Az APOP (Association for Pet Obesity Prevention, magyarul az Állatelhízás-megelőzés Szövetsége) 2018-ban végzett felmérése szerint az Egyesült Államokban tartott kutyák 56%-a túlsúlyos, illetve kórosan elhízott. Az elhízás komoly egészségügyi problémákhoz vezethet a kutyáknál is, valamint az életminőségüket is kockára teheti a túlsúly. A túletetés, a túl sok jutalomfalat, és a nem megfelelő mozgás mind-mind hozzájárulnak az elhízáshoz. Szerencsére, a probléma megfelelő étrenddel és kiegyensúlyozott életvitellel könnyen megoldható (ezekhez a változásokhoz pedig ragaszkodni is kell, nem elegendő csupán egy-két hétig követni!). Kutyagazdiként az első fontos lépés a kedvencük fogyása (illetve az elhízás megelőzése) érdekében a megfelelő tápanyag és kalória mennyiség megállapítása.

Mi a baj a csomagoláson ajánlott adagokkal?

A legtöbb gazdi kérdés nélkül pontosan akkora adagokat szolgál fel kedvencének, amelyek az adott táp csomagolásán ajánlott mennyiségként fel volt tűntetve. Ezzel viszont az a probléma, hogy ezek a mértékek az átlagos kutyák igényeihez mérten lettek megállapítva, tehát az adag meghatározásnál a kutya aktivitási szintje, kora, és egyéb releváns tényezők nem lettek figyelembe véve. Ennek következménye hosszútávon pedig elhízáshoz vezethet kedvenceinknél.

Az adagokat személyre szabottan kell meghatározni

Sajnos a lehető legpontosabb adag megállapítására nincsenek általános válaszok, hiszen minden kutya más és más. Minden kutyának más az emésztése, másként használja fel testük a lebomló anyagokat, de ez az emberek esetében sincs másként. A kutya életkora, aktivitási szintje, érzékenysége, mérete, illetve kórtörténete mind-mind befolyásoló tényező a megfelelő tápadag meghatározásánál. Továbbá, ahogy a kutyák fejlődnek, úgy kell annak megfelelően változtatni a tápadagokon is. Például, egy kölyökkutyának nyáron több energiapótlásra van szüksége, hiszen az udvaron fel-alá rohangálhat a jó időben, télen viszont az adagot csökkenteni kell, hiszen a kutya közel sem fog annyit mozogni, mint a melegebb hónapokban.

Ne felejtsd ki a számolásból a jutalomfalatokat sem

Sok gazdi hiába tudja pontosan mekkora az ideális tápadag kutyája számára, mégis elhízik kedvence. A probléma forrása pedig a jutalomfalatokban rejlik, hiszen hajlamosak vagyunk a napi kalóriamennyiség számolásánál a nasit kihagyni. Pedig a jutalomfalatokban aztán van bőven kalória! Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a jutalomfalatot ki kell zárni kedvencünk életéből, mert az „hizlal”, csupán oda kell figyelnünk, hogy az a pár falat is bele legyen számolva a napi kalóriabevitelbe!

Ints búcsút a találgatásnak

Tudjuk milyen nehéz folyamatosan észben tartani és betartani az ajánlott mennyiségeket az elhízás elkerülése érdekében. Meghatározni ezt az adagot szintén nagy kihívás, hiszen kedvencünk folyamatos fejlődésben van és még rengeteg más tényező is befolyásolja az ajánlott napi mennyiséget. Rengeteg gazdi például nem is próbálkozik pontos meghatározással és egy általa kitalált nagyjából átlagos mennyiség mellet dönt. Jó ötlet lehet elkezdni az ajánlott mennyiséggel kutyusoddal, és ez alapján meghatározni kutyusod napi adagját. Amennyiben az ajánlott napi mennyiségtől se nem hízik el kutyusod, se nem alultáplált, akkor te szerencsés vagy, és ezt az adagot adhatod kutyusodnak. Amennyiben sokat sportol kutyád, akkor jó eséllyel egy növeltebb adagra lesz szüksége. Míg ha pihisebb fajta, akkor lehet hogy csökkentened kell a napi adagján. Elvégre a kutyádat te ismered, a kutyatápokat pedig mi! Ezért tehát kérünk minden gazdit, hogy igyekezzen pontosan meghatározni a kutyájának megfelelő kalóriamennyiséget. Mi a megfelelő kutyatáp kiválasztása érdekében készítettünk egy kvízt ami jobban segíthet megérteni kutyusod napi kalóriabevitelét. Irány a kvíz: https://cricksydog.hu/kutyatap-valaszto-kviz-kerdesek/

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28426 vélemény