A kölyökkutyák már önmagukban ellenállhatatlanok. Hallottál már kölyökkutyát csuklani? Hihetetlenül aranyos. Tudod miért csuklik egy kutya és hogy mikor kell aggódni miatta?

 

Miért Csuklanak a Kutyák?

Valójában a kutyák légzési anatómiája nagyon hasonlít a miénkéhez. Nekik is van rekeszizomzatuk, amely elválasztja a mellkast a hasüregtől. Ez az izom teszi lehetővé számukra a folyamatos lélegzést. Belégzésnél a rekeszizom összehúzódik, kilégzésnél pedig elernyed. Csuklás pedig akkor jelentkezik a kutyáknál is, amikor a rekeszizmuk görcsbe rándul.

Gyakran összetévesztik a csuklást a „fordított tüsszentéssel”, de igazából ez két teljesen különböző dolog. Fordított tüsszentésről akkor beszélünk, ha a kutyus gyorsan és erőteljesen szívja be a levegőt az orrán keresztül. Ez a hang teljesen más és jól megkülönböztethető a csuklás hangjától.

A csuklás leggyakrabban a kölyökkutyusoknál fordul elő. A felnőtt kutyáknál nem számít gyakori dolognak, viszont egyre többször fordul elő amint idősödni kezdenek.

Hiszed, vagy sem, a csuklás kialakulásának oka és valódi lényege a kutyák és emberek esetében is ezidáig ismeretlen. Ennek ellenére van pár elmélet arra vonatkozóan, hogy mi okozhat csuklást a kutyusoknál. Ezek pedig a következők:

  • Túl gyorsan isznak vizet.
  • Túl gyorsan esznek.
  • Túl izgatottak, energikusak játék közben.
  • Stressz

Ha a kutyád túl gyorsan eszik vagy iszik, valószínűleg pont annyi levegőt nyel le, mint vizet vagy táplálékot. Sokan úgy vélik, hogy ez a bekerült levegő gyakorol nyomást a rekeszizomra, amitől a kutya csuklani kezd.

A rohangálás és mozgásos játékok közben – különösen a kölyökkutyák – nagyon gyorsan lélegeznek, ami szintén csuklást eredményezhet.

A stressz is válthat ki csuklást, mivel a zihálás a bajba jutott kutyák egyik túlélési ösztöne. Azt azonban meg szeretnénk itt jegyezni, hogy stresszhelyzetben az ajkak nyalása és az ásítás sokkal gyakoribb magatartásforma, mint a csuklás.

 

Kezelés

Legtöbbször a csuklás nagyon rövid idő alatt megszűnik, és magától elmúlik. A kölyökkutyáknak viszont okozhat egy kis nehézséget a csuklás, szerencsére egy-két trükkel lehet rajtuk segíteni.

A csuklás elmulasztható, ha egy kis vizet adunk a kutyusnak. Csak figyelni kell arra, hogy lassan és óvatosan igya meg. A mellkas gyengéd masszírozása is segíthet a csukláson. Ezzel megnyugtatjuk a kutyust, amitől újra szabályosan veszi majd a levegőt. Végül pedig érdemes megfontolni a napi többszöri étkeztetés lehetőségét, ha a kutyus rögtön felfalja az elé rakott eledelt. Kölyökkutyusok etetésére mi a kölöykkutyusoknak fejlesztett hipoallergén tápokat javasoljuk. A boltokban pedig kapható számos különböző tál a lassú etetéshez (pl.: habzsolásgátló etetőtálak).

FIGYELEM: Talán hallottál már arról is, hogy egy kanál mézet, juharszirupot vagy kukoricaszirupot kell adni a kutyának, ha csuklik. Ezt viszont jobb, ha elkerülöd, mivel ezek mind tartalmazzák a xilit nevű édesítőszert, amely a kutyák számára mérgező és életveszélyes hipoglikémiát (alacsony vércukorszint) okozhat. Az ilyen típusú cukros szirupok a cukorbeteg állatok számára is károsak lehetnek. 

 

Mikor Kell Aggódni A Csuklástól?

A kutyák csuklása addig mondható jóindulatúnak, amíg csak alkalmanként fordul elő és amilyen gyorsan érkezik olyan gyorsan el is múlik. Ha viszont kutyusod rendszeresen csuklik és sokáig, valamint más tüneteket is észlelsz rajta, kérd az állatorvos segítségét. Az olyan tünetek, mint a köhögés, tüsszögés, nehézlégzés csuklással együtt szív- vagy légzőszervi problémákra utalhatnak. Hányás és hasmenés esetén pedig gyomor- vagy bélrendszeri probléma lehet a háttérben, például bélparaziták.

A top 10 kutyabetegségről már írtunk részletesen egy régebbi blogbejegyzésünkben.

A legtöbb esetben a csuklás nem ok az aggodalomra, és valójában nagyon aranyos dolog is a kutyusoknál. A fenti tippekkel pedig könnyen segíthetsz elmulasztani kedvenced csuklását.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény