Egy új kutya érkezése mindig izgalmas esemény a család számára. Azonban egy többkutyás háztartásban sok tényezőt érdemes átgondolni, hogy mindenki számára harmonikus és boldog legyen az együttélés. Az alábbiakban részletesen kifejtem, mire számíts, és miket érdemes átgondolni egy újabb kutya érkezése előtt.

 

1) A meglévő kutya személyisége és szükségletei

Mielőtt új kutyát hozol a családba, gondold át a meglévő kutyád személyiségét és szükségleteit. Egy barátságos, más kutyákkal jól kijövő eb könnyebben elfogad egy új társat, míg egy félénk vagy területvédő kutya számára ez komoly stresszt jelenthet. Érdemes figyelembe venni, hogy az új kutya érkezése megzavarhatja a meglévő kutya megszokott rutinját, ezért fontos, hogy az új jövevény illeszkedjen a jelenlegi házikedvenc habitusához.

 

2) Az új kutya kiválasztása

Az új kutya kiválasztása során figyelj arra, hogy hasonló energiaszintű és temperamentumú legyen a meglévő kutyával. Ha az egyik kutya nyugodt és idősebb, a másik pedig fiatal és energikus, könnyen konfliktusok alakulhatnak ki. Olyan kutyát válassz, amely jól illeszkedik a már meglévő kutya személyiségéhez és aktivitási szintjéhez. Például egy nyugodt, idősebb kutya mellé egy hasonlóan csendes társ jobban illik, míg egy fiatal, energikus kutya mellé egy játékosabb új jövevény lehet ideális. Ha van lehetőség rá, mindenképp tegyünk ismerkedős sétákat a kiszemelt kutyával, mielőtt hazavisszük!

 

3) Hely és erőforrások

Egy újabb kutya több helyet és erőforrást igényel. Gondold át, hogy van-e elegendő hely a lakásban vagy házban, valamint az udvaron. Készülj fel arra, hogy több etető- és itatótálra, fekhelyre és játékra lesz szükség. Fontos, hogy mindkét kutya számára biztosítsd a saját területét, ahol nyugodtan pihenhet és visszavonulhat. A kutyák szeretik a saját kis zugukat, ahol biztonságban érezhetik magukat, ezért egy új kutya érkezésekor érdemes külön fekhelyet és játékokat beszerezni számára.

 

4) Pénzügyi szempontok

Egy új kutya több költséggel jár, beleértve az élelmet, az állatorvosi ellátást, a felszereléseket és esetleg a kutyakozmetikát is. Készülj fel a megnövekedett kiadásokra, és mérlegeld, hogy a családi költségvetésbe belefér-e egy újabb kutya. Például, ha a meglévő kutyád speciális étrendet igényel, akkor az új kutya számára is hasonló minőségű táplálékot kell biztosítani, mint például a CricksyDog hipoallergén kutyatápjai, amelyek biztosítják a megfelelő tápanyagokat és segítenek elkerülni az ételallergiát.

 

5) Idő és figyelem

Minden kutya egyedi figyelmet és törődést igényel. Gondold át, hogy van-e elég időd és energiád mindkét kutya gondozására, sétáltatására és játékára. A kutyák szeretik a figyelmet és a társaságot, ezért fontos, hogy ne érezzék magukat elhanyagoltnak. Két kutya esetében meg kell osztanod az idődet, hogy mindkét állat megkapja a szükséges figyelmet és szeretetet. Emellett érdemes figyelni arra is, hogy a közös séták és játékok során mindkét kutya igényeit figyelembe vedd.

 

6) Kutyatréning és szocializáció

Az új kutya beillesztésekor fontos a megfelelő tréning és szocializáció. Segítsd elő, hogy az új kutya gyorsan megtanulja a házirendet és jól kijöjjön a meglévő kutyával. Ehhez szükség lehet szakember segítségére is, ha nehézségek adódnak. A kutyák közötti „jótestvéri” viszony kialakulása időbe telhet, és türelmet igényel. Az új kutya számára fontos, hogy biztonságban érezze magát, és megismerje az új környezetét. Ebben segíthetnek a közös tréningek és a pozitív megerősítés, például a CricksyDog Trainy lazacos jutalomfalatokkal, amelyek finomak és könnyen emészthetőek.

 

7) Mikor nem javasolt az újabb kutya befogadása

Bizonyos esetekben nem javasoljuk, hogy újabb kutyát fogadj be. Ha a meglévő kutyád komoly viselkedési problémákkal küzd, mint például szeparációs szorongás vagy reaktivitás, egy új kutya érkezése tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Egy másik kutya nem feltétlenül oldja meg az első kutya problémáit, sőt, az új kutya is átveheti ezeket a rossz viselkedési mintákat. Ha a meglévő kutya erősen szorong, akkor egy új kutya érkezése további stresszt jelenthet számára, ami akár agresszióhoz is vezethet. Ilyen esetekben először érdemes a meglévő kutya problémáit kezelni szakember segítségével, mielőtt új kutyát hozol a családba.

 

Összegzés

Egy új kutya érkezése izgalmas és örömteli esemény lehet, de fontos, hogy alaposan átgondold a döntést és felkészülj az új kihívásokra. Ha figyelembe veszed a fentiekben leírt szempontokat, biztosíthatod, hogy mindkét kutya boldog és kiegyensúlyozott életet élhessen. A megfelelő előkészületekkel és türelemmel egy harmonikus, többkutyás háztartás tagjaivá válhattok, ahol minden kutya és gazdi boldogan élhet együtt.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény