A kölyökkutyák már önmagukban ellenállhatatlanok. Hallottál már kölyökkutyát csuklani? Hihetetlenül aranyos. Tudod miért csuklik egy kutya és hogy mikor kell aggódni miatta?

 

Miért Csuklanak a Kutyák?

Valójában a kutyák légzési anatómiája nagyon hasonlít a miénkéhez. Nekik is van rekeszizomzatuk, amely elválasztja a mellkast a hasüregtől. Ez az izom teszi lehetővé számukra a folyamatos lélegzést. Belégzésnél a rekeszizom összehúzódik, kilégzésnél pedig elernyed. Csuklás pedig akkor jelentkezik a kutyáknál is, amikor a rekeszizmuk görcsbe rándul.

Gyakran összetévesztik a csuklást a „fordított tüsszentéssel”, de igazából ez két teljesen különböző dolog. Fordított tüsszentésről akkor beszélünk, ha a kutyus gyorsan és erőteljesen szívja be a levegőt az orrán keresztül. Ez a hang teljesen más és jól megkülönböztethető a csuklás hangjától.

A csuklás leggyakrabban a kölyökkutyusoknál fordul elő. A felnőtt kutyáknál nem számít gyakori dolognak, viszont egyre többször fordul elő amint idősödni kezdenek.

Hiszed, vagy sem, a csuklás kialakulásának oka és valódi lényege a kutyák és emberek esetében is ezidáig ismeretlen. Ennek ellenére van pár elmélet arra vonatkozóan, hogy mi okozhat csuklást a kutyusoknál. Ezek pedig a következők:

  • Túl gyorsan isznak vizet.
  • Túl gyorsan esznek.
  • Túl izgatottak, energikusak játék közben.
  • Stressz

Ha a kutyád túl gyorsan eszik vagy iszik, valószínűleg pont annyi levegőt nyel le, mint vizet vagy táplálékot. Sokan úgy vélik, hogy ez a bekerült levegő gyakorol nyomást a rekeszizomra, amitől a kutya csuklani kezd.

A rohangálás és mozgásos játékok közben – különösen a kölyökkutyák – nagyon gyorsan lélegeznek, ami szintén csuklást eredményezhet.

A stressz is válthat ki csuklást, mivel a zihálás a bajba jutott kutyák egyik túlélési ösztöne. Azt azonban meg szeretnénk itt jegyezni, hogy stresszhelyzetben az ajkak nyalása és az ásítás sokkal gyakoribb magatartásforma, mint a csuklás.

 

Kezelés

Legtöbbször a csuklás nagyon rövid idő alatt megszűnik, és magától elmúlik. A kölyökkutyáknak viszont okozhat egy kis nehézséget a csuklás, szerencsére egy-két trükkel lehet rajtuk segíteni.

A csuklás elmulasztható, ha egy kis vizet adunk a kutyusnak. Csak figyelni kell arra, hogy lassan és óvatosan igya meg. A mellkas gyengéd masszírozása is segíthet a csukláson. Ezzel megnyugtatjuk a kutyust, amitől újra szabályosan veszi majd a levegőt. Végül pedig érdemes megfontolni a napi többszöri étkeztetés lehetőségét, ha a kutyus rögtön felfalja az elé rakott eledelt. Kölyökkutyusok etetésére mi a kölöykkutyusoknak fejlesztett hipoallergén tápokat javasoljuk. A boltokban pedig kapható számos különböző tál a lassú etetéshez (pl.: habzsolásgátló etetőtálak).

FIGYELEM: Talán hallottál már arról is, hogy egy kanál mézet, juharszirupot vagy kukoricaszirupot kell adni a kutyának, ha csuklik. Ezt viszont jobb, ha elkerülöd, mivel ezek mind tartalmazzák a xilit nevű édesítőszert, amely a kutyák számára mérgező és életveszélyes hipoglikémiát (alacsony vércukorszint) okozhat. Az ilyen típusú cukros szirupok a cukorbeteg állatok számára is károsak lehetnek. 

 

Mikor Kell Aggódni A Csuklástól?

A kutyák csuklása addig mondható jóindulatúnak, amíg csak alkalmanként fordul elő és amilyen gyorsan érkezik olyan gyorsan el is múlik. Ha viszont kutyusod rendszeresen csuklik és sokáig, valamint más tüneteket is észlelsz rajta, kérd az állatorvos segítségét. Az olyan tünetek, mint a köhögés, tüsszögés, nehézlégzés csuklással együtt szív- vagy légzőszervi problémákra utalhatnak. Hányás és hasmenés esetén pedig gyomor- vagy bélrendszeri probléma lehet a háttérben, például bélparaziták.

A top 10 kutyabetegségről már írtunk részletesen egy régebbi blogbejegyzésünkben.

A legtöbb esetben a csuklás nem ok az aggodalomra, és valójában nagyon aranyos dolog is a kutyusoknál. A fenti tippekkel pedig könnyen segíthetsz elmulasztani kedvenced csuklását.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Amikor azt mondjuk, hogy egy kutyaév az valójában hét emberi évnek felel meg, az egy nagyon leegyszerűsített verziója a kutyák és emberek életkorának összehasonlítására. Ez az elavult, de népszerű számítás a 20. század közepe óta létezik. De sajnos nem ilyen egyszerű...

bővebben
Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakori Kérdések TartalomjegyzékCricksyDog kutyatápokCsomagküldés tudnivalókFizetési tudnivalókÜgyfélszolgálati kérdésekGarancia feltételekElőfizetés kérdésekEgyéb vásárlási lehetőségekTovábbi kisállateledelek CricksyDog kutyatápok Mikortól és mennyi ideig adható a...

bővebben
Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Mivel a kutyák is a családtagok, ezért kétségkívül minden gazdi abban reménykedik, hogy kedvence minél tovább éljen vele együtt. Sajnos egy kutya várható élettartama jelentősen rövidebb, mint egy emberé. Egyes kutyák mégis tovább élnek, mint más társaik. A kistestű...

bővebben