Mind a téli, mind a nyári szünetek alatt sokan nagy távokat teszünk meg, hogy együtt lehessünk a külföldön élő családtagjainkkal – és a kutyák is a családunk részei. Ha azt fontolgatod, hogy magaddal viszed kutyusod a nyári ünnepek alatt, gondoskodj róla hogy biztonságban legyen, kényelmes legyen neki, és gondoskodj róla az út alatt. Összeszedtünk néhány tippet a kutyás utazáshoz:

Repülős utazás kutyával

Ha repülni fogsz, először mindenképp nézd meg hogy a légitársaság engedélyezi e, hogy kutyáddal repülj. Vedd fel a kapcsolatot a légitársasággal mielőtt lefoglalnád a jegyed, hogy tisztában legyél az állatokra vonatkozó szállítási szabályzattal. Ha a kutyád a csomagok között repül, szükséged lesz egy kényelmes, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség által jóváhagyott szállító táskára, hogy a kutyád biztosítva legyen a repülés ideje alatt.

Győződj meg róla, hogy elég helye legyen hogy megfordulhasson és el tudjon feküdni, legyen jól szellőző és biztonságos. Adj neki vizet és ételt az útra egy tárolóban amiből nem folyik ki,és add neki a kedvenc játékát vagy takaróját, hogy biztonságban érezhesse magát, és az otthonra emlékeztesse. Próbálj átszállás nélküli járatot választani, hogy ne kelljen olyan sokat utaznia kedvencednek, és kevesebb stressz érje. A legtöbb légitársaságnál van hőszabályozás a hideg időszakokban, és nem engedélyezik, hogy az állat a csomagok között repüljön, ha a leszállópályán túl hideg van. Légy tisztában ezekkel a szabályzatokkal, nehogy a reptéren érjen meglepetés.

Ha kisebb termetű kutyával utazol (általában 8 kiló alatti), a kutya talán utazhat veled a fedélzeten, ha puha oldalú utazótáskában viszed, ami befér az ülés alá. Ismertesd meg az utazótáskát a kutyáddal még az utazás előtt, hogy legyen lehetősége hozzászokni. A legtöbb légitársaság orvosi bizonyítványt kér, amit az állatorvos állít ki néhány nappal a repülés előtt. Ne felejtsd el vinni a kutyád egészségügyi kiskönyvét és útlevelét is!

A repülés a kutyáknak hatalmas stresszel járhat! Ha kedvenceddel szertenél utazni, fontold meg, más közlekedési mód választását! 

Kutyás autóút

A kutyáknak stresszes lehet az autóban utazás, és az is lehet hogy mozgásszervi betegségtől szenvednek. Beszélj az állatorvossal mielőtt útnak indultok. Vidd rövidebb, környékbeli túrákra kedvencedet, hogy megszokja az ismeretlen környezetet és a kocsi mozgását, mielőtt nagyobb útra vállalkoztok. Illetve figyelj arra is hogy nehogy elkövesd az alapvető hibákat autós utazáskor kedvenceddel.

Figyelj a légzésére és a videlkedésére, annak érdekében hogy biztosan kénylemes legyen neki ez a fajta utazás. Mindig legyen nálad sok víz, és étel, és csak 2 órával az utazás előtt etesd meg kedvencedet, mivel kényelmesebb neki, ha nincs tele a hasa az utazás alatt. Gyakran álljatok meg pisi- és kaki szünetre, és adj neki egy kis nasit, vagy valami könnyű kaját, valamint figyelj oda hogy a kutyád pihenhessen és megemészthesse az ételt mielőtt folytatjátok az utat.

Vidd el kutyusod egy kiadós sétára a hosszú vezetés előtt, ez majd kifárasztja, és könnyebben tud pihenni az úton. És ne felejtsd el, ha az út során hoteleknél álltok meg, először tudd meg hogy állatbarát-e a szálloda.

Út közben

Hogy kutyádnak kényelmes legyen, vigyél egy ismerős takarót vagy játékot, ami az otthon illatára emlékezteti. A kutyákat érzékenyen érinti a változás, ezért maradj a szokásos napirendnél, a jól megszokott étkezésével, sétával, és alvásidővel. Ha lehetséges vidd magaddal a normál kutyaeledelét, arra az esetre, ha az új helyen nem találnád ugyanazt a márkát amit venni szoktál.

Nézz utána az ottani állatorvosoknak vészhelyzet esetére, és vidd el kutyád kórtörténet másolatát. Továbbá, ellenőrizd hogy kutyád személyazonosító bilétája aktuális e, hogy gyorsan és pontosan azonosítani tudják, ha netalántán eltűnne. Adhatsz hozzá egy második, ideiglenes bilétát, amin rajta van a cím ahol elérhetnek az ünnepek alatt.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény