A kutyák fültisztítása az ápolás egyik legfontosabb, mégis gyakran elhanyagolt része. A tiszta fülek nemcsak a kutya kényelmét és jólétét biztosítják, hanem segítenek megelőzni a kellemetlen és fájdalmas fülgyulladásokat is. Akár lógó fülű, akár álló fülű kedvenced van, érdemes tisztában lenni a fültisztítás megfelelő módszereivel és az esetleges problémák jeleivel. Készülj fel, hogy kutyád fülei mindig tiszták és egészségesek legyenek!

 

Lógó fülek

A lógó fülű kutyák esetében nagyobb a kockázata a fülgyulladásnak, mivel a fülük kevésbé szellőzik, és hajlamosabbak a nedvesség és szennyeződések felhalmozódására. Ilyen kutyáknak ajánlott a fülüket hetente legalább egyszer ellenőrizni és tisztítani.

 

Álló fülek

Az álló fülű kutyák fülében könnyebben megrekedhetnek a szennyeződések, por és pollen. Mivel ezek a kutyák fülét jobban éri a levegő, ritkábban kell tisztítani őket, de a rendszeres ellenőrzés itt is fontos.

 

Tisztítási tippek

 1. Előkészületek: Használj speciális fültisztító oldatot, amelyet az állatorvos ajánlott.
 2. Alapos ellenőrzés: Vizsgáld meg a füleket, hogy nincs-e bennük szennyeződés, kellemetlen szag vagy váladék.
 3. Tisztítás: Csepegtess a tisztító oldatból a kutya fülébe, majd finoman masszírozd a fül tövét, hogy a folyadék elérje a mélyebb részeket is. Ezután egy vattapamaccsal töröld ki a felszíni szennyeződéseket.

 

A szép és egészséges fül ismérvei

A kutya füleinek ápolása során fontos, hogy tudjuk, milyen egy egészséges és jól ápolt fül. Az egészséges fül tiszta, szagtalan és rózsaszínű belül. Nincs benne túlzott mennyiségű fülzsír, váladék vagy szennyeződés. Ha kutyád fülét rendszeresen ellenőrzöd, hamar észreveheted a változásokat, amelyek betegségre utalhatnak.

 

A fülfertőzések jelei

A kutyák fülfertőzései gyakori problémák, különösen a lógó fülű fajták esetében. Fontos, hogy időben felismerd a jeleket, és megfelelően kezeljétek a problémát:

 • Rázza a fejét vagy vakarja a fülét: Ha kutyád gyakran rázza a fejét vagy dörzsöli a fülét, az fertőzésre utalhat.
 • Kellemetlen szag: A fertőzött fülből gyakran árad kellemetlen szag.
 • Váladék: Barnás vagy sárgás váladék jelenhet meg a fülben.
 • Duzzanat vagy vörösség: A fül belseje gyulladt és vörös lehet.
 • Fájdalom: Kutyád érzékenyen reagálhat, ha megérinted a fülét.

 

Mit kell tenni fülfertőzés esetén

 1. Fordulj állatorvoshoz: Ha fertőzés jeleit észleled, a legjobb, ha azonnal állatorvoshoz fordulsz. Az állatorvos megvizsgálja a kutya fülét, és szükség esetén mintát vesz a pontos diagnózis felállításához.
 2. Kövesd az állatorvos utasításait: Az állatorvos általában fülcseppeket vagy antibiotikumot ír fel a fertőzés kezelésére. Fontos, hogy a kezelést pontosan az előírások szerint végezd el.
 3. Tartsd tisztán a fülét: A kezelés alatt és után is fontos a fül tisztántartása. Az állatorvos javasolhat speciális tisztítóoldatot a fertőzés megelőzésére.

 

Úszás és pancsolás utáni teendők

A nyári hónapokban sok kutya szeret úszni és pancsolni, de a víz a fülükbe juthat, ami növeli a fertőzés kockázatát. Az úszás utáni teendők:

 1. Szárítsd meg a füleket: Az úszás után mindig szárítsd meg kutyád fülét egy puha törülközővel, hogy eltávolítsd a nedvességet.
 2. Használj fültisztító folyadékot: Ha kutyád gyakran úszik, érdemes speciális fültisztító oldatot használni, amely segít megszabadítani a fül belsejét a lerakódott szennyeződésektől és megelőzni a fertőzést.
 3. Rendszeres ellenőrzés: Úszás után mindig ellenőrizd kutyád füleit, hogy nincs-e bennük víz, szennyeződés vagy kellemetlen szag.

 

Kirándulás utáni ellenőrzés

A természetben tett kirándulások során kutyád fülei könnyen összeszedhetnek szennyeződéseket, növényi törmelékeket vagy rovarokat. Minden kirándulás után alaposan vizsgáld át kutyád füleit, hogy nincs-e bennük szennyeződés, kullancs vagy más élősködő! Ha találsz valamit a fülben, óvatosan távolítsd el egy vattapamacs segítségével. Ha valami mélyen beékelődött, fordulj állatorvoshoz!

 

Általános tanácsok minden fültípusra

 • Ne használj vattapálcikát! Ezekkel könnyen megsértheted a fül belső részeit.
 • Figyelj a jelekre: Ha kutyád gyakran rázza a fejét, vakarja a fülét vagy bűzös váladékot termel, fordulj állatorvoshoz.
 • Fültisztítás utáni jutalmazás: Dicsérd meg és jutalmazd kutyádat a fültisztítás után, hogy pozitív élményként élje meg az ápolást. Tipp: Használd a Trainy lazacos jutalomfalatot rizzsel!

 

Érdekesség

A több kutyás háztartásokban gyakran megfigyelhető, hogy a kutyák egymás fülét tisztogatják. Ez a viselkedés nem csak az összetartozás és a barátság jele, hanem segít a fülhigiénia fenntartásában is. A kutyák természetüknél fogva gondoskodnak egymásról, és a fültisztogatás egy módja annak, hogy kifejezzék gondoskodásukat és szeretetüket társaik iránt. Ez különösen hasznos lehet a lógó fülű kutyák számára, akiknél nagyobb a fülgyulladás kockázata. Azonban fontos, hogy a gazdi is rendszeresen ellenőrizze és tisztítsa a kutyák füleit, hogy biztosítsa azok egészségét.

A kutya fülének rendszeres tisztítása és ápolása elengedhetetlen része a mindennapi gondozásnak. Legyen szó lógó vagy álló fülű kutyáról, a megfelelő ápolás segít megelőzni a betegségeket és biztosítja, hogy kedvenced boldog és egészséges maradjon.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény