Egy kutyus befogadása izgalmas lehet, ugyanakkor neked is, és az új jövevénynek is stresszes. Sok mindent fell figyelembe venni, mikor először viszel haza egy 8-12 hetes kölyökkutyát, onnantól, hogy hogyan készítsd elő a házat, odáig, hogy hogyan készítsd fel a kis szőrgombócot a nagy költözésre.

Készítsd elő a házadat

Mielőtt még beviszed a kutyust a házba, győződj meg róla, hogy minden konnektort lefedtél, és próbáld letakarni a földön lévő vezetékeket, amiket a kutya könnyebben elérne. Új kutyusod talán szobatiszta, de egy környezetbeli változás után előfordulhat, hogy mindent elfelejt, és szokatlanul kezd viselkedni.

Válaszd ki négylábúd alvóhelyét, és tedd oda a kutyafekhelyét, vagy ketrecét (a konyha vagy fürdőszoba csempézett talaját a legkönnyebb feltakarítani, ha a kutya mégsem szobatiszta). Tegyél el minden kis tárgyat a földről, amiket könnyen megrághatna, vagy ráncigálhatna. A kutyus talán nem tudja mitől kellene távol maradnia, és talán megsebesíti magát.

Ha azt tervezed hogy kennelhez szoktatod, már legyen készen felállítva a kennel mielőtt még hazahozod a kutyust. A kennelnek legyen egyszerűen megközelíthető be- és kijárata a kutyus számára. Az első néhány hét erejéig tedd a virágokat, háztartási tisztítószereket, és a törékeny tárgyakat a polc tetejére.

Használhatsz gyerek biztonsági rácsot, hogy korlátozd a kis szőrgolyó mozgásterét a házban. Hagyj elég helyet, hogy el lehessen mozdítani, és megismerhesse a ház részeit, de ellenőrizd, és zárj le minden menekülési útvonalat, mivel a kölyökkutyák szűk réseken is át tudják préselni magukat.

A kis szőrgombóc nevelése

Hogy elkerüld a kesze-kuszaságot a kutyus fejében, készíts egy általános szókincs listát, hogy mindenki azt használja a házban, amikor utasítást ad a kutyának. Így a kutyád gyorsan megtanulja az utasításokat, és kevesebb idő alatt hozzászokik az új környezethez.

Ne adj ki hirtelen hangokat a házban, és lehetőleg ne vidd parkba az első pár héten. Próbáld lecsendesíteni, és nyugton tartani. A kutyusodnak időre van szüksége, hogy megszokja a társaságod az új környezetében.

Ne hagyd őt egyedül hosszú időre. Légy türelmes mikor a kutyusodat neveled. Ne add meg magad, minden egyes alkalommal amikor a figyelmedért nyafog, ehelyett gondosan figyelj rá, és adj neki jutalomfalatot, mikor jól viselkedik. Az első kiskutyáddal töltött 2 hét után, vidd el egy sétára vagy parkba, és engedd, hogy ismerkedjen más emberekkel. 4 hónapos korára már hozzá kellene szoknia. Ettől magabiztosabb lesz, mikor ismeretlen emberek között lesz, vagy tömeg veszi körül.

Kölyökkutyád etetése

Mielőtt hazavinnéd magaddal, kérdezz rá az addigi étrendjére és etetési idejére, és próbáld ehhez igazítani az etetést, és a kutyaeledel fajtáját, hogy ne borítsd fel a kutyus rutinját. Ha meg akarod változtatni az etetési idejét, oszd fel az eledelét, add oda neki a felét a szokásos időben, a másik felét pedig az új időpontban. Az első időpontban nagyobb mennyiségű kaját adj neki, mint a későbbiben, és fokozatosan fordítsd meg az arányokat, míg a kutyus teljesen át nem szokik a másik etetési időre.

Ha másik kutyaeledel márkára akarod rászoktatni (mint például a CricksyDog bárányos rizses kölyöktápjára), tegyél egy kis adagot az újból a régi kutyakajába, és fokozatosan növeld az adagot. Ettől könnyebb lesz kutyádnak alkalmazkodnia az új márkához, anélkül, hogy az evészavart okozna nála. Amennyiben egy teljes kölyökkutya etetési útmutatóra vágysz, akkor jó hírünk van, mert a blog cikkeink között már sokszor írtunk részletesen a témáról.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28178 vélemény