Ha örökbefogadásra kerül sor általában mindenki kölyökkutyákra gondol, viszont rengeteg olyan kutya él menhelyeken, akik már beléptek az időskorba. A kutyák 7-8 éves koruktól már idősnek számítanak, de ez a kutya méretétől is függ, hiszen egy nagyobb testű kutya hamarabb öregszik, mint egy kistestű eb. Mérettől függetlenül, az idős kutyáknak is jár a szeretet, és ők is megérdemlik, hogy örökbe fogadják őket. A cikkben összegyűjtöttük nektek pár indokot, amiért érdemes akár egy idősebb kutyás is örökbe fogadni a menhelyről!

1. Megmentheted az életét!

Drámainak hangzik, de igaz. A legtöbb kutyát ugyanis elaltatják mielőtt szerető családra találnának. Tehát, egy idős kutya örökbe fogadásával megmented az életét és esélyt adsz neki egy szebb életre. Egyik kutya sem érdemli meg, hogy egy menhelyen élje le élete utolsó éveit, az örökbe fogadással pedig igaz otthonra találnak, amelyet mindig is megérdemeltek. Sőt, a te életedet is bearanyozza az idős kutya örökbe fogadása. Az idős kutyák sokszorosan visszaadják azt a szeretetet, amit gazdájuktól kaptak, hiszen tudják milyen magányosan élni és mindent megtesznek azért, hogy ilyen ne forduljon elő többé.

2. Tudod mire számíthatsz

Egy kölyökkutyánál rengeteg a bizonytalanság. Előre ugyanis nem tudhatod mekkora lesz felnőttkorára és a személyiségük sem alakul még ki olyan korán. Egy idős kutyánál viszont már nincsen semmi meglepetés, „amit látsz azt kapod”. A menhelyen már megfigyelheted a viselkedését, tesztelheted a szófogadását, így könnyebben el lehet dönteni, hogy a te családodba és otthonodba be tudna-e illeszkedni megfelelően vagy sem.

3. Sokkal lazábbak

A kölykök még tele vannak energiával és nagy odafigyelés kell hozzájuk, az idősebb kutyák viszont már nem igényelnek annyi nevelgetést és mozgást sem. Tehát, ha csak aludni és pihenni szeretnél otthon, akkor kedvenced ezt könnyen elfogadja majd. De egyébként a kiadós sétát és a játékot sem vetik meg! Nem kell azon aggódni, hogy mivel foglald le idősebb kedvencedet, hiszen tökéletesen megfelel neki a relaxáció. Ezért rendkívül jól alkalmazkodnak a gazdik napirendjéhez. Az idősebb kutyák már kevésbé akaszkodnak rá gazdájukra bármennyire is szeretik őket. Ha a gazdinak időre van szüksége és egyedüllétre, azt tökéletesen megértik. Valószínűleg elvonulnak majd egy jól megérdemelt sziesztára. Azonban néhány menhelyi kutyánál (különösen az idősebbeknél) előfordulhatnak szeparációs problémák rögtön az örökbe fogadás után. Ezért rendkívül fontos mindent megtenni annak érdekében, hogy az új kutya minél előbb otthonosan érezze magát nálatok (még akkor is, ha igazából sosem tapasztalták még az otthon melegét). Ráadásul, az idősebb kutyákat már nem kell folyamatosan megfigyelni úgy, mint a kölyköket. Szóval, ha egy kevésbé energikusabb kutyára vágysz, mindenképpen gondold át egy idősebb kutya örökbe fogadását!

4. Tanítás/Nevelés

Igaz minden kutya különbözik a másiktól, de valószínűleg az idősebb kutyák sokkal fogékonyabbak lesznek egy-egy új trükk vagy utasítás elsajátítására. Az is lehet, hogy korábban az alapokat már meg is tanulták (például: szobatisztaság). Egy kölyökkutyánál nem szabad egy nap sokáig tanítani őket, viszont az idősebb kutyáknál ilyen probléma nincsen. Ők már képesek hosszabb ideig egy dologra koncentrálni. Ezen kívül az emberekkel is jobban kijönnek általában az idősebb kutyák, hiszen előző otthonukban és a menhelyen már megtapasztalták milyen emberek között mozogni. Tehát egy idős kutya örökbe fogadásánál sokkal kevesebb időbe telik az alap elvárásokat megtanítani neki, így hamarabb kényelmesen érezhetik magukat az új helyen.

5. Rengeteg szeretetet adnak

A legtöbb idős menhelyi kutya rengeteg borzalmat élt már át. Lehet, hogy kidobták őket otthonukból vagy előző gazdája hunyt el. A múlton változtatni nem lehet, de az új szerető családjában garantáltan kimutatja mennyire hálás a befogadásért! Valószínűleg egy-kettőre komfortosan mozog majd az új helyen és minden bizonnyal kiváló cinkostársakká válnak. Természetesen egy nagyobb traumát a kutyák sem tudnak csak úgy elfelejteni, ezért érdemes érdeklődni a kutya múltjáról, illetve egy állatorvossal is ajánlott konzultálni, hogy mi a teendő egy többé-kevésbé szorongó kutya esetében.

6. Az idős kutya is tud új trükköt tanulni

A népszerű hiedelmekkel ellentétben, igenis képesek tanulni még az idős kutyák is! Ahogy az imént írtuk is, lehetséges, hogy az alap utasításokat és viselkedéseket már megtanulták előző otthonukban. Az új trükkökre pedig ők is éppoly nyitottak és izgatottak, mint fiatal társaik. Mivel ők már képesek hosszabb ideig egy dologra fókuszálni, az is lehet, hogy gyorsabban megtanulják a trükköt, mint a kölyökkutyák.

7. Függetlenebbek

Amíg a kölyökkutyák szinte napi 24 órás figyelmet igényelnek, addig az idősebb kutyák sokkal jobban el tudják foglalni magukat. Ameddig a gazdájuk dolgozik, addig is probléma nélkül feltalálják magukat. Sőt, néha az idős kutyák kifejezetten igénylik az egyedüllétet. Természetesen, ez a szeretetükből egy cseppet sem von le, ők csupán máshogy mutatják ki a gazdájuk felé érzett szeretetet. Teljes mértékben megértik, ha gazdájuk az adott pillanatban nem ér velük foglalkozni és nem is várják el a napi 24 órás figyelmet. Tehát mi azoknak ajánljuk egy idősebb kutya örökbe fogadását, akik nem feltétlenül engedhetik meg maguknak (akár munka miatt), hogy heteket-hónapokat a kutya nevelésével.

8. Nekik is szükségük van egy otthonra

Minden kutyának szüksége van egy otthona. Rengetegen azonban egy menhelyre zárva várják megmentőjüket, remélve, hogy egyszer majd örök otthonra lelnek. Örökbe fogadás esetén mindenképp figyelembe kell venni minden kutyafajtát, utánanézni az általános viselkedésüknek, méretüknek, hogy a lehető legjobban felkészüljetek a befogadásra. Ha egyáltalán nem vagy biztos, milyen kutya illik hozzád, mi az idősebb kutyákat csak ajánlani tudjuk figyelmedbe! Rengeteg idős kutya várakozik a menhelyeken szerető gazdájára! Miért is várunk? Ha egy szerető, hűséges társra vágysz, látogass el egy menhelyre, ahol sok idős kutyával találkozhatsz. Fogadj egyet örökbe, ezzel a te életed és új kedvencedé is élménydús és szeretettel teljes lesz!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény