Az agility egy versenysport a kutyák számára. A nagy energiájú kutyafajták gazdái körében igazán népszerű sport, hiszen egyszerre jelent mentális és fizikális kihívást a kutyáknak. A kutyák és a felvezetők csapatként dolgoznak. A felvezetők segítenek a kutyáknak eligazodni az akadályokon és azok sorrendjén.

 

Mi Az Agility Sport?

Az agility tréning egy olyan sport, ahol a kutyáknak időre kell egy akadálypályát teljesíteni. Ez az akadálypálya ugrásokból, alagutakból, szlalomozásból tevődik össze. Ez egy olyan tevékenység, ami segít a kutyákat formában, egészségesen és szellemileg stimuláltan tartani.

Vannak, akik csak szórakozásból űzik ezt a sportot, míg mások szívesen versenyeznek is ebben a számban. A versenyek alatt a csapatok (kutyák és felvezetőik) megpróbálják a leghamarabb és a legkevesebb hibával teljesíteni az akadálypályát. Ezt a sportot szinte bármelyik kutya végezheti, ha megfelelő képzést kapnak. Azonban a világbajnokságon, csak a törzskönyves kutyák indulhatnak.

 

Mikor Kezd Az Agility Edzést?

A kutyák általában 1-2 éves koruk között kezdenek agilityben versenyezni. A kölykök és fiatal kutyák könnyebben megsérülhetnek az akadályugrásnál. Nagyon fontos, hogy egy bizonyos kor előtt nem javasolt az ugrálás, mert az később, mozgásszervi problémák kialakulásához vezethet! Kérd ki az állatorvos véleményét a sporttal kapcsolatban, ő el tudja dönteni, hogy kutyád mikor fog készen állni az ugrásokra.

Még a versenyeztetés előtt elkezdheted a sportot a kutyáddal. Törekedj, hogy az alapvető engedelmesség meglegyen. Tanítsd meg ülni, feküdni, jönni, dőlni, és maradni a kölyökkutyusodat. A kutyaiskola is remek opció ebben az esetben is, ugyanis az alapvető utasítások megtanulása mellett a kutyus hozzászokik a többi kutya és ember jelenlétéhez is.

Ha kutyád készen áll az agility edzések megkezdésére, a legjobb, ha keresel egy csoportot a környéken, ahova csatlakozhattok. Ha tudsz csatlakozni egy ilyen csoporthoz, akkor a kutyusod úgy tudja kipróbálni magád a sportban, hogy nem kellett neked vagyonokat költeni az akadályok megvásárlásához.

 

Mindig Melegíts Be!

Akárcsak az embereknél, a sportsérülések megelőzésének érdekében, rendkívül fontos a bemelegítés. Mozgasd át a kutyád izmait és nyújtsatok is! Erre nagyon jó megoldás lehet a kutyafitnesz. Érdemes az agility-t (vagy bármilyen sportot) egy hozzáértő oktató segítségével elkezdeni, aki meg tudja mutatni a megfelelő gyakorlatokat.

 

Ismertesd Az Akadályokat

Rengeteg különböző akadály létezik. Például: háromszög alakú mászófal, billenő akadály, hinták, rámpák.

A háromszög alakú mászófalnál a kutyáknak egy meredek emelkedőn kell tudniuk felmenni, majd egy ugyanolyan meredek lejtőn lejönni.

Vannak olyan akadályok is, ahol a kutyáknak az egyensúlyozniuk kell és úgy átmenni egyik rámpától a másikig.
A billenő akadályok pontosan olyanok, mint a libikókák a játszótéren. A kutyusnak át kell mennie ezeken úgy, hogy közben a súlya miatt átbillen egyik oldalról a másikra.

Ezeket az akadályokat kontakt akadályoknak is hívják, mivel az egyik vagy mindkét oldalon speciális foltok vannak, amelyeket a kutyának legalább az egyik mancsával meg kell érintenie. Ezt úgy taníthatod meg a kutyádnak, hogy az érintkezési pontokra jutalomfalatokat teszel, és azokat csak úgy kaphatja meg, ha odateszi a mancsát a foltra. Gyakorold ezt minden akadály megtanításakor.

Kezdésként győződj meg arról, hogy az akadályok a lehető legalacsonyabb pozícióban legyenek. Minden akadályt nevezz el, és tanítsd meg a kutyának is. Vezesd pórázon és gyorsan haladj az akadály felé, majd vezesd végig az akadályon kedvencedet. Előfordulhat, hogy az elején a legjobb jutalomfalatokat kell bevetnek, hogy kutyusod rá merjen menni az akadályra.

Ha kutyád egyáltalán nem hajlandó felmenni az akadályokra, próbáld meg ellenkező irányban megcsinálni vele a gyakorlatot. Tedd kutyusodat az akadály végére annyira, hogy csak egy lépés válassza el, hogy leszálljon róla. Ha megteszi azt az utolsó lépést, és látja, hogy nem lett belőle baj, már bátrabban vág neki az akadálynak.

Legyél mindig pozitív és vidám. Amint a kutyus ráérez a feladatra, onnantól kezdve örömmel fogja csinálni azt.

 

Taníts Ugrásokat

Ha az állatorvos rábólint, a kutyus már kezdheti is az ugrásokat. Nem szabad túl magas akadályokat állítani az elején. Közepes- és nagytestű kutyáknál tartsd a rudat 5 centire a talajtól. Kisebb kutyusoknál pedig bőven elég, ha a földre leteszed a rudat.

Legyen a kutyusod pórázon, miközben tanítod neki az ugrást, így nem fogja tudni megkerülni az akadályt. Gyorsan közelítsd meg az akadályt, legtöbb esetben a kutya át fogja azt ugrani. Dicsérd meg és adj neki sok finomságot. Amint kutyusod egyre magabiztosabb lesz, úgy emelheted a rúd magasságát is.

Ha kutyusod nem hajlandó átugrani az akadályt, gyakorolj vele egy szűk folyosón. Állíts fel egy akadályt, aminek az egyik oldalára tedd le a kutyusodat a másik oldalára pedig állj te. A kutya nem fog tudni máshova menni, csak át az akadályon, ha szeretne hozzád elérni. Bátorítsd a kutyust, akár finomságokkal is. Egy kis türelemmel és pozitív megerősítéssel kutyusod gyorsan magabiztos ugróvá válhat.

 

Alagutak

Az alagutak általában könnyű akadálynak számítanak a tanítás során is. Kezd először egy rövid alagúttal, amin a kutya átlát a másik oldalra is. A másik oldalon legyen valaki aki valami finomsággal vagy játékkal várja a kutyust. Vezesd be kedvencedet az alagútba, add ki az „alagút” parancsot, majd a segítődnek kell kicsalogatni a kutyát az alagútból.

Ha a kutya hezitál, bedobhatsz pár falatot az alagútba. A legtöbb kutyának viszont nem okoz nagy gondot ez a feladat. Amint magabiztosabb lesz a kutya, lehet hosszabb és ívesebb alagutakban gyakorolni.

 

Szlalom

Szlalom feladatoknál a kutyusnak egy sor dönthető rúd között kell cikáznia. Ez tanításnál okozhat nehézségeket. Sok gyakorlást és ismétlést kell betervezni, mielőtt a kutyus elsajátítaná ezt a képességet.

Kezdésként rakd messzebbre a rudakat egymástól, úgy hogy legalább vállszélességben legyenek egymástól a kutya számára. Tedd fel a pórázt és vezesd végig kutyusodat a rudak között. Miután ez többször sikerült, tedd közelebb a rudakat egymáshoz. Ez rákényszeríti a kutyát, hogy kissé meghajlítsa a testét szlalomozás közben.

Mire a rudak az előírt pozícióba kerülnek, a kutyának meg kell tanulnia azt a hajlékony mozgást, ami az akadály sikerességéhez szükséges. Ez az egész tanulási folyamat tarthat néhány hétig, vagy akár hónapokig is.

 

Maradás

Létezik egy olyan akadály is, ami tulajdonképpen egy asztal és a kutyának annyi a dolga, hogy arra felugorjon, majd ottmaradjon. Ez az asztal általában nem magasabb, mint a kanapé, így nem nehéz rábírni a kutyát, hogy felugorjon rá.

Az akadály legnehezebb része a kutyát egyhelyben tartani parancsszóra. A legtöbb kutyának azért okoz ez nehézséget, mert mennének tovább egy másik akadályra. Itt jön képbe a korai nevelés fontossága. Ha stabil a „marad”, „ül” parancs a kutyusnál, akkor ez az akadály gyerekjáték lesz.

Ha a kutyának problémája van az egyhelyben maradással, akkor érdemes apránként felépíteni az egészet. Számolj el egyig, és ha addig nem mozdul, adj neki jutalomfalatot. Fokozatosan növeld a helyben maradási időt. Ha legalább 5 másodperc sikerül, gyakorolj minél több zavaró tényező bevonásával.

 

Kapcsold Össze Az Agility Feladatokat

Ha a kutyus minden akadályt teljesíteni tudott külön-külön, itt az ideje, hogy összerakj egy egész feladatsort számára. A te feladatod annyi, hogy tudasd kedvenceddel, hogy melyik akadály milyen sorrendben következik és hogy azokat honnan közelítse meg.

Kezd először két akadály összekapcsolásával. Például egy ugrást az alagúttal. Először add ki az ugrás parancsot kutyusodnak, majd mielőtt a másik oldalon földet érne, mond ki az alagút parancsot és vezesd az akadály felé.

Az időzítés nagyon fontos. Ha túl sokáig vársz egy paranccsal lehet, hogy a kutya saját magának választja meg a következő akadályt, ami nem biztos, hogy a megfelelő lesz.

Ha a két akadály már nem okoz sok gondot, rakj hozzá még egy akadályt a feladatsorhoz, és így tovább és így tovább addig, amíg egy teljes akadálypályát nem csináltok végig. Ha ez gond nélkül megy, a kutyusod készen áll a versenyzésre.

 

Gyakori Agility Problémák

Az USDAA szerint több mint 150 kutyafajta vesz részt agilityben, beleértve a keverék kutyákat is. Egyes fajták, például az ausztrál juhászkutya és a holland juhászkutya, arról ismertek, hogy kiválóak a sportban. Ez azonban ne legyen ok a visszalépésre, minden kutyának joga van kipróbálni a sportot. Ha a kutyusod játékos, energikus akkor valószínűleg élvezni fogja az edzéseket, versenyeket.

Ha otthon gyakorolsz az agility sportra, akkor valószínűleg a hátsó udvar egy megfelelő hely, a kevés zavaró tényező miatt. Ez viszont nehezíti a versenyhelyzetet, hiszen a kutyus nem tudott hozzászokni a többiek jelenlétéhez és az esetleges zavaró tényezőkhöz.

Jó ötlet több helyen kipróbálni az agilityt, hogy a kutyus minél több külső tényezőre fel legyen készülve. Hívj pár barátot is, hogy szurkoljanak a kutyusnak, így könnyebben hozzászokik a tömeghez. Érdemes keresni tanfolyamokat is a környéken, hogy professzionális segítséget is kapjon a kutyus. Ha a te akadályaid hordozhatóak, akár a parkba is elviheted őket.

Figyelj kutyusodra, hiszen nem biztos, hogy élvezi a versenyhelyzeteket. Lehet, hogy az otthoni akadálypálya bőven elég a számára. Nem minden kutya szereti a versenyzést, ezért nem is szabad ráerőltetni kedvencedre. Ha a kutyusod nem szereti a szereplést, de a feladatokat szívesen megcsinálja, legalább egy új közös hobbival gazdagodtok. Jó szórakozást kívánunk hozzá! 🙂

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40291 vélemény