A koronavírus miatt az idei év során hosszabbrövidebb időre számos üzletet kellett bezárn. Ez alól nem kivételek a kutyaiskolák, kutyapanziók és a kutyakozmetikák sem. Ettől függetlenül, a kutyák ugyanúgy igénylik a rendszeres ápolást és szépítkezést, tehát sok gazdinak kell ezt a munkát otthon elvégeznie. Megkérdeztünk egy szakképzett kutyakozmetikust a helyes ápolásról és megkértük, hogy adjon pár tanácsot nektek! (Amerikai blog cikk alapján)

GG kutyakozmetika tulajdonosa a mi szakértőnk

Gavin Hardy egy szakképzett kutyakozmetikus, aki nemrégiben nyitotta meg üzletét a GG’s Pet Salon-t Arizónában. Gavin 2012 óta foglalkozik kutyakozmetikusként, pályafutását fürdetőként kezdte a PetSmart üzletében. Egyből megszerette a munkát és elkezdett tanfolyamra járni, hogy minél előbb szakértője lehessen a foglalkozásnak. Évek múlva úgy döntött nyit egy saját szalont, ugyanis úgy érezte kevés minőségi kutyakozmetika üzemel a környéken. Nemcsoda, hogy rövid időn belül rengeteg törzsvendéget szerzett magának. Gavin ez év márciusában nyitotta meg üzletét, pontosan a koronavírus előtti bezárások és karanténkötelezettség előtt. Tudjuk, Amerikában sokkal rosszabb a koronavírus helyzet, mint Magyarországon, ezért Gavin még mindig otthon várja, hogy újra nyithasson imádott üzlete. Addig is az interneten segít a gazdiknak, akik rengeteg szépítkezési, ápolási tanácsot kérnek tőle. Miért kell neked otthon ápolnod kedvencedet? Az utóbbi időben rengeteg időt tölthettél együtt kedvenceddel, egy idő után még talán unalmassá is válhattak a közös programok. Egy otthoni kozmetika kialakítása viszont új élményekkel gazdagíthat mindkettőtöket. Nem beszélve arról, hogy kutyádnak mindig friss illata és szép bundája lesz. Gavin azt tanácsolja, hogy először mindig az alap ápolási lépésekkel kezdj, amikhez nem kell speciális készülék vagy szer.

Kefélés és fésülés

A csomók és szőrhullatás csökkentése miatt kifejezetten ajánlott a rendszeres fésülés és kefélés. Gavin javaslata szerint érdemes minden fürdetés előtt alaposan átfésülni kedvencedet. A piacon rengeteg különböző kefe és fésű vásárolható, fontos, hogy a megfelelőt vedd meg kutyád számára.

Slicker kefe: hosszú és hullámos/göndör szőrű kutyáknak ajánlott leginkább. Egész egyszerűen csak simítsd végig kutyád szőrén a kefét, de óvatosan, nehogy fájdalmat okozz kedvencednek, ha esetleg egy nagyobb csomóba ütközöl bele. „Az agresszív fésülés az állatnak fájdalmat okoz, bőre pedig irritálttá válhat. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy fájdalmasabb fésülésnél kutyád képes agresszívan reagálni, független attól, hogy te fésülöd-e vagy egy idegen” – mondja Gavin.

Agár fésűk: a fésű úgy van kialakítva, hogy az alsó szőrréteget is elérje. Ezt a slicker kefe után érdemes használni. Ha beleakad a fésűd kutyád bundájába, akkor ajánlott még egyszer átkefélni a slicker kefével kutyád szőrét.

Kefe szőrhulláshoz: Ez az eszköz összegyűjti az elhalt szőrszálakat, így kedvenced nem fogja „elhagyni” azokat a ház minden részében. Gavin tanácsa: „rövidszőrű kutyáknál óvatosan kell bánni ezzel a kefével, nehogy több szőrszálat szedjen ki a kelleténél!”

Otthoni fürdetés

Rengeteg gazdi tér vissza hosszú évek után az otthoni fürdetéshez a vírus miatt. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem is fürödtek évekig! Sokan hagyják a szakértőkre a fürdetést is. Gavin pedig most megoszt pár jótanácsot az otthoni fürdetéssel kapcsolatban. Arról, hogy ki milyen gyakran mossa meg a kutyusát, sokszor nagyon megoszlanak a vélemények. 

„Én a kádban fürdetést ajánlom leginkább, de a zuhanyban és kint is nyugodtan fürdethetitek kedvenceiteket, csak mindig győződjetek meg a víz megfelelő hőmérsékletéről.”

Ahogy korábban is írtuk, érdemes fürdetés előtt alaposan kikefélni és átfésülni kutyádat.

Ha kutyád szőre csomós maradt, inkább ne is fürdesd meg! Gavin szerint „a csomós kutyaszőr víz hatására még csomósabbá válik, amelyen később már csak ollóval lehet segíteni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a fésülés fontosságát! De oda kell figyelni, hogy a kutyának ezzel ne okozzunk fájdalmat.”

Gavin a Zoom Groom-ot előszeretettel ajánlja minden kutyagazdinak a fürdetéshez. „Ez egy gumi tárgy, amit úgy kell használni, mint egy szappant. A kutyádnak olyan érzése lesz, mintha 18 kis ujjacska simogatná őket.”

Válassz egy jó illatú sampont! Gavin az Espree márkát javasolja, évek óta azzal dolgozik hipoallergén formulájuknak köszönhetően bármely kutyának megfelelő, így a szalonba tökéletes választás.
A szárítkozás is fontos folyamat hiszen, ha ez kimarad, kedvenced hamar ázott kutya szaggal árasztja el az egész lakást.

Ne próbálj ki minden kozmetikus technikát, amit az interneten látsz!

A biztonság az egyik legfontosabb az otthoni kutyakozmetikában! Sok olyan technika létezik, ami bár egyszerűnek tűnhet, szakértelem kell hozzá. Jobb, ha nem kísérletezel kutyádon ilyenekkel!

Nyírás

Ez tipikusan olyan feladat, amit szeretünk a szakértőre bízni, jelen helyzetben biztos sokak fejében megfordult, hogy saját maga oldja meg kedvence éves nyírását…DE, ha lehet, inkább várj az üzletek újra nyitására! Gavin szerint „ez rettenetesen veszélyes. Nekünk kozmetikusoknak rengeteg különböző méretű és élességű pengénk van, és tudjuk, hogy melyiket milyen kutyafajtán alkalmazhatunk. Egy sima nyírógéppel nem lehet megoldani a dolgot!” Számos indok létezik arra, miért is nem tanácsos otthon kutyaszőr nyírni. A legtöbb embernek nincs meg a megfelelő eszköze hozzá. A kutyáknak szánt nyírógépek NEM egyenlőek a szakállvágókkal és emberi hajnyírókkal! Csak és kizárólag a kutyakozmetikusnál lehetsz biztos abban, hogy a megfelelő eszközökkel végzi a dolgát. Legtöbb embernek a tapasztalata sincs meg hozzá. Évekig is tart mire egy kutyakozmetikus beletanul a nyírás technikáiba. Gavin elmondása szerint mielőtt ő megkapta a bizonyítványát több mint 100 kutya szőrét kellett megnyírnia! Könnyen megsebezheted kedvencedet, ha mégis úgy döntesz, hogy magad nyírod kutyád bundáját. Arról nem is beszélve, hogy a szép küllem is csak különböző technikák használatával érhető el. Biztos, hogy meg tudod csinálni?

Körömvágás

Ezt már nyugodtan végezheted otthon, de előre szólunk, sokkal nehezebb, mint az elsőre látszik! Nagyon könnyen el lehet rontani (túl rövidre vágod a körmét, vagy túl hosszan hagyod, megsebzed stb.) és még kutyád is ronthat a helyzeten, ha folyamatosan belenyúl és ficánkol ez idő alatt. Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább várj még újra kinyitnak a kutyakozmetikák! Hidd el, kutyád körme nem fog annyit nőni, hogy ne tudjon várni egy üzlet kinyitásáig (főleg Magyarországon így, hogy a karantén után próbál újraéledni az ország).

Maradj nyugodt, legyen nálad jutalomfalat és légy óvatos

Ha ez lenne az első alkalom, hogy kutyakozmetikát varázsolsz az otthonodból, érthető az idegességed. Készülj fel arra, hogy nem fog minden az elképzeléseid szerint működni, hiszen kutyádnak is van beleszólása a procedúrákba. Gavin jótanácsa: „inkább csinálj mindent szépen lassan, legyél nagyon óvatos és legyen nálad sok jutalomfalat, hogy kedvenced jókedvét bebiztosítsd. MINDIG szeretettel és törődéssel fordulj kutyádhoz, még akkor is, ha megmakacsolja magát és nem akar fürödni és mindent megtesz, hogy szabotálja a programot. Emellett nagyon fontos, hogy leld benne örömedet, hiszen nagyon sok móka lapul a szépítkezés mögött.”

Kutyádat ápoltan tartani egyedül, szakértői segítség nélkül elég nagy elismerés. Arról nem is beszélve, hogy emellett minőségi időt tölthetsz el kedvenceddel. Azt viszont ne felejtsd el, hogy a nyírást és a körömvágást, ha lehet, inkább bízd a szakértőre!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény