Legyen szó nagyobb aktivitásról, vagy egy új trükk megtanulásáról, gyakran teszünk ígéreteket az új évre, hogy fejlesszük magunkat. De azt tudtad, hogy valószínűleg a kutyádra is ráférne 1-2 fogadalom? Itt van hat újévi fogadalom ami a kutyusodnak, és neked is előnyös lehet.

Tanuljatok új trükköt

A kutyusod, fajtától és kortól függetlenül epekedve várja, hogy valami újat tanuljon. Ez lehet olyan egyszerű parancs is mint a „gyere”, „ül”, „pacsit” vagy a „lábhoz”. Ezek sok ismétléssel, megerősítéssel és finom falatokkal könnyen megtanulhatóak. Ha a kutyust nem kifejezetten motiválja a jutalom falat, folytathatod az idomítást a jól bevált „hozd vissza” játékkal, amit a legtöbb kutya egyenesen imád.

Ha még fejlettebb fejtörőt szeretnél kiskutyádnak, vásárolj interaktív kutya játékokat. Ezek a játékok nem csak szórakoztatóak a kutyusod számára, de egyben meg is tanulja, hogy ha megszorítja, vagy felfordítja a tárgyat, megtalálja a bennük elrejtett finom falatot. Ez a tökéletes játék, hogy kutyusod megtanulja hogyan oldjon meg problémákat.

Vidd el kivizsgálásra

Mi, felnőttek soha nem szeretünk orvoshoz menni. A kutyádnak egy ilyen túra pedig még kellemetlenebb lehet. Azonban, az Új Év jó kezdet arra, hogy rendszeresen kivizsgáltasd kiskutyádat. Ezekkel az orvosi látogatásokkal gondoskodhatsz kutyád egészségéről, és ezáltal elkerülheted a drága állatorvosi számlákat a jövőben.

Azoknak a kutyáknak, amelyek egészésgesek és erejük teljében vannak, évente egy állatorvosi látogatás is elég. Amint elmúltak 7 évesek, évente kétszer kellene kivizsgálásra vinni őket. A vizsgálatok során az állatorvos meghallgatja a kutyus szívét, megméri a testhőmérsékletüket, és ellenőrzi, hogy nincs e fizikai jele bármilyen belső problémának, ami a koruk miatt kialakulhat.

Dolgozzatok egy probléma megoldásán

A kutyádnak van egy zavaró tulajdonsága, ami az őrületbe kerget? Akár megugat mindenkit, aki csak elhalad a házatok mellett, vagy elránt a pórázzal, amikor sétálni mentek, gondolj arra, hogy az új év egy új lehetőség, hogy megoldjátok ezeket a problémákat.

Minden kutya szeret új dolgokat megtanulni, és azt, hogy hogyan viselkedjen. Mindegy milyen problémát próbálunk megoldani kuytusunkkal, a türelem, kitartás, és a jutalom meghozza gyümölcsét és felhagynak majd zavaró tevékenységükkel.

Legyetek aktívabbak

Idén vidd kiskutyádat hosszabb, és érdekesebb sétákra. Ha a szomszédos környék ugyanazon részeire viszed, próbáljatok ki eddig ismeretlen útvonalakat. Ha az átlagos sétátok 20 perc, növeld 30-ra. Vannak dombok a környékeden? Próbálj meg kutyáddal dombnak fel és le sétálni. Imádni fogják, ha új területeket fedezhetnek fel, és emellett még plusz testmozgáshoz is jutnak!

Szerezzetek új barátokat

Minden négylábúnak szüksége van egy Legjobb Szőrös Barátra. A kutyák szeretnek a haverjaikkal lógni, együtt rohangálni, játékokat kergetni, és csak úgy általában ismerkedni más kutyákkal. Az új évben próbáld elvinni kutyusodat a helyi kutyaparkba vagy egy közeli kutya napközibe. Még akkor is ha csak 1-2-szer tudod elvinni egy héten, a kutyád olyan kapcsolatteremtő képességet fog elsajátítani, ami magabiztosságra tanítja őt, és ezt bármilyen szituációban fel tudja használni.

Figyeljünk a helyes táplálkozásra

Mind bűnösek vagyunk, mikor alkalomadtán több kaját adunk a kutyusunknak, mint amennyit kellene. Könnyen túletethetjük kutyánkat. Legyen szó kutyatáppal púposra töltött tálakról, túlzásba vitt jutalomfalat mennyiségekről, csak mert olyan cukin várják a fiók mellett. Vagy akár egy-két falat hamburgerről, amikor bevetik ellenünk a nagy, szomorú kutyaszemeket.

A kutyaeledel mennyiségét ahhoz kellene igazítani, hogy mennyire aktív vagy inaktív a kutyád. Mi a CricksyDog-nál minden zsák táphoz adunk használati útmutatót is, hogy tudd, naponta mennyi tápot egyen kutyusod. Ezt természetesen befolyásolja a kora, fajtája (kis-, vagy nagytestű, kölyök), aktivitása, és az egészségi állapota is. Az instrukcióinkat követve, kutyusod biztosan megfelelő adagú ételt fog kapni minden nap.

Úgy körülbelül 7-12 hónapos korától kezdve kutyádnak ideje lenne váltania felnőtt kutyakajára, ha már nem növekszik tovább. Úgy szintén, ha négylábú családtagod lassan idős korba lép, az idősebb kutyáknak való táp jó módja lehet annak, hogy egészségesen táplálkozzon az új évben.

Még szilveszter előtt vagy? Írtunk egy cikket arról, hogy hogyan tudja a legjobban átvészelni kutyusod a szilveszter. Kattints ide, ha érdekel.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Fiatal vizslám rendszeresen füvet eszik. Mi tévő legyek?

Fiatal vizslám rendszeresen füvet eszik. Mi tévő legyek?

Kérdező: Már két éve rendelem önöktől a Ted bárányos rizses száraz kutyatápot és a konzerveket a vizslámnak, aki most 3 éves. Nagyon szereti mind a kettőt. A problémám az, hogy nem tudom miért eszik mégis füvet mellette. Sokat játszunk, vitamint is kap. Répát, ubit is...

bővebben
Rólunk mondtátok
27915 vélemény