Egyik nap még kölyökként bukdácsol az udvaron a másikban pedig már azt veszed észre, hogy komótosan vándorol a fekhelyéhez. Bizony a kutyák öregedése egy szempillantás alatt megtörténik, ezt pedig éppoly nehéz elfogadnunk és átélnünk, mint egyik családtagunkat öregedni látni (esetleg nála demencia is kialakulhat). A kutyák idősödésével rövidülnek a séták és egyre több ősz szőrszálat fedezhetsz fel az arcán. Sok kutyánál pedig a halláskárosodás és hallásvesztés is elég gyakori. Ahogy testük öregedik, úgy gyengülnek a fülben található idegek, ez vezet a fokozatos hallásvesztéshez és süketséghez.

Szembenézni ezzel a problémával saját kutyád esetében nem lehet egyszerű, de emlékezned kell arra, hogy megfelelő gondoskodással, ha nem is tudod megakadályozni a folyamat beteljesülését, de legalább segíthetsz kedvencednek elfogadni új helyzetét. Sajnos nincs gyógymód az idős kutyák halláskárosodására, de rengeteg olyan dolog létezik, amellyel csökkentheted a süketséggel járó kellemetlenségeket és negatív érzéseket.

Ha kutyád 7 évesnél idősebb, mindenképp olvasd végig figyelmesen cikkünket!

1. Ismerd a korai jeleket

A korhoz köthető süketülés nem egy éjszaka leforgása alatt történik. Ez egy fokozatos folyamat, amely rendkívül lassan indul el és akár hónapokba, évekbe is telhet még elér a teljes süketségig. A legtöbb gazdi sajnos nem veszi észre a korai jeleket, így őket tényleg hirtelen sokként éri kedvencük halláskárosodása. Neked is és kutyádnak is sokkal elviselhetőbb a folyamat, ha időben felkészültök rá lelkileg. Ehhez pedig figyelned kell a jeleket! Az egyik legegyértelműbb jel az, amikor kutyád már nem olyan reszponzív a hangokra. Noha ezt könnyen betudható „szelektív hallásnak” is amikor parancsokról, trükkökről van szó, nem szabad csak úgy elmenni emellett. Főleg nem akkor, ha kutyád eddig mindig szót fogadott neked bármit is mondtál neki. Érdemes arra is figyelni, hogy mennyire ijed meg kutyád, ha belépsz a szobába. Ha jó a hallása, akkor tudja, hogy érkezel, de ha már kezd rosszabbodni a hallása, előfordulhat, hogy akarva akaratlanul is megijeszted. Ha tovább alszik a szokásosnál, az is betudható a halláskárosulásnak, ugyanis a hangokra már nem fog felébredni/felriadni.

2. Kezdd el kézjelekkel kommunikálni

A kutyaiskolákban minden oktató és nevelő törekszik a kutyákkal megismertetni a kézjeleket már kölyök koruk óta. Ennek több oka is van. Az első az, hogy a kutyák számára a kézjelzések sokkal érthetőbbek és hamarabb megjegyezhetőek mint a szavak, amelyek sokszor még ugyanúgy is hangzanak. A másik pedig az, hogy ezzel tudatosan készítik fel a kutyákat és gazdáikat is az időskori süketülésre és az azutáni életre. A gondolat, hogy siket kutyáddal csak egy teljesen új módszerrel tudsz kommunikálni, elsőre félelmetes és sokkoló is lehet. Sokkal egyszerűbb, ha már kölyökkorától kezdve használsz a tanításhoz kézjeleket, így neked sem kell hirtelen egy egészen új jelrendszert megtanulnod.

3. Légy egyértelmű

A siket kutyák viselkedése is gyakran megváltozik, hiszen egyre ijedősebbek, esetenként agresszívabbak lesznek. Ez egy védekezési ösztön, ugyanis sosem lehet biztos abban, hogy ki lép oda mellé, érthető, hogy megijed vagy agresszívan lép fel egy-egy esetben. Ezzel viszont a családodnak és neked is kellemetlen és stresszes lehet a szobába belépni, sosem tudhatod kutyád, hogy fog rá az adott pillanatban reagálni. Ezen csak úgy segíthetsz, ha mozdulataidat egyértelműbbé teszed. Meg kell tanulnod megközelíteni siket kedvencedet. Igyekezz mindig kutyád látótávolságában lenni, kerüld a hátulról érkezést, ha lehet.

4. Beszélj az állatorvossal

Amint a siketség jeleit felfedezed kedvenceden, a következő lépésnek mindig az állatorvosnak kell lennie. Az egyetlen módja a pontos diagnózis megállapításának egy BAER (Brainstem Auditory Evoked Response) teszt elvégzése. Ez a teszt azonban nem feltétlenül szükséges, hiszen sok esetben az állatorvos az első vizsgálat után megállapítja a diagnózist.

Az öregedéssel járó halláskárosulás természetes folyamat, viszont siketség kialakulhat tumoroktól, parazitafertőzésektől, gyógyszermérgezéstől, balesettől, illetve súlyos fülfertőzéstől is. Csak úgy derülhet ki a siketséget kiváltó ok, ha konzultálsz az állatorvossal és minél előbb kivizsgáltatod kutyádat. Egy kis esély még arra is van, hogy kutyád siketsége csak átmeneti állapot, ezt viszont csak akkor tudhatod meg, ha beszélsz az állatorvossal és kedvenced időben megkapja a megfelelő kezelést.

5. Napi fülápolás

A fülfertőzések és a többlet fülzsír csak ront idős kutyád hallásán. Ezek ráadásul fel is gyorsíthatják a süketülés folyamatát, ezért az idősebb kutyáknál már javasolt a mindennapos fültisztítás. Az, hogy milyen gyakran kell a kutyák fülét tisztítani nagyban függ a kutya fajtájától, fül formájától, fülzsír termeléstől és az aktivitási szinttől. Általában a kutyák fülét akkor kell tisztítani, ha az már jól láthatóan koszos.

Először is a legfontosabb beszerezni a megfelelő termékeket a fültisztításhoz. Az aloe verás tisztítókendők remek választásnak bizonyulnak, de mindig győződj meg arról, hogy a termék állatbarát és érdemes az állatorvos véleményét is kikérni még a vásárlás előtt.

Emellett nagyon fontos, hogy óvatosan, de alaposan megtisztítsd öreg kutyád füleit. Törekedj az alkoholmentes törlőkendők beszerzésére, az aloe vera és eukaliptusz kivonatot tartalmazó termékek pedig kifejezetten javasoltak enyhítő, hűsítő hatásuk miatt.

Fontos! A megfelelő fültisztítás még nem jelenti azt, hogy kutyád idős korára nem fog megsüketülni, viszont a fertőzések kialakulását megakadályozhatod. Ezzel nemcsak a halláskárosodás folyamatát lassítod, de az esetleges fájdalmaktól is megkíméled kutyádat.

Az öregedés folyamata nemcsak kutyádat, de téged is megviselhet, de neked kell erősebbnek lenned, hogy kutyád idős korára is csak a szereteted érezze. Ha mindketten megtanultok ezzel együtt élni, hidd el még sok boldog pillanatot tölthettek el együtt.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény