Ha már a kezedben van a tápos zacskó és alig várod az első etetést, akor már csak egy kérdés maradt: mennyit kapjon belőle a kutyusod naponta? A kérdés bár egyszerűnek tűnik még is sok tényezőtől függ. A weboldalunkon és a táp hátulján is találsz adagolási útmutatót, de fontos megjegyezni, hogy ez csak egy iránymutatás.

A pontos adag kiszámításakor jó, ha figyelsz az alábbi tényezőkre:

1.) Minden táp összetétele más és más Így közel sem biztos, hogy a mi tápunkból is annyi lesz a kutyusod adagja, mint az előzőből. 2.) A kutyusod életkora Míg egy kölyöknek több tápanyagra van szüksége, addig az idő előre haladtával, ahogy kutyusod aktívitás is csökken, egyre kevesebbre. Fontos, hogy kölyök kutyusnál mindig a várható felnőttkori súlyt vedd figyelembe! 3.) A kutyus aktuális súlya Mindig vedd figyelembe, hogy hány kg jelenleg a kutyusod. Ha szeretnéd, hogy a mostani súlyánál kevesebb vagy épp több legyen, akkor a kívánt súlyhoz viszonyíts 4.) Ahogy fentebb említettük, nem mindegy, hogy mennyire él aktív életet a kutyusod. Ha inkább csak a kanapén heverészik, akkor közel sincs annyi ételre szüksége, mint egy mozgékony kutyusnak. A napi adag kiszámításakor ezért mindenképp vedd figyelembe, hogy egy nap átlagosan mennyit mozogtok együtt. 5.) Kutyusod emésztése Talán, amit a legnehezebb kiszámítani, hogy mennyire gyors a kutyusod emésztése, hogyan tudja hasznosítani a tápokat. Ez mindenképp egy olyan szempont, amit csak egyénre szabva tudsz megállapítani. 6.) Az ivartalanítás kérdése Azt már szinte mindenki jól tudja, hogy az ivartalanított kutyusokra fokozottan figyelni kell elhízás szempontjából. Ivartalanítás után mindenképp figyelj rá, hogy ha hízásnak indulna a kutyusod, akkor bizony az adagján csökkenteni kell!

Számoljunk együtt

Az ajánlásokban mindig napi adagot találsz, tehát azt a számot, ahány grammot egy nap alatt kell a kutyusodnak elfogyasztania. Az már csak tőled és a közösen kialakított szokásaitoktól függ, hogy az adagját egyszerre, vagy több alkalommal kapja meg. Csak a példa kedvéért, ha kutyusod napi adagja 300g összesen, akkor azt eloszthatod 150-150g- ra. Kölyök kutyusoknál fokozottan fontos, hogy a napi adagjukat inkább több étkezés alkalmával kapja meg, de olyan kutyusoknál is jobb többször etetni, akik hajlamosak a savasodásra, vagy evés után nem szeretnek pihenni, ezzel csökkentve a gyomorcsavarodás kockázatát.

A száraztápok mellett meg kell említenünk Ely nedves tápjainkat is

A konzervek esetén is mindenképp figyelembe kell venni a fenti szempontokat a napi adag kiszámításakor.

Jó, ha tudod, hogy száraztáp mellér adhatsz kutyusodnak nedves tápot is. Ezt megteheted úgy is, hogy egy étkezésen belül kevered a kettőt, vagy akár külön- külön étkezésenként is váltogathatod.
Bárhogy is adod kutyusodnak a konzervet és a száraztápot, mindenképp vedd figyelembe, hogy ha konzervet is kap, akkor bizony a száraztáp mennyiségét is csökkentened kell.

A száraztáp mellé sokan adnak főtt, vagy akár nyers húsit is kiegészítésnek. Jó ha tudod, hogy a főtt és nyers ételek emésztése teljesen más, mint a tápoké. Ha jót akarsz kutyusod pocakjának, akkor mi nem ajánljuk a kettő egyszerre etetését, hiszen ez akár hasmenést is okozhat.

Ha a fenti szempontokat figyelembe véve kiszámoltad a kutyusod napi adagját, akkor érdemes segítségül hívni egy konyhai mérleget, amin könnyen ki tudod mérni, hogy pontosan mennyit kapjon a kutyus. Persze nem kell minden alkalommal méregetni a tápot, idővel úgy is ki fogod tapasztalni, hogy mennyi az annyi 🙂

Természetesen a kiszámolt szám sincs kőbe vésve. Időről időre, figyelembe véve a kutyusod aktuális súlyát változtathatsz az arányokon és az adagon is.

Mi a helyzet az áztatással és puhítással?

Tápjaink úgy lettek megalkotva, hogy ha szükséges, akkor egy kis vízzel könnyedén fel tud áztatni. Ezt azoknak a kutyusoknak lehet hasznos, akik még csak most ismerkednek a száraztápokkal, a picike babafogaikkal még nem tudnák elrágni a legapróbb tápszemeket. Illetve ne feledkezzünk meg azokról az idős kutyusokról sem, akik az évek során már elvesztették néhány fogukat és már nehezükre esik a rágás. Ha nem szeretnéd beáztatni a tápot és más megoldást keresel a könnyedebb rágás elérésére, akkor akár össze is törheted a tápszemeinket. Talán így elsőre bonyolultnak tűnnek ezek a számítások, de ha végig gondolod kutyusod szokásait, akkor pár nap alatt biztosan sikerül megtalálni a megfelelő napi adagot számára!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény