Tudtad, hogy a kutyáknál a bőrdaganatok kialakulása a leggyakoribb formája a ráknak?

A rákos daganatok rendkívül agresszívak, de fontos megjegyezni, hogy nem minden bőrön kialakuló daganat utal rákos megbetegedésre. Elengedhetetlen a kutya bőrrákkal kapcsolatos kockázati tényezők, tünetek és védőintézkedések megértése, így nagyobb valószínűséggel tudsz még időben intézkedni!

 

Milyen Típusai Vannak A Bőrráknak?

A kutyák esetében három típusú bőrrákot különböztethetünk meg:

 

Rosszindulatú melanoma

Ez a fajta rák a bőr pigmentált sejtjeit érinti, az úgynevezett melanocitákat. Míg ezekben a sejtekben kialakuló daganatok általában jóindulatúak, egyes esetekben gyorsan növekedhetnek és tovább terjedhetnek a test más területeire, például a májra, tüdőre.

A jóindulatú melanómák – ún. melanocitómák – általában a kutya szőrrel borított részein alakulnak ki, míg a rosszindulatú melanómák többsége általában a szájban és/vagy annak környékén fordulnak elő. A trauma és kényszeres nyalás mind hozzájárulhat a melanómát okozó sejtek gyors növekedéséhez, de a genetika is nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában.

 

Laphámsejtes karcinóma

Ezek a rosszindulatú daganatok általában nagy púpos, fehér csomókban jelennek meg a bőrön, a körömágyakon vagy a szájban. Gyakran a napsugárzás miatt alakulnak ki, de egyes kutyák esetében a papillomavírushoz is köthető a betegség.

Bár a laphámsejtes rák nem terjed át a környező nyirokcsomókba, a daganatok így is elég agresszívak és eltávolításukhoz komoly, nehéz műtéti beavatkozásra van szükség.

 

Masztocitoma tumor/Hízósejt-daganatok

Ez a leggyakoribb bőrrák, ami kutyáknál előfordulhat. A tumorok kialakulásának pontos oka a mai napig nem ismert, de összefüggésbe hozható különböző gyulladásokkal, bőrirritációval és genetikai tényezőkkel. Az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintén befolyásolhatják a daganatok növekedését.

 

Mik a Kockázati Tényezők? Napsugárzás!

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is szerepet játszik a napsugárzás a bőrrák kialakulásában. Annak ellenére, hogy a kutyák testének nagy részét szőr fedi, a napsugarak még azokon keresztül is áthatolhatnak, károsíthatják a gyéren védett felületeket (pl.: orr, fül). A szőrtelen és rövidszőrű kutyák különösen hajlamosak a betegségre, főleg ha túl sokat vannak napon.

 

Legveszélyeztetebb Kutyafajták

Bármelyik kutyánál kialakulhat bőrrák, az alábbi kutyafajtáknál viszont felfedezhető a genetikai hajlam a bőrrák egyes típusaira:

A rosszindulatú melanomák leggyakrabban a fekete kutyáknál fordul elő, különösen gyakori a skót terriereknél és schnauzereknél. Megjegyzés: a vizslák, a törpe schnauzerek, a doberman pincserek, az airedale terrierek és a Chesapeake Bay Retrieverek esetében a jóindulatú (nem rákos) melanomák kialakulása a gyakori.

Laphámsejtek karcinóma általában rövidszőrű, világos színű kutyáknál alakul ki. A Keeshondok, Schnauzerek, Basset Houndok, Collie-k, dalmaták, bullterrierek és a Beagle-k hajlamosak a rák ezen formájára.

A hízósejt-daganatok meglehetősen gyakoriak a Boxerek, és mopszok esetében, de előfordulhat Boston Terriereknél, Labrador Retrievereknél, Beagle-knél és Schnauzereknél is.

 

Milyen Tünetei Lehetnek a Bőrráknak?

A bőrrák észlelhető tünetei a betegség típusától függően változnak. Még az állatorvosok sem tudják biztosra mondani, hogy melyik csomó rosszindulatú, és melyik nem, ezért rendkívül fontos rendszeres szűrővizsgálatokra vinni a kutyusokat.

Ettől függetlenül érdemes figyelni a következőkre:

• Rosszindulatú melanoma leggyakrabban az ajkakon, a szájban, a körömágyakon és a mancsokon alakul ki.

• A laphámsejt karcinóma általában a hason, a nemi szervek körül, nagyon ritkán a lábakon is kialakulhat, szemölcsszerű kinézete van.

• Hízósejt-daganatok az állatok törzsén és néha a lábakon jelenhet meg.

 

Milyen Kezelési Lehetőségek Léteznek a Betegségre?

A kutyáknál a bőrrák minden típusát sebészileg, műtéti beavatkozással, eseti alapon távolítják el. Előfordulhat, hogy a daganat egy nehezen hozzáférhető helyen alakul ki, vagy átterjedt a nyirokcsomókra. Ezesetben további kezelésekre – pl.: kemoterápiára, sugárzásra és gyógyszerszedésre – lehet szükség.

Létezik egy olyan terápiás DNS-vakcina is, amelynek segítségével a kutyák immunrendszere fel tudja venni a harcot a tumorsejtek ellen. Ezek a vakcinák bizonyítottan növelik az orális melanomában szenvedő kutyák túlélési esélyeit!

 

Gazdiként Mit Tehetek a Bőrrák Ellen? Fényvédő!

A vékonyszőrű, fakó bőrű kutyáknak sokkal nagyobb védelemre van szükségük a napsugárzás ellen, mint a vastagbundájú, sötétebb társaiknak. A napfény elleni védelem fontos, de emberi használatra készített fényvédőt nem szabad a kutyákra kenni, mivel azok a termékek akár mérgezők is lehetnek a kutyákra nézve.

„A fényvédő krémek cink-oxidot tartalmaznak, amit a kutyák, ha lenyelnek komoly károkat okozhat a bélrendszerben. Ettől az anyagtól a kutyáknak véres hasmenésük és/vagy véres hányásuk is lehet”.

Nem vagy biztos benne, hogy kutyádnak szüksége van-e fényvédőre vagy sem? Fordulj az állatorvosodhoz bizalommal!

 

Nagyon Fontos az Elővigyázatosság

Nem árt tudni, hogy a kutyáknál kialakuló csomók, daganatok, dudorok több mint 50%-a nem rákos elváltozás! Az idősödő kutyák esetén kifejezetten gyakori a jóindulatú, nem rákos szemölcsök és ciszták kialakulása.

Ettől függetlenül a bőrrák csak és kizárólag állatorvosi vizsgálatok, biopszia után zárható ki. Fontos figyelemmel kísérni, folyamatosan vizsgáltatni a korábban jóindulatúnak nyilvánított csomókat is, hiszen nagyon fontos az elővigyázatosság. Ha elég éber az ember, akkor a rák már a korai fázisában kiszűrhető, könnyebben gyógyítható.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40304 vélemény