összekoszolja. Ha hirtelen változást észlelsz a fészekrakó viselkedésében, ideje meglátogatni az állatorvost. Valódi vagy hamis vemhességnél is szükség van az orvos szakértelmére, így nem árt a kivizsgálás.

A diagnózis felállításában sokat segíthetsz az orvosnak, ha filmre veszed kutyusod viselkedését. Figyeld a kutya testhelyzetét, étkezési szokásai és egyéb egészségügyi faktorokat, hogy minél pontosabb információkkal tudj szolgálni az állatorvosnak, aki a részletes leírásodnak köszönhetően sokkal hamarabb talál megoldást a kutyus problémájára.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Amikor azt mondjuk, hogy egy kutyaév az valójában hét emberi évnek felel meg, az egy nagyon leegyszerűsített verziója a kutyák és emberek életkorának összehasonlítására. Ez az elavult, de népszerű számítás a 20. század közepe óta létezik. De sajnos nem ilyen egyszerű...

bővebben
Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakori Kérdések TartalomjegyzékCricksyDog kutyatápokCsomagküldés tudnivalókFizetési tudnivalókÜgyfélszolgálati kérdésekGarancia feltételekElőfizetés kérdésekEgyéb vásárlási lehetőségekTovábbi kisállateledelek CricksyDog kutyatápok Mikortól és mennyi ideig adható a...

bővebben
Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Mivel a kutyák is a családtagok, ezért kétségkívül minden gazdi abban reménykedik, hogy kedvence minél tovább éljen vele együtt. Sajnos egy kutya várható élettartama jelentősen rövidebb, mint egy emberé. Egyes kutyák mégis tovább élnek, mint más társaik. A kistestű...

bővebben