Nagyon nehéz gazdiként nyugodtnak maradni, ha kutyusunkat szenvedni látjuk. Egy roham esetén is hajlamosak vagyunk kétségbeesve megoldást találni a problémára, de sajnos ezzel több kárt okozhatunk, mint hasznot.

 

Tartsd biztonságban a kutyát

Az első és legfontosabb, hogy megvédjük kutyáinkat a roham során fellépő további potenciális sérülésektől. Sok kutyánál megfigyelhető viselkedési és fizikai változás a pre-ictal fázisban (görcs, roham megkezdése előtti szakasz). Ha szorongás jelét észleled (pl.: nyafogás, lihegés, stb.), akkor érdemes egy biztonságos helyre vinni a kutyát.

A tágas, szőnyeggel borított, lépcsőtől távoli helyek a legjobbak ilyen helyzetekben. Ha van rá lehetőség, akkor érdemes minden törékeny, sérülékeny tárgyat és éles sarkú bútorokat elvinni az adott helyiségből. Az esés elkerülése érdekében, a kutyát nem szabad ilyenkor a kanapén vagy az ágyon hagyni. Kemény fapadló, parketta, vagy csempe esetén érdemes régi pokrócokat, takarókat, törölközőket, ágyneműket leteríteni a földre.

Fontos: Ne próbáld megfogni, elmozdítani a kutyát, ha a roham már elkezdődött, mivel fennáll annak a veszélye, hogy véletlenül megharap. Ha már késő a biztonságos helyiségbe vinni a kutyust, akkor érdemes párnákkal, takarókkal eltakarni a lehetséges veszélyforrásokat!

 

Minimalizáld az ingereket

Egy roham során a kutyák agyában rengeteg rendellenes elektromos tevékenység keletkezik. Minden további inger (fény, hang vagy érintés formájában) csak hosszabbítja a roham időtartamát.

Míg sokszor ösztönszerűen vigasztalni, nyugtatni kezdik a kutyákat roham alatt, valójában legtöbb esetben a kutyák nem is tudnak a rohamaikról. A görcsök alatt leggyakrabban a nyelvüket haraphatják meg, de sosem nyelik le és nem is fulladoznak tőle, így különösebb kockázatot nem jelent.

Megfelelő környezet egy roham idején:

• Nincs a szobában más állat vagy ember
• Rádió, TV kikapcsolt állapotban
• Tompított fények
• Besötétítés, elhúzott függönyök
• A kutyához nem szabad hozzáérni ilyenkor
• Nyugodtnak kell maradni mindvégig

 

Mérd az időt

Egy roham minden egyes másodperce örökkévalóságnak tűnhet, pedig legtöbbször tényleg csak másodpercekig/néhány percig tart. Érdemes rögzíteni a rohamok időtartamát, ugyanis legtöbb esetben a görcsök súlyosságát ebből ítélik meg az állatorvosok. A roham videóra felvétele is sok hasznos információval szolgálhat a szakértők számára.

 

Tudd, mikor kell orvoshoz fordulni

A rohamok többsége nem életveszélyes, de egészségügyi problémára utal. Ha a kutyusnál először történt ilyen, vagy esetleg valamilyen méreg került a szervezetébe, azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

A rohamzavarban szenvedő kutyák esetében az állatorvosok az öt percnél hosszabb epizódokat már sürgősségi esetnek tekintik, illetve azt is, ha a kutyusnak 24 órán belül több mint három rohama volt.

 

Vezess naplót

Az ismétlődő rohamokkal küzdő kutyák számára hasznos lehet egy részletes napló vezetése. Egy ilyen napló az állatorvosoknak is nagy segítséget nyújthat, könnyebben diagnosztizálhatóvá válik a probléma, hamarabb találnak rá megfelelő kezelési módot!
Ezek az információk szerepeljenek a naplóban:

• Roham hossza
• A roham típusa
• Hólyag- vagy bélkontrol megszakadt-e vagy sem
• A kutyus viselkedése roham előtt és után

Fontos: ez egy nagyon komoly betegség, éppen ezért mindig konzultálj állatorvosoddal! A mi cikkünk csak egy álatlános összefoglaló, minden kutya más és más eset. Mindig a szerint járj el amit az állatorvosod tanácsol neked!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28402 vélemény