2021.04.24-én szombaton reggel Dóri kutyatáp tanácsadó kollégánk meghívott vendég volt a Civil rádió Reggeli című műsorában. Ott többek közt beszélt az alábbi témákról:

  • leggyakoribb kutyaetetési módokról
  • milyen gyakran etesd a kutyusodat
  • mik a leggyakoribb kutyagazdi tévhitek
  • … és még sok más témáról!

Ha van szabad 15 perced, akkor mindenképp javasoljuk a podcast meghallgatását! 🙂

Legtöbb esetben ha telefonon hívsz bennünket, vagy e-mailt írsz nekünk, akkor Dóri lesz a vonal másik végén. Így te is bármikor beszélhetsz vele, és kikérheted a véleményét minden kutyás témában! 🙂

15 perc kutyusodért

készítette: CricksyDog kutyatáp tanácsadó interjú

Amennyiben szeretnéd, úgy az interjú teljesz szövegét el is olvashatod. Ezt itt találod. Jó olvasást kívánunk hozzá! 🙂

Civil rádió: Beszélgetünk az emberek egészséges étkezéséről, ami viszont engem illet nagyon érdekel és fontosnak tartom, hogy a társállatainkat is egészségesen étkeztessük. Itt van a vonalban velünk Komáromi Dóra, a Cricksydog szakértője. Jó reggelt kívánunk Dóra!

Dóri: Jó reggelt kívánok!

C: Úgy is kérdezem Önt, mint kutyás és úgy is kérdezem Önt, mint a Civil Rádió állatmagazinjának, állatos műsorának műsorvezetője, hogy évek óta figyelem a direktívákat, miket ajánlanak állatorvosok, hogy a kutyánkat hogyan étkeztessük helyesen és őszintén mondom Önnek, nagyon sok információnak vagyok birtokában, mégsem világos számomra – bár én is valahogyan azért etetem – hogyan lehet eligazodni, segítsen! Házikoszt, nem házikoszt, rizs, gabonák, (vagy inkább nulla) zöldséget inkább, de nyersen vagy főve? Vagy inkább tápot? Mit gondol erről?

D: Én azt gondolom, hogy most 3 fő trend van: a főtt étel, a nyers étel, illetve a száraztápok. Mind a háromnak megvan egyébként az előnye, mind a hármat lehet jól csinálni. Igazából ami fontos az szerintem mindig az, hogy egyénre legyen szabva. Tehát nincsen egy olyan bevált dolog, ami az összes kutyára jó lenne, tehát nagyjából a saját kutyánkra kell kiigazítanunk, hogy neki mi az, ami beválik, mi az ami neki jó, mi az amitől egészséges, mi az amitől szép a szőre. Tehát nem igazán lehet azt mondani, hogy csak egy dolog mellett lehet letenni a voksunkat, bár az is biztos, hogy keverni sem jó ezt a hármat.

C: Na ez az amit szerettem volna kérdezni! Bocsásson meg, hogy a szavába vágok, de az a nehéz benne, hogy abban szinte mindenki egyetért, akit hallottam ebben a témában nyilatkozni, hogy vagy amellett vagy emellett teszik le a voksot, de azt mondják, hogy ne keverjük. Tehát, ha valaki „barf”, azaz nyershússal, eteti a kutyáját, akkor az maradjon ennél, ne adjanak ott tápot; aki azt mondja, hogy táp, az tilt a házikoszttól; aki a házikosztot javasolja az azt mondja „Isten ments a tápoktól, mert az veszélyes hulladékból van”. Tehát akkor mi van a keveréssel?

D: A keverés alapvetően azért nem jó, mert ha veszünk mondjuk egy nyershúst annak teljesen más az emésztési ideje, mint ugyanazt a húst hogyha megfőzzük, és megint más az emésztési ideje egy száraztápnak, amibe ugye szintén feldolgozott hús kerül. Ha ezeket egyszerre adjuk a kutyának oda, akkor a gyomrában ez egy pici zavart okoz, hogy milyen erősségű gyomorsav kell most ehhez, mennyi idő amíg emésztem, melyik mennyire puffad meg a gyomrában. Tehát a kis gyomrában okozunk ezzel egy problémát, ami a későbbiekben súlyosabb bajhoz is vezethet: akár hasnyálmirigyproblémákhoz, gyomorgyulladáshoz vezethet. Ezért se jó ezeket keverni és még azt sem tudjuk egyébként javasolni, hogy mondjuk reggel kapjon száraztápot este pedig főtt ételt, mert ugyanezt érjük el vele tulajdonképpen.

C: És ha mondjuk arra gondolok, hogy konzerv, de abból is a prémium konzervet adni a kutyának, és este főtt kaját, tehát mondjuk a nyerset nem rakom bele vagy a szárazat nem rakom bele, tehát ilyen formán lehet akkor egy napra különféle kosztot adni, nem mertem mondani, de akár reggel is és este is, ahogy Ön is mondta akár kétszer.

D: Alapvetően a konzerv az kicsit egy ilyen átmenet, ugye abban is feldolgozott hús kerül. Tehát az is már egy hőkezeléssel van kezelve. Tehát azt gondolom, hogy ez még a kisebbik rossz, hogyha azzal keverjük akár a főtt ételt vagy a tápot. A tápot egyébként abszolút lehet konzervvel keverni, az nem okoz problémát. A konzerv az tényleg egy átmenet a kettő között.

C: Miből látjuk, hogy jól -akárhogyan is, akármivel is- etetjük a kutyánkat? Említette a szőrt. Mi minden árulkodhat még arról, hogy a kutyánk nem jól táplálkozik vagy fordítva, hogy minden oké?

D: Talán, ami a legszembetűnőbb és ami a legfontosabb, az a kutyusnak a széklete. Ennek nyilván most nem mennék bele a részletekbe, hogy milyennek kell lennie. Tehát, ha a kutyának nincsen hasmenése, normális mennyiségben és minőségben van széklete a kutyusnak, ez talán a legszembetűnőbb. De emellett az, hogy milyen a fogainak a minősége, milyen a szőre, a bőre szép legyen, illetve, hogy látjuk rajta, hogy nem hízik a táptól, nem fogy tőle, tehát a súlyát is tudja tartani.

C: Gabonát – tehát, hogy állatorvosok amennyiben hasmenés mégis előfordul, ami a kutyáknál azért elő szokott fordulni, de ez szerintem nem is akkora nagy baj, hát mindent össze-vissza szagolnak meg nyalnak. Szóval, ha hasmenés van sok állatorvos azt mondja, hogy tisztán főtt rizst kell adni, más állatorvos pedig azt mondja, hogy gabonát ne! Az hogy kerül a kutya asztalára? Ön mit gondol erről?

D: Alapvetően azt fontos tisztázni, hogy a kutyák nem 100%-ban húsevőek, tehát nekik a teljes értékű táplálásukhoz ugyanúgy szükségük van a gabonákra is, ugyanúgy szükségük van a zöldségekre, gyümölcsökre. Nyilván ezek minimális mennyiségben, mert a húsnak kell a mérvadónak lennie. Gabonák közül sem mindegy, hogy mit fogyaszt a kutyus. A rizs egyébként abszolút jó gabonaforrás, szénhidrátforrás a kutyáknak, de úgymond búzára, kukoricára, ilyesmikre egyébként nincs szüksége a kutyus szervezetének.

C: De a zabpehely például Ön szerint sem rossz, sőt! Talán, esetleg? Zabpehely?

D: Hát nem a legjobb.

C: Nem? Nem? Tehát épp, hogy nem?

D: Nem. Nem.

C: Na, ez meglepetés, mert én azt hittem, hogy mégiscsak a zab, és nem búza… Szóval nem. Értem.

D: Itt igazából ami mindenben mérvadó az a mennyiség. Tehát, minimális mennyiségbe hogyha kap zabot, nyilván nem fog neki problémát okozni, de nincs rá akkora mennyiségben szüksége. Tehát náluk egy étkezést nem úgy kell elképzelni, mint nálunk, hogy nagyobb rész köret van és kisebb részben a hús. Pont fordítva, tehát ennek a köretnek kell tényleg minimális mennyiségűnek lennie.

C: Mit gondol az allergiáról? (Talán nem is az a lényeg hirtelen, hogy az allergiát, )mert hogy ugye ma nagyon sok kutya küszköd allergiával hogy akár a túltenyésztés, akár a szaporítás, akár az oltásoknak a mellékkövetkezménye, akár pedig a nem jó tápoknak a következménye. Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy az allergia, mennyi idő alatt alakul ki, mire figyeljünk, mennyi idő alatt tud elmúlni, hogyha váltunk az étkezésnél?

D: Ez valóban így van, hogy egyre több az allergiás kutyus sajnos. Ez tényleg megfigyelhető. Az az igazság, hogy szinte bármire allergiásak lehetnek a kutyák. Ezt nagyon nehéz kiszűrni, hogy ez egy ételallergia vagy más környezeti tényezőre is ugyanúgy lehetnek allergiásak. Tehát akár a háziporra is lehet allergiás kedvencünk. Ha már viszont megvan az, hogy mire allergiás a kutyus és célzottan ki tudjuk ezt a fehérjeforrást mondjuk iktatni, akkor is nagyjából elmondható, hogy egy ilyen 6-8 hétre szükség van, amíg a kutyus szervezetéből teljesen kiürül az allergén. Lehet, hogy már előtte is érezzük a pozitív változást, de nagyjából tényleg ez a 6-8 hét környéke az, amikor elkezdenek elmúlni a tünetek.

C: Tehát addig, ha váltunk is akár tápot és igyekszünk kikerülni bármit, akár port, akkor is a 6-8 hét, ami alatt kiderül, hogy jó nyomon vagyunk…

D: Igen, igen.

C: Mit gondol arról, ugye régen azt mondják, hogy a „boldog kutya, az éhes kutya”. Egyrészt. Másrészt pedig azt mondják, hogy a legfontosabb a kutyák egészségének megóvásának érdekében heti egy „alma-napot” tartani. Régen ezt így hívták, hogy „alma-napot”, amikor koplaltatjuk a kutyát. Ez mennyire fontos manapság?

D: Ez valóban így van, ez abszolút helytálló. Sokan nem tartanak egyébként koplaló napot, de ahhoz, hogy a kutyusnak a gyomra tudjon egyébként regenerálódni abszolút hasznos hetente-kéthetente egy ilyen koplaló-napot tartani, amikor tényleg nem kap semmit. Vagy ez lehet akár egy ilyen fél koplaló-nap is, hogy mondjuk alapvetően kétszer eszik a kutyus és csak az esti étkezés marad el. De abszolút szükséges és abszolút csak pozitív hatása van.

C: Nagyon megengedő ezzel, én alig mertem ugye mondani, hogy reggel-este – tehát, hogy kétszer egyen – sokan azt mondják, hogy egy felnőtt kutya egyszer egyen és punktum. Miért engedi meg ezt, hogy kétszer?

D: Ez nagyon egyedfüggő is. Nagytestű kutyáknál ajánlott főleg a kétszeri etetés abból a szempontból leginkább, hogy egyszerre kevesebb mennyiségű étel kerül a gyomrába, sokkal kevesebb a kockázata a gyomorcsavarodásnak. Kistestű kutyusnál is egyébként jobb a napi többszöri etetés, már csak azért is, mert sok kutyus sajnos a savasodásra is hajlamos. Ezt pedig nagyon jól kiküszöbölhető, hogyha több adagra van elosztva a napi adagja. De természetesen azzal sincsen semmi baj, hogyha valaki egyszer eteti. Tehát megint csak attól függ, hogy a kutyus mihez van hozzászokva. Tehát, ha napi egyszer kap enni és hirtelen csak egy felindulásból át akarunk váltani kétszeri étkezésre valószínűleg nem lesz tőle egyébként baja, de biztos nem fogja érteni, hogy ő most miért kap kétszer enni, vagy miért kap éppen kevesebbszer enni, mint amit szokott.

C: Az előbb mondtam, hogy „az éhes kutya, boldog kutya”. Illetve, az is idevág, hogy rengeteg túlsúlyos kutyát látni az utcákon, és az a baj, hogy ez a túlsúly nem tudom mit tapasztal? A túletetéstől van vagy a mozgáshiánytól? Nyilván a kettő együtt, de hogy lehet ezt orvosolni? Sokan nem szánnak elég időt a kutyasétáltatásra. És a kutyának szinte az egyetlen örömforrása marad általában az étkezés.

D: Igen, ez abszolút így van, ahogy mondja. Ez kéz a kézben jár a mozgásszegény életmód, illetve a nem megfelelő táplálás. Én leginkább azt tapasztalom, hogy a probléma abból ered, hogy megkapja a napi ajánlott adagját a kutyus, viszont mellette nagyon sokan jutalomfalatot adnak, rágcsát a kutyusnak, egy kis maradékot odaadnak… Tehát a saját napi adagján felül is nagyon sok ételt kap, viszont ez mozgásban nem látszik meg, mert ugyanannyit mozog, mint egy átlag napon. Tehát amennyit kéne neki, de ehhez képest viszont sokkal többet kap enni.

C: Tehát, tudunk valami olyan határozott üzenetet megfogalmazni esetleg? Arra gondolok, amikor az ember szeretetből és szimpátiából ad a kutyájának jutalomfalatokat meg megy vásárolni és megveszi ezeket a szemeteket a fogtisztító akármiket, nem tudom, hogy ezek valóban tisztítják-e a fogakat, de hogy alapvetően nem jót teszünk a kutyánkkal, hanem ártunk vele. Tehát, ártunk neki miközben a szeretetünket szeretnénk kifejezni, nem?

D: Ez teljesmértékben így van. Ami a nagyon fontos és tényleg én minden gazdinak ezt szoktam mondani, hogy amikor odaadná ezt a jutalomfalatot gondoljon bele, hogy ezzel a kutyusnak lehet, hogy abban a pillanatban örömet okoz, de lehet, hogy hosszútávon ez nem lesz neki jó. Persze ezzel nem azt mondom, hogy soha ne kapjon, de a jutalomfalathoz is társuljon vagy egy feladat vagy valamilyen helyes viselkedés. Szóval jutalmazzunk a jutalomfalattal, ne csak úgy odaadjuk a kutyusnak.

C: Jó! Ez nagyon fontos! Nagyon szépen köszönöm. Ez igazi felkiáltójel és nagyon hasznos gondolat. Tehát a jutalomfalatnak, azért az a neve, hogy jutalomfalat, mert akkor dolgozzon az a kutya előtte valahogyan.

D: Így van! Mozogjon azért a jutalomfalatért.

C: Mozogjon! És a sétát se spóroljuk ki! Adjunk enni, de sétáljunk a kutyával, hogy egészséges maradhasson és sokáig maradjon velünk. Nagyon szépen köszönöm. Nagyon hasznos dolgokról beszéltünk szerintem, mint kutyás, mondhatom. Komáromi Dórát hallották a Cricksydog szakértőjét. Köszönjük szépen, hogy itt volt ma reggel velünk.

D: Én is köszönöm!

C: Viszonthallásra!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40304 vélemény