Amikor az ideális kutyán töprengsz, van egy konkrét kutyafajta amire gondolsz? Sokan vannak, akik a keverék kutyákat szeretik. Mondásuk szerint így minden kutyafajból jut egy kevés. Mások viszont kifejezetten ragaszkodnak egy fajtához. Az AKC (American Kennel Club) szerint a csivavák rendkívül pimaszok, méltóságteljesek, és elbűvölőek. Nem kérdés, hogy ennyire közkedvelt kutyafajta lett az idők során. Ebben a cikkben te is megtudhatod, hogy mire is érdemes odafigyelned, ha egy csivava büszke gazdája vagy!

Csivavák érzékenysége az allergiára

A csivavák kifejezetten hajlamosak allergiára, melynek tünetei főleg bőrükön jelentkeznek. A csivavák esetében a környezeti-, külső- vagy élelmiszerallergének okozzák az allergiás tüneteket.

Gyakori csivavás betegségek

Csivaváknál a két leggyakoribb betegség közé tartozik az élesztőgomba-fertőzés és a faggyúmirigy daganat (sebaceous adenitis). Élesztőgomba fertőzés akkor alakulhat ki, amikor a természetesen előforduló élesztőpopulációk, amelyek mindannyiunkban megtalálhatóak, túlszaporodnak. Ez pedig viszketéssel, furcsa és kellemetlen szagokkal, valamint bőrirritációval jár. A faggyúmirigy daganat pedig egy olyan betegség, ahol a kutya immunrendszere megtámadja a bőrmirigyeket, ezzel maradandó károsodást okozva. Az ételallergiára és intoleranciára is rendkívül hajlamosak a csivavák. Náluk jelentkező főbb tünetek: krónikus fülfertőzés, hányás, hasmenés, pirosodás, gyulladás, hámladozó bőr, szőrhullatás, fakó és száraz bunda.

Gyakori helyek

A csivavák esetében a bőr pirosodás, gyulladás és hámlás elsősorban a lábukon, mancsukon, hátsó felükön jelentkeznek, illetve a nyak és hónalj közti felületeken. Emellett az allergiától a bőr kipikkelyeződhet legfőként a fejen, mellkason, nyakon és szemeken.

Összetevők, amelyek felveszik a harcot az allergiával

Az allergiás csivavák leküzdhetetlen kényszert éreznek arra, hogy szétrágják viszkető testrészeiket. Ez pedig csak további sérülésekhez, fertőzésekhez vezet, ezért nagyon fontos odafigyelni kedvencedre és minden tőled telhetőt megtenni annak érdekében, hogy ne rágcsálja tovább saját magát. Szerencsére léteznek bizonyos alapanyagok, összetevők, amik segítik csillapítani a gyulladást és megszüntetni az allergiás reakciókat. Ezeket pedig nyugodtan belecsempészheted kutyád étrendjébe. Íme a lista: – krónikus viszketés és bőrfertőzés ellen: E-vitamin, B-vitamin, cink, halolaj, probiotikumok – fakó bunda vagy pikkelyesedés ellen: EPA (eikozapentaénsav), DHA (dokozahexaénsav), cink – korpa vagy hámló bőr: cink, A-vitamin

Ideális étrend csivaváknak

A csivavák alapvetően is a válogatósabb kutyafajták közé sorolható, ha etetésről van szó. Nemcsak az étel minőségére, de annak mennyiségére és tálalási küllemére is rendkívül érzékenyek és nem rejtik véka alá a véleményüket. Szervezetük egyáltalán nem képes befogadni a legtöbb tömeggyártott kutyatápban megtalálható színezékeket és tartósítószereket. Emellett szükségük van a megfelelő fehérje, zsír és szénhidrát keverékre is. Leegyszerűsítve, a csivavák bizony nem könnyű esetek kutyatápvásárlás szempontjából, de a frissen főtt étrend megoldást nyújthat a problémára. Az EU-snál nagyságrendekkel szigorúbb előírásoknak megfelelő étrenddel garantálhatod csivavád számára a megfelelő minőségű étkezést. Egy szakértővel gondosan összeállított és megtervezett étrend (amelyben szinte biztosan fellelhetőek az esszenciális zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok) minden esetben segítheti csivavád szőrének és bőrének egészségét megőrizni. Az erősebb immunrendszer biztosítja a bőr felszakadásának ritkulását. Limitált, teljes értékű összetevők – amelyek a frissen főtt étrend alapjait képezik – csökkentik a csivavád allergéneknek való kitettségét, így az allergiás tünetek enyhülnek és/vagy teljesen megszűnnek. Tehát csivavádnak egy olyan étrendre van szüksége, amit mi is biztosítunk neki a CricksyDog-os tápjainkban. A CricksyDog-ról Juliet „extra kisszemű” marhás hipoallergén tápunk nem csak csirkehús és búza-glutén mentes. De még extra kisszemű is, így garantáltan csivavád is meg tudja azt enni. A szemcséink olyan picik hogy kölyökkutyusoknak sem okozhatnak gondot. Egy-egy szemcsénk 0,5 cm átmérőjű. Így is biztosítva csivavád hosszantartó egészségét és boldogságát. Próbáld ki most!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény