Ahogy azt az örök klasszikus Reszkessetek betörők című filmből is tudjuk, az egyedüllét komoly galibákat tud okozni. Az otthon hagyott kutyák pedig hajlamosak nagy felfordulást csinálni, ha egyedül maradnak. Például: felkutatnak minden szekrényt, szétrágják a ruhákat és cipőket, kutakodnak a szemetesben, esetleg párnákat cincálnak szét. Ennek viszont az ellenkezője is igaz lehet szőrös kedvenceinkre, hiszen sokan esnek pánikba mikor gazdájuk dolgozni indul.

Te észrevetted már kedvenceden, hogy megviseli, amikor elmész otthonról? Jelentkeztek már rajta a szorongás és levertség tünetei? Ezen szerencsére tudsz segíteni! A cikkünkben leírt apró trükkökkel könnyen önállóságra nevelheted őt. Így majd könnyebben viseli, ha el kell hagynod a házat és magára marad.

#1 – Szándékosan hagyd magára időnként

Ezzel rengeteg lehetőség adódik számára, hogy kitapasztalja milyen az, amikor a gazdája nincs mellette. Kezdetben pár percre lépj el mellőle, de ezt a nap folyamán minél többször tedd meg. Kísérd el a fekhelyéhez, várd meg míg kényelembe helyezi magát és menj el mellőle. Kis idő múlva térj vissza és nézd meg, hogy nyugodtan a helyén maradt-e vagy szorong-e a magánytól.

A rendszeresség mellett fontos a sok biztató szó is. Ölelgesd meg, miután visszatértél hozzá. Ezzel berögzül nála egy pozitív érzés a „hazatéréseddel” kapcsolatban.

Ha kutyád még mindig sír és vonyít mikor dolgozni mész, akkor próbáld csökkenteni az egyedül töltött perceit a gyakorlások során. Például, ha eddig 10 percre hagytad magára, akkor legközelebb 5 perc múlva térj vissza hozzá. Idővel kísérletezz hosszabb intervallumokkal.

#2 – Hagyj ott valami megnyugtatót

Biztosan észrevetted, hogy kutyád imádja az illatodat, szagodat. Ez valójában elég gyakori minden gazdi-kutya kapcsolatban, hiszen a kutyák a szaglásukra hagyatkozva azonosítanak be számos embert és tárgyat. Ezért bármi olyan tárgy, amelyen illatod erőteljesen jelen van, tökéletes megfelel a következő trükkhöz. Csak annyit kell tenned, hogy a kiválasztott tárgyat a kutyád fekhelyéhez viszed. Ha hiszed, ha nem, a szennyesből kivett ruhadarabok nagyon hatásosak tudnak lenni ilyen esetekben!

Az is remek megoldás, ha kedvenc játékát vagy takaróját teszed a fekhelyéhez indulás előtt. Ezek éppannyira meg tudják nyugtatni kutyádat, mintha érezné az illatod/szagod. Egy ilyen komfortérzet kialakítása sokat segíthet, hogy kedvenced számára elviselhetőbb legyen a távolléted.

#3 – Kutya napközi

A társasági élet fontosságáról már biztosan rengeteget olvastál! Ezért nem is olyan meglepő, hogy egy közösségben eltöltött nap is kiváló megoldás lehet az egyedüllét miatt szorongó kedvenced számára. Arról nem is beszélve, hogy jó társaságban csak úgy repül az idő!

A kutya napközi szolgáltatást bármikor – akár mindennap – igénybe veheted. Természetesen csak te tudod, hogy anyagilag mennyit engedhetsz meg magadnak, hiszen mi is tisztában vagyunk vele, hogy ez egy nagyobb költséggel járó módja a magabiztosság nevelésre. Sikere viszont garantált, mivel kedvenced szakértők és új kutyabarátok között tölti az idejét.

#4 – Legyen valami különleges

Kisgyermekes szülőknél ez már egy jól bevált ősi trükk. A lényege a következő: Vegyél kutyádnak egy szuper játékot, de csak akkor add neki oda amikor elindulsz otthonról. Fontos egy olyan tárgyat választani, ami garantáltan leköti kedvencedet, ezért nem tudunk mi ajánlani egy konkrét játékot.

Csak te tudod, hogy kedvencedet a plüssök, a gumicsontok, vagy esetleg a kutyatáppal megtölthető labdák foglalják le a legjobban. Ha nem akarsz sokat költeni, akkor akár saját magad is készíthetsz egy-egy fejtörő játékot. Minél nehezebbet találsz ki, annál tovább elfoglalja magát vele. Emellett fontos még az is, hogy hosszú távra gondolkozz! Vásárlásnál vedd figyelembe, hogy vajon a kiválasztott játék vajon meddig marad épségben és meddig tartja fent kutyád érdeklődését. Lehetőleg ne legyen túl apró sem, a fulladásveszély elkerülése végett.

#5 – Ismerkedés

Igaz, hogy mostanában már egyre több lehetőséged nyílik utazni a kutyáddal, de még mindig akadnak olyan alkalmak, amikor kedvencedet sajnos nem viheted magaddal. Ilyen esetekben általában megkérsz valakit, hogy vigyázzon rá, amíg te huzamosabb ideig távol vagy. Érdemes a megbízott embert többször áthívnod magadhoz, kifejezetten abból a célból, hogy összebarátkozhasson a kutyussal.

Ha kutyapanzióba vinnéd kedvenced a nyaralásod idejére, akkor érdemes még az utazásod előtt többször meglátogatni az intézményt, hogy kutyád az ottani környezettel is megismerkedhessen. Hagyd, hogy körbe szaglásszon és hogy kedvére mászkáljon odabent. Néha elég, ha csak körbenéztek az épületben, néhány kutyánál viszont tanácsos egy-két délutánra kipróbálni a panziót!

Ha nyaralásod alatt kedvenced a családodnál tölti a hetet, akkor nagy valószínűséggel már jól ismeri az ottani embereket és a helyet is. Ellenkező esetben viszont érdemes eltölteni a kutyád számára még ismeretlen rokonoknál/barátoknál egy-egy éjszakát. Az elején te is legyél vele, de ajánlott egy éjszakára érdemes magára hagynod. Ezzel berögzül nála a folyamat: elköszönsz tőle, egyedül marad (vagy a felügyeletre megkért emberrel), visszatérsz, megszeretgeted és megnyugtatod, hogy te mindig vissza fogsz térni hozzá!

A cél az, hogy kutyád egyedül vagy idegenek társaságában is ugyanolyan magabiztosan és jól viselkedjen, mint amikor veled van. Apró lépésekkel hatalmas eredményeket lehet elérni. Sok gyakorlás és türelem után nemcsak kutyádnak lesz ez jobb, de neked is, hiszen nem lesz rossz érzésed csak azért, mert neked dolgoznod kell menned kutyád viszont sír utánad az üres lakásban.

Ha pedig kutyusod jól viselkedett, és kibírta az egyedüllétet, akkor nyugodtan lepd meg őt valami fincsi bárányos, vagy lazacos jutifalattal! 🙂

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény