Egy kutyus befogadása izgalmas lehet, ugyanakkor neked is, és az új jövevénynek is stresszes. Sok mindent fell figyelembe venni, mikor először viszel haza egy 8-12 hetes kölyökkutyát, onnantól, hogy hogyan készítsd elő a házat, odáig, hogy hogyan készítsd fel a kis szőrgombócot a nagy költözésre.

Készítsd elő a házadat

Mielőtt még beviszed a kutyust a házba, győződj meg róla, hogy minden konnektort lefedtél, és próbáld letakarni a földön lévő vezetékeket, amiket a kutya könnyebben elérne. Új kutyusod talán szobatiszta, de egy környezetbeli változás után előfordulhat, hogy mindent elfelejt, és szokatlanul kezd viselkedni.

Válaszd ki négylábúd alvóhelyét, és tedd oda a kutyafekhelyét, vagy ketrecét (a konyha vagy fürdőszoba csempézett talaját a legkönnyebb feltakarítani, ha a kutya mégsem szobatiszta). Tegyél el minden kis tárgyat a földről, amiket könnyen megrághatna, vagy ráncigálhatna. A kutyus talán nem tudja mitől kellene távol maradnia, és talán megsebesíti magát.

Ha azt tervezed hogy kennelhez szoktatod, már legyen készen felállítva a kennel mielőtt még hazahozod a kutyust. A kennelnek legyen egyszerűen megközelíthető be- és kijárata a kutyus számára. Az első néhány hét erejéig tedd a virágokat, háztartási tisztítószereket, és a törékeny tárgyakat a polc tetejére.

Használhatsz gyerek biztonsági rácsot, hogy korlátozd a kis szőrgolyó mozgásterét a házban. Hagyj elég helyet, hogy el lehessen mozdítani, és megismerhesse a ház részeit, de ellenőrizd, és zárj le minden menekülési útvonalat, mivel a kölyökkutyák szűk réseken is át tudják préselni magukat.

A kis szőrgombóc nevelése

Hogy elkerüld a kesze-kuszaságot a kutyus fejében, készíts egy általános szókincs listát, hogy mindenki azt használja a házban, amikor utasítást ad a kutyának. Így a kutyád gyorsan megtanulja az utasításokat, és kevesebb idő alatt hozzászokik az új környezethez.

Ne adj ki hirtelen hangokat a házban, és lehetőleg ne vidd parkba az első pár héten. Próbáld lecsendesíteni, és nyugton tartani. A kutyusodnak időre van szüksége, hogy megszokja a társaságod az új környezetében.

Ne hagyd őt egyedül hosszú időre. Légy türelmes mikor a kutyusodat neveled. Ne add meg magad, minden egyes alkalommal amikor a figyelmedért nyafog, ehelyett gondosan figyelj rá, és adj neki jutalomfalatot, mikor jól viselkedik. Az első kiskutyáddal töltött 2 hét után, vidd el egy sétára vagy parkba, és engedd, hogy ismerkedjen más emberekkel. 4 hónapos korára már hozzá kellene szoknia. Ettől magabiztosabb lesz, mikor ismeretlen emberek között lesz, vagy tömeg veszi körül.

Kölyökkutyád etetése

Mielőtt hazavinnéd magaddal, kérdezz rá az addigi étrendjére és etetési idejére, és próbáld ehhez igazítani az etetést, és a kutyaeledel fajtáját, hogy ne borítsd fel a kutyus rutinját. Ha meg akarod változtatni az etetési idejét, oszd fel az eledelét, add oda neki a felét a szokásos időben, a másik felét pedig az új időpontban. Az első időpontban nagyobb mennyiségű kaját adj neki, mint a későbbiben, és fokozatosan fordítsd meg az arányokat, míg a kutyus teljesen át nem szokik a másik etetési időre.

Ha másik kutyaeledel márkára akarod rászoktatni (mint például a CricksyDog bárányos rizses kölyöktápjára), tegyél egy kis adagot az újból a régi kutyakajába, és fokozatosan növeld az adagot. Ettől könnyebb lesz kutyádnak alkalmazkodnia az új márkához, anélkül, hogy evészavart okozna nála. Mindig menj el állatorvoshoz, amikor új kutyusod lesz, és utána beszéljetek meg rendszeres kivizsgálásokat.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Így védd meg kutyádat rossz időjárás esetén

Kutyagazdikként, szőrös kis családtagunkat még a legstresszesebb helyzetekben is biztonságban akarjuk tartani. De mit tehetünk ha beüt a váratlan? A természeti katasztrófák minimális figyelmeztetéssel vagy figyelmeztetés nélkül is lecsaphatnak. A hőhullámok, heves...

bővebben

A kutyaetetés dilemmája: nyers vs főzött étel

Néhány ember ragaszkodik hozzá, hogy a paleolit (paleo) diéta, ami a történelem előtti őseink által fogyasztott táplálékon alapszik, a modern világ legegészségesebb táplálkozási formája. A paleo étrendhez tartoznak a nem nagyüzemi környezetből származó, fűvel táplált...

bővebben

Legyél te is kutyakozmetikus: ha élsz halsz a kutyákért

Bárkinek, aki valaha arról álmodozott, hogy állatokkal foglalkozzon, fontolóra kéne vennie a kutyakozmetikus szakmát. A kutyakozmetikusoknak megfelelő képzésben kell részt venniük, hogy megalapozhassák kiváló hírnevüket, és boldoggá tegyék az állatokat és a...

bővebben

Kövess minket a közösségi médiában!

Csomagod kiszállításáról a DPD futárszolgálat gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja