Sok kutya szeret falatozni olyan dolgokból is, amiket valójában nem fogyasztásra szántak. Ezek olyan „idegentestek”, amelyek megragadhatnak a béltraktusban. A bélelzáródás egy életveszélyes állapot a kutyáknál, és sajnos sokkal gyakoribb, mint azt sokan gondolják.

Cikkünk csak tájékoztató jellegű. Pontos, naprakész információkért mindig fordulj az állatorvosodhoz!

 

Mi Az A Bélelzáródás?

Erről az állapotról akkor beszélhetünk, ha a kutya beleiben részleges vagy teljes elzáródás alakul ki. Mivel ezek az elzáródások a gyomorban és a nyelőcsőben is előfordulhatnak, gyakran nevezik a jelenséget „gasztrointesztinális elzáródásnak” a bélelzáródás helyett.

A bélelzáródás kicsit olyan, mint az eldugult cső. Az elzáródás rontja az emésztést és bélmozgást, megakadályozva a kutyát abban, hogy a táplálékot és a salakanyagokat átjuttassa a gyomor-béltraktuson. A részleges elzáródástól a kutyusnak van még némi széklete, de a bélrendszere így is károsul.

A teljes bélelzáródás egy olyan vészhelyzet, amelyet azonnal kezelni kell. Minél tovább fennáll ez az elzáródás a kutya testében, annál valószínűbb a véráramlás korlátozottsága és a bélszövetek elhalása. Ezen felül még bakteriális fertőzések is kialakulhatnak. A belek akár kilyukadhatnak, amely belső vérzéshez vezet a kutyusnál.

 

A Bélelzáródás Jelei

  • Gyakori hányás
  • Hasmenés (részleges elzáródás esetén)
  • Étvágyvesztés
  • Hasi fájdalom
  • Puffadás
  • Levertség
  • Depresszió
  • Gyengeség
  • Dehidratáltság
  • Alultápláltság

A tünetek az elzáródás típusától függően változhatnak. A részleges elzáródással szenvedő kutyák kezdetben enyhébb tüneteket mutatnak, amelyek gyakran kísértetiesen hasonlítanak egy egyszerű gyomorrontáséra.

 

A Bélelzáródás Okai

A bélelzáródás kialakulásának egyik leggyakoribb oka az, amikor a kutya szervezetébe idegen test kerül, mint pl.: játékok, csontok, kukoricacsutka és ruházat (különösen a zokni és a fehérnemű). Az éles tárgyak nemcsak elzárhatják a beleket, de ki is lyukaszthatják a nyálkahártyát, ami belső vérzést okozhat. A legtöbb idegen testet a gyomorsav nem képes teljesen feloldani, a kutya nem tudja megemészteni őket teljesen. Azonnal vidd kedvencedet állatorvoshoz, ha láttad, hogy valami olyat nyelt le, ami ehhez vezethet.

Az idegen testek lenyelésén kívül más miatt is kialakulhat bélelzáródás:

Daganatok: A belekben kialakuló daganatok fokozatosan csökkentik a bélmozgást, végül pedig elég nagyra nőhetnek ahhoz, hogy teljes elzáródást okozzanak. A hasüregben kialakult daganatok pedig nőhetnek akkorára, hogy a belekre is nyomást gyakoroljanak, ezzel pedig kívülről zárják el azokat.

Intusszuszcepció: Leegyszerűsítve, a belek ilyenkor teleszkópszerűen türemkednek egymásba. Az idegen testeken és daganatokon kívül a fertőzések, a bélparaziták és az étrendi változások is okozhatják ezt a jelenséget. Ezeken kívül pedig még a bélműtétek egyik szövődménye is lehet.

Gyomorszűkület: A gyomorból a vékonybélbe vezető járat szűkülése bélelzáródáshoz vezethet. Ez lehet egy születési rendellenesség is, de idős kutyáknál (eddig ismeretlen okokból) is kialakulhat.

 

Kutyák Bélelzáródásának Diagnosztizálása

Nagyon fontos azonnal állatorvoshoz menni, ha bélelzáródás jeleit tapasztalod kutyádon. Az enyhe vagy mérsékelt tüneteket nem szabad napokig kezelés nélkül hagyni, mert ez akár visszafordíthatatlan károsodást is okozhat a kutyusban. Súlyos tünetek esetén azonnal vidd kedvencedet a legközelebbi állatorvoshoz!

Az állatorvos megvizsgálja a kutyát, beszél az altatás lehetőségeiről a további vizsgálatok előtt. Ha bélelzáródás gyanúja merül fel, akkor általában a következő lépés a hasüreg röntgenezése az esetleges rendellenességek kiszűrése érdekében. Ezen kívül a kutya jellemzően báriumot kap, amit le kell nyelnie. Ez egy olyan fehér folyadék, amely a röntgenfelvételeken élénk fehéren mutatkozik. A röntgenfelvételek segítségével pedig megvizsgálják a lenyelt anyag mozgását. Mivel jól kimutatható a felvételeken a mozgás, így az állatorvos vizualizálni tudja a traktus áramlását, ezzel meg tudja határozni az elzáródás pontos helyét is.

Vér- és vizeletvizsgálatra is szükség lehet a továbbiakban. Ezek a tesztek segítenek az állatorvosnak felmérni a kutya általános egészségi állapotát, és meghatározni a legjobb kezelést a kutyus számára.

 

Kezelés

A bélmozgás helyreállításának érdekében az elzáródást azonnal el kell távolítani. Ezt gyakran hasi műtéten keresztül végzik. Az állatorvos felvágja a hasat és a belek mentén kitapintja az elzáródást, a röntgenfelvételek segítségével sokkal hamarabb megtalálja. A belet felvágja, így az elzáródást kézzel el lehet távolítani. Ezt követően az állatorvos megvizsgálja a bélszövetet maradandó károsodás keresése érdekében. Ha van sérülés, az orvosnak el kell távolítania az érintett részeket, a beleket össze kell varrnia, hogy segítse a gyógyulás folyamatát és megakadályozza a szivárgást.

Ha az elzáródás a gyomorban vagy a nyelőcsőben van, az endoszkópia is hatékony lehet. Ez lehetővé teszi, hogy az állatorvos a pyloruson (a gyomor és a vékonybél közötti záróizom) áthaladva elérje a vékonybél felső részét. Érzéstelenítés alatt levő kutyáknál egy kis kamerával ellátott mechanikus csövet vezetnek a szájon keresztül a nyelőcsőbe. Speciális eszközökkel, szerszámokkal kihúzhatja az orvos az idegen testet. Ha a beavatkozás sikeres volt, a gyógyulási folyamat gyors. Ettől függetlenül a kutyának további gyógyszerekre és folyadékokra is szüksége van.

Egyes elzáródások maguktól felszívódnak, nem igényelnek műtétet vagy endoszkópiát. Ettől függetlenül a teljes felépüléshez lehet, hogy további kezelésre van szüksége a kutyusoknak. Az állatorvos általában gyógyszereket és a rehidratáláshoz folyadékot ír fel a kutyának.

 

Megelőzés

Tartsd távol a kutyádtól azokat a tárgyakat, amiket könnyen le tud nyelni. Győződj meg arról, hogy a játékai túl nagyok ahhoz, hogy lenyelje azokat. Érdemes figyelemmel kísérned kedvencedet, amikor rágcsálja a tárgyakat. Tartsd távol a kutyát a szeméttől! Figyelj kutyádra a szabadban! A ruhaneműket zárd el!

A daganatok és más bélrendszeri betegségek kialakulása sajnos sok esetben nem megelőzhető, de fontos a korai felismerés. Bármilyen gyanús tünet esetén fordulj az állatorvoshoz. Nem győzzük hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát sem! Lehetséges, hogy egy rutin vizsgálaton derül fény egy olyan problémára, amelynek még a tünetei sem jelentkeztek a kutyusnál.

Mindemellett ha minőségi táplálékot szeretnél adni kutyusodnak, és biztos kezekben tudni az ő egészségét, akkor a CricksyDog tápjainkat javasoljuk neked. Juliet tápjaink a kistestű kutyusoknak, Ted tápjaink a közép-nagy testű kutyusoknak készítettük el. Chucky tápjainkat a kölyökkutyáknak szánjuk, míg az Oscar tápok az idősebb korosztály számára készülnek. Mindemellett kapható már nálunk, jutifalat, fogtisztító, nedves táp, vitamin, porcerősítő is…

További kutyatápos információért a fenti menüsávból válaszd ki a hozzátok leginkább illő menüpontot. 🙂

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény