Kétségkívül aranyosak a kutyusok, amikor bekuckóznak, befúródnak a takarókba egy hideg téli éjszakán, de vannak olyan esetek is, amikor ez a kuckózás a terhességre vagy hamis terhességre utal. Bár a takaró alá bújás és a föld kikaparása a kényelem érdekében teljesen normális, a szekrénybe berendezkedés és komolyabb fészkelő viselkedések már akár baljós jelek is lehetnek.

 

Miért Fészkelnek a Kutyák?

A kutyák fészekrakási viselkedésének egy fő oka a vemhesség, illetve a hamis vemhesség. Utóbbi akár súlyosabb betegségektől is előfordulhat. A vemhesség mindenképpen szóba jöhet, ha a kutyus nincs ivartalanítva.

Néha csak a kényelmi faktor miatt kuckóznak be a kutyusok. Amit mi teljes mértékben megértünk, hát ki ne szeretne kényelmesen aludni? Az ennél komolyabb fészekrakó viselkedések – pl. takaró apróbb darabokra széttépése, nagyon szűk helyre beásás, túlzott ápolás/tisztítás – gyakran vemhességre utalnak, legyen az valós vagy képzelt.

 

Kényelem

Ez a legjóindulatúbb oka annak, ha a kutyus befészkeli magát a lakás egy zugába. Teljesen normális a kutyáknál, ha bebújnak a takaró alá egy hideg napon, vagy gödröt ásnak maguknak, hogy kényelmesebben feküdjenek az udvaron. Egyes kutyák megrögzött fészkelők, ők szinte minden nap tetszésük szerint rendezik a takarókat és párnákat a lakáson belül. Más kutyákra viszont egyáltalán nem jellemző ez a viselkedés, ezek a kutyák csak akkor csinálják ezt, ha különösen kényelmetlenül érzik magukat.

A hímeknél csupán a kényelem játszik szerepet ilyenkor. Az ivartalanított nőstényeknél szintén kisebb a valószínűsége a hamis terhességnek. Így általánosságban elmondható, hogy a kutyusok többsége csupán a kényelme érdekében alakítja ki magának a kis fészkét.

Ennek ellenére a kényszeresnek, stressz- vagy fájdalomalapúnak tűnő fészekrakási viselkedés aggodalomra adhat okot. Az állatorvosodnak mindenképp számolj be ezekről, ha ilyet tapasztalsz.

 

A Kutyus Vemhes

Egy nem ivartalanított szukánál könnyen előfordulhat, hogy a fészekrakó viselkedés a vemhességgel áll összefüggésben. A vemhes kutyusok természetesen minél biztonságosabb helyet szeretnének kialakítani az újszülött kölykök számára. Ha esetleg nem vetted volna észre, hogy kutyusod tüzel és/vagy más kutyákkal találkozott az utóbbi időben, a vemhességet akkor sem zárhatod ki ivartalanított kutya esetén.

A lehető leghamarabb el kell vinni a kutyust az állatorvoshoz, hogy megállapíthassa a vemhességet. Az állatorvos ezenkívül még abban is segíthet, hogy a kutyus és kölykei minden szükséges ellátást megkapjanak. Még akkor is, ha a kutyus kirobbanó formában van! Az egészség megőrzéséhez ugyanis szükség van egy szoros állatorvosi együttműködésre.

A hamis vemhességet bármelyik szuka tapasztalhatja (bár sokkal kisebb az esélye ivartalanított kutyáknál). 

 

Amikor a Kutyus Azt Hiszi, Hogy Vemhes

A hamis vemhesség, amelyet az állatorvosok és a szakértők álterhességnek neveznek, akkor fordul elő, amikor a nőstény kutya teste azt hiszi, hogy vemhes. A kutya ilyenkor a valós vemhesség fizikai és viselkedésbeli jeleit is produkálhatja, például: súlygyarapodás, fészekrakás, megnagyobbodott emlőmirigyek, étvágyvesztés, hányás, tárgyak gyűjtése, akár még agresszió is.

Egy nemrégiben készült álvemhességről szóló tanulmány szerint, a legtöbb álvemhes kutya nincs ivartalanítva, de a jelenség még mindig nem zárható ki ivartalanított kutyáknál sem. Ez általában a szukák utolsó tüzelési ciklusát követő 4-9 héten belül jelentkezhet, különösen akkor, ha a tüzelési időszakban sok kan kutyával találkoztak, de nem lettek tőlük vemhesek. A tárgyak összegyűjtése, felhalmozása már utalhat álvemhességre. A vizsgálatban résztvevő kutyák körülbelül felét gyógyszeres kezelésben részesítették az álvemhesség miatt.

A hamis vemhességről alig vannak részletes tanulmányok, elég sok kérdést vet fel a szakértők körében is. Az viszont elmondható, hogy bizonyos egészségügyi állapotok gyakoribbá tehetik a szabálytalan tüzelési ciklusokat (és ezáltal a hamis vemhességet is). Lehet kicsit túlzás a fészekrakási viselkedést és a komoly betegségeket kapcsolatba hozni egymással, de sosem árt, ha egy állatorvos is látja kedvencedet. A pajzsmirigy alulműködés és a májműködési zavarok is összefüggésbe hozhatók az álvemhességgel (és ezáltal a fészkelő viselkedéshez).

 

A Fészekrakás (bekuckózás) jelei

A fészekrakási viselkedésre nincsenek pontos definíciók. Néhányan már azt is fészekrakásnak tekintik, amikor a kutyus kiviszi kedvenc takaróját a napra és ráfekszik. Mások szerint biztosan fészekrakásról van szó, ha a kutya elvonul egy sötét zugba, kiássa magának a helyet, felhalmozza a ruhákat, plédeket, kibéleli a környezetét.

Fészekrakó viselkedés jelei:

  • Takarók, fekhelyek áthelyezése egy teljesen új helyre
  • Kis zugba elvonulás, kis helyek kiásása
  • Kosz, talaj vagy akár ágynemű kikaparása
  • Takarók szétdarabolása
  • A vemhes kutyák gyakran felhalmozzák a plüssöket és játékaikat a kialakított kuckójukhoz, amit ilyenkor nagyon védenek a betolakodóktól.

 

Mi A Megoldás?

Ha kutyusod megrögzött fészekrakó, aki szimplán kedvtelésből csinálja mindezt, akkor nem kell aggódnod, mindenre van megoldás. Vegyél olcsó takarókat, plédeket a kutyusodnak, így nem kell tartanod tőle, hogy széttépi vagy összekoszolja. Ha hirtelen változást észlelsz a fészekrakó viselkedésében, ideje meglátogatni az állatorvost. Valódi vagy hamis vemhességnél is szükség van az orvos szakértelmére, így nem árt a kivizsgálás.

A diagnózis felállításában sokat segíthetsz az orvosnak, ha filmre veszed kutyusod viselkedését. Figyeld a kutya testhelyzetét, étkezési szokásai és egyéb egészségügyi faktorokat, hogy minél pontosabb információkkal tudj szolgálni az állatorvosnak, aki a részletes leírásodnak köszönhetően sokkal hamarabb talál megoldást a kutyus problémájára.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40316 vélemény