Kölyökkutyusod első sétája nagyon fontos mérföldkő az életében, ezért minden tőled telhetőt meg kell tenned, hogy pozitív élménnyé tedd ezt!

Ha még sosem volt kutyusod ezelőtt, biztos meglepően fogod tapasztalni, hogy mennyire nem természetes nekik az, hogy hogyan kell rendesen sétálni. Ez nem egy természetes viselkedés, amit születésük óta tudnak. Ezt bizony meg kell tanulni, és ebben csakis kizárólag Te, mint gazdi tudsz segíteni!

Néhány kutyus bizonytalanná, zavarttá válik, amikor új helyekkel, hangokkal és szagokkal találják szembe magukat. Nagyon izgalmas és mókás az első séta, viszont fontos a felkészültség is!

 

Szerezz be minden szükséges oltást!

Az első séta alkalmával, könnyen előfordulhat, hogy összetalálkoztok más kutyákkal is. Az ismerkedés teljesen rendben van, hiszen a kölykök igénylik a korai szocializációt.

Ez mind rendben van, de ha egy kölyökkutyusnak nincsenek meg a megfelelő oltásai, akkor komoly egészségügyi problémához vezethet egy ilyen találkozás. A kölyökkutyákat már hat hetes koruktól lehet vinni oltásra.

A legfontosabb, amelyeket mindenképp érdemes beadatni a kölyökkutyáknak azok többek között a szopornyica, hepatitisz és parvó elleni védőoltások. Konzultálj az állatorvossal a kennel köhögés és kutyainfluenza elleni oltásokról is. Számos oltásnál szükség van három-négy hetes emlékeztető oltásra is, ezért érdemes minél előbb elkezdeni az oltási folyamatokat.

 

Legyen kutyusodnak korán társasági élete!

Ahogy ez előbbi bekezdésben is említettük, a kutyák ismerkednek egymással séták során.
Egy ellenőrzött, biztonságos szituációban a kölyökkutyáknak érdemes bemutatni pár „ismerős” kutyust, még mielőtt kimennétek első sétátokra a nagyvilágban. Így otthoni, nyugodt környezetben hozzá tud szokni más kutyák társaságához, ezáltal kint nem fog akkora nyomást és félelmet érezni a séta alatt.

Ha nincs másik kutyusod, de van olyan barátod, akinek van kutyusa, kérd meg, hogy jöjjenek át hozzátok egy ismerkedős délutánra. A kölyökkutyák legjobban nyolc és tizenhat hetes korukban szocializálódnak. A siker kulcsa a rövid, de gyakori találkákban rejlik!

A társasági életükbe az emberek is beletartoznak, ezért jó, ha sok új arccal találkozik, minél több embert ismer meg, mielőtt kilépnétek első sétátokra a nagyvilágba!

 

Fontos a szófogadás!

Tanítsd meg kutyusodnak az alapvető engedelmességi parancsokat, például az „indul” és a „stop”/”állj”.

Ha nincs tapasztalatod kutyanevelés terén, írasd be egy kutyaiskolába kedvencedet. Ott garantáltan megkapja a szükséges oktatást az alapvető szabályok betartásához.

A kölyökkutyák korai nevelése, tanítása nagyon pozitív hatással lehet a sétálásukra is!
Ha mégis saját magad vállalod a kutyus nevelését, ne feledd, hogy sosem szabad bántalmazni vagy csúnyán beszélni vele, ha valamit nem sikerül megcsinálnia. Soha ne rángasd vagy húzd meg a pórázt/hámot, csak egész egyszerűen állj meg, kutyusod észre fogja venni!

Adj neki jutalomfalatokat, ha valamit jól csinált a séta alatt!

 

Válassz megfelelő pórázt vagy hámot!

Rengeteg póráz, nyakörv és hám van a piacon, de honnan tudhatnád, melyik a legjobb kölyökkutyusod számára?

Itt nincsenek jó és rossz válaszok, mivel a különböző eszközök különböző dolgokra alkalmasak. A nyakörv és póráz kombinációval például minden erőhatás a kutya nyakát éri, ami problémákat is okozhat.

A hám viszont egyenletesen elosztja ezt az erőhatást a kutyus testén, így kevésbé valószínű, hogy kárt okozna a kutyának, ha hirtelen megrándul a szíj.

A nagyobb testű kutyáknál a póráz és nyakörv használata megkönnyíti az irányításukat, ha esetleg sokat húznának séta közben, kistestű kutyusok esetében viszont a hám is tökéletesen megfelel.

Érdemes még az első séta előtt hozzászoktatni kutyusodat a nyakörv és a póráz viseléséhez, így nem lesz olyan kellemetlen számára az első nagy kaland alatt! Ügyelj arra, hogy a nyakörve ne legyen túl szoros, de túl laza sem. Ellenőrizd gyakran a séta alatt is!

 

Gyakoroljatok a lakásban!

Sétálj fel-alá a lakásban és biztasd kedvencedet, hogy kövessen. Biztasd, ha ügyesen követ téged, de ne csinálj semmit, ha esetleg másik irányba indul vagy elhúz téged.

Várd meg, amíg kutyusod visszaáll melléd és úgy sétálj tovább. Ha ezt elég gyakran csinálod, hamar meg fogja tanulni kedvenced, hogy nincs semmi értelme makacskodni és másik irányba húzni!

 

Kezdjetek egy rövid sétával!

Tervezd meg előre az útvonalat az első sétához, vedd figyelembe, hogy az adott környék mennyire zsúfolt, hány emberrel és állattal találkozhat kedvenced stb.

Figyeld meg, hogy reagál kutyusod a számára még idegen dolgokra. Ideges lett valamitől? Jegyezd meg mi volt az és próbáld hozzászoktatni a legközelebbi séta alkalmával. Ettől függetlenül nyugodtan engedheted, hogy kicsit önállóan felfedezze a környezetét! Légy nagyon türelmes az első néhány sétánál!

Valószínűleg rengetegszer kell majd megállnotok, főleg a fegyelmezés miatt, de idővel meg fogja tanulni kedvenced, hogyan kell szépen és okosan sétálni a gazdi mellett! Pontosan ezért, nagy valószínűséggel nem fogtok messzire jutni az elején.

 

Kényeztesd!

Ha kutyusod jól viselkedett, jutalmazd meg a legfinomabb CricksyDog száraz vagy nedves tápokkal. A bárányos Ted, Juliet vagy Chucky tápjaink rendkívül népszerűek és sok kutyagazdi aratott velük már osztatlan sikert kedvencénél. Próbáld ki te is. Tedd kutyusodat a legboldogabbá a világon!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40316 vélemény