Aki már tapasztalta kisállatánál, valószínűleg sohasem felejti el, mennyire bosszantó, mégis évről-évre visszatérő baleseteket okoz egy egyszerű gyomnövény termése: a toklász. Megkérdeztük Dr. Csizmás Mátét, a CricksyDog vezető állatorvosát, mit tanácsol a kutyás gazdiknak, hogy te is elkerülhesd a bajt.

 

Ismerd fel egyből a toklászt

A toklász a kalászos gyomnövények megszáradt termése, amelyek szinte bárhol, úton útszélen előfordulhatnak. Ez a terméstípus kezdetben zöld, rugalmas és teljesen ártalmatlan, de besárgul amint kiszárad és megkeményedik. Ez a toklásznak nevezett képződmény olyan lesz, mint egy mikroszkopikus horgokkal borított tű. Ez már képes kedvenced bundáján megtapadni, majd a szöveteibe fúródni! A rajta lévő horgok miatt pedig a toklász kizárólag előre felé tud haladni. Visszafelé már csak nehezen tud kilökődni, emiatt válhat háziállataid esküdt ellenségévé. A szárazabb időszakban, nyáron okozza a legtöbb balesetet, tehát ilyenkor kell különös figyelmet fordítanod a megelőzésre. De abban is segítünk, hogyan veheted észre még idejében a bajt!

 

A toklász tünetei házikedvenceknél

Kedvenced bőrébe fúródva hirtelen, akár egyik pillanatról a másikra fellépő panaszokat tapasztalhatsz, melyet sokszor a szabadban töltött séta, tehát a toklásszal való potenciális érintkezés előzött meg. A tünetek helyeződése attól függ, hogy hová fúródott be a toklász. A leggyakoribb esetek a következők:

 

Toklász a fülben:

Féloldalas fejtartás, fejrázás, a fül erőteljes vakarása és fültájéki fájdalom jelentkezhet a hallójáratba jutott toklász esetén, mely a dobhártya átszakításával már komolyabb problémákat is okozhat! Az eset nem várhat, jobb mielőbb állatorvoshoz fordulni vele, ahol bódításban sokszor még szövődménymentesen sikerül eltávolítani.

 

Toklász a mancsban vagy a bőr alatt:

Fájdalmas, kipirosodott vagy gennyes, viszkető dudor jelenhet meg a bőrön a toklász bejutásának helyén, vagy épp ott, ahová a toklász a bőr alatt elvándorolt! Kis horgainak köszönhetően, ugyanis ilyenre is képes. A képződött gyulladásos dudort kedvenced általában nyalogatja, de rágcsálhatja is. Olykor még megtalálható a toklász bemeneti szúrásnyoma is, egy kis lyuk formájában. Sajnos az állat nyalogatása nem segít a gyógyulásban.

A leggyakoribb a mancsokon, vagy az ujjak körül, de lehet a genitáliáknál is: tehát a péránál, a pénisznél, vagy akár a hónaljban, a combhajlatokban. Sőt, a toklász akár hosszabb szakaszon a bőr alatt haladva a bemeneti helytől jóval távolabb is felbukkanhat! A toklász eltávolítása sokszor csak komoly sebészi feltáró műtét, vagy többszöri dunsztkötéses / párakötéses kezelés és toklász keresés árán lehetséges. Ezek gyakran az állat bódítását / műtéti altatását igényelhetik, tehát nem kockázatmentesek. Érdemes inkább a megelőzésre törekedni.

 

Toklász a szemben:

Hunyorgás, könnyezés, megduzzadt szemhéjak és gennyes kötőhártya gyulladás is jelentkezhet, ha a toklász a szembe, vagy annak környezetébe, a kötőhártya zsákba kerül. A kezeletlen eseteknél a szaruhártya súlyosan károsodhat! Szintén nem tűr halasztást, azonnali állatorvosi ellátás javasolt, ahol a toklászt altatásban eltávolítják. Ezt általában egy flureszceines szaruhártya festés követi, hogy kiderüljön, okozott ez a szúró idegentest szaruhártya sérülést, vagy sem. Minél hamarabb megtörténik a kezelés, annál nagyobb az esély, hogy kedvenced szeme világa nem kerül veszélybe.

 

Szuper tippünk:

Ha már muszáj elbódítani kedvencedet egy toklász miatt, akkor mindenhol nézettesd át! Ugyanis nem ritka, hogy a toklász mindkét szembe és mindkét fülbe is beszorul, de mégis csak az egyik oldalra jelez panaszt az állat!

 

Toklász az orrban:

Prüszkölés, tüsszögés, fejrázás, és az orr erőteljes vakarása, valamint egy- vagy kétoldali orrvérzés kísérheti az orrba kerülő toklászt. Ilyenkor is javasolt az állatorvosi vizsgálat, de az orrüreg az egyik legrosszabb terep, ha toklászról van szó. Friss eseteknél lehet csak remény az azonnali eltávolításra! Ha már orrvérzés is kialakult, akkor szinte lehetetlen megtalálni a toklászt, így nem ritka, hogy kezdetben csak vérzéscsillapítást, gyulladáscsökkentést és antibiotikumot kap a kiskedvenc.

Pár nap javulást követően pedig egy flexibilis endoszkópos vizsgálat során, műtéti altatás mellett felkereshető a toklász a garatban vagy az orrüregekben. Jó hír a gazdiknak, hogy a legtöbb kutya 2 nap alatt addig krákogja, szipákolja az orrában megakadt toklászt, míg végül nagy nehezen sikerül lenyelniük azt és az a tápcsatornán át, a bélsárral távozik. Nem érdemes azonban a csodára várni, bármelyik fent említett orrüregi tünet intenzív jelenléte esetén. Ilyenkor irány az állatorvos.

 

Toklász a nyálmirigyben:

Sajnos a toklász még a szájban, a nyálmirigyek kivezető nyílásán át is képes felvándorolni, egészen a nyálmirigy eredéséig. Ez a nyálmirigy cisztás, gyulladásos betegségét idézheti elő, mely sokszor csak a nyálmirigy végleges eltávolításával oldódik meg. Szerencsére ez kifejezetten ritka jelenség.

 

A toklász okozta panaszok megelőzése

A toklászos esetek többségénél a megelőzés kulcsa, hogy a toklász először a kutyus szőrzetén fog megtapadni, és csak később fúródik be az élő szövetekbe. (Kivétel persze a szem és az orr, ahol azonnali problémát képes okozni). Tehát először is kérd kedvenced egészségügyi nyírását a kisállat kozmetikusodnál! Ilyenkor lényegében a toklász okozta sérülések szempontjából kritikus testrészeknél kiritkítják a szőrzetet, hogy a toklász meg se tudjon tapadni a bundában. Ne aggódj, ez nem jár látványos szőrhiánnyal!

Ha a szőrnyírás nem megoldható, akkor a séták utáni alapos átnézéssel, átfésüléssel tudod csökkenteni a baj kockázatát. Minden egyes megtapadt toklászt el kell távolítanod minden séta után! Ne feledd, hogy a toklász nem csak a hosszúszőrű állatokra veszélyes, de a hosszú szőrűek, különösen a spánielek valóban nagyobb kockázatnak vannak kitéve! Ha toklászt látsz kedvenced testén, akkor azonnal távolítsd el azt! Ápolt állatoknál pedig ezerszer könnyebb észrevenni a toklászokat, így javasolt a rendszeres fésülés és kisállat kozmetika!

Májustól októberig kerüld a magas fűvel borított, gazos területeket, főleg ha toklászt is látsz a környéken. Válassz inkább egy másik helyet a játékhoz vagy sétához. Ne engedd, hogy kutyád toklászos területen szimatoljon! Gyakori fűnyírással elérheted, hogy otthonod körül a még zöld toklásznak ne legyen ideje kiszáradni. Szedd össze alaposan a levágott toklász növényt és semmisítsd meg, vagy komposztáld, ugyanis a már nem élő, de később beszáradt toklász részecskék még a talajra szóródva is veszélyesek. Ne feledd, hogy kedvenced egy négylábú porszívó, aki imád szimatolni.

 

A toklász okozta betegségek kezelése kutyáknál

Nem érdemes otthon “barkácsolni”, főleg ha nem is látod jól a toklászt, csak sejted, hogy a mélyben valahol ott lehet… Toklász gyanú esetén mihamarabb vidd el állatorvoshoz kedvencedet, mielőtt a toklász még mélyebbre fúródik! Minél mélyebbre jut, annál nehezebb az eltávolítása és annál nagyobb az esély, hogy súlyos szövődményeket fog okozni.

 

Szuper gazditippünk:

A toklász eltávolítása bódítást is igényelhet, ezért ne etesd meg kedvencedet az állatorvos felkeresése előtt, hanem éhgyomorral vidd be őt! Ez csökkentheti a bódítás alatti hányásos mellékhatások kockázatát.
A toklász okozta panaszok kezelése nem ritkán csak többszöri gyógykezelés árán oldódik meg. A gyógyuláshoz sokszor az állat természetes idegentest eltávolító folyamataira is szükség van, amely lényegében a toklász körüli lágyszövetek begennyesedését és ezután a toklász és a gennyes tartalom kilökődését jelenti. Ehhez több nap kell, tehát légy türelmes. Gondos odafigyeléssel tehát te magad is jelentősen lecsökkentheted a toklászos balesetek számát kutyusodnál.

Kérlek, ha hasznosnak találtad cikkünket, akkor nyomj egy megosztást, vagy küldd el egy kutyás barátodnak, akinek hasznára lehet!

Dr. Csizmás Máté
2022.06.27.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény