Amikor az ideális kutyán töprengsz, van egy konkrét kutyafajta amire gondolsz? Sokan vannak, akik a keverék kutyákat szeretik. Mondásuk szerint így minden kutyafajból jut egy kevés. Mások viszont kifejezetten ragaszkodnak egy fajtához.

A tacskók rendkívül barátságosak, kíváncsiak és bátrak. Nem csoda, hogy sok ember szívébe lopják be magukat.

Világszerte számos vizsgálatot végztek már a tacskókra jellemző allergiás tünetekről, hajlamokról, egyéb étellel kapcsolatos betegségekről. Ebben a cikkben pedig te is megtudhatod, hogy mire is érdemes odafigyelned, ha egy tacskó boldog gazdája vagy!

A tacskók hajlamossága az allergiára

Sajnos, a tacskóknál is fennáll a veszélye allergia kialakulásának. Sőt, rendkívül sokféle bőrbetegségtől szenvedhetnek az allergia miatt. A tacskóknál az egyik leggyakoribb ilyen betegség a Malassezia dermatitis, amely egy komoly, de gyógyítható betegség.

Malassezia dermatitis a tacskóknál

A Malassezia dermatitis másnéven élesztőgombás vagy gombás bőrgyulladás. A betegségre különösen hajlamosak az allergiában szenvedő kutyák. A kimutatások szerint a tacskóknál pedig még inkább nagyobb esélye van egy ilyen betegség kialakulására testfelépítésük miatt. A VCA szerint, a malassezia dermatitis tünetei a következők:

– viszketés és bőr kipirulása

– penészes/dohos szag

– pikkelyes, hámló bőr

– bőrvastagodás („elefántbőr”)

– hiperpigmentáció (az érintett bőrfelület sötétebbé válik)

– krónikus vagy visszatérő fülfertőzés

Az allergia kialakulásának gyakori helyei

Tacskók esetében úgy tűnik, hogy minden tünet a bőrön jelentkezik. Kivizsgálás nélkül az immunrendszer gyengüléséhez is vezethetnek ezek az elsődleges tünetek, amely a későbbiekben súlyosabb betegségek kialakulását eredményezheti. Az élesztőgombás fertőzések rendkívül gyakoriak a tacskók esetében lógó fülük és testfelépítésük miatt.

Összetevők, amelyek felveszik a harcot a tacskók allergiájával

Az allergiás tacskók leküzdhetetlen kényszert éreznek arra, hogy szétrágják viszkető testrészeiket. Ez pedig csak további sérülésekhez, fertőzésekhez vezet, ezért nagyon fontos odafigyelni kedvencedre és minden tőled telhetőt megtenni annak érdekében, hogy ne rágcsálja tovább saját magát.

Szerencsére léteznek bizonyos alapanyagok, összetevők, amik segítik csillapítani a gyulladást és megszüntetni az allergiás reakciókat. Ezeket pedig nyugodtan belecsempészheted kutyád étrendjébe.

Íme a lista:

– krónikus viszketés és bőrfertőzés ellen: E-vitamin, B-vitamin, cink, halolaj, probiotikumok (ilyen összetevőket tartalmaz többek közt a Juliet hipoallergén lazacos kutyatápunk)

– fakó bunda vagy pikkelyesedés ellen: EPA (eikozapentaénsav), DHA (dokozahexaénsav), cink

– korpa vagy hámló bőr: cink, A-vitamin

Az ideális étrend tacskóknak

Ahhoz, hogy tacskód immunrendszerét egyensúlyban tudd tartani és hogy megelőzhesd az allergiás reakciók kialakulását, érdemes egy allergénektől mentes étrendet kialakítanod a számára.

A My Dachshund Online szerint:

„Az a kutyatáp amelyik túlnyomó részben tartalmaz gabonaféléket (szója, kukorica, búza stb.) egyáltalán nem számítható egészségesnek vagy teljesértékűnek.

Sőt, a kutyáknál a hirtelen megugrott allergiás esetek száma is a gabonafélék fokozott felhasználásának tudható be. Ezt a hirtelen növekedést az okozza, hogy a kutyaeledelt forgalmazó és gyártó cégek felfedezték, hogy a gabonafélék egyfajta töltelékanyagként szolgálhat, ezzel a kutyák minőségi alapanyag nélkül is telítve/jóllakottnak érzik magukat.

A gabonafélék ráadásul még olcsóbbak is mint az adott zöldségek és húsfélék, ezzel az egészséget feláldozzák a gazdaságosság nevében.”

A harmadik generációs CricksyDog kutyatápokkal bebiztosíthatod tacskód számára a megfelelő minőségű étkezést. Szakértőinkkel gondosan összeállított, és megtervezett étrend (amelyben szinte biztosan fellelhetőek az esszenciális zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok) segít tacskód szőrének és bőrének egészségét megőrizni. Az erősebb immunrendszer biztosítja a bőr felszakadásának ritkulását. Limitált, teljes értékű összetevők – amelyek a CricksyDog étrend alapjait képezik – csökkentik a tacskód allergéneknek való kitettségét, így az allergiás tünetek enyhülnek és/vagy teljesen megszűnnek.

További tacskóknak való ételért, információért, látogass el a Juliet kutyatápokkal foglalkozó oldalunkra:

https://cricksydog.hu/juliet-kutyatapok/

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény