Minden, amit érdemes tudnod a gazdi-létről! Először lesz kutyusod? Gratulálunk és üdvözölünk a kutyaimádók között! Összeállítottunk neked egy segédletet, hogy gördülékenyebben menjen ez a nehéz, felelősségteljes de abszolút hálás feladat!

 

01 Tudd mire számíts, amikor kutyusod megérkezik a családba!

Függetlenül attól, hogy kutyusod kölyökként vagy felnőttként került hozzád, mindenképp lesz egy átmeneti, alkalmazkodási időszak. Készülj fel előre és legyél türelmes! A kutyák gyakran megijednek és visszahúzódóbbak, amikor először meglátják az új otthonukat. Elbújhatnak és a félelem más jeleit is mutathatják. Vannak olyan kutyusok, akik az elején nagyon nyugodtak és csendesek, majd amint beilleszkednek egyből hiperaktívvá válnak. Egyes kutyusoknak elég egy-két nap, másoknak viszont akár hónapokba is telhet, míg hosszászoknak új otthonukhoz.

A felnőtt kutyáknak általában több idő kell ahhoz, hogy megszokják új környezetüket, főleg ha eddig egy menhelyen éltek. A kölyökkutyusok viszont sokkal neveletlenebbek, sokat kell őket tanítani (különösen a szobatisztaságra). Általában több hónap kell ahhoz, hogy közös rutinotok kialakuljon és normalizálódjon.

Még a kutyus érkezése előtt tervezz meg mindent és készítsd elő neki a helyét. Ez megkönnyebbítheti az egyébként is kalandos közös életet kezdetét!

 

02 Kölyökkutyust kaptál? Tudj meg róla mindent!

A kölyökkutyák nagyszerűek, de egyáltalán nem könnyű velük az elején! Sokat kell őket nevelni, tanítani. Készülj fel még a kutyus érkezése előtt! Tudd meg milyen alapvető dolgokkal kell kezdeni a tanulást, hogyan szocializáld új kedvencedet és milyen oltásokra vidd el!

Egy kutyusról gondoskodni néha főállású munkának is tűnhet főleg, ha egy kölyökkutyusról beszélünk. Készülj fel minden eshetőségbe, tudj meg minél többet a felelős állattartásról, még jóval kedvenced érkezése előtt!

 

03 Alapvető szükségletek kielégítése

Most, hogy egy büszke kutyagazdinak mondhatod magad, el kell sajátítanod az alapokat. Megfelelő táplálkozás (lásd: CricksyDog kutyatápok), fekhely, mozgás és szociális interakciók. Ezekről mind-mind tudnod kell, hogy kutyusod a lehető legcsodásabb életét élhesse. Ha ezek ismeretében vágsz neki a gazdi-létnek, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz!

 

04 Keress egy jó állatorvost!

Minden kutyusnak kell egy nagyszerű állatorvos, mivel vészhelyzet és kérdés esetén ő az a személy, aki a legtöbbet tud segíteni neked és kedvencednek. Keress olyan orvost, akivel nagyon egyszerű a kommunikáció, hiszen rendkívül sok tanácsot kaphatsz a szakértőktől!

 

05 Kellék-készlet!

A kutyusodnak mindenféle cuccra szüksége lesz az új otthonában. Na és honnan tudhatod az elején, hogy mire lesz szüksége és mire nem? Nézz körül a kutyajátékok, tálak, ágyak, pórázok, nyakörvek és egyéb kiegészítők világában, szerezd be a számodra megfelelőnek tűnő eszközöket. Sokkal könnyebb dolgod lesz később, amint jobban megismered kutyusodat. Szerencsére az interneten is rengeteg opció közül választhatsz!

 

06 Válassz megfelelő kutyatápot!

Kutyusod étrendje egészségének az alapja. A piacon már-már túl sok kutyaeledel található, így érthető, ha kicsit besokkalsz a választéktól. Nézz utána, hogy milyen etetési módok vannak, kérj segítséget és tanácsot szakértőktől és aszerint dönts egyfajta étrend mellett. Nem létezik jó és rossz választás, csak dönteni kell.

Kölyökkutyusoknak kifejezetten ajánljuk a CricksyDog Chucky kutyatápjait. Nézd meg magad és próbáljátok ki! A különbség szemmel látható!

 

07 Elengedhetetlen a nevelés, kiképzés!

Minden kutyának szüksége van egy kiképzésre. Ez segít a kutyus irányításában, szófogadóbbá válik. Hosszútávon a megfelelő nevelés nemcsak a kutyust teszi boldogabbá, hanem a gazdiját is. Ezenkívül a tanulási folyamatok lehetnek játékosak is, így kapcsolatépítő ereje is van. Szánj minden nap egy kis időt kutyusod tanítására, sajátítsátok el az alap parancsokat.

 

08 Készülj fel a viselkedésbeli problémákra!

Egyik kutyus sem tökéletes. A legtöbb gazdinak bizony meg kell küzdenie rosszcsont kutyusával! A viselkedési problémák elég sokszínűek, valamelyik kutyus csak túl sokat ugat, míg mások törnek-zúznak! Emellett beszélhetünk komolyabb problémákról is, mint például a szeparációs szorongás vagy az agresszió. Bármi furcsaságot tapasztalsz nyugodtan fordulj az állatorvoshoz tanácsért.

 

09 Készülj fel az egészségügyi problémákra is!

Sajnos olyan nincs, hogy a kutyust minden betegség elkerülje az élete során. Ha szerencsések vagytok, csak a leggyakoribb betegségekkel találkoztok, amit könnyű kezelni. Mi bízunk benne, hogy kutyusod sosem fog komoly egészségügyi problémával szenvedni! Ehhez te is nagyban hozzájárulhatsz, ha mindent megteszel egészségének megőrzése érdekében (megfelelő étrend és mozgás)!

 

10 Legyél felelős kutyagazdi!

Ez az egyik legfontosabb dolog, amit véss az eszedbe! Felelős kutyagazdiként elkötelezed magad kutyád mellett egy életre, minden tettéért vállalnod kell a felelősséget és gondoskodnod kell kedvencedről bármi történjék is! Ha felelősségteljes gazdi tudsz lenni, nagy probléma nem történhet kettőtök közös életében!

Mit kell most tenned? Irány a fenti menüsáv, vagy kattints a fenti logónkra, és válaszd ki a kutyusod méretét, majd a hozzá tartozó finomságot, amivel már ma elkezdhettek áttérni egy új, biztonságos, minőségi étrendre.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény