Pozitív megerősítés használata alatt azt értjük, amikor jutalmazod a helyes viselkedéseket, és figyelmen kívül hagyod azokat, amelyeket nem szerettél volna a kutyustól látni. Dicséretekkel, jutalomfalatokkal vagy játékokkal is lehet jutalmazni egy kutyust a jó viselkedéséért. A klikker-edzés egy hatékony tanulási módszer, de a jutalmakat klikker nélkül is lehet adni.

 

Vonj Be Mindenkit

A pozitív megerősítés lehetővé teszi, hogy a család minden tagja részese legyen a kutyus kiképzésében. Nem kell hangosan beszélni a kutyával, erőt belefektetni, vagy potenciális veszélynek kitenni magadat és a családot. Itt tényleg bárki bekapcsolódhat!

Például: előfordulhat, hogy a gyerekek máshogy reagálnak egy rosszul viselkedő kutyára, mint a felnőttek (pl.: ráütnek a kutyára, rángatják a pórázt ha másik irányba szeretnék terelni a kutyát). Nagyon fontos a piciket is megtanítani a helyes nevelési módszerekre. Ilyenkor adni kell nekik egy maréknyi jutalomfalatot és meg kell mutatni nekik, hogyan és mit mondanak a felnőttek a kutyusnak, ahhoz, hogy szót fogadjon. Így akár a gyerekek is ugyanúgy nevelhetik, taníthatják a kutyust, mint a felnőtt gazdik.

 

Kommunikáció Létrehozása

A pozitív megerősítés lehetővé teszi a világos kommunikációt a kutyákkal. Te döntöd el, hogy mit szeretnél kutyusoddal és jutalmazod, ha végrehajtja azt a műveletet, amit szerettél volna látni tőle. Ha megjutalmazod a helyes viselkedésért, valószínű, hogy a későbbiekben is megismétli azokat.

A büntetés viszont nem mindig ilyen egyértelmű. Jó példa erre a szobatisztaságra nevelés során alkalmazott büntetések. Amikor a kutyusok a szőnyegre pisilnek, a gazdik általában leszidják őket és egy feltekert újsággal ütik a kutyusok fenekét. Ezzel az ősi trükkel az a szándékuk, hogy jelezzék kutyusuk számára, hogy nem szabad a szobában pisilni. Ehelyett viszont a kutyák ezt úgy is értelmezhetik, hogy nem szabad akkor vizelni, amikor a gazdi jelen van. Ezért van az, hogy a kutyusok akkor pisilnek a szoba közepére, amikor a gazdájuk dolgozik. Itt egyértelműen kommunikációs problémáról van szó.

A megfélemlítés egész egyszerűen nem megoldás!

Pozitív megerősítéssel elkerülhető ez a zavar. A szobatisztaságra nevelésnél az a lényeg, hogy a kutyus kint könnyítsen magán és ne bent a lakásban. Ahelyett, hogy megbüntetnéd a kutyát, inkább jutalmazd meg akkor, amikor kint végzi el a dolgát. Tehát minden egyes alkalommal, amikor a kutyusod a szabadban pisil vagy kakil, akkor jutalmazd meg, dicsérd meg, hogy ez rögzüljön benne és ne a bántalmazás.

Ha türelmes és következetes vagy, a kutyusod hamar megtanulja, hogy a jó dolgok akkor történnek vele, amikor kint könnyít magán és nem történik semmi, amikor véletlenül a lakásban ürít. Ezek után a kutyus már csak azért is kint fogja elvégezni a dolgát, hiszen akkor tudja, hogy jutalom vár rá. Ez a sikeres egyértelmű kommunikáció a kutyával.

 

Alkalmazd Sokféle Viselkedéshez

A pórázon tartás, a büntetések különböző formái nem bizonyulnak hatékony tanulási módszereknek, inkább csak félelmet keltenek a kutyusokban. Sőt, a legtöbb esetben ezek a büntetések vezetnek további viselkedési problémákhoz.

Az agresszív kutyák erre a tökéletes példák, hiszen ők gyakran még agresszívebbé válnak, ha büntetik őket. A félős kutyák pedig még a legkisebb büntetésekre sem reagálnak jól. Az a kutya, aki alapvetően fél az emberektől vagy bizonyos helyzetektől, csak még jobban fog félni azoktól, akik büntetik őket emiatt. Ezzel szemben a klikker-edzők hatalmas sikerekről számoltak be, amikor pozitív megerősítést alkalmaztak az agresszív és/vagy félős kutyák tréningjénél.

 

Biztosítsd A Mentális Stimulációt

Az unalom a gyakori viselkedési problémák egyik fő okozója. A rendszeres tréningek nagyszerűek arra, hogy kordában tartsd kutyusod unalmát. Pár rövid tréning egy nap csodákra képes!

 

Legyen Mókás

Ha a tréningek rövidek és lendületesek, akkor kifejezetten szórakoztató is a kutyusnak és neked is egyaránt. Amint felismeri kedvenced, hogy a tréningnek köszönhetően egy csomó jó dolog történik vele, sokkal inkább játékként tekint rá és nem kötelező feladatként. A kutyus ezek után még jobban fog viselkedni, annak reményében, hogy minél több jutalmat bezsebeljen és mindeközben még rengeteget fejlődik is!

 

Erősítsd A Kapcsolatot

A legtöbb ember számára a kutyáik a barátaik, társaik és egyben a család tagjai is. A pozitív megerősítés még abban is segíthet, hogy erősítse ezt a kapcsolatot a kutyával. Míg a többi nevelési módszer is megtanítja a kutyát a helyes viselkedésre, a pozitív megerősítés módszere segít a kutyák önbizalmának megőrzésében, és a gazdival való kapocs megerősítésében.

Képzeld magad a kutyád helyébe. Jól éreznéd magad egy olyan munkahelyen, ahol a főnököd fizikailag kényszerítene egy feladat elvégzésére? Vagy jobban éreznéd magad egy kellemesebb helyen, ahol még jutalmakat is kaphatsz? Valószínűleg keményebben dolgoznál akkor, ha tudnád, hogy a kemény munkádért dicséretet, jutalmat fogsz kapni. Ez ugyanígy van a kutyáknál is!

 

Problémák

A pozitív megerősítés kulcsa a következetesség és a türelem. Tudjuk, hogy nagyon frusztráló, amikor a kutyus nem akar engedelmeskedni. Időnként nagyon erős a kísértés, hogy kimutassuk haragunkat vagy csalódottságunkat. De nem szabad elfelejteni, hogy a kutyák sokkal jobban olvassák a testbeszédet, mint a szavakat, tehát nem elég, ha csak szóban dicsérjük őket.

Ha csalódott vagy, vegyél egy mély lélegzetet, ne feledd, hogy kutyusod minden tőle telhetőt megtesz, hogy kedvezzen neked. Lazíts! Kezd újra boldogan, mosolyogva, izgatottan. A kutyus idővel felveszi ezt a lelkesedést, és alig várja majd, hogy mit tartogatsz számára a legközelebbi alkalomra.

Az adott jutalmaknak is változatosnak kell lenniük, olyanoknak, amelyeket kutyusod garantáltan imádni fog. Amikor egy nehezebb utasítást tanítasz, vagy egy komolyabb viselkedésforma kialakításán dolgozol, használ igazán ellenállhatatlan csemegét, amit kutyusod csak a tréningek alatt kaphat. Ha a kezdeti nehézségeken túlvagytok, visszatérhetsz azokhoz a jutalomfalatokhoz, amelyeket a hétköznapokban is megkap. Mindig dicsérd a kutyusodat. Idővel nem kell majd minden egyes alkalommal megjutalmaznod kedvencedet, mert rutinná és természetes dologgá fog válni az adott viselkedés a számára.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény